Klumme

Jagtsæson

Regeringens reformamok har fjernet udlændinge fra dagsordenen. Til gengæld har 2013 været én lang jagtsæson på Danmarks nye ’perkere’: de stadig flere arbejdsløse, som er blevet politikernes prygelknaber
28. december 2013

Klassebilledet for 2013 er blevet fremkaldt med skarpe konturer. De sociale hierarkier dominerede året, som snart er slut. Når budgetterne strammer til, sparker familien Danmark tilsyneladende nedad.

Krisen har skærpet skellet i de nedre samfundslag – mellem på den ene side en voksende underklasse på kroniske overførselsindkomster, som må finde sig i øget overvågning, og på den anden side en skrumpende middelklasse, som synes at vende enhver kritik indad og bebrejder sig selv for ikke at være tilstrækkeligt »omstillingsparat« og fit for fight.

Over 34.000 røg ud af dagpengesystemet i løbet af 2013. De sygeste og mest sløje, der nu ryger ud af a-kassen, må fremover hutle sig igennem på kontanthjælp. Det nyeste påfund er at tvinge arbejdsløse voksne til at indsamle hundelorte i parkerne. Og her lige efter nytår vil landets stadig flere ledige tilmed blive underkastet en drastisk udvidet kontrol og et vidtgående snageri fra myndighedernes side.

Fattighjælpen er kommet tilbage sammen med en nypietistisk arbejdsmoralisme. Lediggang er djævelens hovedpude. Lovgivningen bevæger sig stort set kun én vej – i retning af øget mistillid og mere uværdige vilkår for de stadig flere medborgere, som lever på kanten af arbejdsmarkedet.

De fortsatte stramninger minder om udlændingedebatten i 00’erne: indenfor eller udenfor. Med eller imod. Om få dage vil endnu flere tusinder af kontanthjælpsmodtagere kunne modtage såkaldte ’dummebøder’, hvis de ikke hopper dresseret rundt som befalet i det ustoppelige aktiveringscirkus. Fremover vil flere således blive trukket kontant i bistandshjælpen, hvis de opfører sig udisciplineret. »Selvforskyldt ledighed« kaldes det.

Bøn og arbejde er blevet livets lyst. Det skal være dyrt at være doven. Ifølge et nyt lovforslag, som SRSF-regeringen netop har sendt i høring, vil det offentlige sundhedspersonale snart blive tvunget til at udlevere patienters fortrolige helbredsoplysninger, hvis politiet blot beder om dem. Uden dommerkendelse. Men protesterne udebliver. Det mest opsigtsvækkende ved årets bølge af kontrolforanstaltninger er, at ingen for alvor reagerer. Udlændingestramningerne skabte langt mere ballade. Respekten for den enkeltes integritet, privatsfære og frirum for offentlig overvågning synes at være forsvundet, både blandt borgerlige og på venstrefløjen.

Er det ængsteligheden for selv at glide med ned i umyndiggørelsen, som får middelklassen til at forholde sig tavs? Virker det beroligende i en tid præget af utryghed, at taberne aftegner sig tydeligere i gadebilledet?

Måske er det blot lykkedes for SRSF-regeringen at overbevise tilstrækkeligt mange om, at der en dybere mening med galskaben; ja, at der faktisk gemmer sig en intelligent intention, som er både tiltrængt og båret af en reel social indignation.

Alt for længe har de hundredtusindvis af borgere, som er blevet klemt og glemt af en økonomisk udvikling, hvor ufaglærte stillinger forsvinder, fået lov til at hensygne i overflødiggørelse. Det er og bliver en socialpolitisk tragedie, at mere end hver tiende dansker med fuld eller delvis arbejdsevne i dag er blevet parkeret på myndighedernes nåde. Ingen kan være stolte af det danske forsørgelsessystem. Derfor er det et påtrængende opgør med årtiers passivisering af ledige, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har sat gang i. Men status er desværre, at reformerne endnu ikke har løftet mennesker ud af elendigheden. Tværtimod. Brodden vender foreløbigt nedad, og bidrager til at udvide kløften mellem den nye arbejdsløshedsklasse af overflødige og den trængte middelklasse af modfaldne.

Regeringens reformamok har en social slagside. Alternativet til tidligere tiders umyndiggørende socialvæsen må aldrig blive et nyt og lige så uværdigt uvæsen af fornedrelse. Nu tilmed med kradse økonomiske sanktioner og annullerede borgerrettigheder oven i købet, som reelt bringer mange syge og socialt utilpassede på kanten af eksistensminimum.

Besynderligt nok er den socialdemokratisk ledede regerings første og største bedrift at genfremkalde et ellers falmet billedet af Danmark som et klassesamfund. Ikke længere et sort-hvidt billede, men et billede af dem, der er ovenpå, og dem, der trykkes nederst.

Lars Trier Mogensen er politisk kommentator.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anton Weye Tranberg
 • Poul Erik Riis
 • erik winberg
 • Jes Thomsen
 • Erik Granberg
 • Bjarne Riisgaard
 • Janus Leth
 • Rasmus Kongshøj
 • Ervin Lazar
 • Tino Rozzo
 • Holger Madsen
 • Torben Selch
 • Henning Pedersen
 • Vivi Rindom
 • Bjarne Andersen
 • Jan Pedersen
 • Martin Christian Dylla
 • morten andersen
 • Claus Høeg
 • Hans Larsen
 • Toke Andersen
 • Peter Taitto
 • Anders Poulsen
 • Torben Kjeldsen
 • Jens Jensen
 • Hans Jørgen Vodsgaard
 • Torben K L Jensen
 • Henrik Petersen
 • Katrine Visby
 • Jan Weis
 • David Zennaro
 • Peter Wulff
 • Anne Eriksen
 • Philip B. Johnsen
 • Torben Nielsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Jens Overgaard Bjerre
 • peter fonnesbech
 • Jakob Silberbrandt
 • Carsten Mortensen
 • lars abildgaard
 • Jack Jönsson
 • Morten Kjeldgaard
 • Mikkel Nielsen
 • Marianne Christensen
 • Vibeke Svenningsen
 • Curt Sørensen
 • June Beltoft
 • Felix Zelda Xavier
 • torben - nielsen
 • Per Pendikel
 • Steffen Gliese
 • Brian Pietersen
 • Erik Jensen
 • Inger Sundsvald
Anton Weye Tranberg, Poul Erik Riis, erik winberg, Jes Thomsen, Erik Granberg, Bjarne Riisgaard, Janus Leth, Rasmus Kongshøj, Ervin Lazar, Tino Rozzo, Holger Madsen, Torben Selch, Henning Pedersen, Vivi Rindom, Bjarne Andersen, Jan Pedersen, Martin Christian Dylla, morten andersen, Claus Høeg, Hans Larsen, Toke Andersen, Peter Taitto, Anders Poulsen, Torben Kjeldsen, Jens Jensen, Hans Jørgen Vodsgaard, Torben K L Jensen, Henrik Petersen, Katrine Visby, Jan Weis, David Zennaro, Peter Wulff, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen, Torben Nielsen, Troels Ken Pedersen, Jens Overgaard Bjerre, peter fonnesbech, Jakob Silberbrandt, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Jack Jönsson, Morten Kjeldgaard, Mikkel Nielsen, Marianne Christensen, Vibeke Svenningsen, Curt Sørensen, June Beltoft, Felix Zelda Xavier, torben - nielsen, Per Pendikel, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Erik Jensen og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Simon Olmo Larsen

New age racism -

Du ved hvad der er godt for dig, hvis du bliver syg og/eller arbejdsløs, er det din egen skyld, du vidste bedre.

Lad være med at gøre dig selv og andre til ofre.

Lise Lotte Rahbek

Der var engang, hvor man kunne bruge sin arbejdsløshedsforsikring til at forlade virksomheder, hvor arbejdsmiljøet var betændt.
Ja, det kostede en karantæneperiode,
men det var med til at sikre, at man ikke skulle hensløbe sit liv på en virksomhed, som sked høkt og flot på de ansatte.

Nu.. nu skal arbejdsløse sendes ud i udnyttejobs, i jobs og på arbejdspladser uden overenskomst, uden en fair løn og uden mulighed for at slippe derfra. Og somom det ikke var nok, så har man ramt dem i kærligheds- og familielivet også.

Fagforeningerne sover endnu, for deres arbejdende medlemmer har ikke fattet hvad det er, som sker. Og i øvrigt har fagforeningsledelserne vel samme omgangskreds som politikerne, og der er jo ingen grund til at skabe uro i egne rækker, kan man næsten høre ræsonnementet.

Det er faneme ikke noget rart eller trygt land, danskerne vågner op til - hvis de nogensinde vågner.

Einar Carstensen, Daniel Hansen, Dorthe Jacobsen , Rasmus Kongshøj, Ervin Lazar, Bo Carlsen, Rikke Nielsen, Holger Madsen, Rolf Andersen, Torben Selch, Keld Sandkvist, Henning Pedersen, Simon Rosenkilde, Elisabeth Andersen, Søren Andersen, Vivi Rindom, Bjarne Andersen, christel gruner-olesen, Torben Kjeldsen, Marianne Christensen, inge dreier, Jan Weis, Katrine Visby, David Zennaro, randi christiansen, Anne Eriksen, Torben Nielsen, Troels Ingvartsen, Troels Kirk, peter fonnesbech, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Jack Jönsson, Kim Kristensen, Karsten Aaen, Birgit Østergård, HC Grau Nielsen, Enriquo Longo, Mikkel Nielsen, peter tind sørensen, June Beltoft, Jan Pedersen, Richard Sørensen, Tue Romanow, Lykke Johansen, Anders Kristensen, Per Pendikel, Niels Mosbak, Søren Roepstorff, Rune Petersen, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Erik Jensen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar

Ja, det er påfaldende, at her på det sidste har venstrefløjen i S, som Matthias Tesfaye og Peter Hummelgaard siges at repræsentere - og så vil jeg nødigt se højrefløjen - og Lars Olsen - der altid hævder at interesserer sig brændende for de svageste i samfundet - brugt krudtet på at diskutere, om S og DF bør samarbejde mere. Kontanthjælpsreformen og den stigende kontrol af om f.eks. folkepensionister skulle driste sig til at have en fast, men ikke samboende kæreste, - det er de fuldstændigt tavse omkring.
A sæjer tak for kaffe.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, David Zennaro, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Birgit Østergård, HC Grau Nielsen, Mikkel Nielsen, June Beltoft, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak, Simon Olmo Larsen, Brian Pietersen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvordan kan det ske? Hvordan kan politikerne være så blinde for den reelle udvikling, der er, at vi er rigere end nogensinde og på ingen måde har udtryk til at blive fattigere? Og selv om vi blev fattigere, ville vi med ren omfordeling kunne holde et aldeles tåleligt niveau for sikkerhed og tryghed for alle.
Hvad politikerne er blinde for, er, at det ikke er balance i økonomien, det handler om, det handler om tilstrækkelig produktion af det basale - et område, hvor vi ikke er udsat for de farer, der knuser andre landes muligheder: ustyrlige naturkræfter.
Lad os se til Uruguay, det er et samfund, der bevæger sig i den rigtige retning - og det er, ikke overraskende, som os selv et lille land.
Rousseau havde ret, grækerne havde ret: gode samfund kan kun være små.

Torben Selch, Søs Jensen, inge dreier, odd bjertnes, randi christiansen, Anne Eriksen, Troels Kirk, Karsten Aaen, Kim Rohde, HC Grau Nielsen, Enriquo Longo, Mikkel Nielsen, June Beltoft, Simon Olmo Larsen, Brian Pietersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Bernd Åke Henriksen

At ikke hele det liberale parnas i dk farer i flint over den mangel på at tage ansvar for egne handlinger ved at samle sin egen hundelort op, må være et udtryk for at de kun er liberale når det er til gavn for dem selv

Dorthe Jacobsen , Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Helene Nørgaard Knudsen, Elisabeth Andersen, Jakob Silberbrandt, Toke Andersen, randi christiansen, Søren List, Torben Nielsen, Troels Ingvartsen, HC Grau Nielsen, Mikkel Nielsen, June Beltoft, Steffen Gliese, Anders Kristensen, Niels Mosbak, Simon Olmo Larsen, Brian Pietersen, Søren Roepstorff, Lise Lotte Rahbek og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Det er skræmmende, hvordan alle efterhånden sparker nedad, for ikke at ende i bunden, det er alle dem der intet har haft, med den økonomiske krise at gøre,
der står for skud, de syge, udenlandsk arbejdskraft og de arbejdsløse, var det
ikke Ole Birk Olesen, der for nyligt mente at de arbejdsløse skulle stigmatiseres,
og Rasmus Brygger skrev igår på Facebook at dem der går fra hinanden på
grund af kontanthjælpsreformen, er dårlige forældre, det fik hurtigt en masse støtte og en masse nedladende kommentarer om andre mennesker, hvis det fortsætter i det her tempo, så gruer jeg for 2014.

Dorthe Jacobsen , Henning Pedersen, Elisabeth Andersen, Vivi Rindom, Bjarne Andersen, Torben Kjeldsen, Søs Jensen, Rune Petersen, Torben Nielsen, Brian Pietersen, Jack Jönsson, Kim Kristensen, Karsten Aaen, Birgit Østergård, HC Grau Nielsen, Mikkel Nielsen og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Som et regnestykke i folkeskolen : Hvis ti mand bruger ti dage om at grave en grøft, hvor lang tid vil det tage hvis mand nr 11 deltager ?
Svar : 10 dage, for nr 11 får nemlig ikke lov. De 10 vil jo ikke tjene en tiendedel mindre. Men de undskylder sig med, at de kun har ti skovle.
Nr 11 får i stedet dagpenge, betalt gennem A-kassebidraget og skattepenge fra de 10.
Senere kommanderer ministeren nr 11 ud i et nyttejob til halv løn - betalt af de 10.
Og det var Danmark, det var...............synger Mette Fraseriksen i folketingets sangkor.

Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Elisabeth Andersen, Jakob Silberbrandt, Torben Kjeldsen, Flemming, Skovgaard Madsen, randi christiansen, Erik Jensen , Troels Ingvartsen, Brian Pietersen, Birgit Østergård, HC Grau Nielsen, Mikkel Nielsen, Jens Kofoed, Lise Lotte Rahbek, Felix Zelda Xavier, June Beltoft, Steffen Gliese og Richard Sørensen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Og gad vide hvordan de såkaldte liberale, havde tænkt sig at konkurrencesamfundet, skulle kunne fungere uden de arbejdsløse?

Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Simon Rosenkilde, Bjarne Andersen, Katrine Visby, Rune Petersen, Brian Pietersen, Sven Elming, Birgit Østergård, HC Grau Nielsen, Enriquo Longo, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Slaveriet genindføres fra 1 januar, og med de nye handelsaftaler kan vi imødese at Den transatlantiske slavehandel også får vind i sejlene.

Kunne vi ikke købe de Vestindiske Øer tilbage - jeg mener kun vi fik ca. 17 mio. for dem, og med faldende ejendoms priser kan de ikke være meget værd i dag.

Så kunne vi der skal trække slavedragten på i det mindste vederkvæge os med godt vejr, god Rom og saftige sydfrugter.

Rasmus Kongshøj, Simon Rosenkilde, Rune Petersen, randi christiansen, Torben Nielsen, Brian Pietersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Intet nyt under solen, Historisk set har Danmark været et lorteland at bo i hvis man var fattig og/eller arbejdsløs. Tiden fra 60/70'erne og til det nye årtusinde var undtagelsen. Nu er vi tilbage i normal tilstanden dvs. man behandler bunden af samfundet som en uønsket hundelort under støvlen, set i det lys er det jo meget passende at man netop sender dem til at fjerne hundelortene fra gader og stræder, samt fjerner alle deres rettigheder, massiv overvåger og straffer dem i processen.

At vi så burde bevæge os væk fra og ikke tilbage til det 19'århundes mentalitet er selvf. bare en mindre detalje, som politikere tilsyneladende ikke helt har bemærket, men det rammer jo ikke dem, så det betyder ikke så meget og så får de samtidigt også en syndebuk for deres og deres kammeraters forbrydelser.

Det er jo ligefør de fattige faktisk skal håbe på VKO flertal igen så udlængerne kan tage dagsordenen igen.

Tragisk

Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Simon Rosenkilde, Bjarne Andersen, Tue Romanow, lars abildgaard, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Peter Wulff, Rune Petersen, Torben Nielsen, Erik Jensen , Troels Ingvartsen, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Karsten Aaen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Lars Trier Mogensen har ikke forstået, at Socialdemokratiet er gået tilbage til SD Classic; K.K. Steincke har jo ikke levet forgæves vel. Og ja, godt nok var K.K. Steincke ham, der gennemførte socialreformen af 1933, Men han var også en mand, som gik ind for at de dovne, de ugidelige, og de lastefulde, de erotomane (mest kvinder), vagabonderne, samt alkoholikerne og misbrugerne bare skulle tage sig sammen; thi de led jo af det han - og datiden - kaldte for moralsk fordærv ligesom de jo - ifølge K.K. Steincke led af moralske karakterbrister. Og derfor havde sat sig selv udenfor samfundet! Er det ikke det samme som Mette F, Corydon og Vestager siger?
Selvfølgelig med andre ord, men jeg mener, at det er sådan det er...

Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Anders Kristensen, Elisabeth Andersen, Thomas Christensen, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, Søren List, Mikkel Nielsen, Steffen Gliese, Brian Pietersen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Danmark er en synkende skude,solidaritet,medfølelse og empati er rask på vej ud i glemslen,så længe det ikke går ud over en selv går det jo nok,alt den sociale sikkerhed som er opbygget i gennem generationer forsvinder,og Mette B Olsen er tilsyneladende pave stolt af sig selv,føj siger jeg bare.
Jeg gider ikke det her taberland længere,jeg flytter til Norge,jeg kan meget godt lide at de bekymre sig om hinanden,og at de ikke skider på og håner de svage lige som her i DK.

Rasmus Kongshøj, Keld Sandkvist, Simon Rosenkilde, Bjarne Andersen, odd bjertnes, Peter Ravn Mikkelsen, Torben Nielsen, Erik Jensen , Mikkel Nielsen, Steffen Gliese, Brian Pietersen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Og lige en ting mere,så slipper jeg for det elitære projekt for afdanket politikere,EU.

Rasmus Kongshøj, Keld Sandkvist, Simon Rosenkilde, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, inge dreier, odd bjertnes, Rune Petersen, Torben Nielsen, Mikkel Nielsen, Brian Pietersen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Der er kun én der skal samle hundelorten op; Og det er hundens ejer.

I stedet for at arbejdsløse skal samle disse efterladenskaber op, så skulle de i stedet have fuldmagt til enten at udskrive en massiv bøde til ejerne, eller alternativt til at tvinge deres hoved ned i lorten (Det sidste lige voldsomt nok, men bare tanken om at hundeejere vil risikere at en arbejdsløs skal gøre deres arbejde, frister mig til ideen)

Derudover er det rystende at de såkaldte "nyttejob" skal gå til så nedværdigende et arbejde, når vi nu mangler personale på plejehjem og andre steder.

Naturligvis er det et problem hvis folk sendes i "nyttejob" og det så medfører fyringer af fast personale eller at nogen skal lave det samme arbejde for en mindre løn.
Men hvis folket virkelig var i stand til at udvise solidaritet og ikke kun tænke på deres egen lille pengepung, så forlangte det indførelse af "skraldemandsmodellen".
Vi deler arbejdet og deler lønnen + kontanthjælpen og får nogle flere ind i varmen. Og måske kan det give et par ekstra fridage eller mere om måneden.

Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Bernd Åke Henriksen, Bjarne Andersen, Katrine Visby, odd bjertnes, randi christiansen, Mikkel Nielsen, Erik Jensen , Troels Ingvartsen, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Kim Kristensen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

K.K. Steincke var også en stor fortaler for eugenik og blev derved en vældig inspirator for "Der Kleine Tapetsier" som i den grad så lyset.

Kim Kristensen

God ide den med at flytte. Desværre kan vi ikke gennemføre det store klumper.

Så kunne Corydon mærke hvad konkurrence drejede sig om.

Tænk hvis de lavede et samfund og der ingen kom!

Rasmus Kongshøj, Kim Kristensen, Rune Petersen, Mikkel Nielsen, Erik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ja det kunne være en øjeåbner,men i takt med at samfundet bliver forringet jo flere vil se det som en god ide at forlade den synkende skude,personligt kender jeg flere der er på vej væk,både til Norge,sverige,personligt glæder jeg mig enormt meget til at slippe for at hører på vores dobbeltmoralske politikere prædike moral,de har jo deres på det tørre,hvordan det går for de menesker på bunden af samfundet,det rager dem en høstblomst.

Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Mikkel Nielsen, Jens Overgaard Bjerre, Erik Jensen , Troels Ingvartsen, Enriquo Longo, Steffen Gliese og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Javel, velfærdsnettet er blevet mere usikkert og der er givet skattelettelser til de velbjærgede, men sådan må det være. Regeringen gør det jo for at redde velfærdssamfundet. Sådan har det altid været, den herskende klasse udøver sin magt for at sikre den samfundsstrukturen, det gjorde adelen også før i tiden. Regeringen vil sikre den danske middelklasse, med lavere skatter. Det er en nødvendighed at middelklassen klare sig godt, ellers falder velfærdssamfundet. Det er jo ren barmhjertighed med de svageste, at regeringen sikre middelklassen, så en meget stor del denne klasse ikke har mærket en reel nedgang gennem krisen, altså de satte med arbejde og havde købt hus eller lejlighed for længe siden. Hvis ikke denne klasse klare sig godt, er der jo ingen, der kan bære byrderne, og det hele skrider sammen, dette er i hvert fald regering og den herskende klasses filosofi. Dette ved regeringen, og de fattige vil snart takke regeringen, for at samfundet er blevet mere ulige og flere fattige, men det var nødvendigt med disse reformer. Når folk så ikke kan klare sig selv, er det jo selvforskyldt, de er dovne, der er jo tusindvis af jo job, der bliver besat hver dag, rigtig mange skifter job, så det må jo være de arbejdsløse egen skyld, at de ikke kan komme ind i arbejdslivet. Antallet af dovne har altid steget med stigende arbejdsløshed. Derfor er det jo også rimeligt at middelklassen ikke vil betale så meget til de selv forskyldte dovne. Velfærdsydelser stiger jo, med stigende arbejdsløshed og middelklassen vil jo helst have en fast lav del af skatten går til det. Når der pludselig bliver brug for solidariteten, er man jo nød til at skrue ned for solidariteten så den ikke koster den herskende klasse for meget.

Rasmus Kongshøj, Enriquo Longo og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Igen: Jeg fatter ikke partiet Enhedslisten. Det kan vælte regeringen med et mistillidsvotum, men gør det ikke. Jeg er sikker på, at en regering ledet af Venstre aldrig villet have kunnet komme igennem med så voldsomme nedskæringer og så kraftig undergravning af de borgerlige rettigheder. At man uden en dommerkendelse kan få udleveret fortrolige lægejournaler er uhørt i et demokrati. Og, at en socialforvaltnings personale også - igen uden dommerkendelse - kan gå ind og snage i en pensionist bankoplysninger via personnummer, er lige så uhørt i et demokrati. Mit håb er, at udlandet på en eller anden måde får oplysninger om disse forhold. Og at danskerne også bliver bevidste om, at Danmark er det eneste Europæiske land, som krænker de borgerlige rettigheder på denne måde og også det eneste land, som samtidig opfordrer til anonyme angivelser af de samme borgere: De fattige!

Daniel Hansen, Jakob Silberbrandt, Jørn Boye, Henning Pedersen, Bjarne Andersen, Troels Ingvartsen, Rune Petersen, randi christiansen, Thomas Krogh, Enriquo Longo og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar

Man kan jo blot konstatere, at uanstændighed, løgn, fusk, lusk og skandaler trives ualmindelig godt hos denne regering, der består af proleratiatets egne herremænd.

Var det ikke fordi, det her drejer sig om rigtige mennesker af kød og blod - landets svageste og mest udsatte, som disse selvbestaltede ridefogeder bogstaveligt pisker selvrespekten ud af, kunne det have været et morsomt indslag i året Cirkus Reveau.

Til gengæld er det svært at få et overblik over, hvad der foregår inde i dette rædselskabinet. F.eks. har arbejdsministeren I de sidste dage undret sig over, hvorfor det er gået så galt for de arbejdsløse, og endda siddet hjemme i julestuen og vist en smule sympati.

- MEN I GUDER? ENEVÆLDEN BLEV FAKTISK AFSKAFFET 22. MARTS 1848.

- VED HUN DA SLET IKKE, AT DET ER HENDE OG HENDE ALENE, DER EFTER MINISTERANSVARLIGHEDSLOVEN HAR DET FULDE ANSVAR FOR, HVAD DER HÆNDER I HENDES EGET MINISTERIE.

Jeg tvivler da ikke på, der er voldsomme kampe bag regeringens tykke mure. Og jeg tvivler heller ikke på, at både Mette Frederiksen og Christine Antorinier har svage forhandlingsstyrker i de interne krigsforhandlinger i forhold til Bjarne Corydon og Margrethe Vestager fra tænketanken Cepos. Men dette fratager dog ikke Mette fra at påtage sig det fulde ansvar, for det har hun efter loven.

Jørn Boye, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Rune Petersen og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar

Det er selvfølgelig altid nemmere, at rejse fra problemerne, end at blive og gøre noget ved dem - defaitisme af værste skuffe :-)

Jeg tror ikke Corydon er modtagelig overfor rationelle holdninger og argumenter, for han er ligesom en glubsk Condor der udelukkende tænker på at få fat i det næste stykke kød.

Så at vente på at han slår øjnene op, vil være en total spild af tid og kræfter.

Børge Rahbech Jensen

Folketinget gør jo, hvad nyhedsmedierne lægger op til med sine historier og spørgsmål på Christiansborg.
Det underlige er, at selvom nyhedsmedierne ikke erkender sit ansvar, har de i realiteten befolkningens fulde tillid til trods for, befolkningen ofte påstår det modsatte.

Den beskrevne tendens er en naturlig konsekvens af nyhedsmediers budskaber om arbejdsledige, der ligger hjemme på sofaen, fordi de ikke gider arbejde, og forargelse over figurer som 'Dovne Robert'.
Bedre er det selvfølgelig ikke, at samme nyhedsmediers erhvervsredaktioner fokuserer meget på virksomheders indtjening, mens andre redaktioner fortæller, hvordan vi danskere kan spare penge eller kritiserer virksomheder, som ikke leverer god kvalitet.

Noget andet, der undrer mig, er, at der er skrevet meget om den økonomiske regression fra 2007 til 2009, men intet om baggrunde for den økonomiske vækst i Danmark fra 2005 til 2007. Hvilke faktorer dannede grundlag for den lave ledighed i og høje vækstrater frem til 2007? Hvad drev optimismen med dens antagelse om evig fremgang?

Niels Duus Nielsen, Peter Wulff og randi christiansen anbefalede denne kommentar

EL er og bliver en flok nosseløse kujoner. Så forvent ikke at de vælter vores frygtelige regering, for det har de ikke mod nok til.

Den eneste måde hvorpå regeringen kan væltes er hvis vi borgere går på gaden og kræver deres adgang. Gør vi ikke det, ja så må vi affinde os i deres uhyrligheder de næste to år.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Simon Rosenkilde, Rune Petersen, Torben Nielsen, Jens Overgaard Bjerre og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Torben Nielsen
Du har helt ret i at de svage desvære har ringe muligheder for at forlade den synkende skude,det er desvære for samfundet dem som ellers ville betale mange penge til den fælles kasse som kan forlade det her land,men det er håbløst at prøve at ændre systemet,især når man tænker på at det er en centrum venstre regering som kører den sociale velfærd i sænk,føj for den,hvordan vil det ikke gå ved er regeringsskift ,kun en vej,ned af med ekspresfart,jeg har ikke lyst til at mine børn skal vokse op i et samfund der håner og nedgør de svageste,de syge og de arbejdsløse er de nye jøder og perkere her i DK,desvære,så lad mig og min familie komme væk i en fart.

Søren Kristensen

Det er fin arktikel Lars Trier Mogensen har skrevet, om regeringens holdning til de arbejdsløse, men det kunne også være sjovt at læse om hvis der var nogle der havde andre og måske bedre forslag til hvordan man løser det såkaldte arbejdsløshedsproblem: altså dette at der på den ene side ikke er arbejde nok til alle, samtidig med at nogle simpelthen er for dovne til at arbejde, fordi de hellere vil være hjemme og bage boller eller hvad man nu beskæftiger sig med som arbejdsløs, samtidig med at nogle virksomheder klager over at de ikke kan få den arbejdskraft de har brug for. Jeg har i hvert fald svært ved at tro at det hele løser sig bare fordi man sætter nogle borgere til at samle andre borgeres hundelorte op - også selv om det selvfølgelig altid er en god gerning at samle en hundelort op, ligemeget hvem der har lagt den.

Da jeg havde jeg hund gik jeg altid rundt med en plasticpose i lommen og jeg samlede altid selv "mine" hundelorte op og jeg kunne ikke drømme om at forlange at andre skulle gøre det for mig af den simple årsag at det jo var min pligt og ikke deres. Og hvis man først tager pligterne fra folk som måske ikke engang har et arbejde, hvad har de så at stå op til om morgenen?

Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Mikkel Nielsen

"Den eneste måde hvorpå regeringen kan væltes er hvis vi borgere går på gaden og kræver deres adgang. "

Enig!

Men hvor var alle de borgere da der var fakkeltog lige før jul?

Det bekymrer mig.

Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Tror I virkelig, at hvis regeringen væltes, så bliver alt godt?
Hvem ønsker Venstre tilbage? At de ikke gennemførte mere, kunne være på grund af oppositionen...
Lyder der måske andet derfra end nedskæringer i det offentlige, skattenedsættelser til erhvervslivet og endu kortere dagpengeperiode? Hør på CEPOS, følg de radikale...
ja, det er ulideligt lige i øjeblikket, men er det forfærdelige ikke at der ikke synes at være nogen, der kan og vil etablere en ordentlig balance?

Rasmus Kongshøj, Elisabeth Andersen, Kalle Nielsen, Carsten Hansen, randi christiansen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Matthias Hansson

Gad vidst, hvor meget det skal til, før folk holder med at tilskrive den siddende regerings makværk 'gode intentioner og hensigter'?

Jeg tror, Lars Trier desværre har fuldstændig ret i, at den ucharmerende agenda er, at køre de mest sårbare mennesker i DK så langt ned i lortet som muligt af to årsager:
- at disse mennesker skal føle sig så sårbare og uværdige som overhovedet muligt
- at dem, der stadig har et arbejde og et sted at bo, skal blive så skræmte over at miste dette privilegium (sådan skal de tænke), at de bliver særdeles passive og medgørlige.

Det sidste er efter min mening det egentlige hoved-princip.
Jeg har nu i 10 år hævdet, at det bliver venstrefløjen, der kommer til at indføre det 21. århundredes fascisme. Jeg ser kun tegn på, at dette er i fuld gang med at ske. Årsag: den såkaldte venstrefløj identificerede aldrig fascismens væsen i det 20. århundrede, og de opdagede ikke, at de var en del af problemet og ikke en del af løsningen.

Ethvert totalitært samfund vil ret hurtigt udføre et 'mord på middelklassen', det demokratiske segment. Tilbage er en stor underklasse uden overskud og indflydelse på eget liv og samfundets tilstand + en lille priviligeret overklasse. I det 21. århundrede vil dette være et teknokrati. Underklassen vil være 'teknokratisk analfabetisk'.

Måske er der faktisk medlemmer af den siddende regering, der har gode hensigter. Her må man så bare konstatere, at vejen til Helvede er brolagt med gode viljer.

Thomas Krogh, Ervin Lazar, Jørn Boye, Torben Selch, Chris R. B., Thomas Christensen, Vivi Rindom, Anne Eriksen, Bo Johansen, inge dreier, Lise Lotte Rahbek, Torben Nielsen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

anne eriksen

"Tror I virkelig, at hvis regeringen væltes, så bliver alt godt?"

Nej det tror jeg ikke, men så kan der måske komme en opposition der har kan reagere fremfor en EL der er fanget og dermed legitimerer den nuværende regering.

Rasmus Kongshøj, Erik Jensen , Rune Petersen, Mikkel Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Søren Kristensen: Folk der er arbejdsløse er ikke dovne, det er noget sludder. De få der reelt ikke vil arbejde er få, og har ikke nogen indflydelse på samfundsøkonomien. I 2006-2008 havde vi ikke andet arbejdsløshed, end den der skyldes at nogen er arbejdsløse en kort tid efter endt uddannelse eller skift af arbejde. Men derefter begyndte dovenskab debatten, som mest skyldes at andre prøver at tillægge det som noget selvforskyldt at være arbejdsløs, så er det lettere at behandle de arbejdsløse/dovne dårligt. Regeringen har jo ikke gjort noget for at få flere i arbejde, det har i høj grad været skattelettelser til de velbjærgede, der bare gemte på pengene og som så ikke gav mere forbrug i samfundet. Hvis regeringen i stedet havde sat moms og andre forbrugsafgifter ned, ville det give et større forbrug, mere omsætning og færre arbejdsløse. Men regeringen vil bare beskytte den velbjærget middelklasse ikke andet.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Jørn Boye, Bjarne Andersen, Søren List, Sven Elming, Rune Petersen, Mikkel Nielsen, Carsten Hansen og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar

anne Eriksen
Du har ret, det vil blive noget værre, hvis der komme en blå regeringen, men sikkert ikke meget værre end nu, for den nuværende regeringen føre en blå politik. Men noget der helt sikkert vil blive bedre, man vil ikke føle sig svigtet, som man bliver nu. Den nuværende regeringen svigter rigtig mange af sine vælgere.

Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Bjarne Andersen, Sven Elming, Enriquo Longo og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Enriquo - mht den 19.dec. så tror jeg, at det skyldes utilstrækkelig reklame for arrangementet. Jeg var fx ikke opmærksom på at, hvor og hvornår, det foregik - intet avertissement på Information, Lars Trier Mogensen ? Vi er ellers glade for dit engagement og forståelse for det dybt ubehagelige og uhensigtsmæssige i måden ressouceadministrationen bliver håndteret. Prøv at initier en dybere analyse og vigtigst > løsningsmodel. Den er der, men det haster med at flere får øje på den.

Her kunne også EL spille en rolle som facilitator for demonstrationer og andet folkeligt engagement.

randi christiansen

Enriquo - mht den 19.dec. så tror jeg, at det skyldes utilstrækkelig reklame for arrangementet. Jeg var fx ikke opmærksom på at, hvor og hvornår, det foregik - intet avertissement på Information, Lars Trier Mogensen ? Vi er ellers glade for dit engagement og forståelse for det dybt ubehagelige og uhensigtsmæssige i måden ressouceadministrationen bliver håndteret. Prøv at initier en dybere analyse og vigtigst > løsningsmodel. Den er der, men det haster med at flere får øje på den.

Her kunne også EL spille en rolle som facilitator for demonstrationer og andet folkeligt engagement.

Grethe Preisler

Børge Rabech-Jensen,

Hvad der undrer dig er, at der er skrevet meget om det økonomiske crash fra 2007-09, men intet om baggrunden for den økonomiske vækst i DK fra 2005-07.

Du læser de forkerte aviser, Børge. Hvis du i stedet havde studeret erhvervssiderne i Jyllandsposten, Børsen og Berlingske i årene 2001-07, ville du undre dig mindre nu over, hvilke faktorer, der dannede grundlag for den lave ledighed og de høje vækstrater frem til 2007. Og endnu mindre over, hvad det var, der drev optimismen med dens antagelse om evig fremgang.

Som finansminister Thor Pedersen (V) sagde 2006: "Hvis vi bruger vores fine, store tusindårsmodeller, så har vi løst globaliseringen, for over tid ender det med, at vi ejer hele verden."

i september 2008 indgav 'den økonomiske vækstmotor' Lehman Brothers i New York konkursbegæring, og så var den fine, store tusindårsmodel punkteret. Og ikke længe efter blev Stein Bagge (manden som toppen af poppen i dansk erhvervsliv med Børsen i spidsen kort tid forinden havde præmieret som årets IT-iværksætter) afsløret som den svindler og plattenslager, han var.

Ak Danmark, på rænker du dig aldrig forstod.

Thomas Krogh, Henning Pedersen, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

E. Longo

Nu var det nok heller ikke det mest rationelle tidspunkt på året at lave en sådan demonstration.

Anne Eriksen

Nej jeg tror ikke nogen forventer en V ledet regering ville være bedre, men hvis vi borgere aldrig går på gaden og viser og udtrykker vores holdninger, så vil vores politikere blot fortsætte ufortrødent af samme spor, ikke mindst fordi de intet har at frygte. Hvis folket er klar til at vælte en regering, så kunne det måske tænkes at de som det mindste tænkte sig om næste gang de overvejede endnu mere asocial og klasseskabende politik.

Men så længe vi borgere tænker, alternativet er værre, så får vi bare mere af samme skuffe, hvilket i sidste ende kun føre en vej hen.

Desuden kan man spørge sig selv om vi kan bevæge os meget hurtigere, for vores regering har i den grad sat tempoet op i retning mod større ulighed og forskelsbehandling af dets borgere.

Philip B. Johnsen

Oppe fra og ned svinges pisken!

Mens slagene falder, overføres privat gæld, til statens gæld, ved hævelse af gebyrer og de faste priser, til de fattige.

Finanssektoren og politikkerne i en fælles kamp for, at tørre regningen af på de fattige, er kendetegnet for året 2013.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Bjerne Rasmussen

Snart vil vi trænge til et Dansk forår.

Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Anne Eriksen, Rune Petersen og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar
Flemming, Skovgaard Madsen

Mikkel Nielsen,

Enhedslisten er præcis lige så stupid og fascistesk som deres søsterpartier på venstrefløjen. De er lige så elitære som den øvrige politiske hob på borgen og bruger på samme måde det med at dele og herske.

Tag fx. rygepolitikken - Man kan ikke se det forkerte i at udelukke op mod halvdelen af befolkningen fra det offentligerum og arbejde, fordi de ryger. Rygere fyres og behandles generelt som anden rangs mennesker, der skal underlægge sig herrefolkets luner, og det med Enhedslisten og de øvrige venstrefløjspartier samtykke og orkestrering.

Når det kommer til stykke kan Enhedslisten måske kun tåle sig selv.

Jørn Boye, inge dreier og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar

Drengen i den stribede pyjamas (slå vejen omkring Ernst Kapers Vej, i syd haven i Kbh, der er både pigtråd og overvågningskamera. No shit pilgrim). Der findes jo allerede et system her i danmark, matchgruppe, hvorved undermenesker kan kategorisere. Spørgsmålet som står tilbage ved Tesfay og Hommelgaards mellemkomst, er nu hvor vi træder ind i det nye år, om hvorvidt DF og S vil eller kan slå kludene sammen til et Dansk Nationalt Socialtisk Arbejder Parti, (e.g. DNSAP). I ved alle disse tosser ude på den ekstreme højrefløj, nogen af vores bedsteforældre måtte flygte fra. Socialdemokratiet er det nye brune.
Jobnet: Find din indre fugle her: http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camp_badges

Per Torbensen, Erik Jensen , Søren List, Torben Nielsen, Kim Kristensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Hvis du i stedet havde studeret erhvervssiderne i Jyllandsposten, Børsen og Berlingske i årene 2001-07, ville du undre dig mindre nu over, hvilke faktorer, der dannede grundlag for den lave ledighed og de høje vækstrater frem til 2007. "

Det er muligt. Min undren er mere nutidig, hvor bl.a. denne netavis har bragt flere artikler om baggrunden for krisen fra 2008 men ingen om baggrunden for de høje vækstrater frem til 2007. (2008 var en slags mellemår, hvor statens finanser var præget af skatter og afgifter fra den private sektors aktiviteter i 2007.)

Personligt mener jeg stadig, fx. Lehmann Brothers og Stein Bagger kun var aktører i en gren af det, der skete i 2005-2008. Jeg mener, en anden gren var aktiviteter rettet mod rationalisering og outsourcing såsom etablering af netbutikker, bygning af nye domiciler og enten ombygning el. nedrivning af gamle erhvervsejendomme. Det var også en tid, hvor dagbladenes erhvervssider blev mere populære i takt med, flere private handlede med værdipapirer, og seriøsiteten blev mindre i den financielle sektor. Nu er det glemt, at et mål med rationalisering var reduktion af behov for medarbejdere.

Grethe Preisler

Og hvad gør vi nu, lille du?

Går i fakkeltog til Christiansborg med høtyve og leer og krav om, at "Enhedslisten stiller et mistillidsvotum til regeringen, som tvinger den til at gå af'?

Eller lader SSFR-regeringen stege i sit eget fedt, til den ikke længere kan komme uden om at udskrive valg folketingsvalg påny?

Tomme tønder buldrer mest. Jeg er blevet for gammel til at tro på, at demonstrationer (med deltagelse af revl og krat fra alle kanter af 'den revolutionære venstrefløj') har nogen udsigt til at ændre noget som helst til det bedre. Og i hvert fald for gammel til at 'sidde i futtog' på en sjappet kørebane i timevis, når ordensmagten bliver udkommanderet for at demonstrere, hvor handlekraftig regeringen er.

Bjarne Andersen, Brian Klysner, Peter Taitto og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Grethe hør nu, det lykkedes dengang i 70'erne med antikrigs-og antiatomkraftmarcher. Vedholdenhed må der til - og så naturligvis ikke-vold og nul-aggression - selvom det er svært at transformere sin vrede over undertrykkelsen, må ingen undskyldning for politivold gives.

Gandhi, Mandela, Uruguays præsident - lykkedes. Martin Luther King, 2 x Kennedy, John Lennon blev nakket - vi må ikke give op.

Dorthe Jacobsen , Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Brian Pietersen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar

Grethe P

Nu kan en regering jo også selv vælge at fratræde, dette kan ske under et stort nok pres.

At den danske Bef. Så er lullet fuldstændig i søvn og ikke bemærker hvad der reelt sker i vores samfund er så bare uheldig, især når det kommer til at mobilisere nok til en demonstration.

Men man skal så ikke forvente noget bedre, hvis man har din opgivende og resignerende attitude, for med den så kan jeg godt love dig for at samfundet kun bevæger sig i en retning og det er ikke i den generelle befolknings interesse.

randi christiansen

Og hvis man har brug for et forbillede til den ægte tredje vej - ikke Blairs og neolib'ernes svindelnummer - så har vi nu Uruguay og deres præsident, som viser ægte og fornemt lederskab.

Lene Christensen, Holger Madsen, Erik Jensen , Steffen Gliese, inge dreier, Kim Kristensen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Grethe Preisler

Ok. Demonstrationer er yt. Tønderne er tomme. Intet nytter en skid og futtog må finde andre passagerer.
Har du et bud på, hvad der kan stilles op?

Rasmus Kongshøj, Anders Kristensen, Anne Eriksen, Enriquo Longo og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Sider