Kommentar

Evalueringer skaffer ingen hjemløse tag over hovedet

Københavns Kommune har betalt millioner for at få at vide, at hjemløshed bedst bekæmpes med boliger og støtte. Kun for efterfølgendeat erklære, at den slags er der ikke råd til
Debat
20. november 2013

Svigt og bluf er det. Det tænker vi, når vi hører forklaringen på, hvorfor Københavns Kommune for nylig meddelte, at de sender 73 millioner kr. af de godt 200 millioner, kommunen har modtaget i årene 2009-2012. De mange penge skulle reducere antallet af hjemløse i København, men er sendt tilbage til Socialministeriet.

Der er god fornuft i at sende penge retur, hvis de opgaver, man fik dem til, er løst for et mindre beløb, end man havde forudset. Men det er ikke tilfældet.

Nej, problemet er, siger kommunen, at der ikke vil være råd til at betale for den støtte, som en hjemløs, vil have brug for, når han flytter i egen bolig. Derfor vil man ikke bygge boliger for pengene, for boligerne vil komme til at stå tomme. Dermed lader kommunen hellere nogle tusind borgere – heraf 225 unge mellem 18 og 24 år – blive boende på gaden, på herberger eller tilfældigt hos venner og bekendte. Det er et rystende svigt.

Varm luft

Det er godt, at Socialministeriet har uddelt i alt 500 millioner kroner til fordeling mellem 19 kommuner til at bygge boliger og til at afprøve metoder til at reducere antallet af hjemløse. Den overordnede idé for strategien var housing first, som betyder, at den hjemløse får en bolig og samtidig får tilbud om støtte i eget hjem.

Københavns Kommune fik sine godt 200 millioner kroner på baggrund af en plan, hvor kommunen selv havde regnet sig frem til beløbets størrelse. Kommunens evalueringen af strategien viser, at antallet af hjemløse er øget, siden strategien blev til. Det har man forskellige forklaringer på – herunder mangel på egnede, billige boliger. I evalueringen forsøger man at vende fiasko til succes ved at stille skarpt på, at kommunen nu er bevidst om, at støtte i eget hjem virker.

Københavns Kommune har brændt mere end 100 millioner kroner af på forskellige indsatser, uden antallet af hjemløse er reduceret. Tilsyneladende er pengene gået til at slå fast, at boliger og støtte i eget hjem er en grundlæggende betingelse for at bekæmpe hjemløshed. En indsats, som man så ikke har råd til at levere alligevel. Hjemløsestrategien har da virkelig vist sit værd!

Upassende sandhed

Ikke mindst de mange helt unge hjemløse burde bekymre kommunen meget mere, end det ser ud til at gøre. I de seneste år har der været en markant forøgelse af antallet af unge mellem 18 og 24 år uden tag over hovedet.

I Projekt UDENFOR besluttede vi at forsøge at henlede politikkernes opmærksomhed på denne gruppe. Vi kendte ikke kommunens planer om at sende de mange millioner tilbage til Socialministeriet, men vi valgte tilfældigvis den dag, det skete, til at lave en lille happening: Tidligt om morgen tegnede vi med kridt 225 liggende personer på Rådhuspladsen. Det svarer til de minimum 225 unge mellem 18 og 24 år, som ikke har en bolig og ikke sover på herberg.

Det er selvfølgelig ikke pænt at tegne på en offentlig plads. Det er heller ikke pænt sådan at udstille kommunens magtesløshed – eller hvad det nu er, der forhindrer den i at gøre noget for de mange mennesker, der ikke har et sted at bo. Politiet synes heller ikke, at det var i orden, at vi uden tilladelse tegnede på Rådhuspladsen, så de mødte op, lige da vi havde tegnet nummer 225 og pålagde os at rense pladsen for de tegninger, der alligevel hurtigt ville forsvinde. Så mellem klokken fire og seks om morgenen gik vi og vaskede Rådhuspladsen.

Kommunen kunne, men vil ikke

Arbejdet var os ikke helt fremmed. Vi har gennem mange år udført opsøgende gadeplansarbejde, fundet dem, der ligger og sover ude og givet dem omsorg, opmærksomhed og lyttet til deres ønsker og drømme. Vi har hjulpet mange af dem, vi har mødt på gaden, ud af hjemløsheden.

Nu gik vi og vaskede pladsen med vand og gulvskrubbe for billeder, vi havde tegnet af dem, som i virkeligheden lå rundt omkring ude i byen. Billederne skulle jo endelig ikke støde nogen.

Det var en god nat, hvor vi talte om, hvor let skrubbearbejdet på pladsen var i forhold til arbejdet med de levende mennesker. Men vi talte også om, at det svære arbejde med levende mennesker også kan lade sig gøre. Også for kommunen, hvis den virkelig ville.

Senere på dagen kunne vi så høre, at kommunen ikke kunne bruge de penge, den havde fået, og at den nye viden, man havde betalt i dyre domme for, ikke ville blive brugt. Så de hjemløse ligger der stadig, og det vil de blive ved med, frygter vi.

Preben Brandt er dr.med. og formand, Projekt UDENFOR

Ninna Hoegh er direktør i Projekt UDENFOR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Kongshøj

Velkommen til Djøffistan...

Lars Jorgensen, Jens Overgaard Bjerre, Brian Pietersen, Thorsten Lind, Dennis Berg, lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Business as usual

Mads Kjærgård

Well intet nyt under solen! Det offentlige bruger år på at udrede problemer, blot for så lakonisk at meddele, at der ikke er råd til den løsning, der bliver forslået. Bare tjek børne og ungdomsområdet ud. Det er ren beskæftigelsesterapi!

Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj, Peter Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

I København vest er der masser af ledige tomme boliger, men Kommunerne der kræver at indkomsten er på min 34.000 om måneden. Det er da ikke noget under at så mange unge under uddannelse eller ikke under uddannelse er hjemløse.

Hvis man lod dem bo der var det da en god start. Men nej for det er jo politisk bestemt at det må de ikke...

Brian Pietersen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

www.youtube.com/watch?v=DBudp0EmbDM

Folkeklubben har noget på hjertet
og her er klaps til både højre og venstre i "Fedterøv"....:-)

Ps. Tak for en god kronik. "Hus forbi" er landets bedste avis. Mvh Th

Brian Pietersen

Mads...

ja og sygeområdet på jobcenterne, der skal man være ved godt hebred for at komme helskindet igennem.

Der er alt for meget misbrug af midlerne til højtbetalte "eksperter", der fortæller det indlysende. I det hele taget nytter det ikke, at vi tror, at alting skal baseres på "evidens", når et demokrati i grunden bygger på politisk vilje.
Vi betaler skat i Danmark, høj skat, selvom en burde være højere for de højeste indtægter, for ikke at have den slags problemer i samfundet. Vi har en boligstøtteordning, der skal sikre, at folk kan betale deres husleje, selvom en er høj, f.eks. Eller havde - og skal have igen, uden alt for mange dikkedarer.

Jens Overgaard Bjerre

Der står og har stået uendeligt mange kvadratmeter kontorer tomme midt i byen. Hvad er logikken for en politiker, at lade dem stå tomme år efter år. Lav dog en lov om, at de skal ombygges til boliger efter en årrække. Hvad var det nu overborgmester Frank Jensens slogan under valgkampen var? Og Enhedslistens? Det er glemt. Valgkampen er jo forbi.

Hvordan er det nu: VKO halverede kontanthjælpen til de 18-25 årige og hjemløsheden er eksploderet for denne aldersgruppe. Mette Frederiksen halverer kontanthjælpen til de 25-30 årige - hvad mon der kommer til at ske? Gæt. Det er socialdemokratisk socialpolitik!

Lars Jorgensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Djøferne er blevet snydt...og nu snyder de både sig selv og alle mulige andre....

Først har de knoklet på universiteterne, men uden at de reelt lærte noget om, hvordan samfundet fungerer. Nu laver de så deres 'undersøgelser', der viser, hvad enhver idiot kan tænke sig. Hvis han ellers vil. Og så holder Djøf'eren sig så til (enten som politiker, embedsmand eller forsker), at der ikke er penge nok til de relevante indsatser... Med sit på det tørre... Fedterøv...!

Tak for linket T. Lind. Jeg gentager det lige her, for det passer så fint ind i mit perspektiv på tingenes tilstand. Når Fjällrævene melder sig ind SF og Soc. og glemmer, at det koster at have solidaritet som værdi i sit liv.

www.youtube.com/watch?v=DBudp0EmbDM