Kronik

Der er ikke noget, der er gratis

De kreative brancher kommer ikke ud af deres krise, når de spiser unge, der har gejst, talent og ambitioner, af med et ’du får jo noget til dit CV’. Gratis arbejde tager til, når både ungdomsarbejdsløshed og ambitioner stiger
Debat
14. december 2013
En af Zentropas ’småtter’ – det vil sige unge mænd og kvinder fra selskabets elevskole, der arbejder ulønnet, fik en tatovering med formaets logo bl.a på ballerne. Erik Aalbæk ville gerne have de unge brændemærket med logoet, for at teste dem, men det var for voldsomt for filmeleverne. Han betalte dog alle tatoveringerne.

Niels Ahlmann Olesen

Engang var ’gratis’ mit yndlingsord. Jeg elskede alt, der var gratis. Vareprøver på shampoo uddelt på Strøget, kaffe hugget i lærerværelsets automat, gratis entré på museerne eller receptioner, hvor man ikke havde en god grund til at møde op, men hvor man kunne mæske sig i gratis hvidvin.

Alt med mærkatet gratis, har jeg som udgangspunktet altid klassificeret som godt. Men nu har gratis fået en anden klang, end det havde engang. Det skete, da jeg spiste udkogt pasta med ’slaveketchup’ for 63. dag i træk. For når det er ens passion og arbejdskraft, der bliver gratis, mister ordet lidt sin glans.

Jeg har ofte forsøgt af få løn for min indsats, men på direktionsgangene siger de bare »desværre, vi har ingen penge«, når man spørger, om man ikke må få en fod inden for eller prøver at sparke en dør ind.

Og så beklager de deres ansættelsesstop og strækker hænderne hudløst ærligt i vej ret, inden de skal ned i kantinen og spise af buffeten. (Næsten) gratis.

Derfor bliver det mere og mere udbredt, at unge for at få en chance, lægger nogle gratis timer eller 100 eller 1.000 og beviser deres værd, før de kan få et regulært arbejde. Det er ikke et krav, at man arbejder gratis, men man må da gerne og desværre: Der er ingen penge til at lønne dit ellers så udmærkede arbejde, men tja … du får jo noget på dit CV.

Hvem har ikke hørt om filmselskabet Zentropas ’småtte-ordning’, hvor man skal arbejde gratis den første tid for at få foden inden for og få et ord indført. De færreste bliver ansat bagefter, men drømmen lever, så længe maven knurrer.

Koster penge at tjene penge

Det har triste konsekvenser, når man ikke vil erkende, at det koster penge at tjene penge. Faktisk bidrager den mangel på erkendelse til den storm af problemer, de kreative brancher befinder sig i.

Aviserne leder desperat efter nye abonnenter, fordi dem, de har i forvejen, er på vej til at dø. Alligevel vil de ikke betale for unge og nytænkende, stærke journalistiske kræfter og har mange steder indført et stop for nye ansættelser.

Tv-stationerne sender det ene sørgelige program om bagværk eller afdankede fodboldspillere, der prøver at danse, efter det andet og fejrer deres mangel på succes med en ekstra kanal om friluftsliv, ingen gider se.

Filmbranchen bliver ved med at fremhæve sine tre-fire få store stjerneinstruktører som et billede på dansk films succes. De laver den samme omgang psyko-porno eller Morten Korch-nationalisme gang på gang, men ingen tør satse på de unge kometer, der måske kan give opskriften på fremtidens succes.

Forlagene udgiver krimi efter krimi efter krimi og blev kun afbrudt af Yahya Hassan, som de gav en chance, fordi de vidste, der er masser af salg i historien om andres ulykke.

Sæt skub i kulturlivet

De etablerede mastodonter i den dominerende kultur herhjemme er i krise. Det er de, fordi ikke tør satse på nye talenter, selv om det er det er dét, vi har brug for. Måske netop nu mere end før: Et kulturliv, der kan sætte nye ting i gang oven på en finanskrise, der ændrede vores vaner.

Jeg vil vove den påstand, at vi har utallige unge talenter derude. Unge med noget på hjerte, kreativitet og ideer. Mennesker, der kunne redde de kulturelle brancher, som ikke har hverken penge eller mod. Desværre får kun meget få en chance med så meget som et måltid pasta som belønning, og det gør det svært for mange at turde satse på deres drømme og ambitioner.

Graver sin egen grav

Gratis arbejde er et fænomen, der opstår mellem ungdomsarbejdsløshed og drømme. Virksomhederne ser deres snit til at pynte på et kriseramt budget, og som ung får man noget på CV’et. I en tid, hvor udsigten til at få et arbejde er meget, meget lang, skal man allerede i gang med at skabe et stærkt CV, før man overhovedet ved, hvad et CV er.

Jeg og mange af mine venner har ofte sagt ja, hvis en opgave har været så god, at vi ikke har kunne sige nej.

Måske har vi endda sagt ja lidt for ofte, og efterhånden som dagene går, og vores pastarationer svinder, finder vi ud af, at vi ikke kan spise vores CV. Gratis arbejde duer ikke på den lange bane.

Nok er der finanskrise, men når kulturen ikke tør satse, knuser det vores drømme og passion – og når det sker – er vi for alvor på den. Og ’vi’ er ikke kun os unge. ’Vi’ er også de brancher, som mister grundlaget for fremtidig vækst til deres egen nærighed og sparsommelighed.

Nu ved jeg godt, at jeg blot er et nyt, næsten ubeskrevet blad i denne tendens. De fleste, som slås med det her, er ofte flere år ældre, højere uddannede og mere erfarne, end jeg.

Men det gør kun hele problematikken endnu vigtigere og mere alvorligt. Hvis problemet kun ramte en håndfuld gymnasielever og russtuderende på film og medievidenskab, var det til at overse. Men, sådan forholder det sig desværre ikke. Realiteterne er, at flere voksne, helt op i slutningen af tyverne, med det meste af deres uddannelse bag sig, bliver spist af på denne måde.

Nogen vil sikkert spørge, om man ikke bare kunne lade være med at arbejde gratis. Nej, for hvordan skulle man så få en chance for at komme ind i en branche? Nogle vil sikkert sige, at vi dumper lønnen og undergraver alt, hvad fagbevægelsen har kæmpet for gennem 100 år, fordi vi er så forhippede på vores egne private drømmerier, at vi glemmer det store fællesskab. Og ja, det er korrekt. Vi er på vej til at undergrave alt, hvad fagbevægelsen har skabt, men hvor er fagbevægelsen egentlig henne?

Giv os chancen eller dø

Der er brug for lønnede chancer i dansk kulturliv, og for at dansk kulturliv kaster bare en anelse mere med pengene. Det har betalt sig gang på gang.

Se bare på DR, der en stribe gange med stor succes har givet unge spirer en chance. Radiovært på 24Syv Iben Maria Zeuthen fik en chance, da DR lukkede hende ind i varmen,efter hun lige var blevet student.

Mads Brügger begyndte sin karriere, da han vandt en essaykonkurrence på Berlingske. Lars von Trier fik utallige afslag på filmskolen, men da han kom ind, så dansk film en af sine største succeser forme sig. Det kan betale sig at turde. Hvor gives de chancer i dag? Meget få steder i hvert fald, hvis man vil have pasta til.

Hvis angsten for at satse ungt får lov at råde, graver aviserne, tv-stationerne, forlagene, filmselskaberne osv. deres egen grav.

Heldigvis er nye initiativer ved at blomstre op. De journalistiske tiltag Zetland og Atlas er opstået. Der opstår flere og flere små filmproduktioner uden om de store selskaber, og forlagene får kamp til stregen af e-bogudgivelser. Før de etablerede virksomheder ser sig om, vokser de nye initiativer dem over hovedet. De har nemlig ikke fingeren på pulsen, for de har ingen inden for dørene, der kan tænke ungt.

Jeg håber, de kreative brancher er begyndt at mærke en vis præstationsangst. Det ville de have godt af. Men de ville have endnu bedre af at lade nye succesfulde kræfter komme til. Lad os indse det: Det behøver ikke være så slemt, som I går og gør det til på direktionsgangene. Se dog alle de muligheder, der er i alle de uudnyttede talenter, der går rundt derude.

Krisen slutter, når dem på toppen af kransekagen i de kreative brancher beslutter sig for, at de vil satse. Det er ikke gratis, men når alt kommer til alt, er det måske meget rigtigt, at der slet ikke er noget, der er gratis.

Thomas Korsgaard er 18 år, går i 3.g på Ørestad Gymnasiums journalistlinje og drømmer om at blive journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for at formidle et så vigtigt et budskab. De unge er vores nøgle til en endnu bedre fremtid og som vi alle derfor skal værdsætte - men helst så meget, at de også kan leve af det!

Gratis arbejde er vel ikke typisk "dansk" og det kan derfor være svært at forstå, at det alligevel sker i så stort omfang, som det er beskrevet i artiklen.

At samfundet ikke giver plads til de unge, mens de endnu har deres drømme og visioner i behold, er dog det mest uforståelige, men vel et endnu udtryk for, at vi er blevet os selv nærmest. Det kan de visionære unge ikke leve af, men det kan Danmark altså heller ikke!

Lise Lotte Rahbek

Problemet ligger ikke kun hos de unge.
Problemet ligger også hos den del af befolkningen, som bliver 'aktiveret' i praktik/løntilskud/arbejdsprøvningforløb hos private og offentlige virksomheder, hvor lønnen er at få lov at beholde sin overførselsinkomst.
Ordningen fungerer i praksis som offentlig virksomhedsstøtte.

Jeg kender ansatte i offentlige institutioner, som indrømmer, at deres arbejdsplads ikke ville kunne fungere uden de gratis medhjælpere.

Så når erhvervslivet og de offentlige arbejdspladser i Danmark kan slippe for at betale løn til medarbejdere i den ene ende,
så kan kulturelle virksomheder jo se, om de ikke ogs kan få arbejdet udført for ingen penge.

Det er et omfangsrigt problem, der her bliver lagt på brædtet. Desværre er de fleste fagforeninger og langt hovedparten af politikere ligeglade
- og der er altid arbejde nok til dem der vil arbejde
(uden løn)

Simone Bærentzen, Britta Pedersen, Martin Karlsson Pedersen, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Thomas Borghus, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Alan Strandbygaard, Vivi Rindom, Søren Christensen, Elisabeth Andersen, peter fonnesbech, Claus Høeg, Andreas Trägårdh og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Problemet ligger bl.a. i Ørestad Gymnasiums journalistlinje! Hvad er der galt med nysproglig eller klassisk-sproglig gren? Det var et gymnasium, hvor man efterfølgende kunne flyve højt og vælge bredt.
Når det er sagt, er det sandelig ikke i orden, at det offentlige går foran med at udnytte folk til gratis arbejde, det er faktisk uhørt; men det passer godt til udviklingen, siden vi afskaffede arbejdet som grundlæggende værdi og gradbøjede retten til ubetinget at blive belønnet for sin indsats i professionelt regi.
Det skete, da regeringen Nyrup ved arbejdsminister Jytte Andersen fandt på, at "den arbejdsløse skal være solidarisk med staten. Når samfundet vist sig solidarisk og betalt dagpenge i en årrække, må den arbejdsløse vise sig solidarisk og arbejde for ydelsen". Lige dér fratog man arbejdet dets betydning, ligesom man fratog lønmodtagerne det værktøj, der havde sikret den sociale balance i samfundet. Man gav simpelthen adgang til den udvikling, der uundgåeligt førte til et sammenbrud for den laissez-faire politik, der har hjemsøgt os i årtier. Men intet bliver gjort for at gengive helt almindelige mennesker retten til i et stadigt betydeligere omfang at bestemme over deres eget liv. Hvordan kan man påstå, at man lever i et demokrati så?

Martin Karlsson Pedersen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, Elisabeth Andersen, Mads Kjærgård, Lars Dahl, Søren List og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

I det private som i det offentlige er det et problem, at unge såvel som aktiverede skal udføre arbejde uden løn eller med løntilskud for en afgrænset periode. Og det er sådan set også et problem for dem - unge som ældre, der er ansat med løn, for en arbejdsplads med ulønnet og midlertidig arbejdskraft skal også yde en stor indsats mht. oplæring, hvis regnskabet i det mindste skal gå op. Nogle af de unge ulønnede får via cv-opdateringen måske et fast job, evt. blot et midlertidigt, men at have været i løntilskud pynter ikke på aktiveredes cv, så det kommer der formentlig ikke voldsomt mange lønnede job ud af.

Underligt som alt skal være discount, hvis ikke helt gratis - for som det skrives er der jo ikke noget, der vitterligt er gratis.

En del vælger fagforeningen fra eller den gule til i stedet for den røde. Og den røde går tilsyneladende nu også mere op i en byttehandel af "medarbejdergoder" end klassiske rettigheder som overenskomstmæssig løn.

Gratis kan lyde godt, men solidarisk bliver det ikke - hverken set fra den ene eller den anden side.

Simone Bærentzen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Per Torbensen, Michael Kongstad Nielsen, Elisabeth Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Hvad med at få dig en nyttig uddannelse hvor du kan være med til at dyrke jorden, frembringe maden, lave maskinerne, bygge husene, undervise børnene. Glem alt det kreative pjat. Det kan vi ikke leve af.
Ps. Dette er ikke ironisk. Jeg mener det.

@Jens:

Pjat med dig. Kunst, medier og kulturformidling er ligeså vigtigt som rendegraveri og undervisning. At vi ikke kan leve af det i DETTE land er ikke individets problem.

Zentropa er et lille Nordkorea og brændemærkningen i form af den usmagelige tatoveringstvang og den seksuelle chikane i den virksomhed er et naturligt led i ensretningen og konformiteten af arbejdsmyrerne.

Ligesom i Nordkorea lever ledelsen et liv i luksus på bekostning af den sultne klasse af 'dumme' arbejdere, der tror at deres slid vil blive honoreret.

Steffen Gliese, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Per Torbensen, olivier goulin, Henrik Rude Hvid og Lars Dahl anbefalede denne kommentar
Hans Christensen

Altså når man som 18 årig spiser:
"udkogt pasta med slaveketchup for 63. dag i træk", kunne det evt. være en tanke, at han måske skulle supplere sin gratis arbejdskraft med et par timers almindelig irriterende lønarbejde, et sted hvor han så selvfølgelig ikke får udfoldet sine journalistiske kompetancer, men I stedet optjener penge til en 20. kr. bøf fra Netto.
Selvom selve problemstillingen er interessant, kan jeg ikke lade være med, at bekymre mig om, at man som 18. årig er 'cv-rytter', uden nogen form for uddannelse, men dog alligevel med så gode kontakter, at han får tilbudt disse 'gratis' muligheder. Og ja, jeg er nok bare gammel, men jeg har bestemt I mit liv også haft jobs, som jeg ikke ønskede, men som man var nødt til at have for at overleve. Måske man skulle prøve det?

Jesper Jarl Becker

"Hvem har ikke hørt om filmselskabet Zentropas ’småtte-ordning’, hvor man skal arbejde gratis den første tid for at få foden inden for og få et ord indført. De færreste bliver ansat bagefter, men drømmen lever, så længe maven knurrer."

Jeg synes du som vordende journalist, skulle starte med noget din branche savner: tjek dine facts. Det du skriver her er faktuelt helt forkert. Zentropas småtteordning giver i gennemsnit den samme løn i løbet af 3 år som alle andre elevuddannelser herhjemme. Og hvordan ved jeg så det? Det er min røv der er på billedet, jeg håber i øvrigt rettighederne til dette er clearet med BT fotografen der tog det.
Der har i min tid kun været enkelte der ikke holdt ud over gratistiden, og de fik som regel kompenseret en del af deres løn for de måneder de havde arbejdet gratis, men det er selvfølgelig ikke så interessant for pressen...

Jeg har været på Zentropa i over 3 år, jeg er der ikke længere, og det er jeg for sin vis glad for - ikke fordi jeg ikke savner det. Men fordi alle tidligere elever har godt af at komme ud i verden efter deres elevtid.

I forhold til gratis arbejde, så synes jeg du skal stoppe med at tude. Der er ærlig talt et spring af dimensioner imellem skole og erhvervsarbejde - et spring som gør du ikke til at starte med giver fuld valuta for firmaet - du optager derimod andre medarbejderes tid til oplæring osv. Derfor er gratis arbejde en god ide i kortere perioder.

I USA hedder det internships, og er noget studerende bruger alle deres lange sommerferier på, for at få erfaring indenfor den branche de gerne vil arbejde i. De betragter det som en del af deres uddannelse, hvilket man også med rette kan gøre. Herhjemme er vi så priviligeret at vi får penge for at gå i skole, det er så bare en luksus vi må tage med, men for at få erhvervserfaring kan det altså være nødvendigt med noget gratis arbejde, også for at vise hvad man kan.

At du så lever af kogt pasta med ketchup, må være fordi du ikke ønsker at have et lønarbejde ved siden af dit studie - jeg arbejdede alt hvad jeg kunne ved siden af mit fuldtidsjob den første tid på Zentropa, og bevares det var da nogle lange dage, men det gjorde da så absolut de dage jeg havde fri meget sjovere...

Aleksandra Emilia Kida, Claus Nielsen, Henrik Bjerre, Henrik Danstrup, Lars Dahl og Hans Christensen anbefalede denne kommentar

Thomas Korsgaard, velkommen til konkurrencestaten! Det kan måske godt virke lidt frustrerende i starten, men du kommer til at lære at elske den.

Til Jesper Jarl Becker. Tak for facts, som ALTID er bedre end holdninger.

Her er lidt FACTS om internships:

In the decision, Judge William H. Pauley III ruled that Fox Searchlight should have paid two interns on the movie “Black Swan,” because they were essentially regular employees.
The judge noted that these internships did not foster an educational environment and that the studio received the benefits of the work. The case could have broad implications. Young people have flocked to internships, especially against the backdrop of a weak job market.

The reality of internship schemes is far removed from the ideals of reciprocity between the intern and employer that scams such as JobBridge promote. The reality is that most employers use interns for the free labour and not for altruistic purposes. The reality is that many interns do not receive adequate training and supervision to further their skills. The reality is that most interns do not receive job offers from the employers after their 6/9 months internship.

,Internships: the scandal of Britain's unpaid army
Many young people suffer long hours, low pay and exploitation as they try to secure their first job
Employment law is clear on pay. If people are adding value to a company they can be deemed workers and should be paid at least the national minimum wage. As the Guardian has revealed, the government's own lawyers believe most interns are workers and should be paid, but the survey – the biggest of its kind so far – found that most interns only received expenses and very few were paid at or above the minimum wage, which is £6.08 an hour.

Selling internships has become a business in itself. The Tories auctioned off internships at City hedge funds at its Black and White ball in February to raise thousands of pounds for party coffers.

Start-up Etsio has made selling internships its business model. They charge interns up to £100 a day to get work experience in small, specialised businesses. Kit Sadgrove, who manages Etsio, admitted internships were harming social mobility by stopping poorer people from gaining experience but did not believe he was breaching minimum wage laws. "Large companies are typically taking advantage of interns," he said. "They are replacing paid staff with interns who work for them for six months or longer at a time and they are doing jobs that should be taken up by proper people."

Researchers from the University of Adelaide found unpaid work trials, internships and other forms of work experience are on the rise as job seekers clamber to stand out in industries such as retail, hospitality, media and law.

Here is how the internship scam works.
1) Make higher education worthless by redefining “skill” as a specific corporate contribution. Tell young people they have no skills.
2) With “skill” irrelevant, require experience. Make internship sole path to experience. Make internships unpaid, locking out all but rich.
3) End on the job training for entry level jobs. Educated told skills are irrelevant. Uneducated told they have no way to obtain skills.
4) As wealthy progress on professional career path, middle and lower class youth take service jobs to pay off massive educational debt.
5) Make these part-time jobs not “count” on resume. Hire on prestige, not skill or education. Punish those who need to work to survive.

Martin Karlsson Pedersen, Thomas Borghus, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Lone Christensen og Michael Galanakis anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hmm "noget på cv'et"?? Den hører vi med 3-4 sider lange akademiske cv'er også når vi har være arbejdsløse et stykke tid. Så kan man komme ud i praktik for lige at lære at være på arbejdsmarkedet, få noget at skrive på cv'et og lave lidt netværk.

Kender en der kom ud på lager med sidstnævnte som begrundelse! Han gik alene hele dagen! Han er professionel IT administrator og har også mange års erfaring som lagerarbejder, og var derfor selvkørende i løbet af en times tid, så ren gratis arbejdskraft af 1. klasse! Som vedkommende ikke fik en skid ud af!

Jo så kunne han skrive det på cv'et, men der stod jo mere end 25 års erhvervserfaring i forvejen, så....

Problemet er alene, at udbuddet af arbejdspladser ikke matcher efterspørgslen og så stiger prisen i form af det, man skal erlægge for at komme i betragtning og spørgsmålet er om det nok! Arbejdsgiveren kan jo altid finde en ny gratis arbejdskraft ikk?

Har for øvrigt selv arbejdet i et center, som kun kunne løbe rundt, fordi man altid havde en 3-4 studerende til at sidde og knokle hele dagen uden løn, og jeg tror ikke at de havde overskud til at skulle gå ud og arbejde bagefter, det var fuldtid+, dvs. at der også var arbejde til dem om aftenen.

Men fagforeningerne især de akademisk har jo ligesom accepteret denne tingenes tilstand!

Og man ser jo tydeligt problemet i den offentlige sektor, du kan få erfarne folk ind i løntilskud, og så fyre de folk i den anden ende. Jeg har selv været ude til samtaler ang. løntilskud, og der har hver gang været tale om fuldt normale stillinger, og et "ja vi kan jo ikke ansætte dig bagefter, så du er vel god til at dokumentere din indsats"?
Og jo det er jeg, jeg har arbejdet som AC-fuldmægtig i staten i 14 år! (og jeg er helt vild med tanken om at jeg lige er blevet fyret pga besparelser, og nu kan få lov til at lave den samme for under det halve) Og så "nå men vi har jo en masse andre "ansøgere", så vi vender tilbage! Siger squ noget om arbejdsmarkedet! Desværre så ved jeg også hvem, der har fat i den korte ende!

Britta Pedersen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Lone Christensen, Dennis Berg, Lars Jensen, Poul Eriksen, Elisabeth Andersen, David Adam, Lise Lotte Rahbek og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Danstrup

@Claus Jensen
Har du en kilde til din propaganda (er det skrevet af Labours ungdomsorganisation !?) mod internships ? Det er noget anløbent med den slags citater uden kilde hvilket jeg formoder, at du er enig i.

Jeg er derudover faktisk enig i, at det er en tvivlsom praksis at få folk folk til at arbejde gratis på den slags vilkår.
Internships kan dog sagtens være gode betalte positioner - ex: http://www.novonordisk.com/careers/student/internships.asp

Det er dog befriende med Jesper Jarls bemærkninger - touché !

Mads Kjærgård

"I forhold til gratis arbejde, så synes jeg du skal stoppe med at tude. Der er ærlig talt et spring af dimensioner imellem skole og erhvervsarbejde - et spring som gør du ikke til at starte med giver fuld valuta for firmaet - du optager derimod andre medarbejderes tid til oplæring osv. Derfor er gratis arbejde en god ide i kortere perioder."

Var det ikke derfor man i gamle dage fik "elevløn"?? Godt jeg fik min kontorassistent uddannelse tilbage i 80-82 eller havde jeg vel skulle betale for det? (Jeg blev akademiker senere)

Hej Thomas.

Jeg er 22 år og lige som dig med journalistik, har jeg siden jeg var 17 år (sikkert meget yngre) gerne villet lave film. Historie kort. Med en solid opsparing fra Børnehavejobbet flyttede jeg til Hovedstaden og kastede jeg mig ud i det. Jeg var 19 år. Med en helvedes masse GRATIS 'fy fy fy' arbejde det første 1 - 1,5 år begyndte der at ske fremskridt og i dag har jeg levet af det i 2,5 år og sørger selv for fortsat for at udvikle mine kompetencer. Uden nogensinde at have modtaget 1 krone i SU..

Hvis du virkelig brænder for det som du gerne vil og har talent, så se dog at komme ud af starthullet så tidligt som muligt, få en kogebog og fyr den af ! !

Eller sæt dig og skriv grundige klagebreve imens dine kommende kollegaer suser af sted. op til dig

VH

Lise Lotte Rahbek

There is no such thing as free lunch

Gratis arbejde er en skaendsel og problemet er voksende - arbejdsmarkedets parter og regeringen boer reagere.

Samtidig er der dog nogle omraadet hvor de rer svaert at saette graensen mellem fritid, hobby og erhverv. Hvis man gerne vil vaere en fodboldstjerne - og loeber rundt med en bold altid - arbejder man saa gratis? Hvis man gerne vil vaere en der interviewer en forboldstjerne - og loeber rundt med kabelruller paa en lokal TV-station - arbejder man saa gratis?

Tilsyneladende er medierne lidt for atraktive - saa det kan undre hvorfor man ikke kan spare lidt paa dem - og i stedet soerge for at de gamle kan faa et bad - udfoert af betalt arbejdskraft.

Steffen Gliese, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kay Xander Mellish

Please forgive me for writing in English - while I speak fluent Danish, my writing level is best matched to leaving notes for the babysitter or refrigerator repairman.

Here's my point of view: For a young person, Thomas has a strangely backward way of looking at the world. Why in the world does he feel the need to get involved in established organizations like Berlingske or paper book publishing or Zentropa?

He correctly pegs daily print newspapers as a dying medium; why not get involved in creating the successor to that media? People of his generation still need news. How can he get it to them in a format they're willing to pay for? How can he find the way to tell the stories they want and need to hear? He has a chance to be part of the Apple or Facebook of his media generation; instead, he's complaining that he can't get a good office job at General Motors.

Thomas goes on to complain that most established Danish film companies want to stick with the same old group of directors and topics. Of course they do - there's a lot of money at stake in big productions. Yet he comes from a generation where film and video production is cheaper and easier than ever. If he and his friends have a great film idea, they can make it, edit it, put it on YouTube, and get an audience immediately. Good work WILL be found, and the people who make it will find themselves directing ads, music videos, and ultimately films.

Established companies use interns as cheap labor - too bad. Avoid established companies and make something brilliant on your own.

Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Helge Rasmussen, Kjeld Hansen, Dennis Berg, Torsten Jacobsen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Henrik Danstrup og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Henrik Danstrup:

De fleste af mine citater er fra aviser og udtryk for analyser af generelle trends, som kan findes ved simpelthen at kopiere en sætning fra dem ind i en Google-søgning - modsat Jesper Jarl Beckers så roste "facts" og alle de moralsk opbyggelige råd og gode ideer om privat initiativ, som det aldrig skorter på fra det bedrevidende småborgerskab, når de har et ungt menneske foran sig.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Hvis du alligevel skal arbejde gratis, hvorfor arbejder du så ikke på dit eget medie istedet, evt. i alliancer med ligesindede? Derigennem kan du/I potentielt opbygge en fremtidig virksomhed, som kan det, du efterlyser: tænke ungt, innovativt, kreativt og fremsynet.

Henrik Danstrup

@Nu må du holde op @Jensen ! Mener du, at alt, hvad du måtte vælge at citere, blot kan anses for autoritative kilder, fordi de har været gennem dit filter ?

Vi må fordre lidt mere kvalitativ tilgang til debat her på den mindst ringe...... i øvrigt bemærkelsesværdigt, at du helt undlod at forholde dig til debat om begrebet internships, da du blev konfronteret med, at det er lidt mere nuanceret end du anede :o)

Fair nok, at man ikke synes, at folk skal arbejde gratis, men lidt opstramning i argumentationen og omgang med kilder må nok anbefales, hvis man skal tages alvorligt.

Henrik Dansrtrup:

Hvad vil du gerne debatere?

Det bliver godt nok pinligt for den unge behårede mand M/K, at fremlægge dokumentation for sin ansættelse hos Zentropa under en evt. ansættelses samtale.

Michael Galanakis

Kay: When you're starting your career you need experience, and a good network. Working for an established company offers both of these things (in small portions). Starting a new company is impossible for most people, who are starting out. The recession is bad. Banks aren't lending money.

By the way, I enjoy your blog :)

Vil man overleve skal man være innovativ. Men i medie branchen har ganske få forholdsvis ny etablerede firmaer som google, apple, facebook og senest netflix sat sig på hele innovationen for branchen i en internet tid anført af en yderst talentfuld, men lille skarre af begejstrede unge mennesker og deres unge følge.

Verdens tusinde af ældre veletablerede og ofte højt renommerede medie virksomheder er i den grad blevet taget med bukserne nede og er fortsat ikke kommet sig over chokket. Og det er ikke fordi de ikke har haft chancen til at forny sig. For det har de. Faktisk et årti eller to. Det har bare følt sig urørlige i deres magt position.

Og det er brand ærgerligt for med de gamle mediers fald forsvinder dybten i stoffet og erstattes af de nyes overfladiske tjubank overskrifter. Men det er måske netop her redningen ligger for de gamle, nemlig muligheden og evnen til dybte.

Det er så her udfordringen ligger, dybte koster penge, mange penge og kundekredsen er mere begrænset pga. tjubank nyheds rusen hos unge.

- Tjubank, fedt ord fra de glade unge dage ;o)

Det er nok ikke tilfældigt, hvor småtterne fik deres tusch. Mon ikke ålen har grinet i skægget. "I f.ck you in the a.s!" :D

Jeg har selv arbejdet i den danske filmbranche i 22 år. De første små to år arbejdede jeg også gratis. Jeg kom ovenikøbet fra et vellønnet job. Faktum er at det kommer man til, indtil den dag man lærer at sige fra.

Den dag jeg forstod det, havde jeg et betalt job samme dag. Ovre på den anden side af gaden levede folk af spaghetti (hej Henrik, long time no see). De var nemlig ved at lave en af dansk filmhistories største succeser.

Siden da har jeg kun arbejdet gratis, hvis jeg ville hjælpe andre i branchen, som vitterligt ikke havde penge, men til gengæld havde en god idé. Det har jeg sjældent fortrudt.

Du bliver først anerkendt for dit arbejde, når du insisterer på at blive betalt. Indtil da griner folk bag din ryg. Problemet er at der altid vil være en, som gladeligt tager opgaven gratis, fordi vedkommende så har noget til deres pralerulle, som et CV hedder i filmbranchen.

Thomas, er du sikker på at du vil have et af de "smarte" jobs, som alle drømmer om? Som folk vil dø af sult for at kunne fortælle om, når de en sjælden gang får noget at spise over en familiemiddag?

Med mindre du brænder 101% for at ville det, vil jeg give ét råd: Løb!!!

Der findes jobs som ikke er ligeså "fancy", men som giver råd til andet end spaghetti. Mange af dem giver mere mening end den kreative branche. Specielt jo ældre du bliver.

På min sidste skoledag sagde min lærer: Hvis i virkeligt ikke kan se jer selv som andet end rockmusikere, skal i gå helhjertet efter det. Men husk på at man kan fodre grise med fallerede rockhåb.

Henrik Bjerre, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Lars Jensen, Carsten Mortensen, Per Torbensen, Vivi Rindom og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Hold kæft, hvor må Danmark være konkurrence dygtig efter hånden som flere og flere arbejder gratis eller er ansat med løntilskud.

Torsten Jacobsen

Hvis skribenten drømmer om at blive journalist, så er han vist allerede godt på vej? Journalistlinje på gymnasiet, fulgt op af studier på en af landets journalistuddannelser, og vupti: så er han søreme journalist.

Men selvfølgelig bare en 'almindelig' journalist. Hvis drømmen i virkeligheden er en karriere der giver social prestige (misundelse), kendisbekendtskaber, og tilhørende praleret på café Ketchup (eller hvad in-stederne derovre i hovedstaden hedder nu om dage), ja så skal adgangsbilletten formentlig købes med lidt gratis arbejde. Hvis da ikke kontakter i miljøet eller egne evner alene kan bane vejen. Der er rigtig mange som gerne vil dét liv, og som resultat må man bøje sig lidt længere forover, inden man så senere, forhåbentlig kan ranke ryggen.

Er det fair? Nej, ikke nødvendigvis. Men det er der jo så meget der ikke er. Fysisk tiltrækkende mennesker anses f.eks. generelt for at være 'bedre' end de egentlig er på en lang række parametre, hvilket f.eks. kommer dem til gode i forbindelse med jobsamtaler, lønforhandlinger, indstillinger til forfremmelser osv. Det er sgu da udtur for stodderen med det asymmetriske ansigt, som måske er lige så dygtig og produktiv, men som forbigås i samme ombæring.

Det er sikkert også udtur for den 18-årige i Struer, som ikke lige kan skrive 'Journalistlinje' på sit CV, men igen - sådan er der jo så meget.

Så op på hesten, kære Thomas fra Ørestadens Gymnasium. Glæd dig over hvad du har, og at du helt frit selv kan vælge om du vil krybe lidt for en plads i rampelyset. Og slap dog lidt af med det CV der. Du er kun 18, og verden ligger for dine fødder. Hvis jeg var 18 år og havde journalistdrømme, ville jeg arbejde et års tid efter 3.G, spare en masse penge op, og så rejse udenlands et halvt års tid. Samtidig ville jeg så træne sit skriveri. Lidt rejsebreve, måske? Eller man kunne arbejde et år som frivillig på et børnehjem i Calcutta? Få lidt perspektiv på tilværelsen? Skrive reportager derfra? Sælge dem til et medie i Danmark? Eller måske tage til Chile? Møde en pige der hedder Maria? Blive dybt forelsket og senere gift. Glemme alt om Danmark og journalistdrømme, og i stedet for arbejde som fiskesælger i Marias fars auktionshus på havnen?

Så mange muligheder. Så meget tid (og dog set i bakspejlet så lidt). Se dog at komme i gang, mand!

Torsten Jakobsen:

Hvis Marias far virkelig ejer et auktionshus på havnen, vil jeg gerne møde hende, for så er der jo garanteret mad i overflod på bordet, og man kan nøjes med at skrive som hobby.

Torsten Jacobsen

Well, nu er det altså et meget lille auktionshus, og de fleste fisk der sælges er skidtfisk. Mad i overflod er der altså ikke tale om.
Men Maria er skøn som en muse, og om fredagen danses der i gaderne indtil solen går ned, og månens stråler genspejles i havnens stille, mørke vand.

Henrik Danstrup

@Jensen
Det er for pauvert, at du nægter at forholde dig til din lempfældige omgang med kilder og blot bruger tilfældige Google søgninger som ammunition.
Internship diskussionen er langt mere kompleks, da det dækker over mange ting - det bør du tage alvorligt.

Jeg har flere gange givet udtryk for, at jeg er enig i, at det er en skidt udvikling, hvis folk tvinges til at arbejde gratis, men enhver debat demonteres med brug af rygmarvsholdninger, som end ikke er baseret bare i et minimum af viden om substansen.

Carsten Mortensen

Man kan mene meget....for eller imod.....men èen ting der virkelig batter er at kunne sige det lille ord NEJ. ......så måske det var bedre at leve af udkogt spaghetti fordi man havdesagt nej.

Rasmus Kongshøj

Der vil selvfølgelig altid være problematiske grænsedragninger til frivilligt arbejde, hobby og lignende, men det står klart at problemet med udnyttelsen af ubetalt arbejde er voksende, og det står klart at den hellige almindelige Danske Model giver en helt utilstrækkelig beskyttelse.

I øvrigt er det klart i flertallets interesse at elever aflønnes, gerne mere end den værdi, de producerer. Hvis en virksomhed skal betale for elevens arbejdskraft, vil de være nødt til at betragte det som en investering, hvilket vil betyde at eleven ofte vil få tilbudt et job bagefter. Det samme gør sig ikke gældende for ulønnede prakatikanter.

Samtidig ligger der et grundlæggende moralsk problem i at nogen - i dette tilfælde Zentropa - tror at de kan få noget (arbejdskraft), uden at skulle give noget igen (løn) for det.

Det danske arbejdsmarked har i høj grad brug for en ufleksibel og entydig lov om mindsteløn, der håndhæves med håndfaste straffe. Det er det eneste effektive værn mod forringelse af flertallets vilkår gennem social dumping, hvad enten denne dumping består i polske "enkeltmandsfirmaer", tvangsaktiverede "arbejdsløse" eller ulønnede praktikanter.

Henrik Danstrup:

Siden du ikke kom med noget konkret, kan jeg kun forholde mig til det, du fremhævede som et eksempel på en god kommentar. Den eneste indikator for forfatterens viden om substansen og vederhæftige omgang med sin kilde er, at han efter eget udsagn har dens logo tatoveret på sin bare.

Jeg foretrækker kilder som The Guardian og New York Times, du er mere til Novo Nordisks reklame for sig selv og en behåret bagdel, vi må nok bare se i øjnene, at smag og behag er forskellig.

Carsten Hansen:

Det ville være skønt, hvis vi alle var i en situation, hvor vi til hver en tid bare kunne sige nej, så derfor arbejder kapitalisterne naturligvis uophørligt på, at den situation ikke skal blive virkelighed, eksempelvis ved at få deres politikere til at "øge arbejdsudbuddet" og dets frie bevægelighed.

De er også godt hjulpet af den bonderøvsmoral, hvis lånte stolthed består i at recitere herremandens prædikener til hvem som måtte synes at være i ulykkeligere omstændigheder end dem selv. Det er ud af de andre slavers mund, det lyder til Herrens velbehag, at det er et privilegium at få lov til at arbejde for Ham; at det er noget, man skal aspirere til, at man skal stå sin prøve, vise sin trofasthed, sin ydmyghed og servilitet.

Det er først, når man på denne vis har forsikret alle om, at man er en God Proletar, man kan forvente, at kapitalisten allernådigst udstrækker hånden med den forkætrede ansættelskontrakt til rigelig kys og grams (prima nocta er for sekretærmusens vedkommende er allerede tilfaldet Aalen på dette sene tidspunkt forstås), medsamt rettigheden til at spille højrøvet over for de kommende prospects.

Jesper Jarl Becker

Kære Claus, jeg kan da gerne sende dig et mobilbillede af min behårede røv med tatoveringen på, så du kan se at jeg rent faktisk er den pågældende person. Du er også velkommen til at finde mig inde på facebook hvor der ligger flere billeder og artikler.

Jeg har den dag i dag et superfedt job, som jeg glæder mig til at stå op til hver dag. Jeg havde på ingen måder været i nærheden af dette job, og det netværk, jeg har i dag hvis det ikke havde været for mine 3 år på Zentropa. 3 år hvor jeg fik væsentligt mere end SU ind på kontoen samt masser af store oplevelser som jeg heller ikke havde været i nærheden af uden de 6 mdr. hvor jeg "arbejdede gratis" (det var jo reelt på efterbevilling da lønnen udjævnedes over de 3 år).

Der var ingen tvang indblandet, hverken i tattoveringen eller i det gratis arbejde. Der blev til gengæld tilbudt masser af ekstra opgaver udenfor arbejdstid hvor der kunne tjenes ekstra penge.

Tattoveringen blev lavet en fredag aften efter nogle øl, hvor vi var 6 personer der besluttede at gøre det - uden Ås indblanden - han blev derimod bare ringet op og bedt om at betale hvis vi skulle gøre det, hvilket han selvfølgelig indvilgede i. Da Zentropa lever af omtale og af at være specielle blev historien spinnet fuldstændig 6! mdr. senere da pressen af omveje fandt ud af det. Der er vist nok en håndfuld flere der efterfølgende har valgt at lade sig tattovere, igen af eget valg og mod at chefen betalte...

Synes debatten her mangler nogle nuancer - er kommunalt praktik og løntilskud ikke en måde hvorpå man også får sparket nogle "Dovne-roberter" lidt bagi? Og kan løntilskud ikke føre til fastansættelser overhovedet(der må foreligge statistik på området).

Internships som man ser i filmbranchen er ofte mesterlære eller elevpladser, der er lønnet. Derudover er der gratis filmproduktioner, her laver glade unge mennesker film som ingen får løn for, ofte heller ikke etablerede og dygtige skuespillere, og som ingen tjener penge på, men som laves fordi praktisk erfaring er ekstremt vigtigt i branchen.

Jeg er derimod helt enig i at man ikke bare skal rende og arbejde gratis for et godt ord, men vælge sine gratis-jobs med omhu. Og altid huske at lave vurderingen: "Får jeg noget ud af det her på et personligt plan - og er det nok til at opveje den manglende løn?"

Lise Lotte Rahbek

Jesper Jarl Becker
"Synes debatten her mangler nogle nuancer - er kommunalt praktik og løntilskud ikke en måde hvorpå man også får sparket nogle "Dovne-roberter" lidt bagi?"

ja, der mangler bestemt nuancer.
Synes du det er en god ide at yde offentlige tilskud til virksomheder i kraft af at levere dem lavprisarbejdskraft?
Hvor mange dovne roberter tror du der findes blandt arbejdsløse mennesker?
Har du nogensinde haft en nær relation til en langtidsarbejdsløs, som har været i løntilskud eller virksomhedspraktiv, og sagt til vedkommende at det nok bare var fordi han var en dovenrobert, at han skulle sendes i arbejde til en lav løn?

Martin Karlsson Pedersen, Rasmus Kongshøj og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Jesper Jarl Becker:

Jeg er såmænd ikke i tvivl om, at tatoveringen er din, eller at du er blevet ualmindeligt godt jobtrænet ude hos Zentropa. Der er uden tvivl nogen, der er stolt af dig.

Man begynder at forstå hvad der er galt i dette land.

Hvis Thomas Korsgaard var vokset op i USA, havde han fundet et par kammerater og en garage og startet noget på egen hånd, siden han åbenbart er så forbandet klog.

Gro et par !

Mads Kjærgård

"Synes debatten her mangler nogle nuancer - er kommunalt praktik og løntilskud ikke en måde hvorpå man også får sparket nogle "Dovne-roberter" lidt bagi?"

Hmm i de løntilskudsjob jeg har hørt om, har man ikke haft brug for "Dovne Roberter"
Men ikke at løntilskud ikke kan være godt, såfremt man får helt ny viden! Var til en samtale, hvor de skulle bruge databasespecialister, det indbefattede bl.a. at man skulle på turne i Jylland og undervise arbejdsgiverens ansatte i brugen af de nye systemer efter at man havde været med til at implementere dem.

Men sådan set ok, man kunne lære noget nyt, desværre slog mine kvalifikationer ikke til, da jeg godt nok har arbejdet med databaser, men næppe kunne kalde mig specialist. Men lyder det som et "Dovne Robert" eller spark i røven" job?

Jeg synes det lyder som et alm. konsulentjob! Som man bare kan få for det halve eller en tredjedel af prisen.

Forstår ikke det med "spark i røven" personligt har jeg mødt til tiden hver dag de sidste mange mange år, har haft minimalt med syge dage, hvorfor fanden er det, så at nogle tror, at man lige pludselig ikke kan varetage et arbejde. Jeg startede med at gå med aviser, da jeg var 12, har kørt med købmandsvarer, har aftjent min værnepligt, taget flere uddannelser og har altid sørget for mig selv. Men desværre så faldt hammeren jo, idet Folketinget mente, at det var bedre at håndværkere kunne komme i arbejde, end at pligttro offentlige medarbejdere kunne beholde deres stilling. Og i en alder af 50+, ja så er det faktisk svært. Men spark bagi, nej jeg tror ikke jeg behøver det, jeg behøver et job!

Nej, løntilskudsjob er ikke nogen god idé. Danske arbejdsgivere har en uhørt let adgang til at hyre og fyre, og det system kan slet ikke fungere sammen med ansatte, der er støttede. Det er også urimeligt, at nogle skal have den konkurrencefordel, at danske lønmodtagere fodrer hunden med sin egen hale ved at lade skattepenge gå tilbage i virksomhederne for at finansiere arbejdskraft, der kunne have sendt penge den anden vej ud i samfund i form af skattebetaling på helt regulære vilkår. - Det er åbenbart et problem, at det offentlige kan finde på at bruge de private erhvervsdrivendes skattepenge på selv at producere eller servicere institutioner, etater og forvaltninger; men når det kommer til den almindelige skatteborgers finansiering af en forskel på folks jobmuligheder, inkl. deres egne, i form løntilskud eller gratis praktik, så hæves der ikke et øjenbryn.