Læserbrev

Enhedslisten ser passivt til

Debat
7. november 2013

Regeringen forhandler i disse uger med Venstre om en ændring af grundskylden. Enhedslisten siger, at regeringen selv må klare problemerne med ejendomsvurderingerne. Problemerne skyldes VKO-flertallets fastfrysning af ejendomsværdiskatten og loft over grundskyldsstigninger samt centralisering af ejendomsvurderingerne i et groft underbemandet SKAT, hvor man udfører vurderinger hvert andet år i stedet for hvert år.

De økonomiske vismænd, Nationalbanken, OECD, EU, Rangvid-udvalget, Velfærdskommissionen etc. anbefaler øget løbende ejendomsbeskatning for at forebygge nye kriser og lette skatten på arbejde. En reform, der leder investeringer til arbejdspladser i erhvervslivet i stedet for til passiv anbringelse eller spekulation i jord og fast ejendom. Vismændene peger på genindførelse af statsgrundskylden som en mulighed.

Det strider ikke mod skatteforliget, der kun omfatter ejendomsværdiskatten og skatteværdien af rentefradraget, men det harmonerer ikke med regeringsgrundlagets ord om at holde boligskatten i ro i denne valgperiode. Men det er før sket, at regeringen har fraveget regeringsgrundlaget. I øvrigt kunne man lade statsgrundskylden træde i kraft først i 2016.

Større ulighed på vej

Men Enhedslisten vil hellere have kapitalvindingsskat. Der skal først svares skat ved salg, og i øvrigt kan skatten indefryses til man forlader ejerboligmarkedet. Sådan en skat har man i Sverige, og mens grundskylden sænker boligpriserne og letter mobiliteten på boligmarkedet, medfører kapitalvindingsskatten, at folk bliver boende i deres store og dyre huse for at undgå skatten, der ofte beløber sig til et millionbeløb.

AE-Rådet har fastslået, at boligboblen er den faktor, der har øget den økonomiske og sociale ulighed mest. Det vil også ske nu, da boligprisstigninger er begyndt at vise sig. Enhedslistens passivitet må undre, når nu partiet forhandler med regeringen om finansloven. Hvorfor fungerer partiet her som kapitalens passive hjælper?

Ib Christensen, Randers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det forstås, at Ib Christensen er bosiddende i Randers.
Undres over, om Ib Christensen er bekendt med at grundsskyldspromillen er på det maksimale 34 promille her i København. Jeg bor i et rækkehus i København S på 60 m2, grunden er på 220 m.2. Siden jeg købte huset i 2003 er ejendomsskatten årligt steget med ca. 3000 kr. Så skattestop her der aldrig været tale om.
Ved vurderingen i 2011, steg grundværdien med 50% til 1.050.000. Kvadratmeterprisen sættes op når promillen ikke kan hæves.
Klagede til skat i maj 2012, før det kom frem i medierne om SKATS fejl i ejendomvurderingern. Jeg kan forvente svar 2013 efter 1½ års sagsbehandlingstid.
Ja, vi bliver mange almindelig mennesker i Hovedstadsområdet, som ikke har råd til at blive boende i vores boliger. Håber at der kommer gang i at bygge flere almene lejeboliger, når vi skal genhuses.