Læserbrev

Danmark værner om menneskeret

Debat
14. november 2013

I lederen mandag den 11. november anklager Information regeringen for at slække på prioriteringen af menneskerettighederne. Baggrunden er CEPOS’ analyse, der optæller, hvor mange gange Danmark har kritiseret andre lande i FN’s Menneskerettighedsråds såkaldte UPR-proces, Universal Periodic Review. Her stilles landene til regnskab for deres menneskerettighedsindsats og giver hinanden konkrete forslag til forbedringer.

Men en mekanisk optælling giver ikke et fuldt billede, og kritikken er derfor forfejlet. CEPOS ser kun på UPR i Genève, selv om en stor del af kampen på menneskerettighedsområdet foregår på andre fronter og i bl.a. EU, hvor Danmark har en markant stemme.

Kritikken skal bestemt rejses i UPR, men det er mindre vigtigt, hvem der gør det. Det kan endda være en fordel, at andre gør det. Eksempelvis er det fint, når Argentina og Brasilien kritiserer Uganda for manglende respekt for homoseksuelles rettigheder. Og hvis ét EU-land opfordrer Sudan til at forbedre pressefriheden, er det ikke udslagsgivende, at Danmark også gør det.

Vi fokuserer kritikken på tortur, kvinder og oprindelige folk, hvor Danmark har en slagkraftig profil. Vi giver primært anbefalinger til de lande, hvor vi enten er til stede eller følger udviklingen tæt. Der er i den grad brug for gode og konkrete anbefalinger, der kan føres ud i livet. Og det må være det, der tæller.

Danmark går forrest

Desuden går Danmark forrest i at anvende UPR-processen aktivt i vores rettighedsbaserede udviklingssamarbejde, hvilket FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder har anerkendt.

Danmark støtter nationale menneskerettighedsorganisationer i en lang række lande. Vi går forrest i støtten til FN og til centrale FN-organisationer som UN Women, der arbejder for kvinders rettigheder, og UNFPA, der arbejder for seksuelle og reproduktive rettigheder. Og fra 2013 og frem har vi fordoblet bidraget til FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder.

Vi tager også mange politiske kampe for minoriteter. For nylig bl.a. omkring homoseksuelles rettigheder i lande som Rusland, Litauen og Uganda.

Danmark er både anerkendt og respekteret som en stærk fortaler for menneskerettighederne.

Christian Friis Bach (R), udviklingsminister

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her