Danmark er blevet afsløret som bananstat … en rådden bananstat, efter vilkårene for udsalget af Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs er blevet lagt frem. Regeringstoppen virker forblændet af bling-bling
Debat
21. december 2013

Det er svært at kigge i spejlet og se sig selv som kolonialist. Med tropehjelm og gamacher. Få danskere kan genkende sig selv som patroniserende imperialister. Derfor virker det påtaget fornærmet, når f.eks. grønlandske politikere afviser de danske formaninger mod at sælge ud af undergrundens rigdomme til kinesiske statsmonopoler. Rolig nu, det er jo bare et velment råd. Måske lidt belærende? Men nej, vi danskere føler os ikke længere som et overlegent herrefolk. Tværtimod.

Spejlet på væggen har i de seneste uger afsløret et nyt og endnu mere ubekvemt selvbillede: Danskerne er de nye vilde – en flok primitive væsner drevet af impulsive drifter. Danske politikere træder i stigende grad frem som karikaturer af kolonitidens naive negerhøvdinge. Vi har forvandlet os til eksotiske ’fremmede’, som hverken kan regne eller udregne modparten. Vi opfører os ydmygt underdanige.

SRSF-regeringen har fremlagt en plan for et delvist frasalg af energimastodonten Dong Energy. Det er så fortvivlende dumt og desperat, at Danmark med rette er blevet sammenlignet med en bananstat. På uhørt lukrative og reelt risikofrie vilkår er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blevet tilbudt at købe 19 procent af Dong Energy gennem et skattelyselskab i Luxembourg.

Med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget er statens mest værdifulde selskab og spydspidsen i ambitionerne om grøn omstilling dermed ved at blive kastet i grams til Wall Street-firmaet, som i ruinerne fra finanskrakket blev kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi den skandaleombruste investeringsbank har en lang tradition for at suge værdier ud små lande og selskaber, som ikke ved bedre end at rulle om på ryggen.

Med det sædvanlige indianer-argument om, at modparten er for stor, stærk og solo, har finansminister Bjarne Corydon (S) accepteret mindst tre betingelser, som man normalt kun ser i de varme lande, hvor de bor i huler og slås hele dagen: Statens tvivlsomme rådgiver Danske Bank – af alle – har værdifastsat Dong Energy til blot 30,5 milliarder kroner, hvilket nærmer sig halv pris ifølge en række kilder, som branchesitet Energiwatch har talt med. Første problem er, at Goldman Sachs får lov til at købe sig ind på så billige vilkår, at banken automatisk vil score en tocifret milliardgevinst ved et salg.

Den mageløst lave pris modsvares imidlertid ikke af mindre indflydelse. Tværtimod tilbydes Goldman Sachs en såkaldt ’gylden aktie’ i form af en vetoret på alle vigtige beslutninger i Dong Energy. Hvad der normalt ville kræve en ejerandel på op mod to tredjedel af aktierne får ’vampyr-blæksprutten’ for en slik. Det andet problem er således, at den danske stat lader en udenlandsk bank få fuld kontrol over ét af rigets strategisk vigtigste aktiver. Velkommen til junglen.

Det hele kunne måske forklares, hvis investeringen var en satsning med høj risiko. Men allermest bizart har Goldman Sachs fået en ’put option’, som gør det muligt at tilbagesælge aktierne, hvis alt ikke skulle forløbe som forventet. Reelt er der dermed tale om, at den danske stat låner et beløb, snarere end at egenkapitalen udvides. Det tredje grundproblem er altså, at de ekstra penge fremskaffes med et prokuratorkneb, som er langt dyrere end de mulige alternativer, f.eks. statsobligationer, som stort set er et gratis lån i dag.

Forløbet udstiller, at Danmark absolut intet har at lade Grønland høre. For alt, hvad grønlænderne har kunnet kritiseres for i deres servile tilgang til kinesernes indtog, kan mangedobles i Danmarks tilfælde: Regeringstoppen virker så forblændet af de bling-bling-blinkende dollarsedler, at enhver snusfornuft er kortsluttet. Når the big bankers rykker ind, skrumper danske politikere til indfødte folklorefjolser, der danser nøgne rundt, strippet for forretningssans og selvtillid.

Ligesom Grønland har brug for at vinde styrke til at modstå kinesiske forsøg på at berøve dem de dyrebare naturrigdomme, kunne man have håbet, at Danmark havde turdet udvise samme selvsikkerhed som f.eks. Brasilien, der her i ugens løb afviste et milliardkøb af jagerfly fra amerikanske Boeing for i stedet at vælge de svenske Gripen-fly. Men rollerne er vendt på hovedet i den nye verden her i løbet af 2013: Danskerne er endt som de hvide vilde. Snydt for egne penge.

Lars Trier Mogensen er politisk kommentator

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forbrydelse eller dumhed. ?

John Victor Lorck, Per Hansen, Henrik Nielsen, Bjarne Andersen, Andreas Trägårdh, Anne Eriksen, Lis Jeppesen, Dennis Berg, Bill Atkins, Michael Reves, John Vedsegaard, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Holger Madsen: "Forbrydelse eller dumhed?"

Mærkeligt spørgsmål. Er de politikere - dem, som et flertal af landets stemmeberettigede borgere har valgt ved fri og demokratiske afstemninger til at lovgive og regere for sig - onde eller dumme?

Kongeriget Danmark er i henhold til grundloven et parlamentarisk demokrati med de fordele og ulemper denne styreform indebærer. Folkets vilje er den til enhver tid siddende regerings magt.

Er "We the People" så onde eller dumme, når vi ser os selv i bakspejlet? Vi er vel som folk er flest, og som vi helst vil se os selv: Et oplyst folk bestående af overvejende gode og kloge individer.

Ulempen ved den parlamentariske styreform er, at vi gode stemmeberettigede borgere ikke altid er så kloge, som vi helst vil tro, vi er. Og så må vi vel også leve med, at de kloge, som vi uddelegerer magtbeføjelserne til ved fri og demokratiske valg, ikke altid er så gode, som de udgav sig for at være på valgdagen.

Dorthe Jacobsen , Torben Nielsen, Andreas Trägårdh, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Richard Sørensen

Forbrydelse!

Peter Andersen, Janus Agerbo, John Victor Lorck, Uffe Illum, Per Hansen, Søren Fosberg, Henrik Nielsen, Torben Nielsen, Sup Aya Laya, Andreas Trägårdh, Poul Eriksen, Lis Jeppesen, Peter Ole Kvint, Toke Andersen, Brian Pietersen, Erik Jensen , Arne Thomsen, Henrik Darlie, Troels Kirk, John Vedsegaard, lars abildgaard, Gert Romme, Rasmus Kongshøj, Jan Nygaard og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Man kan næsten ikke håbe andet end at de politikere der har solgt ud af vore værdier på denne måde, selv har sørget for at for en lille erkendtlighed under bordet, så nogen i det mindste får noget ud af det.
(Hvilket jo heller ikke ville forbavse i en bananrepuplik)
Artiklen rammer lige i øjet, men emnet er løfter desværre kun en flig af klædet der dækker ulighederne, fordrejningerne, skandalerne og alt det andet, der ville være morsomt for nogen, hvis det var i en mellemamerikansk eksotisk lilleputstat.
Nu er det mit land de ødelægger, og det er ikke skidesjovt.

Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Dorthe Jacobsen , Uffe Illum, Søren Fosberg, Henrik Nielsen, Michael Madsen, Enriquo Longo, Keld Sandkvist, Bjarne Andersen, Henrik Hansen, Andreas Trägårdh, Orla Finn Pedersen, Poul Eriksen, Anne Eriksen, Torben Kjeldsen, Henrik Klausen, Brian Pietersen, Katrine Visby, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Dennis Berg, Arne Thomsen, Karsten Aaen, Kim Øverup, Erik Nissen, Troels Kirk, lars abildgaard, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, peter fonnesbech, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Infrastruktur skal aldrig på private hænder.

Janus Agerbo, Dorthe Jacobsen , Morten P. Nielsen, Peter Jensen, John Victor Lorck, Simon Gramstrup, Uffe Illum, Per Hansen, Søren Fosberg, Daniel Hansen, Per Torbensen, Carsten Mortensen, Henrik Nielsen, Enriquo Longo, Vivi Rindom, Keld Sandkvist, Bjarne Andersen, Andreas Trägårdh, Poul Eriksen, Per Jongberg, Lis Jeppesen, Richard Sørensen, Anne Eriksen, Torben Kjeldsen, Peter Nielsen, Toke Andersen, randi christiansen, Hans Hansen, Sten Christensen, Brian Pietersen, odd bjertnes, Markus Hornum-Stenz, Jesper Wendt, Torben K L Jensen, Michael Reves, Sabine Behrmann, Rolf Andersen, Martin Karlsson Pedersen, Anders Reinholdt, Mads Kjærgård, Britta Hansen, Olav Bo Hessellund, Erik Nissen, Laurids Hedaa, Tue Romanow, Lars Dahl, Thomas Borghus, Marianne Rasmussen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Lars Bækgaard, Jens Kofoed, Jan Nygaard, Thomas Krogh, Henrik Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

For 19% fik Goldman-Sachs nøglerne til DONG. Dette får hele sagen mellem DONG, Fritz Schur og Anders Eldrup til, at ligne et juleeventyr med en lykkelig slutning.

Janus Agerbo, John Victor Lorck, Per Hansen, Søren Fosberg, Henrik Nielsen, Michael Madsen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Andreas Trägårdh, Per Jongberg, lars abildgaard, Lis Jeppesen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Dennis Berg, Karsten Aaen, Rune Petersen og Jan Nygaard anbefalede denne kommentar

Nu ved jeg ikke meget om detaljerne, men DONG var vel naermere et fallit-bo end et guldaeg efter en raekke fejlslagne investeringer. Se f.eks. hvordan ATP har maatte koebe hovedsaedet i Gentofte til overpris - det er kun sket fordi der virkelig er problemer.

DONG er ogsaa dyrere med stroemmen end deres konkurrenter, hvis forbrugerne kommer lidt op af sofa'en og skifter leverandoer .... vil DONG's vanskeligheder oeges.

Hvis der reelt var noget at komme efter i denne handel, var det vel ikke noedvendigt at bruge saa mange superlativer om hvor forkert den er?

Flemming Scheel Andersen

Henrik Brøndum

At sælge infrastrukturen i et land er netop, som Peter skriver, noget der aldrig burde kunne komme på tale i et sundt styre og alene af den helt principielle tordnende, enorme forbryderiske dumhed som mildeste betegnelse, må det fastslås at alle superlativer altid vil være for milde.

Kurt Lindy Hansen, John Victor Lorck, Uffe Illum, Per Hansen, Daniel Hansen, Henrik Nielsen, Michael Madsen, Orla Finn Pedersen, Andreas Trägårdh, Poul Eriksen, Lis Jeppesen, Anne Eriksen, Torben Kjeldsen, Peter Nielsen, Brian Pietersen, odd bjertnes, Torben K L Jensen, Michael Reves, Sabine Behrmann, Arne Thomsen, Anders Reinholdt, Karsten Aaen, Britta Hansen, Simone Bærentzen, John Vedsegaard, Laurids Hedaa, lars abildgaard, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj og Lars Bækgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Behøver man virkelig at sige TDC, Kommunernes datacentral og aflytning for at få det til at bare dæmre??

Kurt Lindy Hansen, John Victor Lorck, Michael Madsen, Enriquo Longo, Keld Sandkvist, Torben Nielsen, Sup Aya Laya, Poul Eriksen, Anne Eriksen, Brian Pietersen, Dennis Berg, Michael Reves, Karsten Aaen, lars abildgaard, Simone Bærentzen, Vibeke Rasmussen, Ib Christensen og Lars Bækgaard anbefalede denne kommentar

- Det kaldes for politik analfabetisme -

Den danske jammerlap køber villigt katten i sækken - hver gang.

Årsag; - Rød grød med fløde og tør flæskesteg.

Den nationale selvforståelse bygger på myter og klaustrofobisk selvforherligelse.

Den danske jammerlap er simpelthen for dum til demokrati og det ansvar der følger med; at vælge på et oplyst grundlag

Carsten Mortensen, Toke Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Staten har, på vores vegne, så store interesser i den grundlæggende infrastruktur, at det er tåbeligt at afgive kontrollen - så simpelt er det.

Staten har mistet kontrollen med vores olie - og det har vist sig, at det er særdelses svært at trænge igennem med krav over for dem der nu har kontrollen.

Det er tåbeligt at forsøge at påvirke andres beslutninger, når man i stedet kunne bestemme selv.

Janus Agerbo, John Victor Lorck, Uffe Illum, Per Hansen, Henrik Nielsen, Stig Bøg, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Andreas Trägårdh, Lis Jeppesen, Anne Eriksen, Toke Andersen, randi christiansen, Brian Pietersen, Dennis Berg, Henrik Darlie, Simone Bærentzen, Laurids Hedaa, Mikkel Jensen, lars abildgaard, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, Jens Kofoed og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, det er for let at stille spørgsmålet om forbrydelse eller dumhed.

Skal jeg på min afstand af landet vurdere det aktuelle forhold omkring Grønland. Så vil jeg kalde danskerne for dum-naive, hvis de ikke forstår, at Danmark i forhold til Grønland er en besættende kolonimagt - endda ikke en af de gode.

Hvornår har man spurgt Grønlands befolkning om noget som helst?
Og hvem har egentlig på Grønlands befolknings vegne foræret Østgrønland væk til en fremmed magt og på hvilket tidsperspektiv?

christel gruner-olesen, Lars Dahl og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Havde det så bare været Kongehuset A/S der blev solgt ud af, men nej, -der er sgu nok for lidt energi i Kongehuset, til at nogle gider investere i det...

Keld Sandkvist, Andreas Trägårdh, Peter Taitto og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Åh, ja, og Novo samarbejder nu med Monsanto. Er vi blevet splitter gale?

Per Hansen, Daniel Hansen, Per Torbensen, Michael Madsen, Enriquo Longo, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, Andreas Trägårdh, Poul Eriksen, Toke Andersen, Flemming Scheel Andersen, Brian Pietersen, Dennis Berg, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Henrik Darlie, Torben Nielsen og Simone Bærentzen anbefalede denne kommentar

Umiddelbart er jeg noget forskræmt af at man inviterer Gladman Sachs ind i DONG. Men jeg bliver nysgarrig, når jeg ser Henrik Brøndum's kommentar. I al fald får det mig til at moderere min indre samtale om, hvad der er op og ned. Så:
MERE INFORMATION om disse ting. Er det ikke netop dét vi har journalister til: Altså til at spise, fordøje og reformulere facts, så også vi, der ikke har DONG og Sachs og (da slet ikke Bjarne C) som livretter, kan blive mere oplyst om forholdene i vores samfund.
Igen: Jeg vil ikke nøjes med er samfund hvor pøbelen løber rundt med guilloutiner, mens fornuften flygter over alle bjerge.
Jeg vil have facts. Er der ikke andre der vil det?

Filo Butcher, Per Hansen, Michael Madsen, Thomas Christensen, Jens Overgaard Bjerre, Peter Ole Kvint, Torben Kjeldsen, randi christiansen, Dennis Berg, Arne Thomsen, Karsten Aaen og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Denne regering synes også – mere end jeg erindrer nogen tidligere regering – at være ret forblændet af netop ovenfor omtalte 'Kongehuset A/S'. 'Royalt' bling-bling?

Således kan man, når der i nyhederne vises indslag med eller billeder af en kongelig person på officiel opgave, ofte samtidig se en minister ved vedkommendes side, med et grin så stort, at det må kræve at pågældende minister går sidelæns gennem døråbninger (h/t Benny Andersen), og så tæt som prøvede de at komme til at sidde på skødet af den kongelige … til trods for, at de står op (h/t Raymond Chandler).

Og i alle situationer hvor Helle Thorning-Schmidt ses sammen med kp Frederik, bliver der i dén grad grinet/ pjattet igennem.

Men måske er det altsammen helt efter protokollen, og tidligere regeringsmedlemmer forstod blot at opføre sig lidt mere diskret i sådanne situationer?

John Vedsegaard

At noget skal privatiseres, er at stikke folk blår i øjnene. Ingen Dansk borger bliver rigere at det, tvært imod. Det er at lægge en effektiv sugeslange ned i den Danske samfund, som suger penge ned i en stor privatejet pengetank oven i købet en udenlandsk af slagsen.

Hvordan tvivlsomme politikere har kunnet bille folk ind det er til fordel for os, kan være svært at forstå. Måske skal man finde årsagen i det at træde på andre, som mange elsker. Når nogen har et godt job, vil det ofte være sådan at andre bliver misundelige, hvorfor man må træde på dem gerne ved at fjerne deres livsgrundlag. Som eksempel kan jeg nævne KTAS, som havde mange ansatte, medborgere som nu går arbejdsløse, hvor er fordelen egentlig henne..

Der findes kun en eneste løsning, nemlig at et enkelt parti overtager al statsmagt og bliver et totalitært styre, i hvert fald for en tid. Hvorefter disse virksomheder kan nationaliseres, erstatning skal naturligvis ikke kunne overstige købsprisen, fraregnet eventuelle bortsalg, som vi uden tvivl kommer til at se mange af, i denne forbindelse, det gjorde vi også med TDC.

Men jeg tror nu ikke det er den løsning vi Danskere ønsker os, efter i mange år at være bombarderet med Amerikansk reklame om kommunistforskrækkelse og den slags, tror mange at Enhedslisten rent faktisk er et kommunistisk parti, sådan er det bare ikke.

Listen har været kommunistisk, det er rigtigt, men de har udviklet sig siden og er blevet
til det kommunismen burde have været fra starten af, nemlig socialister.

Kun med et sådant parti ved roret, kan vi tage det tilbage som det danske folk har opbygget gennem mange år.

Janus Agerbo, Søren Fosberg, Henrik Nielsen, Keld Sandkvist, Orla Finn Pedersen, Brian Pietersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Med sit bryske udseende og brovtende væsen og den tydelige magtglæde--gerne udfoldet over for kvinder, der vover at sige ham imod--ser Bjarne Corydon ud til at ville efterligne det store socialdemokratiske ikon Per Hækkerup. Hvor Corydon afhænder vores energi-infrastruktur til udlandet, afhændede Per Hækkerup vores undergrund. I Hækkerups tilfælde var der i det mindste den undskyldning, at han (efter sigende) var skidefuld under forhandlingerne, og i det mindste var det vores norske broderfolk, der vandt ved miseren. I Corydons tilfælde er det spekulantbanken Goldman Sachs der bliver begunstiget, en af verden førende finanshajer, og hvad hans undskyldning skulle være er mig umuligt at gætte. (Med mindre det er ganske almindelig korruption).

Janus Agerbo, Søren Jørgensen, christel gruner-olesen, John Victor Lorck, Uffe Illum, Per Hansen, Daniel Hansen, Carsten Mortensen, Per Torbensen, John Vedsegaard, Michael Madsen, Troels Kirk, Keld Sandkvist, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, Kalle Nielsen, Anne Eriksen, Toke Andersen, Torben Kjeldsen, randi christiansen, Brian Pietersen, Lis Jeppesen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Tue Romanow, lars abildgaard, Mads Kjærgård, Janus Leth, Henrik Darlie og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Simone Bærentzen

Absurd! Elmarkedet skulle aldrig have været privatiseret (ligesom ingen anden vital infrastruktur skulle have været det) og skal da under ingen omstændigheder foræres bort til udenlandske selskaber hvis interesser og værdier går stik imod danskernes. Det eneste vi på nogen måde kan få ud af det, er at den grønne omstilling bliver trukket i langdrag (eller udebliver helt), og at vi alle sammen kommer til at betale mere i el. Først NemID, nu det her!

Men selvfølgelig ligger det jo helt i tråd med handelsunionen.

Janus Agerbo, Peter Jensen, Filo Butcher, John Victor Lorck, Uffe Illum, Per Hansen, Daniel Hansen, John Vedsegaard, Henrik Nielsen, Michael Madsen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Andreas Trägårdh, Lis Jeppesen, Torben Kjeldsen, randi christiansen, Brian Pietersen, odd bjertnes, lars abildgaard og Erik Nissen anbefalede denne kommentar

Lige så snart Goldman Sachs navn var i æteren i forbindelse med DONG har jeg undret mig over disse tildragelser, som indebærer, at et lille land giver et finanskapitalistisk monster magten over en væsentlig del af sin energiinfrastruktur. Men åbenbart ikke nok hermed. Det er lige før, at jeg nægter at tro på de kendsgerninger, artiklen fremlægger, for det kan da ikke være sandt, at dette sker. Hvis artiklens kendsgerninger står til troende må jeg opgive bare det mindste lillebitte håb om, at denne regering kan træffe gode beslutninger på helt væsentlige områder. Det er fordi ånden i denne fabelagtige magtoverdragelse af et samfundsgode til en global finanskapitalistisk storspiller, hvis omsorg for samfundenes ve og vel jo notorisk ikke fylder ret meget, efterhånden ligner den røde tråd for regeringens vigtigste strategiske beslutninger.

Janus Agerbo, Peter Jensen, Filo Butcher, John Victor Lorck, Søren List, Uffe Illum, Per Hansen, Daniel Hansen, Carsten Mortensen, John Vedsegaard, Henrik Nielsen, Michael Madsen, Stig Bøg, Søren Roepstorff, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, Poul Eriksen, Kalle Nielsen, Lis Jeppesen, Anne Eriksen, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen, Henrik Klausen, Brian Pietersen, Katrine Visby, Lise Lotte Rahbek, Michael Kongstad Nielsen, Lars Dahl, Olav Bo Hessellund, Karsten Aaen, lars abildgaard, Niels Engelsted, Vibeke Rasmussen og Simone Bærentzen anbefalede denne kommentar
Simone Bærentzen

Henrik Brøndum: "DONG er ogsaa dyrere med stroemmen end deres konkurrenter, hvis forbrugerne kommer lidt op af sofa'en og skifter leverandoer ..."

Der er jo en - ret god - grund til at forbrugeren aldrig nogensinde kommer op af sofaen på det punkt: Elmarkedet er (som rigtigt meget andet) komplet uoverskueligt. Røg selv i fælden i sommers og kom til at binde mig på det dyrere af to tilbud i et år, fordi jeg overså abonnementsprisen i 'the fine print'. Egentlig er jeg endda interesseret nok en forbruger til at vide at man bør vælge dagspris for tiden, da elpriserne er faldende og har været det et stykke tid, men jeg har ærligt talt hverken tid eller overskud til dagligt at følge elmarkedet. Resultatet er endnu en gang: Penge væk fra os alle og lige ned i lommen på private firmaer og deres aktionærer.

Dorthe Jacobsen , Per Hansen, John Vedsegaard, Michael Madsen, Thomas Christensen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, lars abildgaard, randi christiansen, Henrik Klausen, Brian Pietersen, Katrine Visby, Lise Lotte Rahbek og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted - meget grimt kan man sige om Per Hækkerup, men han havde vist meget lidt med olieaftalen at gøre. Myten om at han forærede olien væk i en brandert er aflivet flere gange de senere år:

http://www.altomhistorie.dk/artikler/haekkerup-gav-norge-olien-i-en-bran...

Det er bare blevet dansk politik at sælge kronjuvelerne meget billigt.

Peter Jensen, Uffe Illum, Per Hansen, Henrik Nielsen, Stig Bøg, Søren Roepstorff, Heinrich R. Jørgensen, Andreas Trägårdh, Ole Sanvig, randi christiansen, Henrik Klausen, Tommy Knudsen, Brian Pietersen, Erik Jensen , Lars Dahl, Karsten Aaen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

1) Værdiansættelser kan altid diskuteres.
2) Den "gyldne aktie" skyldes jo netop, at man mener, at Goldman Sachs og pensionsfondene er bedre til at udvælge investeringer end staten. Om det så er smart alene at se på (kortere) afkast og i det hele taget af privatisere DONG, er en anden diskussion.
3) Den der put option - hvis den står til troende, lyder det virkelig som en stinker. Her kan man med rette tale om en Bananrepublik. Som med Bendt Bendtsens aftale med Mærsk i 2003.

Dorthe Jacobsen , Henrik Klausen, Rasmus Knus og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Steen, så er jeg blevet offer for en vandremyte og undskylder. Hvad værre er så er Corydons udsalg helt uden fortilfælde.

Uffe Illum, Per Hansen, Michael Madsen, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Claus Madsen, Lis Jeppesen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

NSA udspionerer på landes energi sektorer. Schur får smidt Anders Eldrup ud, på et mærkeligt grundlag. Goldman Sachs køber, i en konstellation der gør investeringen nærmest risikofrit. Begynder man at ane en reel forbindelses mulighed og gentagne mønster, som også nævnt TDC og Kommunedata?

Søren List, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Peter Ole Kvint og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Var og er det kronjuveler eller fallitbo ?
Der var nok ikke andre der ville, og GS ville ikke uden at fjerne risikoen.
Noget tyder på klogskaben i at ha` lukket selskabet og solgt aktiverne (hvis der var nogen) eller at ha` solgt vores aktier til højest bydende og taget skraldet (hvis der var noget)
Forbrugerne kunne så købe forsyningen andre steder uden at tænke på sig selv.
Men ak, nu hænger vi på den.
Dong var måske for stor til at falde !!
En dybdeborende artikel forventes.

@Flemming Scheel Andersen

Jeg er ikke voldsomt uenig i at det er bedst at infrastrukturen ligger hos det offentlige. Jeg paapeger bare at DONG ikke lader til at vaere noget guldaeg. Paa trods af Anders Eldrup og gulddrengenes uomtvistelige begavelse - fik de altsaa foretaget nogle katastrofale investeringer. Den slags er ikke forbeholdt tidligere embedsmaend der giver sig ind i forretningsverdenen, det kan drevne forretningsfolk ogsaa goere og det kan dygtige administratorer af offentlig virksomhed ogsaa goere.

Vurderingen af om noget er ren infrastruktur og boer kontrolleres af det offentlige - maaske udbudt i licitation - eller om det helt skal overlades til markedet - med nogen regulering er vanskelig. En afvejning af fordele og ulemper paa en fin balancevaegt.

Mobiltelefonmarkedet i Danmark virker ganske godt ved 3-4 netvaerk og regler om operatoerers adgang til at leje sig ind paa andres netvaerk. Movias og Arrivaa busdrift i Hovedstadsomraadet og Arrivas togkoersel i Jylland virker godt. DSBFirst i Oeresundsregionen var katastrofal og resterne af det er det stadig.Det amtskommunale/regionsdrevne sundhedsvaesen i Danmark er utrolig velfungerende. Det mastodontiske NHS i United Kingdom halter en del.

Tvindstifteren Amdi Petersens kaempefallos fra 70'erne - dengang verdens hoejeste vindmoelle - blev den gnist der antaendte en steppebrand af spildte investeringer i vindmoeller verden rundt. DONG er nu blevet et mausolaeum over dette.

Energiforsyning har samme karakter som brandvaesenet - det handler om at der leveres naar det er allermest noedvendigt - hvis I goer det kan I godt spille brandmandsorkester resten af tiden. Men vi vil ikke betale for at hoere paa det.

Det er snart julenat - og der skal vaere stroem uanset det blaeser eller ej ("og et vigtigt tegn paa natten er solens fravaer" W. Shakespeare, As you like it). Kan DONG's og andres moeller garantere det? Nej ergo er du noedt til at have alternativ kapacitet - og moellestroemmen er mangefold gange dyrere end den stroem der kan leveres af din alternative kapacitet udenfor spidsbelastningsperioden.

Min mavefornemmelse er at det danske samfund var bedst tjent med at faa el-distributionen tilbage som et offentligt ejet selskab, hvor man maaske fordeler arbejdet med at anlaegge og vedligeholde el-nettet mellem egne ansatte og sub-kontrakters med fifty/fifty. El-produktionen kan saa varetages af baade offentligt og privat ejede vaerker/moeller/sol-celler - men vi betaler ikke mere end haandoerer for ustabil stroem.

Jørn Boye, randi christiansen og Thomas Krogh anbefalede denne kommentar

Forbrugerne - os - behandles i det hele taget som idioter.
De regionale forsyningsselskaber har generelt volumensyge og bruger andelshavernes penge til alt mulig andet en deres kærneformål.
I stedet for at sikre forbrugerne lavest mulig pris.
De behjertede repræsentanter, der forsvarer dette synspunkt, kules ned som mindretal i de besluttende organer.

Simone Bærentzen, Søren Roepstorff, Lis Jeppesen, Flemming Scheel Andersen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Grethe Preisler: "Ulempen ved den parlamentariske styreform er, at...."

- og den vigtigste fordel ved den rest af demokrati, vi endnu har tilbage, er muligheden for at fyre hele bundtet af uduelige MF'er ved næste valg.

Men lad os se om det sker - har mine tvivl, ikke mindst på grund af en presse og medier, der ser det som en vigtig opgave dagligt at hælde tonsvis af fordummelse udover befolkningen, fordi den bilder sig selv ind, at "det er jo, det folk ønsker".

Gennem årene er jeg faktisk kommet til at tvivle mere og mere på, hvor dybt danskernes forståelse for demokrati rækker. Der burde jo rejse sig et ramaskrig i befolkningen over denne eklatante dumhed, som et flertal i folketinget nu er på vej til at begå, for den får jo virkning for alle nulevende som ufødte danskere mange år fremover. Vi skulle jo nødigt bekræfte påstanden om Die dummen Dänen, anno 2013.

Tak til Information og Lars Trier Mogensen for at sætte sagen på dagsordenen. Den burde være på forsiden af alle landets aviser.

Erik Nissen, Simone Bærentzen, Dorthe Jacobsen , Uffe Illum, Daniel Hansen, Per Torbensen, Michael Madsen, Søren Roepstorff, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Sup Aya Laya, lars abildgaard, Kalle Nielsen, Lis Jeppesen, Torben Selch, Anne Eriksen, Henrik Klausen, Rasmus Knus, Katrine Visby, Brian Pietersen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow, Lars Dahl og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar

Nu blæser det altså en hel del i dette lille flade land, vi kalder Danmark? Og i andre lande skinner solen stort set hele tiden. Men i Danmark har vi jo slået et potentielt guldæg ihjel (solcelleanlæg mv), fordi nogle i Finansministeriet troede/syntes det var en udgift, ikke en investering i fremtiden.

Må jeg dertil minde om at Vestas rent faktisk har fået ordrer i USA på flere mia. dollars, så ordrebøgerne er godt fyldt indtil i hvert fald 2016....

Søren Roepstorff, randi christiansen, Brian Pietersen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

@Simone Bærentzen

Man maa ikke reklamere her - men tys tys, der findes en b***sbevaegelse i Danmark - og de er helt ok med deres energipriser. Det er uanset om du skal have benzin, olie eller stroem.

(Saa undgaar du maaske ogsaa at falde i hartkorn med de mange debattoerer der brokker sig over de multinationale markedsbaserede virksomheder - uden at ville saa meget som kigge paa de fine alternativer fra arbejderbevaegelsen og brugsbevaegelsen - som det danske samfund, i modsaetning til flere andre lande byder paa).

Per Hansen, Søren Roepstorff, Kalle Nielsen, randi christiansen, Thomas Krogh og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Grethe Preisler
- @ Holger Madsen: "Forbrydelse eller dumhed.?" Mærkeligt spørgsmål. Er de politikere ..........

Da jeg læste Lars Trier Mogensens debat indlæg, kom jeg til at tænke på Preben Wilhjelms debat bog for fyrre år siden om dansk boligpolitik, hvor han også stillede det "mærkelige" spørgsmål til de danske politikere om, - hvad de har gang i.

Når nu danske politikere lukker den store Finans skurk Goldman Sachs ind i dansk energipolitik, så synes jeg nok det er berettiget, at gentage det "mærkelige" spørgsmål igen.

At 92,3% af vælgerne ved sidste valg har stemt på disse politikere, legitimerer i mine øjne ikke deres handlinger. Man har ikke ret, bare fordi man er flest.!

Per Hansen, Michael Madsen, Søren Roepstorff, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, Erik Jensen , Dennis Berg, Lise Lotte Rahbek og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

@Karsten Aaen

Hvis Vestas aktionaerer foraerede deres aktier til den danske stat til gengaeld for en smuk mindeplade med deres navne paa - opsat et sted ovre paa den jyske vestkyst - havde de faaet fyrstelig betaling for deres indsats.

Michael Kongstad Nielsen

Nej, der var nok ikke Hækkerup, der solgte ud af undergrunden første gang (han forhandlede principperne for fordeling af soklen efter nærhedsprincip), den store synder var sjovt nok også en S-R regering (-SF) under ledelse af Viggo Kampmann, der overgav eneretten til at lede efter olie og gas i hele Danmark til A.P. Møller. Af nationale hensyn, tænk, der sagde man. Aftalen blev strammet under den "klokkerene" energiminister Poul Nielson, men ikke nok. Og så har VKO-regeringen fumlet lidt med det, da de gamle koncessioner udløb, og senest har S,R,SF forsøgt et "serviceeftersyn", uden det mindste resultat. Så jo, danske folketing har lang tradition for at forære landets og befolkningen værdier væk.

Per Hansen, Søren Roepstorff, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, randi christiansen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Man har ikke ret, bare fordi man er flest.!"

Nej det er sørme så sandt som det er sagt! En fuldstændig misforståelse af demokratiets præmisser. Så hedder det nemlig "demokratur" eller "betondemokrati"
Rigtigt demokrati er dialog, og en så vigtig beslutning om at sælge ud af landets infrastruktur burde have været til folkeafstemning. Men betondemokrati og Corydon er vist synonymer. Ja rent faktisk tror jeg at Corydon helst var demokratiet i enhver form foruden! Men problemet er vel også at politikerne ikke reelt bliver draget til ansvar, bevares de kan miste en ministerpost, men så får de jo blot et andet vellønnet job i EU og de har jo sikret sig selv økonomisk. Hvor er guleroden og pisken henne i deres tilfælde? Næ Danmark har haft en adel før og nu har vi det igen! En ting er sikkert med DONG, jeg ved hvor regningen havner henne! Mht. Hækkerup er der ikke nogle uklarheder omkring det? Ganske vist dementeres historien, men jeg mener at have læst i en biografi om Krag, at han ganske sikkert og vist var beruset under forhandlingerne med Norge! Hækkerup altså!

Simone Bærentzen, Jørn Boye, Uffe Illum, Michael Madsen, Søren Roepstorff, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, Peter Ole Kvint, Anne Eriksen, Katrine Visby og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke takke Trier for hans indlæg. Jeg synes det er alt alt alt for følelsesladet, og hvis det indeholder facts, så drukner disse i Trier Mogensens følelsesudbrud, holdninger og besværgelser. Ærgerligt. For jeg er muligvis ikke uenig med ham. Men kun muligvis.
Jeg er muligvis formentlig nok snarere enig med Henrik Brøndum, og kan ikke rigtig se om han er enig eller uenig med Trier Mogensen. Hm.. Det jeg mangler er rigtige facts.
Altså en debat, hvor det ikke handler om at svine Corydon til eller Goldman Sachs for den sags skyld, men hvor det handler om at blive klogere på tingene - Lidt efter devisen, det er ikke altid flertallet, der har ret - selvom de får det.
Vi kan måske bande Corydon ud af tinget, men vi skal alligevel finde vores ben i DONG-sagerne.

Per Hansen, randi christiansen, Henrik Bjerre og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Og Mads Kjærgaard. Folkeafstemning. Nej tak. Jeg vil ikke have væsentlige beslutninger udsat for folkeafstemninger, der afgøres af - ikke hvem der ved hvad, men af hvem der har råd til at betale den største løgn.

Mads Kjærgård

Spørgsmålet er: Om man tror at Goldman Sachs ville gøre en dårlig forretning eller ej? Og af en eller andet grund tror jeg, at de har mere styr på deres shit end de danske embedsmænd!

Michael Kongstad Nielsen

Men Goldmann Sachs har jo betinget sig, at de ikke skal bære nogen risiko i de store problemprojekter, DONG stadig er involveret i. DONG må have været i meget store problemer, hvilket kan skyldes satsninger i Anders Eldrups og gulddrengenes tid, der var vildt spekulative. Men stadig forstår man ikke, at det skulle være nødvendigt med Goldmann Sachs´ 19% af aktiekapitalen og med særrettigheder i bestyrelsen. De penge kunne den danske stat vel have investeret gennem udstedelse af statsobligationer

Henrik Klausen, Erik Jensen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Forbrydelse eller dumhed... Eller tvang? Når Danmark tillader banksektoren at risikere sig for 4,5 gange BNP, så er der ikke længere tale om et frit valg. En stor del af de garantier bankerne ligger inde med, er i amerikanske derivater ...her må godt gyses.

Olav Bo Hessellund

Lars Dahl:
"..., og hvis det indeholder facts, så drukner disse i Trier Mogensens følelsesudbrud, holdninger og besværgelser."

Vetoret, put option m.m. - jeg synes nu nok, at artiklen rummer andet end følelsesudbrud osv.

Her nogle flere facts, som dog skal tages med det forbehold, at de er pakket ind i Corydons reklameshit for aftalerne:
http://www.fm.dk/nyheder/pressemeddelelser/2013/11/dong-energy-aftaler-o...

Uffe Illum, Michael Madsen, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Tue Romanow, Claus Madsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Naivt at tro, at dette ikke er med fuldt overlæg.
Mon ikke der er nogen, der profiterer ganske godt på disse "fejl"?

Man begynder at ane et mønster, taget i betragtning de tidligere foræringer til Mærsk og banksystemet.

Hvis man har en konspiratorisk tankegang, så kunne man også hævde, at Danmark efterhånden er bundet på hænder og fødder beslutningsmæssigt, i form af EU på en stor mængde lovgivning, og i form af kapitalen i form af frasalg af landets værdier og dermed bestemmelsesret over dem.

Jeg tror ikke på tilfældigheder og "dumhed".

Michael Madsen, Søren Roepstorff og Jan Bisp Zarghami anbefalede denne kommentar

Nogle - der ikke ønsker at se sandheden i øjnene - er inde på at DONG skulle være en tvivlsom investering på grund af risikofyldte projekter. DONG har udelukkende investeret den del af DONG's overskud, der var afsat efter aftale med staten når staten havde fået sin andel - og det i alternativ energiudvikling som aftalt med staten. DONG er et guldæg som er mindst er det dobbelte værd af den anslåede værdi på 50 mia. Kr ....altså 100 mia. Kr.

Søren Roepstorff, Bjarne Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Dette her svarer til en suverænitetsafgivelse og skulle have en folkeafstemning, ligesom alle udsalg af det offentliges (vores alle sammens) ejendom skulle.

Anders Reinholdt, Michael Madsen, Bjarne Andersen, Claus Madsen, Kalle Nielsen, Jan Bisp Zarghami, Katrine Visby, Lis Jeppesen, odd bjertnes, Kim Houmøller og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

Når Danmarks befolkning en dag vågner op og ønsker selvbestemmelsesret, så vil dens regering finde landet svinebundet i en grad, som gør den ude af stand til at regere.
Det vil kræve en kontinental bevægelse lig den sydamerikanske at tilbagerulle den neoliberalisme, som idag skyller ind over os - efter den iøvrigt er ved at blive smidt ud af selvsamme sydamerika.

Torben K L Jensen

Gad vide hvornår de sælger det danske vand?De har gjort det i England,så hvorfor ikke i Danmark.

Michael Kongstad Nielsen

Enhedslisten burde hellere interessere sig for denne sag, end for en justitsminister løgn om et besøg i Christiania

Anders Reinholdt, Michael Madsen, Torben Selch, Henrik Klausen, Brian Pietersen og odd bjertnes anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

I øvrigt kan man søge frem, at DONG tabte ca. 4 mia. kr. i 2012, og gennemførte en stor spareplan i år, hvor de solgte for 10 mia. kr. ud, og fyrede 600 medarbejdere.
http://www.business.dk/green/dong-nedlaegger-600-job-efter-kaempetab
Mon ikke trimningen og Goldmann Sachs´ m.m. investeringen er et led i den kommende børsintroduktion? Det antages nok, at købere tiltrækkes af, at Goldmann Sachs er blandt ejerne, forstå det hvem der kan.
For øvrigt er DONG stadig aktiv i kul, olie og gas.

Sup Aya Laya, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Michael Madsen, Torben Selch, Flemming Scheel Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Den gamle kyniker kneb sku en tåre da han læste det her.

Undergrunden er desværre for længst solgt, Luftfarten Who cares,

men vandet, energien, posten, jernbanerne. Infrastrukturen i det hele taget lad nu for samfundets skyld staten beholde kontrollen, og lad så monopolkapitalister og oligarker tjene deres beskidte dollars et andet sted. PLEASE

Torben K L Jensen, Anders Reinholdt, Uffe Illum, Michael Madsen, Søren Roepstorff, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Orla Finn Pedersen, lars abildgaard, Arne Thomsen, Torben Selch, Jan Bisp Zarghami, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek, Brian Pietersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Problemerne er at når danskerne går i stemmeboksen for at stemme gør vi det ud fra hvad vi kender til og blevet oplyst om af de forskellige partier, samt hvad der røre sig i samfundet og verden.
Havde borgerne ved valget kendt til dette stupide og dyre stunt af Coridon er jeg sikker på at denne regering ikke havde fået regeringsmagten. Danskerne er ikke så dumme.
Når vi stemmer gør vi det ud fra, at dem vi stemmer på vil passe på vores og varetage vores (borgernes) interesse og beskytter den fælles værdi vi har oparbejdet i samfundet.
Derfor er det helt uhørt, at danskernes fællesværdier på denne måde kan bortødsles.
Det bør få konsekvenser for regeringen.

Peter Ole Kvint, Simone Bærentzen, Steffen Gliese, Uffe Illum, Michael Madsen, Enriquo Longo, Thomas Christensen, Bjarne Andersen, Orla Finn Pedersen, Ib Christensen, Bill Atkins, Olav Bo Hessellund og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Sider