Læserbrev

Sundhedsulighed skal bekæmpes

Debat
20. august 2013

Der bliver løbet og spist slankekost som aldrig før, men alligevel lider mange danskere af livsstilssygdomme. Det gælder især dem, der har en kort uddannelse, som ryger mere, spiser mindre sundt, er mindre fysisk aktive og generelt gør mindre for at bevare eller forbedre deres helbred end personer med lang uddannelse.

Der er brug for nye tiltag til at bekæmpe denne ulighed i sundhed; tiltag som sikrer, at eksisterende viden om sund livsstil forankres som gode vaner i hverdagen.

Derfor har Hjerteforeningen og Børnehjertefonden netop indgået en aftale med Holstebro Kommune. Over de kommende år skal projektet ’Fra viden til vaner’ på en gang forbedre folkesundheden og være en model for, hvordan NGO-organisationer og kommuner i fællesskab kan løse konkrete sundhedsudfordringer – i alle dele af landet.

Hvad skal der konkret ske i Holstebro? For det første skal kommunens eksisterende indsats i daginstitutioner og dagplejer videreudvikles. Pædagogerne skal uddannes, så de får de bedst mulige redskaber til at integrere bevægelse og sunde kostvaner i det daglige pædagogiske arbejde.

For det andet skal der rettes en indsats mod kommunens erhvervsskoler. Personer med kort uddannelse lever nemlig mindre sundt, men hvis de omgives af sunde rammer i deres uddannelsesforløb, viderefører de med stor sandsynlighed de sunde vaner i deres voksenliv.

Systematisk rehabilitering

For det tredje skal der arbejdes med rehabiliteringen af hjertepatienter i Holstebro. I dag får 27 procent af hjertepatienterne i Danmark ikke tilbudt rehabilitering. Kun 50 procent deltager i fysisk genoptræning og blot 17 procent får tilbudt psykisk støtte. Gevinsterne ved en mere systematisk rehabiliteringsindsats er betragtelige – et skøn siger en besparelse på 20.000 indlæggelser om året.

Kritiske røster kunne indvende, at disse tiltag har været prøvet før. Og det er muligvis rigtigt. Men det er ikke gode ideer, der mangler til at forbedre folkesundheden. Det er handling. Hvis det kan lykkes i Holstebro, kan modellen udbredes til resten af landet, og vi vil være kommet et godt skridt i bekæmpelsen af ulighed i sundhed.

Henrik Steen Hansen, formand for Hjerteforeningen, Henning Dyremose, formand for Børnehjertefonden og Inge Vestbo, direktør for Hjerteforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det lyder da glimrende.
I mangler bare at gøre klart, HVORFOR mennesker med lav uddannelse, som spiser mindre sundt, ryger og undlader at forurene naturen med deres motionist-gisp,
skulle ønske at leve mere sundt?

@Lise Lotte Rahbek

Jeg undrer mig også. Efter de sidste 30 års kampagner , hvor rygerdelen er faldet fra 70 til 17%, er det tilsyneladende ikke helt gået op for de dårligts stillede at det er usundt at ryge.

Så hvorfor tror man at nye kampagner virker? Men måske er det jobskabelse for nogle i godhedsindustrien?

Lise Lotte Rahbek

Nils Bøjden

Jeg er tilbøjelig til at formode, at det handler om 'signalpolitik'.
Men jeg synes til gengæld ogs at grænsen for, hvornår poitikere og andet godtfolk skal bakke ud, og lade folk selv leve deres liv på egen facon,
er meget meget nær.