Kronik

Handelsunion med USA bliver et ræs mod bunden

Hvis EU og USA indgår en handelsunion, får vi dårligere miljø- og forbrugerbeskyttelse, dyrevelfærd og arbejdstagerrettigheder med i købet. Samtidig stækkes demokratiet, fordi såkaldte investeringsaftaler vil give erhvervslivet ret til at kræve erstatning, hvis lovgiver indfører regler, der kan hæmme fremtidig indtjening
Man fjerner i høj grad såkaldte handelshindringer til glæde for nogle dele af erhvervslivet, men til stor skade for blandt andet forbrugerne, arbejderne, dyr og miljø.

Joshua Bright

Debat
7. oktober 2013

Forhandlingerne mellem USA og EU om en handelsunion er i fuld gang. En egentlig aftale nærmer sig med hastige skridt. Derfor er det nu, vi som befolkning skal på mærkerne. Det er nemlig snart sidste chance.

Vi er i den lidt usædvanlige, men meget positive situation, at nogen har lækket EU’s forhandlingsmandat, og derfor ved vi faktisk ret meget om, hvad der foregår under forhandlingerne.

Da de fortsat er i gang, kender vi naturligvis ikke det endelige resultat, men på baggrund af forhandlingsmandatet og forskellige meldinger fra forhandlerne, så kan man danne sig en nogenlunde fornuftig idé om, hvad det går ud på. Først og fremmest kan vi konstatere, at der allerede i dag er tale om minimale toldmure, og det handler derfor ikke om at lette handel mellem EU og USA ved at fjerne toldmure.

Derimod handler det om at fjerne relaterede hindringer. Og det er bekymrende. Det drejer sig bl.a. om at liberalisere tjenesteydelser, om at deregulere og harmonisere regler for forbrugerbeskyttelse, miljø, fødevaresikkerhed, kapitalkontrol osv.

Til skade for forbrugere og miljø

Det skal bemærkes, at der med harmonisering menes, at der skal ske en gensidig anerkendelse, hvilket betyder, at når et kemikalie er godkendt i USA, så kan det finde sin vej til EU, selv om det ikke er godkendt her. Der er altså ikke tale om at indføre fælles høje minimumstandarder, som det enkelte land så kan gå videre fra.

Vi er med andre ord på vej mod en velkendt situation fra EU’s indre marked: Man fjerner i høj grad såkaldte handelshindringer til glæde for nogle dele af erhvervslivet, men til stor skade for blandt andet forbrugerne, arbejderne, dyr og miljø. Der er en kedelig tendens til, at harmonisering betyder ensretning efter laveste fællesnævner. Tager vi laveste fællesnævner fra EU og USA’s regler, ser det sort ud.

Tænk f.eks. på arbejdstagerrettigheder, herunder retten til at organisere sig og til kollektive kampskridt. Her har vi set angreb fra EU på f.eks. blokaderetten med henvisning til Det Indre Marked.

Men hvis det indre marked udvides til også at omfatte USA, må vi se på, hvordan rettighederne er dér, og det ser endnu dårligere ud. USA har f.eks. ikke ratificeret konventionen om Foreningsfrihed og beskyttelse af organisationsretten (Nr. 87) eller konventionen om Organisationsretten og den kollektive forhandlingsret (Nr. 98). Begge dele må ellers siges at være centrale for faglig organisering.

Når vi skal danne et indre marked med USA, er der virkelig grund til at være bekymret for, hvad det vil gøre ved vores arbejdsmarkedsmodel. Det er ikke et spørgsmål om, at man direkte vil indføre fælles lovgivning, men derimod et spørgsmål om, at vi risikerer begrænsninger af de faglige kampskridt, da de kan ses som handelshindringer. Dermed risikerer vi et ræs mod laveste fællesnævner, hvor arbejdspladserne i endnu højere grad flytter derhen, hvor lønnen er elendig, og arbejdstagerrettighederne er stort set ikke eksisterende.

Et andet emne er forsigtighedsprincippet. Hvor man i EU siger, at man anlægger et forsigtighedsprincip, der betyder, at hvis der er tvivl om, hvorvidt f.eks. en fødevare er sikker, så bliver den først godkendt, når det er undersøgt. Det kan sagtens diskuteres, om det faktisk også sker, men det er i hvert tilfælde princippet. I USA er man ikke særlig glade for det princip, det opfattes som besværligt og som en hindring for hurtigt at eksportere vare fra USA til EU. Derfor er det også et element, som USA meget gerne ser fjernet eller som minimum udvandet.

Lovgiver lagt i lænker

Udover harmonisering efter laveste fællesnævner er der flere andre bekymrende ting på bordet. Den del, der handler om investeringsaftaler, kan få det til at gippe i rigtig mange.

Princippet i investeringsaftalen er, at erhvervslivet skal føle sig tryg ved at investere i et andet land. Virksomhedsejerne skal være sikre på, at landet ikke ændrer sin lovgivning, så de mister indtjening.

Vi har allerede set en sådan aftale i funktion mellem bl.a. USA og Canada. Sidstnævnte endte dog med at insistere på ændringer i aftalen, da konsekvenserne var for canadierne var store og for negative. Konsekvensen af aftalen er, at en virksomhed kan indklage et land for et, hvis det pågældende land gør noget, som vil skade virksomhedens fremtidige indtjening.

Lad os tage et tænkt eksempel: Hvis aftalen er trådt i kraft, og Folketinget finder ud af, at de gerne vil hæve aldersgrænsen for, hvornår man må købe smøger, ja så kan en tobaksvirksomhed indklage Danmark for at skade deres fremtidige indtjening. Resultatet kan enten blive, at Danmark skal kompensere for den tabte forventede indtjening eller simpelthen droppe lovgivningen.

Det er en helt enorm magt at overgive til virksomhederne, at de folkevalgte politikere hele tiden skal spørge erhvervslivet, om en given lov kan komme til at skade nogens forventede fremtidige indtjening. For at gøre ondt værre, skal sagerne ikke føres ved de nationale domstole.

Nej, virksomheden kan vælge at føre den ved en international voldgiftsret – f.eks. Verdensbankens voldgiftsret (ICSID).

Der er altså ikke tale om et domstolssystem, som vi kender det, men derimod om lukkede paneler, hvor parterne selv udpeger panelet, og hvor man f.eks. ikke kan kræve åbenhed om processen. Dermed bliver offentligheden i høj grad sat af.

Erhvervslivet får frit spil

Konsekvenserne af en sådan investeringsaftale oplevede Canada i 1994. Landet overvejede at indføre regler, der betød, at cigaretpakkerne skulle være brune og uden så mange logoer, men med tydelige advarsler.

Det fik USA’s to største tobaksproducenter, Philip Morris (Marlboro, Parliament) og R.J. Reynolds Tobacco Company (Camel, Lucky Strike) til at reagere. De kontaktede sundhedsudvalget og orienterede dem om, at et sådant indgreb ville krænke et beskyttet varemærke jævnfør handelsaftalen mellem USA og Canada.

Tobaksproducenterne oplyste, at de ville anlægge sag med krav om erstatning på hundrede millioner af dollar. Ved tanken om det store erstatningskrav og omkostningerne ved selve sagen endte parlamentet med at droppe forslaget. Der er altså i høj grad tale om, at man kortslutter hele den demokratiske proces, og i stedet for overlader det til erhvervslivet at beslutte, om vi gerne må indføre beskyttelse af f.eks. forbrugere, miljø osv.

I Danmark har der været rigtig mange pæne ord om forhandlingerne og om intentionen om at lave en handelsunion. Det kan undre, og man kan kun håbe, at baggrunden for den brede opbakning fra Folketingets partier (undtaget Enhedslisten) er, at man ikke rigtig har sat sig ind i, hvad forhandlingerne handler om. Måske er det simpelthen et udtryk for, at det da lyder meget uskyldigt at handle med USA?

Hvis det er tilfældet, er det på tide, at I, kære folketingspolitikere, vågner op. Og det er vist også på tide, at befolkningen siger klart fra. Det er fint med samhandel, men at deltage i et ræs mod bunden er jo idioti, og det vil vi naturligvis ikke være med til.

Rina Ronja Kari er talsperson for Folkebevægelsen mod EU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kan undre sig over at ovenstående vigtige betragtninger blandt andet om fremtiden for det danske arbejdsmarked kommer fra en talsperson for Folkebevægelsen mod EU - i øvrigt Tak til Rina Ronja Kari for en vedkommende artikel - og ikke fra en oppositionel faglig bevægelse, men fakta er at der i dag ikke er en opposition til den førte faglige politik i dansk fagbevægelse. Sørgeligt.
Lige siden dansk fagbevægelse i 1949 brød med det Det faglige Verdensforbund (WFTU) og som et led i Dollarhjælpen (Marshall-aftalerne) meldte sig ind i den amerikansk dominerede Frie Faglige Internationale, har dansk fagbevægelse kæmpet for en bred accept af et arbejdsmarked baseret på præmisser opstillet af amerikansk kapitalisme. Forræderisk.

Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, John Mortensen, Fouad Fartous, Torben Arendal, Ole Hansen, Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
John Christensen

KORPORATISME på alle hylder - hvem har ønsket det?

Hvad kan vi stille op imod at blive r..pulet så skammeligt af vores egne magthavere?

Er ved at have fået nok!
Der må da være en kur imod det, som ikke sætter gaderne i brand?

Henrik Klausen, Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, Fouad Fartous, Steffen Gliese, Torben Arendal, Bill Atkins, Peter Nielsen, Søren Roepstorff, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

American Federation of Labor arbejdede i perioden efter anden verdenskrig gennem organisationen Frie Faglige Internationale ihærdigt for i samarbejde med den amerikanske kapitalisme, at indrullere de europæiske socialdemokratiske fagforeningsbosser i en "business unionism", som går ud på at arbejderbevægelsen skulle afholde sig fra at bedrive politik, herunder at favorisere et bestemt samfundssystem, og kun skulle beskæftige sig med de mest konkrete og snævre spørgsmål for arbejderne: løn, arbejdsforhold osv. På den måde adskilte amerikansk fagbevægelse sig meget fra den europæiske, også den reformistisk indstillede del af europæisk fagbevægelse, som trods alt, i større eller mindre udstrækning, havde socialismen som sit grundlag og mål. "Business unionism" betød at selv perspektivet om større reformer af samfundet gled ud af fagbevægelsens målsætninger.

...nu efter den socialistiske verden er sunket i grus kan denne planen om den korporatistiske stat endelig afsluttes.

Venstres nye socialliberalister:
http://www.information.dk/474458

Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, Jacob Jensen, Dennis G. M. Jensen, Torben Arendal, John Christensen, Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Ja, det er kapitalens endelige magtovertagelse, folkestyrets endeligt og også dødstødet til forestillingen om det sociale Europa, der kunne være modstykke til USA. Jeg, der havde denne drøm og støttede EU, står nu tilbage med fletningerne i postkassen. Patentdomstolen er måske en god idé, men jeg stemmer nej alligevel!

http://www.globalresearch.ca/the-us-eu-transatlantic-free-trade-agreemen...

http://www.globalresearch.ca/eu-us-trade-deal-will-lead-to-more-unemploy...

http://corporateeurope.org/sites/default/files/attachments/brave_new_tra...

Henrik Klausen, Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, Jacob Jensen, Dennis G. M. Jensen, Steffen Gliese, Torben Arendal, John Christensen, Karsten Aaen, Michael Kongstad Nielsen, Henrik Darlie, Bill Atkins, Søren Roepstorff, Torben Selch, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Dennis Berg og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kurt Lindy Hansen

Ja. Det er slemme ting.

Man kunne mistænke EU politikerne for at lade USA være den "slemme ulv" - og lade dem være idemand - til dereguleringer inden for EU, som EU politikerne så selv slipper for at stå til ansvar overfor.

Man ser det en del inden for den offentlige sektor, hvor "undersøgelser" og anbefalinger lægges ud til private ingeniørfirmaer - således at tekniske forvaltninger ikke selv på et senere tidspunkt kan får fingrene i fedtefadet.

Keine Hexerei nur Behändigkeit.

Henrik Klausen, Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, Torben Arendal, John Christensen, Jesper Wendt, Søren Roepstorff, Tue Romanow og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

"Konspirations teorierne" eller bare tanken om EU's skjulte dagsorden, synes derved at have forbindelser og netværk til USA - Det var jeg faktisk lidt i tvivl om.

Niels Engelsted, jeg anerkender de gode hensigter, du havde engang med at være for EU, men det er rart, at du nu har opdaget det samme som jeg og andre. :-)

Torben Selch, du behøver med andre ord ikke være i tvivl mere. Læs blot (kan ikke gøres på ti minutter, men jeg synes, at det er tiden værd...):

Til alle: Jeg har aldrig troet på EU som en modvægt til USA, da jeg har gravet en del i både nutidige sager og sammenhænge og EF's/EU's rødder. EF/EU var i høj grad et transatlantisk påhit hjulpet på vej af blandt andet CIA. (Kære kynikere: Nej, her er ikke tale om konspirationsTEORI, men om Wikileaks-lækkede Bilderberg-rapporter, forskning fra fuldakademiske forskere, samt et utal af mere eller mindre medieomtalte enkeltsager).

Kort indføring i nogle af aspekterne: http://www.information.dk/45243

Småskriblerier om emnet af undertegnede, i udvalg:

http://www.information.dk/273908

http://www.information.dk/178633

http://www.information.dk/267415

http://www.information.dk/125091 – her bliver jeg dog kun interviewet.

http://modkraft.dk/comment/32428#comment-32428 – berører EU/USA i lyset af den aktuelle udhuling af det skattefinansierede velfærdssamfund. Den omtalte Werner-rapport fra 1970 beviser, at den højaktuelle centralisering af EU-landenes økonomipolitik absolut ikke er et nyt påhit som "nødvendig medicin mod gældskrisens følger", men har været målet i årtier. Ja, allerede i september 1955 (!) kom den transatlantiske magtelite i den lyssky Bilderberg-gruppe ind på (citat i dansk oversættelse): »behovet for en fælles valuta«, og at denne »nødvendigvis indebar skabelsen af en central politisk autoritet.« – Citaterne er fra afsnittet ’European Unity’ i det engelske mødereferat, som er blevet lækket af Wikileaks.

Ovenstående skal imidlertid ikke give de, der tidligere har stemt Ja til EF og EU, dårlig samvittighed. For det faktum at disse lidet medieomtalte hensigter nu er ved at blive ydre virkelighed, gør jo netop, at EU ikke længere er det, det var engang. Vi har i dag et andet EU end tidligere.

Symbolsk sagt: Hvad kom først, hønen eller ægget? Mit svar er: Ægget ER hønen, blot på et tidligere stadie. Men det kan nu engang være svært at vide, når det er første gang, man ser den udklækkede høne, og ægget ligger langt væk. – Jævnfør, at EU anno 2013 er noget helt nyt for os alle. (Men jeg håber så selvfølgelig også, at næste gang, man hører om begrebet magtklubber og -loger, så ikke blankt affejer snakken som pr. definition værende konspirationsteori. Den automatreaktion er lige så usaglig som de mest flyvske konspirationsteoretikere er. Der er spekulanteri, og så er der forskning).

I Modkraft-kommentaren kunne jeg med fordel have nævnt, at forfatteren af 'Indretning og efterretning' indkredser, at når USA blandede sig i indretningen af blandt andet det danske velfærdssystem, havde det i høj grad disse to formål: At komme andre samfundsindretninger såsom den russiske i forkøbet samt at sikre indsamling af viden om borgerne. Hvilket så igen gør denne 'Kommentar' af Anders Kjærulff oprørende relevant: https://aflyttet.dk/digital-velfaerdunions-harmonisering-og-ophaevelse-a...

Kjærulffs ord vækker mindelser om denne skarpsindige iagttagelse af Danmarks efter min mening vigtigste og bedste, nulevende filosof, Oskar Borgman Hansen:

»En harmoni er en samklang. Modsætningen er disharmoni eller dissonans. Som det er klart, at der er tale om flere toner, hvis der skal være disharmoni, må der også være flere toner, hvis der skal være harmoni. Men i EUsproget betyder harmonisering ensretning. Der må ikke være flere toner. Lovgivningen skal være ens i forskellige lande. Det rette ord herfor er monotoni.« – Kilde: http://www.fritnorden.dk/nr.5.6-98/06_8.html ... Til alle dem, der sidestiller EU-modstand med national selvtilstrækkelighed, anbefaler jeg denne epistel af Borgman Hansen: http://www.fritnorden.dk/nr.4.5-99/05_14.html

I følgende skrift i to dele omtaler jeg de historikere, der indtil videre har gravet i Bilderberg-gruppen, foruden at komme med en stribe af mine egne fund og pointer – de to filer var lavet mhp. at indgå i kildelisten i en artikel af mig på Folkebevægelsens hjemmeside, derfor denne netadresse:

http://publikationer.folkebevaegelsen.dk/EUSA1af2.pdf

http://publikationer.folkebevaegelsen.dk/EUSA2af2.pdf

– Venligst Magnus Falko

Søren Roepstorff, Heinrich R. Jørgensen, morten Hansen, John Mortensen, Søren Jørgensen, Dennis G. M. Jensen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

"Der må da være en kur imod det, som ikke sætter gaderne i brand?"

Det tror jeg desværre ikke, John. Revolutionen kommer.

Gisp O_O

Her den anden dag så jeg filmen "Into the Wild" - og blev afmægtig og bedrøvet over at den unge mand ikke blev reddet. Det er samme følelse af afmægtighed jeg sidder med nu.

EFTA var CIA spiren, som senere blev EF/EU. Ikke at det flytter noget.

Det kan gå stærkt, så håbet er ikke væk endnu. Men det ser ikke godt ud, det er svært at fornægte. Som det nævnes er det fordækt, at EU oplysning kommer via en modstander. Det legitimerer deres nytte, men det er ikke opmuntrende.

I det hele taget virker EU dybt udemokratisk, og med hastig kurs mod teknokrati. Hvis de ikke nævner befolkningen glemmer de nok de eksisterer, skulle man tro. Spørgsmålet er hvor krisen kommer ind i al det her, for som dagene går, ser det mere og mere orkestreret ud.

Altså, default er aldrig sket før, men lige netop nu, i den værste krise - velsagtens nogensinde, vælger man at lege far til fire? Dengang var det ca.1.7 milliarder, nu 7 milliarder mennesker. De burde jo være skræmt fra vid og sans. Det synes ikke at bære præg af det, og som en nævnte er aktiemarkederne også ganske rolige, mener det var Engelsted. Det giver stof til eftertanke.

USA vil gøre hvad som helst for at få os til at betale deres underskud, det eneste de ikke vil er at sætte skatterne op for eksempel på brændstof.

Frida Henningsen

@Bill
"..nu efter den socialistiske verden er sunket i grus" hvor lå den henne ? jeg formoder ikke, at det var diktaturene i det gamle Østeuropa, du mente !?

@Frida
I omhandlede kontekst: "Fagforeningernes indflydelse i samfundet" var de Østeuropæiske lande langt mere demokratisk indstillede, end USA hvor fagforeningsfolk blev forfulgt og fagforeninger mange steder var forbudt.

Anker Jørgensen gav efter et besøg i USA i 1958 udtryk for at han ikke brød sig om den måde som John F. Kennedy angreb fagbevægelsen på. Han mente ikke at fagbevægelsen var mere korrupt end andre dele af det amerikanske samfund, inklusive politikerne.

Frida Henningsen

@Bill
OK....dit udsagn er specifikt i den kontekst, det synes jeg ikke var eksplicit udtrykt :o)

1958 er rigtigt længe siden, og Ankers referenceramme er jo velkendt --- Kongen af arbejdsmandsforbundet :o)

PS Var der virkelig noget reelt demokrati (frie valg uden indblanding fra partiet og sådan noget andet basalt snask) i den østeuropæiske fagbevægelse ?

John Christensen

Var det ikke SF´eren Pia Olsen Dyhr som for nyligt talte så inderligt og varmt om de store potentielle muligheder ifht udviklingen i handelssamarbejdet mellem EU og USA.
Det blev nærmest solgt i nyhederne som dagens glade budskab - der skulle få andre dårlige nyheder til at glide lettere ned.

Det er da tankevækkende, hvis ikke der er mere politisk tyngde i det Folkeparti?

Kom bare på banen Ole Sohn, du ved noget som du putter med!
Har du endegyldigt opgivet kampen for socialismen og de folkelige kræfters kamp?

Selv om du skulle have lidt smuds på hænderne, vil jeg og mange andre jo være fuldt ud bevidste om - at du var minister i en regering der var bundet på hænder og fødder. Bla. med en erklæring om, at fortsætte den tidligere regerings påolitik!

Hvorfor du ikke kunne handle på egen hånd - før nu forstås.

Folket kan bare ikke vente på at Venstre igen får magten - før du whisleblower ud med din viden om, hvad der bør gøres for at undgå at de folkelige og demokratiske kræfter blive yderligere underløbet af magthavernes kriminelle skema for at sikre monopolernes magt.

Det er nu fremtiden skal skabes.

Hvis vi ikke skifter kurs og eller fart, så havner vi der, hvor vi er på vej hen. Længere er den ikke.

Ragnarok?

I det sydlige europa er folk begyndt at slå hinanden ihjel pga krisen, det fremgik af indslag om det delte Italien igår i nyhedsfladen.

Jeg udelukker skam ikke en voldelig revolution som option, men vil absolut foretrække en mere fredelig vej til forandringer (helt nødvendige grundlæggende forandringer).
Det vil for mig være modstanderne af forandringerne der afgør hvilke midler vi må kæmpe med - hvis ord skulle vise sig utilstrækkelige.

På linje med Niels Engelsted har jeg også en bekendelse, jeg er revolutionær dybt i mit hjerte.

Dog trak jeg mig ud af politik omtrent samtidig med murens fald, fordi folk i verdens lande - faktisk vendte socialismen som den blev praktiseret ryggen!
Jeg var ret desillutioneret - har jeg så bare spildt min ungdom på at lave verden om?

Mit ræsonnement var, at så må andre formulere tanker om en anden vej til en mere retfærdigt og solidarisk samfund, der tager udgangspunkt i mulighederne for menneskelig udfoldelse snarere end til ejerne af produktionmidlerne nationalt/regionalt/globalt.

Brugte en del år efterfølogende på at rejse i Syd- og Mellemamerika, fik sågar familie der.
Fik et nyt sprog med i bagagen.

Lærte hvordan et virkeligt råt og superliberalistisk samfund ser ud inde fra, og genfandt kræfter til at blande mig - for at undgå det på vores egne breddegrader.

Nu hvor det står klart at der ikke er formuleret noget projekt vi - som folk - kan stå sammen om, så føler jeg mig forpligtet til at være fødselshjælper til i det mindste at skabe noget røre i andedammen.

Den store danske mætte middeklasse skal hele tiden have holdt et spejl op i fjæset: Er det virkelig det her du ønsker skal ske? (Overforbrug, og ekstrem forarmelse side by side). Afmonteringen af velfærden i bytte med forbrug efter skattelettelser?

Forstår godt hvis du i afmagt har mistet tilliden til samfundet - det har jeg selv!
Desvære bliver afmagten så bare endnu en pind i din ligkiste.
Stress og depression styrer.

Husker stadig en dag i 2012 - mig og konen stod på Christiansborg Slotsplads for at forsvare de lediges rettigheder der var indkaldt tiol demo, og så var de ledige sgu ikke engeng selv mødt frem (bedømt ud fra det beskedne deltagerantal)!!!!!

Hvad er der så mere at gøre?

At sætte ild til spekulanternes store prangende mærkevare-biler, vil være som at pisse i bukserne - det varmer kun ganske kort tid.
Skaber også bare yderligere vækst til Merkel på kort sigt, på bekostning af klodens ressourcer.

Til Peter Nielsen: Jeg arbejder ikke for at undgå revolutionen, men forsøger med mit relativt begrænsede indsigt/udsyn at medvirke til at få flyttet den folkelige opinion i retning af et opgør mod de kræfter i samfundet som trækker os i en helt skæv retning. Jeg går ikke frivilligt med derhen, men selvfølgelig kan man blive tvunget (Jøderne og kommunisterne gik jo heller ikke syngende og begejstrede ind i gaskamrene - vel!).

Hvis jeg personligt havde format til det - ville jeg nok genopfinde en variant af den Antimonopolistiske strategi, som angreb på den stigende korporatisme.

Jeg må dog nok bede andre om at byde ind, og så selv slå ørene ud og fokusere.

Jeg formidler gerne progressive fremadrettede synspunkter som rykker noget i den nuværende situation.

Pisser mig totalt af, at AFR optræder som deltager i DI´s konference om handelsuninon mellem EU og USA - for at bekræfte at en handelsunion vil knytte os tættere sammen på andre områder også. (Læs: Forsvar for Imperialismen).
AFR burde sidde i krigsdomstolens varetægt, for sine krigsforbrydelser.
I Danmark burde han kun have tålt ophold, med pligt til at møde i Sandholmlejren hver aften. Så er det på plads.

morten Hansen, Jacob Jensen, John Mortensen, Lars Jorgensen, Torben Selch, Keld Sandkvist og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Frida, du må selv sætte dig ind i arbejderbevægelsens historie - det bliver alt for omfattende at udfylde dine huller her...

...et tip: Det er en god ide også at sætte sig ind i arbejderklassens leve- og arbejdsvilkår, da en sådan indsigt fremmer forståelsen for det samfund arbejderklassen skabte og som vi nyder godt af i dag - på trods af voldsomme angreb fra liberalisterne.

PS
1958 er i samfundssammenhæng ikke så fjern en tid som du tror

http://www.information.dk/comment/769823#comment-769823

Carsten Munk, Lars Jorgensen, Dennis G. M. Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis EU og USA indgår en handelsunion, får vi dårligere miljø- og forbrugerbeskyttelse, dyrevelfærd og arbejdstagerrettigheder med i købet. Samtidig stækkes demokratiet

Who cares?

Dansen om det gyldne kalv SKAL jo fortsætte for hver en pris.

Dennis G. M. Jensen

@ Filo Butcher. Præcis, og på fredag er der "Vild Med Dans"....
Religion som adfærdsregulerende masochisme er afløst af apatisk psuedorealisme, der igen skaber selvfedme, arrogance og mere apati, alt imens verden radikalt forandres, bag scenen.

Afgivelse af suverænitet ... ?
mod stadig snævrere union ... ?

jamen så kan EU jo smage sin egen medicin !
ikke at det er nogen særlig positiv nyhed.

Eu vil få det ift USA, som Danmark har det ift EU.
Og så kan man glæde sig eller græde i overensstemmelse ens indstilling.
Jeg forstår godt at Folkebevægelsens Kari benytter chancen til at bruge parallellen i sin sags tjeneste.

Lars Jorgensen

Sindsyg farlig udvikling... for de europæiske landes sociale og demokratiske traditioner.

Frida Henningsen

@Bill
Nok engang ikke nogle argumenter eller svar - blot tilsvining. Trist
Jeg har i al beskedenhed brugt mindst 3-4 semestre på en af landets ypperste højere læreranstalter på at studere arbejderbevægelsens historie, så fri mig venligst for patronisering med baggrund i egne begrænsninger.
Mit ydmyge spørgsmål var blot, om du mente, at fagforeningerne i det tidligere Østeuropa var frie og demokratiske ??

John Christensen

EU Patent skal stemmes ned.

Lige nu som landet ligger, vil jeg selv stemme nej til en kommende folkeafstemning om EU patent.

Først og fremmest for at stikke en kæp i hjulet på yderligere KORPORATISME.

I anden række fordi hemmeligholdelse af teknologiske landvindinger ALDRIG er i arbejderklassens interesse.

Nokia har så vidt vides patent på den skærm som Apple benytter i deres Iphone.
Derfor er Nokia ikke hægtet af kampen om mobiltelefoner, fordi de får penge hver gang Apple sælger en Iphone.

Skaber Nokias patent monstro arbejde/arbejdspladser til mennesker i Finland? Nej (eller bevis det i så fald!).

Betaler Nokia skat af deres indtægter? Næppe (bør undersøges!).

Forskning og teknologi skal ikke beskyttes bag patenter. Det skal anvendes i alles interesse - især hvis det kan skabe bæredygtighed ifht koledens begrænsede ressourcer.

Patent har desuden medført at Viagra har kostet kassen i de sidste 25 år, Selv om det burde være langt billigere (dsværre er det et tabu mellem mænd!).

Moderne tider:
Du ser en ny måde at gøre et eller andet på/præsentere et eller andet på - hvad gør du?
Tager et billede med din Smartphone naturligvis, og deler det med dine venner på et eller flere sociale medier.

Din unikke forretningsidé er derved delt med hele verden inden du har fået betalt dit lån til banken.
Tror du virkelig selv på, at patent kan beskytte imod kopiering efter at 3D printeren er på markedet?

Patent er ikke vigtigt for samfund, kun for forældede forretningsmetoder som de nuværende monpoler har magt over, sammen med landets DJØF´ere.

LOad den folkeafstemning komme - og gid det må blive et rungende NEJ.

Tak til Rina Ronja Kari er talsperson for Folkebevægelsen mod EU, for at have delt siden viden med os.

@Frida, nu føler jeg mig jo på ingen måde blæst bagover af din strøm af argumenter ,-))

... og cand.stud'er uden indlevelsesevne har jeg den største erfaring med, særligt inden for historie og økonomi.

PS vedr. min kommentar 08:09 :
Jeg skal beklage at Information har valgt helt at fjerne artiklen: "Venstrefløjen mangler et fælles sprog" af Alain Badiou - til hvilken jeg ellers har leveret en kommentar som kunne give dig en fornemmelse af hvordan almindelig revolutionær tankegang følger arbejderklassens levevilkår.

Sten Christensen

Frida Henningsen og Bill Atkins
Blot fordi noget kaldes det samme behøver indholdet jo ikke at være det, og selv med mit ringe kendskab til fortidige østeuropæiske eller USAnske fagforeninger vil jeg mene at de kun har navnet til fælles med hvad vi som danskere og EU-borgere forstår ved fagforening.

PS: Bill Atkins, det burde vel være arbejderklassens levevilkår der følger almindelig revolutionær tankegang, ellers er det jo revolution for revolutionens skyld.

Sten Christensen

John Christensen
Selvfølgelig skal vi have en mulighed for at udviklere kan beskytte deres udvikling. Har udvikleren ikke rettighed til udviklingen er det ikke muligt for udvikleren at få dækket udviklingsomkostninger................hvem vil så udvikle?
Så selvfølgelig skal der være en patentlovgivning og patentmulighed.

SC

Henrik Klausen

Lad os tage et tænkt eksempel: Hvis aftalen er trådt i kraft, og Folketinget finder ud af, at de gerne vil hæve aldersgrænsen for, hvornår man må købe smøger, ja så kan en tobaksvirksomhed indklage Danmark for at skade deres fremtidige indtjening. Resultatet kan enten blive, at Danmark skal kompensere for den tabte forventede indtjening eller simpelthen droppe lovgivningen.

Tænkt?! Det har vi da lige oplevet med DUC-konsortiets aftale om udvinding af energi fra Nordsøen, som den indgik i 2003 med VKOR. Den kunne heller ikke ændres af samme grund. Nogen sagde så, at det var grundlovsstridigt:

Også Danmarks førende statsretsekspert i efterkrigstiden, professor og fhv. højesteretsdommer Henrik Zahle, hejste flaget i relation til grundloven: »Uden at gå ind på den konkrete aftale kan man sige, at det vil være meningsløst i forhold til grundlovens bestemmelse om beskatningsretten at lade en aftale beskære kommende folketings handlefrihed«.

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1939175/nordsoeaftalen-kraenker-gr...

Men regeringens jurister så anderledes på sagen.

Korrupte svin.

Jacob Jensen, Søren Roepstorff, Bill Atkins og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frida Henningsen

@Klausen
Hvordan definerer du korrupt :o) ?

Her paa mit kontor er vi begyndt at forberede os paa flere kineserier. Der er f.eks. kommet et skilt op:

"Magten vokser ud af et gevaerloeb!"

Er der nogen der har forslag til andre gode aktiviteter - her hvor vi naermer os kulturnatten?

Silla Wendicke

AVAAZ.org, som har over 21 mill. brugere verden over, har startet en underskriftsindssamling, med ovennævnte informationer, imod aftalen. De har haft stor indflydelse på rigtig mange politiske forhold med deres ofte rigtig mange indsamlede underskrifter.
https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_the_EUUS_free_trade_agreement/

Dan Johannesson

Kære Information

Vi hedder ikke "Forbrugerne", vi hedder MENNESKERNE, BEFOLKNINGERNE, eller til nød BORGERNE. Jeg vil sgu ikke finde mig konstant at reduceres til et simpelt grådighedsvæsen, hvis eneste funktion / egenskab på jorden, det er at æde alle resurser og slogans råt og skide dem ud igen. Jeg er et MENNESKE, et tænkende, følende, levende åndsvæsen.

Den neoliberale sjælløse maskin og system diskurs vil jeg gerne have mig frabedt. Tak.

USA har jo en fordel, de kender alt hvad EU har i tankerne i forvejen og kan forhandle derefter.

Sten Christensen

Henrik Brøndum
Kulturnat, det er da ikke mere end en måned siden vi havde den, så hvad mener du?

Sten Christensen
Kulturnatten er 11 oktober 2013 i København, det må være et eller andet lokalt du har været med til.

John Christensen

Henrik Brøndum:
Politisk kamp - er kampen om magten. Krig er politik med andre midler (Negationens negation).

Hvem truer hvem?

Hvilken side er du på?

John Christensen

Henrik Brøndum:
Vil du uddybe hvilke "kineserier" du pt. venter på?
Hvem har fat i geværkolben, og hvem kikker lige ind i geværløbet - og er dermed underlagt andres vilje/magt?

Hvad skal vi, eller skulle vi overhovedet med globaliseringen - hvis vi selv i Danmark som nation/region forskanser os i en handelsunion imellem EU og USA, for at begrænse Kina, Indien, Brasilien, og Ruslands økonomiske/politiske/militære magt og indflydelse i "den globale landsby"?

Her er et forslag du kan overveje:

Mao Zedung: "Stier anlægges ikke, de trædes"

(altså - stier går hvor folk går!)

@John Christensen

Jeg er paa ytringsfrihedens - og det vil sige Vestens side i min optik. Vesten er i den grad i knae fordi man har givet for meget koeb paa egne forfatningsmaessige principper - men det undrer mig at der er nogen der tror paa at forlade den vestlige alliance og dermed reelt goere klar til Kinesisk/Russisk dominans.