International kommentar

Kina og Rusland bringer Den Kolde Krigs taktikker tilbage

Efter 1990’ernes afvikling af kommunistblokken og et årti med kamp mod terrorgrupper står Vesten i dag intellektuelt og strategisk uforberedt på faren for nye stormagtskonflikter
Debat
30. december 2013

»Jamen, er vi så på vej ind i en ny kold krig?«

Hver gang jeg fortæller nogen et eller andet om, hvor Rusland bevæger sig hen i dag, bliver jeg uvægerligt mødt med dette spørgsmål. Og her er så mit klare svar: Nej, en ny kold krig er der ikke tale om. Hverken USA eller Europa er i dag låst fast i en dødbringende, potentiel magtkamp med Rusland, Kina eller nogen anden. Vi udkæmper ikke stedfortræderkrige i den tredje verden. Verden er ikke opdelt i to orwellske halvdele: demokrater versus kommunister.

Men selv om vi ikke udkæmper en ny kold krig, kan vi konstatere, at taktikker fra den gamle Kolde Krig i dag – på tærsklen til 2014 – er blevet taget i brug på måder, vi har ikke set tilsvarende siden 1980’ernes begyndelse. Vi i den vestlige verden forestiller os måske ikke, at vi er involveret i en ideologisk kamp med nogen, men andre magter og kræfter er absolut ikke i tvivl om, at de befinder sig i en ideologisk kamp med os. Vi i USA tror måske ikke, at der findes nogen reelle trusler imod vores mangeårige alliancestrukturer i Europa og Asien, men der findes andre mennesker, der forestiller sig, at disse alliancer kan være sårbare. Og som har sat sig for at undergrave dem.

Somme tider foregår de udæskende fagter helt åbent. Kinas seneste, unilaterale erklæring om indførelse af en ny luftforsvarszone i det Østkinesiske Hav var et klart forsøg på at advare dets naboer om, at dets flåde er klar til at konkurrere med USA’s flåde. At et kinesisk flådefartøj for nylig afskar en amerikansk destroyers bane og derved tvang den til at ændre kurs, skulle formentlig sende et tilsvarende signal. Ingen af ​​disse hændelser signalerer i sig selv starten på en ny, varm eller nogen som helst anden form for krig. Men de tilkendegiver, at Kina lige så stille ønsker at nedbryde status quo ved at underminere USA’s regionale allieredes – Japans, Sydkoreas og Filippinernes – tiltro til den amerikanske magts beskyttelse og tvinge dem til måske at genoverveje deres gamle militære og økonomiske bånd og handelsaftaler.

Må ikke ignoreres

I det forløbne år har Rusland spillet det samme slags spil med NATO: Ingen åbne trusler, blot antydninger. Sidste forår iscenesatte det russiske luftvåben et simuleret luftbombeangreb på Sverige og kom faretruende tæt på svensk luftrum umiddelbart ud for Gotland. Det svenske luftvåben undlod at reagere – det var langfredag efter midnat – og i sidste ende var det op til danske F16-fly at gå på vingerne for at imødegå manøvren og følge de russiske fly tilbage over Østersøen. Russiske regeringsembedsmænd har også fremsat tilslørede (og knap så tilslørede) trusler mod Finland, selektivt boykottet industrier i de baltiske lande og ladet antydninger falde om, at Rusland agter at opstille eller måske allerede har opstillet langtrækkende missiler ved dets vestlige grænse – missiler, der vil kunne nå mål i Tyskland.

Jeg gentager: Rusland har ikke til hensigt at starte en krig. Rusland agter snarere på kort sigt at undergrave den regionale tillid til NATO, til de amerikanske militærgarantier og til den vesteuropæiske solidaritet. På længere sigt ønsker Rusland at presse Skandinavien, de baltiske lande og sidenhen hele Europa til at bøje sig for russiske magtinteresser på forskellige områder – herunder i forhold til Arktis.

Rusland og Kina koordinerer ikke disse handlinger. Ej heller er der ligefrem hjertevarme følelser imellem de to. Men eliterne i begge disse lande har én ting til fælles: De bryder sig ikke om det liberale demokrati, som det praktiseres i Europa, USA, Japan og andre steder. De bryder sig ikke om det liberale demokratis institutioner, og de er fast besluttede på at forhindre dem i at vinde nogen form for udbredelse i Moskva eller Beijing. Disse samme eliter mener, at de vestlige medier, de vestlige ideer og især den vestlige kapitalisme – i modsætning til deres egen statskapitalisme – udgør en trussel imod deres personlige dominans over deres egne økonomier. De er opsatte på, at verden skal forblive sikker for deres egen særlige afart af autoritært oligarki, og de er i stigende grad villige til at betale høje omkostninger for at sikre, at dette kan ske.

For et par uger siden købte den russiske præsident reelt den ukrainske præsidents velvilje ved at tilbyde ham et beløb svarende til 15 milliarder dollar til gengæld for ikke at skrive under på en frihandelsaftale med EU. Denne aftale ville på længere sigt have gjort Ukraine bedre styret og mere velstående – samt mindre tilgængelig for korrupte russiske virksomheder. Kina har også gjort det klart, at vestlige journalister, der skriver om kinesisk korruption, ikke længere er velkomne i landet. Gode ​​kinesisk-amerikanske relationer er vigtige for Beijing, men ikke så vigtige som at blokere for aktiviteterne blandt vestlige undersøgende journalister, der kan udgøre en trussel mod Kinas herskende familier.

Isoleret set vil det være dumt at tage disse sporadiske hændelser alt for alvorligt. Men det vil være lige så dumt helt at ignorere de mønstre, de tilsammen tegner. Vi brugte 1990’erne på at nyde frugterne af velstand og fredsdividende efter den kolde krigs afslutning og måtte fra begyndelsen af ​​2000’erne udkæmpe en krig mod islamistisk inspireret terrorisme. Vi står i dag intellektuelt, økonomisk og militært uforberedte til at overveje mulighederne for nye stormagtskonflikter, endsige deltage i det hårde arbejde med at forny alliancer og styrke vores sikkerhedspolitiske strategier. Men historiens hjul er begyndt at dreje igen, og det må vi forholde os til, hvad enten vi nu bryder os om det eller ej. Godt nytår.

© Washington Post Writers Group og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad var det den tyske filosof Peter Sloterdijk skrev?
"Efter 11. september-chokket i 2001 har USA – vores »Schwesterzivilisation« – derimod opbygget en krigsideologisk struktur, der har gjort hele verden til en potentiel krigszone. Inden for en paranoid og sikkerhedskrævende pseudorationel logik og et altpenetrerende og forheksende massemedieformidlet univers hidser USA sig selv op til uanede frygtpolitiske højder. Krigen mod terror – eller rettere war on terror and more – fører til computerstyrede droneangreb, intensiveret overvågning og en generaliseret mistillid til alt og alle. Hele kloden er blevet til en grænseløs kampzone, og der øjnes potentielle fjender overalt. Amerikanske politikere og generaler ønsker at vise handlekraft, men de lider af stress, mens de ’tilbyder’ verden deres selv- og semantikforgiftende overfortolkninger".
Nu da Anne Applebaum er gift med den polske udenrigsminister Sikorski er det vel nødvendigt at tage Sloterdijks syn på EU med;
"Projekt Europa synes ikke længere at bære fremtiden i sit skød, men er sunket ned i en sump af »Bürokratismus, Ökonomismus, Monetarismus und Prozeduralismus«, der bidrager til en almen fremmedgørelse, en udbredt apati og et diffust ubehag. Ingen har villet denne udvikling, men nu er udvejsløsheden lammende og handlekraften døende, lyder det fra den retorisk stil- og driftssikre tænker".
Hvad mon de fordriver tiden med i den familie?

Brian Pietersen, Dennis Berg og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Sikorski var kandidat til generalsekretærposten i den aggressive militæralliance NATO, som har opbygget et missilangrebssystem nod Rusland. Det er ikke kønt, at Rusland tager sig sine forholdsregler, men det er vel meget forståeligt? Også i betragning af, at CIA har sluppet sine islamistvenner løs på Volgograd.

A Militarily Resurging Russia
By Farooque Chowdhury

Anne Appelbaum vender elegant tingene på hovedet.

henrik hansen, Torben R. Jensen, Espen Bøgh, Alexander Carolinus, Brian Pietersen, Bill Atkins, Aksel Gasbjerg, Henrik Darlie, Dennis Berg, Niels Jespersen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Niels-Holger Nielsen
Fremragende link.

http://www.information.dk/comment/805180#comment-805180
Også kan man linke til informations artikel om at NSA/USA gerne vil hjælpe Rusland med sikkerhed omkring de olympiske lege - Hvor herre bevars. Hvor naive tror USA vi er efterhånden.
Det bliver tydligere og tydligere - Agressoren er USA, den største trussel for verdensfreden.

Bill Atkins, Aksel Gasbjerg, Henrik Darlie, Niels-Holger Nielsen og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar

Da sovjetunionen faldt i 1989 gned de neokonservative ideologer sig i hænderne. De vurderede, at det ville tage mindst 10 år før en ny udfordrer på verdensscenen var stablet på benene, og tiden skulle benyttes offensivt til at udbygge imperiet.

USA er med baser omringende mellemøsten, Rusland og Kina klart den aggressiveste part i verden.

Torben Selch, Bill Atkins, Aksel Gasbjerg, Henrik Darlie og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Torben Selch, man kunne også spørge: Hvor naiv tror Information vi er efterhånden.

"Efter 1990’ernes afvikling af kommunistblokken og et årti med kamp mod terrorgrupper står Vesten i dag intellektuelt og strategisk uforberedt på faren for nye stormagtskonflikter"

Det rene og skære vås, men det lyder flot.

Niels Mosbak, Aksel Gasbjerg, Dennis Berg og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Torben Selch, man kunne også spørge: Hvor naiv tror Information vi er efterhånden.

Niels-Holger Nielsen

Det er afskyeligt at Information jævnligt ligger spalteplads til en neoliberalistisk imperialistfurie som Anne Appelbaum. Man mærker hensigten og bliver forstemt.

henrik hansen, John Vedsegaard, Alexander Carolinus, Aksel Gasbjerg og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke været med så længe som N-H Nielsen og må derfor spørge, skal denne artikel virkelig opfattes som andet og mere end lidt let, halvejs ufrivilligt morsom underholdning?

F. eks.:

Somme tider foregår de udæskende fagter helt åbent. Kinas seneste, unilaterale erklæring om indførelse af en ny luftforsvarszone i det Østkinesiske Hav var et klart forsøg på at advare dets naboer om, at dets flåde er klar til at konkurrere med USA’s flåde.

Læg mærke til navnet på det sted, hvor Kina helt "åbent" og "unilateralt" "udæsker" og "konkurrerer" med USA, som selvfølgelig har en selvskreven førsteret til at være der.

Det er vel for sjov?

Alexander Carolinus, Brian Pietersen, Henrik Darlie, Bill Atkins, Niels Mosbak, Aksel Gasbjerg, Holger Madsen, Niels-Holger Nielsen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Information abonnerer jævnligt på Anne Appelbaums ultrahøjre-skriverier. Første gang jeg påpegede hvem hun er gift med, og hvilke mislibige tænketanke hun diverterer med sine analyser og sin pen, blev min kommentar slettet under henvisning til, at det var irrelevant, hvem AA var gift med. Det er aldeles ikke irrelevant. Hun er i spidsen for USAs medikrig mod, hvad man opfatter som det nye Austrum, som skal erobres.

Torben Selch, Alexander Carolinus, Henrik Darlie, Bill Atkins, Dennis Berg, Claus Jensen, Ivan Gullev, Aksel Gasbjerg og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

"Vi brugte 1990’erne på at nyde frugterne af velstand og fredsdividende ..."

Det er der sikkert snesevis af millioner i den tidligere østblok, der ikke har mærket meget til.

henrik hansen, Niels-Holger Nielsen, Brian Pietersen, Bill Atkins og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Og man må heller ikke glemme, at Polen er en af USA's mest trofaste støtter (f.eks. tillod de missilskjoldet vendt mod Rusland, så USA kunne øge sin First Strike capacitet), så Applebaum's tilhørsforhold er særdeles interessant.

Niels-Holger Nielsen, Torben Selch og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Godt nytår drenge og piger :)

John Vedsegaard, Niels-Holger Nielsen, Brian Pietersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg kan regne den ud... er USA ude i en mission, med "evig troskab" til Japan (den kan man jo så more sig over), men Japan synes at samle mod til en vis form for aggression, og har jo nok også et gammelt nag og horn de gerne vil sætte i siden på storbror Kina. Kunne man forestille sig at Kina og Rusland snakker sammen - og vurderer om de kan holde til at sænke USA - ved at trække deres enorme økonomi ud af landet. Bare en tanke der slog mig. Noget siger mig at Putin lurer på et eller andet, eller bliver han bare ved med at flytte skatbrikker - derhen hvor USA vælger at presse en provokation ind - forskellige steder..

*skakbrikker* grrr... :)

Du godeste, de bruger taktikker, ring det hvide hus op?

Niels-Holger Nielsen

"Vi brugte 1990’erne på at nyde frugterne af velstand og fredsdividende ..."

Var det ikke 90'erne der blev startet med alle kriges moder, som siden kostede millioner af liv? I husker sikkert selv det berømte citat af Madeleine Albright, så det dropper jeg for en gangs skyld. Det er dybt sørgeligt at Information ikke har lært mere.

Niels-Holger Nielsen

Torben Selch

USAs økonomi er ikke bare noget, som nogen udefra sænker. Det er der ikke nogen, der kan pt. Ud over USA selv, men det går til gengæld fint.

Niels-Holger Nielsen

I øvrigt, Claus Jensen, jeg tør godt garantere for, at det ikke er for sjov, for så skulle hele avisens udenrigspolitiske dækning være for sjov, eller rablende usammenhængende. Meget kan man sige om Christian Jensen, men nok ikke at han er chefredaktør for sjov. Lotte Folke Kårsholm er også langt mere konsekvent, end det lader anes ved første blik.

Niels-Holger Nielsen

'USA er med baser omringende mellemøsten, Rusland og Kina klart den aggressiveste part i verden.'

Vi skal ikke glemme os selv, og en del andre i koalitionen af villige.

Niels-Holger Nielsen

Torben Selch

Det er nu Zbigniew Brzezinski, der har formuleret teorien om det store skakbræt: The grand chessboard. https://www.google.dk/search?q=zbigniew+brzezinski+The+grand+chessboard&...

John Vedsegaard

Andre landes taktik har ikke ændret sig ret meget, men det har vores heller ikke. USAs løgne tages stadig for gode varer...

Alexander Carolinus

Patetisk propaganda

Det var da en nyhed, at Rusland opstiller langtrækkende raketter op til EU's grænser, for at genindføre "den kolde krigs taktikker"!

Det er da en kedelig udvikling, - men hov, var det ikke NATO med USA der ville have opstillet langtrækkende raketter langs Polens grænser, efter sigende for at skyde Iranske atomraketter ned vendt mod Europa og NATO.
- Et kig på verdenskortet viser at et bedste og mest naturlige sted at opstille disse raketter ville være i det østlige Tyrkiet, så disse atomraketter kunne blive skudt ned så tidligt som muligt.

- Jeg skal sandelige love for at tingene er vendt på hovedet af denne Applebaum.

Henrik Darlie

Efter 1990’ernes afvikling af privatliv og et årti med kamp mod whistleblowere står Vesten i dag intellektuelt og strategisk uforberedt på faren for nye mafiakonflikter

http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE6372455/italienske-maf...