Læserbrev

Populistiske nyheder

Debat
16. oktober 2013

Verdens Bedste Nyheder (VBN) er et nyhedsbureau ejet af 90 NGO’er, FN og Danida og med flere end 90 virksomheder som partnere.

Det er VBN’s erklærede formål at præsentere et lyst, håbefuldt syn på verdenssituationen, især med hensyn til udsigterne til opfyldelse af FN’s såkaldte Millenium Development Goals i 2015.

I kronikken FN og erhvervsliv i ny potent cocktail bragt den 8. oktober, refererer Thomas Ravn-Pedersen (sekretariatsleder i VBN) og Louise Voller (projektleder i VBN) fra møder i New York i forbindelse med FN’s Generalforsamling.

Her fortæller de, at »det er lovende, når alle mødes i FN , der igen (hvornår var det sidst?) er blevet det naturlige og attraktive sted at være, hvis man vil have indflydelse på fremtiden«.

En offentlig institutions informationsvirksomhed skal være objektiv og inddrage al væsentlig, relevant viden om de emner, den informerer om.

Det er under lavmål, at VBN baserer sit virke på udsagn som »vi tror på, at vi sammen kan afskaffe fattigdom« og bekræfter sig selv i troen med statistiske udviklingsdata, uden redegørelser for tallenes betydninger og relationer til den globale udvikling i det hele taget.

Det er menneskehedens fremtid, der er på spil.

Ikke folkelig oplysning

Tiden er ikke til opmuntring af uvidende læsere med udvalgte, utilstrækkeligt forklarede statistiske udviklingsdata, udråbt som ’verdens bedste nyheder’, når objektive analyser på tværs af fremtidens sammenhængende problemer angående demografi, ressourcer og klimaforandringer tegner et helt andet billede.

Verdens Bedste Nyheder, som for tiden fanger blikket på mælkekartoner, er, at 700 millioner fattige er løftet ud af fattigdom, og »at i Afrika er hver tredje afrikaner nu middelklasse«.

Den Afrikanske Udviklingsbank forventer en fordobling af befolkningen, som vil medføre, at der om 50 år vil være flere fattige i Afrika end i dag, selvom alle skulle få rent drikkevand og gå i skole.

Både med sit navn og med sin hjemmesides første sætning »I 2000 gav verdens ledere hinanden hånd på at arbejde sammen for en bedre verden«, angiver VBN det lave analytiske niveau, som foretagendet opererer på. Det tjener ikke den folkelige oplysning.

Klaus Illum, Fur

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Der er ikke langt fra Verdens Bedste Nyheder til det nysproglige Den Bedste Verdens Nyheder.