Interview

Duellen: ’For mange huller og mangler i EU’s kemikalielovgivning’

EU-lovgivningen på kemikalieområdet svækkes af, at den ikke tager højde for nanomateriale og kemikaliernes ’cocktaileffekter’, mener kemikaliemedarbejder hos Det Økologiske Råd, Lone Mikkelsen
27. september 2013

Med den nuværende EU-forordning REACH kan vi ikke tage for givet, at de produkter, vi møder på markedet, er gennemtestede, mener Lone Mikkelsen. Hun er kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd og har specialiseret sig i nanotoksikologi.

»Der er huller og mangler i lovgivningen, og især er der nogle stofgrupper, som simpelthen ikke er inkluderet. Det er meget problematisk,« siger hun. Blandt problemerne ved lovgivningen er, at der ikke tages forbehold for indholdet af nanomateriale, inden kemikalierne kommer på markedet.

»Hvis man har testet et kemikalie og har fundet det ufarligt, kan man også bruge det i nanoform. Det er problematisk, fordi de små materialer ikke bliver testet specifikt. Men stoffets størrelse har stor betydning for den potentielle fare,« siger Lone Mikkelsen.

At der heller ikke tages forbehold for cocktaileffekter, bekymrer hende. Et eksempel på kemikalier med cocktaileffekter er pesticider, der hver for sig ikke kommer over grænseværdierne for, hvad der er sundhedsfarligt at indtage, men når et menneske bliver udsat for flere pesticider på én gang, kan de tilsammen have en skadelig effekt – f.eks. kan de være hormonforstyrrende.

Ifølge Lone Mikkelsen har den største hæmsko for lovgivning om cocktaileffekter været, at det er svært at teste, hvilke stoffer der sammensat med andre kan have skadelige effekter. Men det kan rent teknisk godt lade sig gøre at teste for cocktaileffekter ved at benytte sig af computermodeller, der kan udregne en skadelig effekt på kemikalier i kombination, vurderer hun.

Rettes der op på håndteringen af cocktaileffekter og nanomateriale, har Lone Mikkelsen tiltro til, at REACH er den rette vej at gå, når der skal reguleres om kemikalier på EU-plan.

»Hvis man får lukket de huller, der er i REACH, er man helt klart nået langt.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu