Kommentar

Det ligegyldige kommunalvalg

Min generation stemmer ikke til kommunalvalget. Det har fået Folketinget til at lave en video om, hvordan man stemmer. Det er at slå et demokratisk problem hen med en forklaring om, at vi unge skulle være dumme. I virkeligheden handler det om noget helt andet: At valget føles ligegyldigt
11. november 2013

Alle har dannet en stor ring om aftenens midtpunkt, mens Tommy Seebach får diskokuglen til at snurre rundt i en irriterende bevægelse. I dag er det Sigrid, i går var det Sofie, og om lidt er det Liv. De fylder 18 år på stribe, vennerne. Hip hurra, det’ din fødselsdag, og en helt særlig én af slagsen, er vi blevet bildt ind. Så vi svæver alle rundt på dansegulvet og nyder det sidste, der er tilbage af os selv, mens fødselaren tager 18 shots, og alle kigger på hinanden og tænker på, hvem fanden der fandt på den idé. I stedet siger vi »yolo«. You only live once.

Det er det, jeg gør næsten hver weekend i øjeblikket. Turnerer rundt fra den ene 18 års fødselsdag efter den anden, for det er nu, det sker: Vi rammer de 18 og bliver myndige på stribe. Så tag jer i agt, gamle mænd og koner: Revolutionen og årgang 1995 er på vej! Vi har bare ikke vores valgkort med.

De fleste unge på min alder er godt i gang med at tage en ungdomsuddannelse og har indtil videre gjort alt, hvad autoriteterne i deres liv har sagt, de skulle gøre. Nu er vi 18 år og står med valgene helt selv. Det er mig, der bestemmer, om jeg vil køre i bil, eller om jeg vil droppe min uddannelse og i stedet rejse helt alene ned i Amazonas regnskov. Det er mig, der bestemmer, hvad jeg skal have til middag, og det er mig, der bestemmer, hvem der skal spise med. Det er også mig, der bestemmer, hvem der skal i kommunalbestyrelsen. Men vi 1995’ere, der fejrer vores nyvundne position som voksne med valgmuligheder og valgkort, stemmer ikke.

Analyser fra sidste kommunalvalg kan fortælle, at det typisk kun var halvdelen af unge, der stemte til kommunalvalget. Det er vildt paradoksalt, for undersøgelser viser, at vi er meget engagerede og interesserede i, hvad der sker omkring os.

’Stem ungt’, siger de gamle

For at få os til at stemme er der søsat målrettede kampagner, og alle partier finder de fede mærkesager frem. »Stem ungt,« siger de alle sammen, mens de sidder der i lygtepælene med deres bortretoucherede rynker. Man kan stemme, mens man drypper af friture på McDonald’s, og i Esbjerg har den lokale ugeavis i samarbejde med lokale virksomheder og fonde udstedt en konkurrence om 250.000 kroner, som udloddes til én af dem, der stemmer. Alle gode kræfter er sat ind på at få unge til at stemme. Det er i udgangspunktet meget fint, hvis ikke det var fordi, de alle synes at mene, at ungdommen er dum.

Nu er selveste Folketinget også gået ind i kampen. Man har bl.a. lagt en kampagnevideo ud på de sociale medier. »STEEEEEM,« råber en lille tyk animeret mand, der fortæller én, hvad et valgkort og en stemmeseddel er, og hvordan man egentlig sætter et kryds.

Tror de, vi er idioter?

Sig mig lige engang, er der ingen, der tager det her alvorligt? Tror de, vi er idioter? Folketinget har endda selv bestemt, at folkeskolen – der har til formål at danne os og gøre os til aktive, demokratiske medborgere – skal lære os, hvad et valg er, og hvordan det foregår. Unge undlader ikke at stemme, fordi de ikke kan finde ud af det, eller fordi de er dumme. Problemet med den lave valgdeltagelse stikker langt dybere: Unge føler, det er ligegyldigt. Vi har et gigantisk demokratisk problem, når unge, der aldrig før har deltaget direkte i demokratiet, på forhånd melder fra, fordi de synes, de folkevalgte alligevel bare er en flok løgnere eller klovne. Politikerleden og passiviteten i vores samfund stiger, og det er det, man burde tage udgangspunkt i.

Jeg har personligt flere venner, der er meget politiske, aldrig går af vejen for en god debat, og som reflekterer over tingene, men de er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet skal stemme. Men det er jo ikke helt uvæsentligt, hvem der bestemmer, om vi skal have billige boliger til unge, cykelstier eller flere biler, ungdomsarbejdsløsheden og hvor mange decibel, der må blive spillet til Distortion.

Det er politikerleden, vi skal gribe fat i, og den kan vi rette op på med netop et valg. Hvis de folkevalgte virkelig er en flok løgnagtige, afdankede typer, der har siddet på deres poster siden sognerådene, er det nu, vi kan komme af med dem – og stemme nogle nye ind. Og hvis man endelig ville lave en oplysningsvideo, var det det, der skulle have været budskabet.

Thomas Korsgaard er 18 år og går i 3.g på Ørestad Gymnasiums journalistlinje. Han skriver desuden for Atlas Magasin og Politiken

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Nina Bengtsson
 • Allan Ⓐ Anarchos
 • Søren Roepstorff
 • Rasmus Knus
 • Flemming Scheel Andersen
 • Simone Bærentzen
 • Jens Falkesgaard
 • Morten Vifeld Issa
 • Toke Andersen
 • Leo Nygaard
 • Rasmus Kongshøj
Nina Bengtsson, Allan Ⓐ Anarchos, Søren Roepstorff, Rasmus Knus, Flemming Scheel Andersen, Simone Bærentzen, Jens Falkesgaard, Morten Vifeld Issa, Toke Andersen, Leo Nygaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er statens overherredømme, der formindsker kommunens og dermed valgets betydning. De politikere, der nu prøver at trække de unge til valgbordet, burde først arbejde for at reducere staten og decentralisere magten ud til kommuner og institutioner.
Fortsætter den igangværende udvikling, kan vi overlade styringen til ansatte administratorer af statsdirektiver.

Søren Roepstorff, Jørn Petersen, Dennis Berg, Per Torbensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Morten Vifeld Issa

Som jeg læser problemstillingen er jeg helt enig, men er ikke enig i konklusionen, om at det dog stadig er via stemmesedlen man har indflydelse på sit samfund. Jeg er 23, så går vel også ind under gruppen "unge" der stemmer eller har stemmeret. Har stemt ved alle lejligheder det var været mig forundt siden jeg fyldte 18, men sidst jeg krydsede kunne godt være den sidste. Min oplevelse af det nuværende politiske landskab i Danmark giver mig en smag af fermenteret rødgrød og pils bund'sjatter i munden. Jeg har et indtryk af en politisk klasse der ikke virker klar eller forberedt til at skulle forholde sig Danmark anno 2013. Ingen umiddelbare ambitioner eller visioner men en masse lappeløsninger på gamle reformer som man nok ikke havde tænk helt til ende inden man implementerede dem, eller så var de bare forældede da først de så dagens lys pga. det administrations'helvede vi er drukner i herhjemme. Men syntes faktisk at stemme i Danmark i 2013, er at gøre sig "medskyldig" i at beholde en flok indoktrinerede marionetdukker med bagstræberiske formler, suk... Plus vi alle sammen lider af en større og større afstand mellem ords betydning og hvad de bliver brugt at beskrive ude i virkeligheden, et klasse eksempel ville være "Offentlighedsloven"

Poul Eriksen, Søren Roepstorff, Dennis Berg, Jens Falkesgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Jeg forstår udmærket hvorfor unge (eller gamle for den sags skyld), ikke mener det er besværet værd at stemme til kommunalvalget. Det kommunale selvstyre er jo så godt som afskaffet, og det eneste lokalpolitikerne kan bestemme over, er hvordan de besparelser der dikteres fra Christiansborg og EU skal implementeres. Skal vi lukke skoler eller skære i hjemmehjælpen?

Samtidig er politikerleden kraftigt stigende over alt i samfundet, især efter den nuværende regering tiltrådte, og det stod klart at vi som vælgere kun har valget mellem nyliberalisme og så endnu mere nyliberalisme. Samtidig opleves det at politikerne går mere op i deres indbyrdes skænderier og indstuderede spin-fraser end af at løse de alvorlige problemer vi står overfor. Ja, det virker som om de slet ikke ved problemerne findes.

Selv mener jeg at det er naivt at tro et valg kan ændre på tingene, og da slet ikke et kommunalvalg. Kravene oppefra vil stadig diktere den samme "nødvendighedens" politik, og selv hvis det lykkedes at få et ikke-korrupt flertal i en kommunalbestyrelse, ville de hurtigt blive banket på plads.

Det kunne være interessant, hvis en modig kommunalbestyrelse forsøgte sig med samme strategi som den britiske Militant-tendens i Labour gjorde det i Liverpool som reaktion på Thatchers besparelser på kommunerne. Her nægtede man ganske enkelt at acceptere de økonomiske rammer ovenfra, men budgetterede åbenlyst med et øget bloktilskud og nægtede at skære i velfærden, på trods af at byrådsmedlemmerne blev mødt med store bøder og ligefrem trusler om militær indgriben. Strategien virkede, Thatcher blev nødt til at give sig og Liverpool fik et ekstra tilskud.

En lignende kampvilje skal vi nok ikke forvente os fra de danske kommunalbestyrelser. De er for søvnige og velnærede til at gide risikere en så åbenlys konflikt.

Derfor vil politikerleden fortsætte med at stige, uanset hvad valgresultatet bliver.

Peter Jensen, Søren Roepstorff, Dennis Berg, Morten Vifeld Issa, Rasmus Knus, lars abildgaard og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Giv politikerne her til kommunevalget grå hår i hovedet,stem blank og efterfølgende folketingsvalg,bare for en gangs skyld.

Lige så straks valget er overstået,er politikerne de fleste rystende lige glade med deres vælgere og vi trænger alligevel til system forandring hvis vi nogensinde skal opleve et levende demokrati med inkludering af borgeren.

Søren Roepstorff, n n, Kim Houmøller, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Morten Vifeld Issa anbefalede denne kommentar

Pas på med at stemme - det opmuntrer dem til at fortsætte!

Poul Eriksen, Søren Roepstorff, n n, Kim Houmøller, Dennis Berg, erik winberg, Flemming Scheel Andersen, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Rasmus Kongshøj og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Ældre på plejehjem får lov at ligge med deres lort i en ble natten over, fordi kommunerne skærer ned på de varme hænder samtidig med, at kommunerne ansætter flere kolde hænder i administrationen til at evaluere og kontrollere; enlige kontanthjælpsmodtagere fratages deres hjælp på et tvivlsomt grundlag, fordi kommunerne sætter medarbejdere uden den nødvendige juridiske uddannelse til at være dyneløftere overfor borgerne; handicappede behandles behandles efter kommunalreformen i 2007 vidt forskelligt afhængig af hvilken kommune, de tilfældigvis bor i, fordi den ekspertise, der før lå i amterne, nu er spredt ud på kommunerne efter mere eller mindre tilfældige principper – og sådan kunne man blive ved....

Alt dette foregår samtidig med, at kommunernes pengekasser bugner med milliarder af ubrugte kroner. Det skyldes, at kommunernes handlefrihed på det økonomiske område i de seneste år er stærkt indskrænket, fordi et flertal i folketinget har besluttet at tilslutte os EU's Finanspagt, som grundlæggende hviler på tysk økonomisk tænkning – en tankegang, der antager, at økonomiske kriser er noget, man kan spare sig ud af. Det kan man i en alm. husholdning, men det er ikke nødvendigvis den rigtige kur, når det gælder samfundsøkonomien.

Men hvorfor i alverden skal andre lande påtvinges denne tyske tankegang, som er udsprunget af tyskernes egne, særlige historiske erfaringer efter første verdenskrig?

Finanspagten er herhjemme udmøntet i en særlig budgetlov, der fastsætter bestemte rammer for kommunernes økonomiske ageren, dvs. kommunerne under ét. I praksis er det så finansministeren med Kommunernes Landsforening som indpisker – denne aldeles udemokratiske forening – som kontrollerer og om nødvendigt straffer de kommuner, der ikke holder sig indenfor de udstukne rammer.

Der er tale om en devaluering af demokratiet, som siger spar to til det meste af, hvad vi ellers har oplevet siden, vi fik vores første grundlov – og man fornemmer, at det ikke altid er gået op for byrødderne og de, der opstiller, hvor lidt de egentlig bestemmer. Den lave stemmeprocent ved kommunalvalgene har politikerne kun sig selv at takke for!

Peter Jensen, Dennis Berg, Henrik Klausen, Keld Sandkvist, Morten Vifeld Issa, Rasmus Knus, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Christian RW Christensen

Politikerlede...

Det ord kan i sandhed få mit blod til at rulle.
Jeg er også træt af vores politikere, deres evige udenomssvar, og uvillighed til at bekende ideologisk kulør når det gælder.
Men at give politikerleden skylden for at jeg ikke gider stemme af dog alligevel det dummeste jeg længe har hørt. Det er så nemt at sidde bag skærmen på informeren og kræve revolution, socialistisk fællesskab og en rød verdensorden, men så kom da for fanden igang i stedet for at udbrede jeres galde her. Kommentarerne på information er da præcist ligeså fundamentalistiske som de er på nationen eller 180grader, istedet for racisme eller neoliberalisme bliver her bare meldt klassekamp og kommunisme, alt sammen uden nogen somhelst form for refleksion, det er blot automatik.
Det ville såmænd også være dejligt hvis der så rent faktisk var nogen her som udrettede noget, men aktivismen strækker sig ikke meget længere end nogle spydige kommentarer om at venstre er i lommen på slipsefyrene og regnedrengene som de sidder rundt omkring, og "pas på med at stemme - det opmuntrer dem til at forsætte", høhø hvor er det sjovt og originalt...

Det dejlige ved demokratiet er jo, at dem vi stemmer på netop er valgt af os selv. Så hvis du vil have et andet system, hvis du ønsker politikere med klare svar, så er det sgu ikke så svært:

Stil selv op næste gang!

Når nu man ikke kan åbne en avis eller et nyhedssite uden der er en tophistorie om, at tilliden til politikere er i bund, og hadet imod dem i top, burde der vel være gode chancer for at kunne skabe noget nyt. Men det er jo meget nemmere at lege revolution i kommentarerne på nettet.

Anders Sørensen

Christian C.: "Det ville såmænd også være dejligt hvis der så rent faktisk var nogen her som udrettede noget".

Jeg synes, man skal være varsom med at at insinuere, at folk ikke "udretter noget", blot fordi de deltager i debat på internettet. Jeg vil formode, at det rent faktisk er muligt at lege brokrøv online (hvis brokrøv er det, man er, eller opfattes som) og samtidig "udrette noget".

n n, Flemming Scheel Andersen, Olav Bo Hessellund og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@ Christian C:

Nu er det med "bare selv at stille op" jo ikke noget man bare gør. Et nystartet parti uden kendisser, penge, mediekontakter eller gode venner i erhvervslivet har ikke en kinamands chance overfor de etablerede gammelpartier.

Og selv hvis det lykkedes at komme ind, og få flertal til en solidarisk politik, så ville det også blive en kamp op ad bakke, især i kommunerne. Kommunalbestyrelserne kan i bund og grund ikke udrette ret meget; de kan allerhøjst bestemme hvordan besparelserne skal fordeles. Det kommunale selvstyre, der med de større byers kommunesocialisme var med til at udvikle velfærdssamfundet, er i dag lagt i så stramme økonomiske tøjler, at det ikke findes mere. Noget lignende gør sig gældende på Christiansborg, hvor EU i bund og grund forbyder alt andet end nyliberal klassekamp til gavn for overklassen.

I øvrigt er det vi har brug for ikke flere politikere. Selv de bedste ender, når de selv bliver en del af det.

Håbet om forbedringer kommer ikke oppefra, fra ledere, førere og politikere. Hvis samfundet skal blive mere menneskevenligt, må kravet komme nedefra.

n n, Rasmus Knus og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Efter hukommelsen :
Der skal kun 150 stillere til opstilling til folketinget for enkeltpersoner, men 20.000 stemmer skal til for at blive valgt. Jacob Haugaard er eneste eksempel.
Et parti skal samle 20.000 underskrifter gennem en besværlig procedure, der gør at man skal samle betydeligt flere pga spild. Den digitale tidsalder er ikke nået til denne demokratiske funktion. Men Vestager arbejder på sagen - måske.
Det er meget nemt at opstille både som enkeltperson og parti til både kommune og region. Tilsvarende ca. antal stillere.

Men når du så har fået dine 150 stillere (de skal såmænd både skrive personnummer og adresse), hvor nemt det så at blive hørt i larmen fra de statsfinansierede partier, Leo?

n n, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Værdien af det "kommunale selvstyre" har folketingspolitikerne decimeret til værende en ret til at fordele utilstrækkelige midler og sikre tilfældig fordeling imellem tilsvarende borgere afhængig af bosted.

Folketingen burde tage konsekvensen af både de utilskækkelige midler til opgaverne og den tilfældige fordeling af goderne og nedlægge kommunerne, for at sikre ens vilkår over hele landet, til glæde og gavn for hele landet.

Det ville så selvfølgelig placere aben på folketingspolitikernes skuldre, som ansvarlige for driften og svækkelsen af den offentlige sektor, hvorfor kommunernes nyttige idioter skal bruges som legitimering for demokratiet i nedskæringspolitikken og derfor for div. lommeprokuratorer lov til at sidde som lokalpolitikere og administrere ....ingenting.

Dette forhold har en ikke helt søvnigt vælgerkorps gennemskuet og derfor falder valgdeltagelsen og interessen støt og vil forsætte dermed på trods af de periodevise heppekampanger på stemmeafgivelse.

Det samme forhold kan man med lige så stor ret forud se vil komme til at gælde folketinget, når dets indflydelse i forhold til EUs magtapperat bliver anskueligt for flere og flere.
Måske kan det ende med en "tudse eller to" for at legitimere forsættelsen af "demokratiet"

Rasmus Kongshøj og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja det her kommunalvalg bliver så det første, hvor jeg ikke gider stemme eller i det mindste stemmer blankt! Jeg har ellers stemt lige siden jeg først gang jeg fik muligheden for det. Men efter folketingsvalget, så har jeg indset, at uanset hvad jeg stemmer på, så får jeg det samme! Så det er ikke kun de unge, der synes det ikke nytter noget, kender mange der har det på samme måde! Især tidligere SFere, de er helt og holdent desillusionerede og opgivende!

Søren Roepstorff, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Morten Vifeld Issa

Tror ikke vi kan forvente særligt progressive tanker bliver tænkt inde på Borgen, for det jo hele den maskine de uadskilleligt er en del af, der helt grundlæggende ikke virker, eller i hvert fald ikke godt nok længere. Har en ide om politikere har for meget på spil til at tænke de første tanker, de lader til at være fanget i en begrænset virkelighed. Om det er lobbyisme eller misforstået idealisme minus refleksion eller en helt tredje ting aner jeg ikke, ved bare alt hvad de siger efterhånden er utåleligt at ligge øre til. Som Kongshøj skrev det så fint;
"Det kommunale selvstyre er jo så godt som afskaffet, og det eneste lokalpolitikerne kan bestemme over, er hvordan de besparelser der dikteres fra Christiansborg og EU skal implementeres. Skal vi lukke skoler eller skære i hjemmehjælpen?

Samtidig er politikerleden kraftigt stigende over alt i samfundet, især efter den nuværende regering tiltrådte, og det stod klart at vi som vælgere kun har valget mellem nyliberalisme og så endnu mere nyliberalisme. Samtidig opleves det at politikerne går mere op i deres indbyrdes skænderier og indstuderede spin-fraser end af at løse de alvorlige problemer vi står overfor. Ja, det virker som om de slet ikke ved problemerne findes."
-citat slut-

Jeg ved ikke hvad man gør når de mennesker man helt civiliseret og anstændigt har stemt demokratisk ind til at formidle folkestyret, viser sig ikke at leve bare en smule op til de ambitioner de stiller vælgerne i sigte, de skulle have for samfundet. Så er demokratiet vel principielt dødt? Så er folket vel ikke repræsenteret? Kommer lidt til udtryk i fornemmelsen af mange politikere har mere travlt med at lave venner i forretningslivet end at formidle den politik de fører(Konspirations teori, yes). Så det pludseligt en slags demokrati for en ret lille del af befolkningen eller? - Men er bange for en så stor del af befolkningen er drugged fra fornuften på den ene eller anden vis, og TV2 der minder lidt om FOX News, kombineret med reality ræset efter laveste fællesnævner osv. at mange lader til ikke at kunne tænke selv længere? Så meget, så at begynde på at sætte sig ind i hvordan et samfund er sat sammen virker uoverkommeligt, og for at forholde sig kritisk skal man bruge den viden, ellers bliver det en flok zombier der bare acceptere hvad politikere fortæller dem, da de INGEN anelse har om hvad der er hvad. Lille mistanke om der har været ide i at "gøre os dummere" eller i hvert fald fjerne fokus fra politik og gøre det "kedeligt" og "tørt" sooom de fleste nok syntes det er. Ved ikke hvor stor en procentdel der skal udstyres med bedre forståelse før det begynder at gå den rigtige vej.

Flemming Scheel Andersen

Jeg havde faktisk bestemt mig til heller ikke at stemme ved kommunal valget, men har dog overvejet om en udbryder der meldte fra overfor regeringens politk mon fortjener en stemme.

Det etablerede parnas af malkemaskiner får aldrig min stemme mere.

Jeg mener absolut ikke der er noget farligt eller udemokratisk ved at unge ikke stemmer. I skal nok komme efter det.

Selv har jeg troligt stemt hver eneste gang jeg kunne siden jeg blev 18. Men når man er ung er der bare så mange andre ting man hellere vil end sidde og sætte sig ind i politik (medmindre man er opdraget til politik). Det er helt normalt og ikke et demokratisk problem.

Jeg mener også det er en forkert konklusion at drage, at politiker-leden sætter ind. For hvad er politiker lede i virkeligheden? Hvis man ikke selv vil stille op, men man er utilfreds med den måde bestemte politikere fører politik på, ja, så må man jo stemme på nogle andre eller gå ind i NGO eller andre interesse organisationer og forsøge at påvirke beslutningstagere.

Her er NETOP kommunalpolitik utrolig velegnet til hurtigt at opnå reel indflydelse og magt i nærområdet. Bevares kommunalpolitik er bestemt ikke så prestigefyldt som landspolitik, men det er vel også præcis i nærområdet man faktisk kan rykke noget og se nogle resultater.

Kommunen forvalter omkring 2/3 af statens samlede budget og kan øve en stor indflydelse på hvordan de penge bruges. Det er naturligvis meget løsningsorienteret og ikke generalistisk som landspolitiken - hvilket for nogen er en meget usexet magt. Men et sted skal man jo starte som almindelig borger, ikke sandt. Et godt sted ville være at interessere sig for lokalrådet og ad den vej italesætte politikerne.

Et endnu bedre sted er blot at leve livet og gemme politik til man har opnået noget livs- og erhvervserfaring ude i det store liv. Så vent du bare til du er 25+ med at interessere dig for politik!

Det stikker dybere end bare politikerlede: Det reelle problem er, at kommunerne bliver detail-styrede i en grad, som gør dom unødvendige. Ideologien er væk, og alle gør det samme, uanset holdninger og standpunkt.

Jeg kan godt forstå, at der er politikerlede, men det er den bagvedliggende årsag til denne, der er det virkelige problem: Vi har ikke et fungerende demokrati.

Leo Nygaard, Flemming Scheel Andersen, Morten Vifeld Issa og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Stem på en helt ukendt. Vedkommende står nederst på stemmesedlen og forventer ikke valg. Fuck-fingeren den blanke, griner de jo bare af!

Jeg køber personligt aldrig rådden frugt,
Der for ville jeg nok heller aldrig stemme på noget råddet.
jeg får det så dårlig i maven af det.

Per Torbensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Politikere o.a har travlt med at få unge o.a til at stemme via fantasifulde aktiviteter, herunder skatteyder betalte propaganda.
Herved indrømmer politikerne, at de og deres måde at agere på er uinteressant for mange. Årsagen kan læses igen på det indlæg, der indledte denne tråd.

Rasmus Kongshøj, Jørn Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Når så decentraliseringen er gennemført, skal vores ledere lære at tage alle debatter med lokalsamfundet både om stort og småt, være lyttende og lære hvad et ægte fællesskab betyder.

Så kører det Leo.!!

Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Samtidig, kære Leo, trænger vi voldsomt til en debat om hvilke områder der er egnet til det højt besungne lokale selvstyre.

Et godt eks. et de 98 millioner bleer der bruges i ældreområdet, hvor ingen , hverken politikere eller ledere vil tage ansvaret for det ulækre og uværdige svineri der foregår.
Det fortsætte bare med at vokse , mens man bruger kommunernes ret til at selv at forvalte de utilstrækkelige midler, som undskyldning
Der burde sættes rammer for ældreplejen når kommunerne så tydeligt beviser at de ikke magter at forvalte ordentligt og indsætte en nedre grænse for hvor ringe man vil behandle forsvarsløse borgere.
Og gør man det resterer der ikke noget lokalt selvstyre, men en administration på området.

Andre steder hvor kommunerne har vist sig uegnede til at forvalte er folkeskolen, vuggestuer, børnehaver og førtidspensionister, hvor man i alle tilfælde har valgt at bruge til de respektive områders bevilgede midler, på anden måde end den tilsigtede.
Inklussion i folkeskolen får ikke de lovede lærerkræfter eller uddannelser.
Ekstrabevilling til børneområder røg i kommunekasserne.
Førtidspensionisters skæbne kassetænkes.
Det samme med flexjobbere.
Hjerneskadede og hjertesyge kan ikke få den nødvendige genoptræning.
O.s.v, o.s.v.

Der er således en masse områder at kommunerne IKKE har levet op til det ansvar man har kunnet forvente og hvor mindstekrav til deres forvaltning må indsættes for at beskytte borgerne imod kommunerne.

Det taler ikke for at at styrke det lokale selvstyre og af den vej styrke det hendøende demokrati??

Søren Roepstorff

I den økonomiske effektivitets hellige navn er kommunerne vokset til størrelser, hvor de ikke længere kan betegnes som lokale.

Flemming - Konklusionen på dine eksempler er endnu mere statsdirigering.
Er det bedre ? Så falder stemmeprocenten blandt de unge sikkert også der :-).

Hvis et ansvar er entydigt og ikke kan skubbes fra sig - op ad, på statsregler - ved befolkningen, hvor vi skal henvende os. Og hvem vi skal stemme på.
Og helt overordnet - Økonomien bestemme meget. Men hvem fastlægger den ??
Uden at kunne sætte % på, er det staten - langt, langt den største del.
Eksemplet over alle er regionerne med politisk ledelse, men hvor staten kommer med pengene (bl.a. derfor skal regionerne nedlægges).

Motivering af unge er : Viden (helt fra folkeskolen), nytteværdi og en klar adresse.

Søren Roepstorff

Leo - konklusionen kunne også være selvejende institutioner med bestyrelser bestående af brugere/pårørende/forældre mmm. Det ville da om noget gøre demokratiet lokalt.

Jørn Petersen, Flemming Scheel Andersen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig Søren !
Efter subsidarietets princippet, som EU vedtog for mange år siden, men aldrig fulgte op.
Også kaldet nærhedsprincippet, når man hverken kan udtale eller stave det.
En gammel vits - Skolebestyrelser må bestemme farven på lokumspapiret.

Jørn Petersen, Flemming Scheel Andersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Min konklusion er i alle tilfælde at kommunerne ikke evner ar forvalte, hverken efter hensigten eller indenfor rimelighedsbetragtninger.
Jeg erkender dog også at grunden hertil er at lokaldemokratiets muligheder for at forvalte er "klippet" i alvorlig grad af to ting:

For det første "spændetrøjen" fra folketinget, der på mange områder hindrer en lokal forvaltning i at fungere.

For det anden , den helt alvorlige mangel , at man ikke har retten til udskrivning af skatter og dermed ikke selvstændigt kan generere indtægter efter egne hensigter.

Disse to ting gør tilsammen at lokaldemokrati i realiteten er illusorisk og tillægges lovgivers forsøg på at detaillovgive om alle mulige ligegyldige småting, retsvæsnet burde tage sig af, så er billedet af håbløsheden i foretagnet komplet.

Så ja set i det lys, bør lovgiver selvfølgelig påtage sig ansvaret for sin del at dette misk mask og lovgive om mindstekrav på de humanitære og vigtigere områder, når kommunerne har vist sig uegnede og så starte en mere troværdig administration derfra.
Det kunne så være basis for et mere troværdigt demokrati??

Hvor lang tid skal en patien vente på en behandling?
Hvor lang tid skal en borger vente i en klagesag??
Hvor længe må en gammel vente på....
Hvor ringe må undervisningen være.
Hvor dårlig må snerydningen være.
Hvilke opgaver må kommunen skubbe over på borgeren.

O.s.v

Som med store børn - Får de ansvaret, tager de det og udsætter sig for kritik.
Men får de det ikke, må kritikken rettes til andre. Hvis du forstår, Flemming.

Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Jovist, og hvad gør man så når store børn viser sig ikke at magte opgaven??
Så må man indsnævre rammerne for udfoldelse, indtil de kan overskue mere.

Ja, sagt på en anden måde : Så lærer man dem så meget som muligt, gradvist.
Man giver ikke op og beholder styringen. Så lærer børnene jo ingenting.
Sådan er det også med kommunen. Får kommunen ansvaret, så kan den lære det, ka` den. Og vi - forældreborgerne - holder den under opsyn.

Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Under den forudsætning at vi har magten til at holde noget under opsyn, ja.
Det har vi så ikke.
For det første har vi intet at vælge imellem, fordi både folketingets og vel især kommunernes råderum og politik er fastlagt igennem EU og traktater om den første økonomiske politik.
Dette manglende valg især i kommunevalget gør ingen noget for at skjule. Alle taler derimod om at det er personen og ikke partifarven der er afgørende o.s..v. og det gør man selvfølgeligt fordi det lokale selvstyre efterhånden er reduceret til forvaltning af allerede vedtagne beslutninger.

For det andet er demokratiets vagthund pressen, blevet gammel og tandløs og i lokalpolitik er denne vagthund vist aflivet, forsvundet med avisdøden.
Masser af steder er den lokale avis afløst af en reklameavis, der under ingen omstændigheder vil kritisere den kommune og det erhvervsliv den lever af og i.

Dermed har vælgerne ikke få de oplysninger der kunne føre til det rette valg,......hvis der havde været noget at vælge imellem.
Så du kan ikke holde opsyn og selv om du kunne, så kan du ikke gøre anden end at vælge det samme igen.

Det fører så til, at dette drejer sig om næste valg - til folketinget - hvor decentraliseringen og det kommunale selvstyre skal være et emne i valgkampen.
Se også telegrammet om valgkamp og det sociale snyderi.

Bjarke Charlie Serritslev

Spændende læsning. Men det er også med en smule vemod at jeg læser artiklen. Personligt synes jeg politikerleden er skabt af til dels en kultur blandt nutidens politikere, hvor man nægter at svare på spørgsmål, og barrikaderer sig bag frontal angreb mod den anden fløjs politik. I stedet for at fokusere på hvad de er enige om, så fokuserer de på hvor "dumme" de andre er. Den anden side af leden opstår ved en manglende forståelse for demokratiet og politik generelt. Nu nævner Thomas Korsgaard godt nok at hans generation er veloplyste. Men fra mit synspunkt er dette ikke helt sandt. Jeg går på HF-centret efterslægten i NV, her havde vi forleden et panel af kandidater til kommunalvalget ude til debat på skolen. Arrangementet var obligatorisk. Og her opstod der for mig nogle helt klare signaler, om hvad der er galt med kommunalvalget. Spørgsmål om SU, hvorfor ludere ikke betaler skat, isolation af ø samfund og jeg kunne blive ved, blev rettet mod de sagesløse politikere. Og da stod det klart for mig, det er en videnskab i sig selv for de unge, at forstå hvad er kommunal politik, og hvad er lands politik. Yderligere kan nævnes regionernes rolle, som jeg tror ingen i landet forstår, ikke en gang regions poltikerne. Yderligere kan nævnes en kæmpe bunke af politikere som gennem de sidste 4 år har skiftet parti. Bedste ekspempel så vi i Glostrup, hvor en SFer blev medlem af Venstre, og væltede et 40-årigt socialdemokratisk styre. Og det er her, det for mig, bliver meget uigennemskueligt med kommunalpoltik. Hvis en stemme på SF, natten over kan blive en stemme på Venstre. Så står jeg af.
Så en langt større gennemskuelighed, hvad end det gælder besvarelse af spørgsmål, eller hvilket parti man støtter og er medlem af, må simpelthen være det ultimative kriterie for at kommunalpoltiken kan overleve, og at vi ikke taber en generations forståelse af demokratiet på gulvet. OG til de 18-årige, gør som Thomas, Råb op. Det ville være så ærgeligt for Danmark, bare at lade være. Husk det ikke altid er samfundets skyld. DET starter med dig selv.