Kommentar

Mekka er ved at ende som et kitschet helligt tivoli

Hajj-pilgrimsfærden er i fuld gang, og millioner af pilgrimme søger at gå i profetens fodspor. Men der er ikke meget tilbage af hans arv i islams allerhelligste by
Debat
18. oktober 2013

To millioner muslimer er i denne uge strømmet ind i Saudi-Arabiens Mina-dal fra Mekka for at tage del i denne uges Hajj-pilgrimsfærd. Klædt i enkle hvide klæder og befriet fra deres jordiske ejendele søger de at gå profeten Muhammeds fodspor. Men i islams helligste by bliver sporene fra profetens arv færre og færre.

»Myndighederne prøver at ødelægge alt i Mekka, der har en forbindelse til profetens liv,« siger Irfan al-Alawi, direktør for stiftelsen Islamic Heritage Research Foundation.

»De har bulldozet hans hustrus, hans barnebarns og en af hans nære ledsageres huse. Næste gang kommer turen til hans eget fødested. Men hvad er formålet? At opføre endnu flere syvstjernede hoteller.«

For foden af Khandama-bjerget vest for Den Store Moské står en hvid bygning som en isoleret ø i et hav af brolægning og asfalt. Det beskedne bibliotek blev bygget for at markere stedet, hvor profeten blev født. Men nu står det i vejen for større planer.

På den anden side af gaden er Muhammeds kone, Khadijahs, hus allerede erstattet af en blok med ikke færre end 1.400 offentlige toiletter. Længere oppe ad bakken er flere århundrede år gamle kvarterer jævnet med jorden for at skaffe plads til flere hårdtpumpede hoteltårne. Biblioteket er den næste bygning, der er i fare – det må væk for at realisere planerne om en underjordisk parkeringsplads og en metroudvidelse, som vil være nødvendig for at håndtere den store tilstrømning af besøgende, der i 2025 forventes at nå op på 17 millioner pilgrimme om året.

Som for at foregribe eventuelle ramaskrig er biblioteksbygningen for nylig blevet forsynet med et skilt, som på fem sprog fastslår: »Der findes ingen beviser for, at profeten Muhammed blev født på dette sted. Det er derfor forbudt at opsøge dette sted specifikt for at bede, bønfalde eller få velsignelse.«

Et skilderhus bemandet med religiøst politi sikrer, at ingen besøgende forløber sig.

Der er ifølge Alawi kun tale om det seneste skridt i en lang række af statssanktionerede eksempler på kulturel vandalisme tilskyndet af Saudi-Arabiens ultraortodokse wahhabi-sekt, der opfatter ærefrygt for historiske steder og profeten som forstadier til syndig afgudsdyrkelse.

Helligdom i bur

I selve Den Store Moské er en række 500-årige stensøjler revet ned og en krypt fyldt ud for at gøre plads til en større udvidelse. Og det til trods for, at kalligrafisk poesi, der fortalte om Muhammads rejser og de dertil tilhørende pilgrimsmål, smykkede søjlerne.

Området omkring Den Store Moske er også forvandlet til ukendelighed. Udsigten fra den åbne gårdsplads i moskeens midte kvæles af byggekraner, der synes at udkæmpe en brydekamp med minareter og tårne.

I år er der kommet yderligere en ny tilføjelse kun få meter fra selve Kaaba’en – den hellige sorte kube, som pilgrimmene skal gå rundt om, er blevet velsignet med en rund passagevej, der er anbragt oppe over pladsen. Hævet 13 meter i luften, så den akkurat overstiger Kaaba’ens overkant, stiller denne svævende vej ekstra 3.000 kvadratmeter til rådighed for de cirkulerende pilgrimme. Den 12 meter brede runde passagevej er angiveligt rejst af hensyn til handicappede, og har da også kapacitet til 1.700 kørestole i timen, men prisen er, at Kabaa’en er blevet lukket inde i et treetagers bur, så udsigten til den hellige sorte kube er blokeret for tusindvis af pilgrimme.

Myndighederne hævder, at der er tale om en midlertidig foranstaltning, der kun vil findes, mens moskéudbygningen – et projekt til 115 milliarder kroner! – stadig foregår. I år er dele af de nederste to etager af det enorme kompleks for første gang åbnet for offentligheden og kan nu byde pilgrimmene velkommen i sine høje sale, der med rulletrapper er forbundet til 10.000 afvaskningssteder.

Når den gigantiske trekantformede konstruktion er færdig med at brede sig, vil den fremstå som et kæmpemæssigt stykke bryllupskage af marmor, der vil mere end fordoble moskeens kapacitet til 1,2 millioner tilbedere.

Den vil have 52 indgangsporte, 120 elevatorer og fire nye minareter. Det mål nås på bekostning af en omfattende nedrivning af et af Mekkas mest historiske kvarterer – og tvangsudsættelser af dets indbyggere.

Belønnet for at blive væk

Den ledende saudiske gejstlige, sheikh Saad bin Nasser al-Shathri, opfordrer alle muslimer verden over til at støtte projektet.

»At samarbejde om udvidelsen af Den Store Moské er i overensstemmelse med sharias principper«, siger han, »at bygge moskeer betragtes som en af de frommeste handlinger, der findes, og den bedste af alle moskeer er Den Store Moské.«

Med hele byen underdrejet af nye byggeprojekter har det saudiske kongedømme taget det usædvanlige skridt at opfordre pilgrimme til at udsætte deres besøg, og i år er besøgstallene da også 20 procent lavere end i tidligere år på grund af stærkt beskårede visumkvoter.

»Hvis muslimer vælger ikke at rejse til Den Store Moské for at gavne andre muslimer, vil de blive belønnet på samme måde, som hvis de havde udført pilgrimsfærden,« siger Shathri.

»Til tider er det hensigtsmæssigt at afstå fra at adlyde bestemte bud for at undgå at udsætte andre for strabadser,« siger han.

Men måske skulle man ændre udsagnet til: Til tider kan det også være hensigtsmæssigt at afstå fra visse byggeprojekter for at undgå den ubarmhjertige omdannelse af Mekka til et kitschet luksus-bønnetivoli.

 

Alle, der ikke er rettroende muslimer, er ved lov forment adgang til Mekka – og Medina

 

Oliver Wainwright er arkitektur- kritiker for The Guardian

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her