Læserbrev

Ungdomsoprør er helt på sin plads

Debat
14. december 2013

Enhver ungdomsgeneration har sit at gøre oprør imod. Det, der kendetegner oprøret hos nutidens unge, synes at være kampen for personlig trivsel og kampen mod en forældregenerations uansvarlighed.

I dagspressen har man gennem de seneste par måneder derfor kunne læse unges kritiske debatindlæg om alt fra angst blandt elever på ungdomsuddannelser til forældregenerationens hykleri.

Det lader til, at der er sket et massivt skred i den måde, som unge oplever presset fra uddannelsessystemet på. De seneste 10 år har vi oplevet et massivt økonomisk opsving såvel som en markant nedgang. Det har medført vanskeligheder på jobmarkedet, især for de unge og nyuddannede.

Fra politisk side har man reageret på det ved sende bolden videre til den nuværende ungdomsgeneration. De unge skal uddanne sig hurtigere, de skal være mere målrettede i deres studietid, og de skal for alt i verden ikke vælge forkert. Det har samfundet ikke råd til, lyder det.

Hvis jeg var blevet mødt af disse forventninger og krav – i tillæg til det almindelige pres i forbindelse med at uddanne sig – havde jeg også reageret med frustration og oprør.

Passende ungdomsoprør

Forældregenerationen – ikke de unge – har været med til at skabe et uddannelsessystem, der tilsyneladende mindsker trivsel, og de har været medskabere af en friværdifest, som siden gav bagslag. Forældregenerationen – ikke de unge – har skabt grundlaget for en stigende ungdomsarbejdsløshed både i Danmark og i EU.

Når forældregenerationen ydermere reagerer med både politiske stramninger på uddannelsesområdet og stigende krav til de unges målrettethed, sender de samtidig bolden og ansvaret videre til de unge.

Det hykleri forstår jeg sandelig godt behovet for at gøre oprør imod.

På samme måde er det rystende at se, hvordan responsen fra forældregenerationen på de unges kritik ofte er blottet for selvkritisk refleksion og fornyet ansvarsfølelse. Her bliver de unge over en bred kam kaldt både selvoptagne og forkælede, når de ytrer sig om vilkårene for at være ung i dag. Sjældent har man set et mere passende ungdomsoprør.

Christian Hall, Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Problemerne i samfundet stammer fra samme kilde: Neoliberalismen.

I Polen faldt det kommunistiske styre først, da de studerende og arbejderne endelig fandt ud af at gå sammen. Indtil da var adskillige demonstrationer fra den ene eller den anden blevet slået ned, fordi de var for svage alene.

Hvis vi vil gøre os håb om afgørende forandringer, så skal alle pressede grupper på gaden sammen: Arbejdsløse, socialt udsatte, studerende, arbejderne. Det nytter ikke noget at arbejde i en silo og kæmpe for egne smalle interesser, hvis man vil lave en så grundlæggende samfundsændring, som det ville være igen for folket at få magt over demokratiet og økonomien.

Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, Janus Agerbo, Lis Jeppesen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig har de unge ret til at gøre oprør mod uansvarlige politikere der forringer folkeskolen, forringer uddannelsesinstitutioner, besværliggør muligheden for at få skolepraktikker, presser lærere og skærer i SUén.

Men desværre er der også mange egocentrerede unge der bekender sig til den borgerlige ideologi og ryger med på politikernes nonsens.
"De unge" er langt fra en homogen gruppe og har dermed ikke den nødvendige gennemslagskraft.
Samtidigt er der mange fra forældregenerationen der ligeledes mener og tror at verden kun drejer rundt for lige præcis deres yngels skyld.

Der er desværre ikke den store udsigt til et effektivt ungdomsoprør mod den nuværende samfundsudvikling.

Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, Per Torbensen, Janus Agerbo, Troels Ingvartsen, Lise Lotte Rahbek og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Men hvor bliver det ungdomsoprør af?

Rasmus Kongshøj, Per Torbensen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Spørgsmålet er om der overhoved er brug for et ungdomsoprør og hvorfor er det altid de unge der skal gøre oprør? Måske er der snarere brug for et ældreoprør. Personligt er jeg ret utilfreds med at man snart ikke kan finde en tøjbutik som fører andet end slim fit og hængerøv. Hvad er der galt med en helt almindelig pasform?

Rasmus Kongshøj, Troels Ingvartsen, Helle Walther og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Henrik Danstrup

@Carsten m flere
Er ungdomsoprøreret kun forbeholdt poder med hang til en venstresnoet tilgang til livet ?

Der opleves stort ungdomsoprør på dele af CBS, kan jeg forsikre, men det er blot ikke lige ungdomsoprør a la 68 ----et stykke henad vejen snarere tværtimod !

Oprør? Unge i dag har aldrig haft det så godt som nu. De har alle muligheder, hvis de gider. Oprør. Mod hvad må spørge? De får SU, de forkæles på alle områder. Unge går i dag i byen fra torsdag til søndag og synes det er rimeligt og okay .Brokker sig så snart det ikke lige køre for deres næser. Så demonstrerer de da bare. og det er deres ret, enig, og den mulighed de har. Men ind i mellem, undres jeg. jeg har også læst været ung, menuden SU, det fandtes ikke, kun lån og legater til de ringest stillede,ellers arbejdede man ved siden af efter studietid,ofte til kl 24 og så lavede man " lektier" bagefter samt i weekenderne. Men godt det er bedret i dag, men ondt af de unge og oprør, beklager selv som rød vælger, kan jeg ikke føle sådan.
Unge skal lære, at der stilles krav, at de selv skal stå til ansvar for det, de gør, deres uddannelse, deres opførsel. I bylivet undres man ofte over dem. Hensyn til andre eksistere ikke kun dem selv. Klart deres uddannelses tilbud skal være optimale timemæssigt osv.osv. Men de skal sandelig også selv møde til tiden, passe deres studier og udvise ansvarlighed. Det er ikke en selvfølge, det er et privillige at bo i DK og have de goder vi har her, dem skal man kæmpe for også som ung ved at påtage sig eget ansvar. Sådan mener en "gammel" kone.

Helle Walther

Du er ikke en "rød vælger" - du er jo socialdemokrat...

Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Grethe Preisler og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Igen stikker historieløsheden sit borgerlige handlingslammede, men absolut selvforskyldte fjæs frem: "Ungdomsoprør er helt på sin plads". "en ret man har" messer 68'ernes universitetsuddannede kontorfunktionærer med et langt arbejdsliv bag sig.

Det er langt fra sikkert at ungdomsoprøret, bliver den samme hippieglade oplevelse, som 70'erne med seksuel frigørelse på universiteterne verden over.

Hitlers mobilisering af ungdommen i Tyskland var også et ungdomsoprør, men rettet mod forstokket ærbødighed og arbejdsløshed...

Dengang under 70'ernes ungdomsoprør, sad syv ud af ti unge mennesker hjemme i sofaen ofte under elendige boligforhold og ventede på et arbejde, der var til at leve af - og det fik de. Det var det virkelige ungdomsoprør i 70'erne - arbejde til alle og til en løn man kunne leve af.

Fremtidens ungdomsoprør ligger lige om hjørnet og jeg tror vi skal skæve til noget i en helt anden retning end blomsterbørn og bare patter..

Det skæve tårn
http://www.information.dk/481874

Rasmus Kongshøj, Dennis Berg, Per Torbensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Oprør, ja. Men mod eller for hvad. De vigtige forhold i landet og i verden, der trænger til et oprør imod, er ikke generationsforhold.
Naturligvis er den herskende, ansvarlige klasse af forældregenerationen, endda bedsteforældre. Og naturligvis er vælgerflertallets gennemsnitsalder omkring de 40. Men der er tale om grupperinger imod andre grupperinger, uafhængig af alder.

Jeg er som bedstefar med på et oprør mod det samfund, der ikke er i stand til at skaffe alle, uanset alder, mulighed for en nyttig og tilfredsstillende plads i samfundet.
Hvor grupper holder andre ude. Hvor det vigtigste i livet er materialistisk fråseri.
Hvor befolkningen narkotiseres af reklamer og politiske budskaber om hovedløst vækst. Hvor en del af befolkningen skal vogte og kontrollere andre unødigt. Hvor grundlæggende menneskelige rettigheder forhindres.

Men skal der et humant oprør til, er jeg med på det og allerede i gang.

Rasmus Kongshøj, Dennis Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Leo, din nye massivt røde profilfarve forvirrer mig :)

Grethe Preisler

Helle Walter,

Nu er det lige før jeg får ondt af dig. Du må have været ualmindeligt uheldig, hvis du ikke møder andre unge end uopdragne, luddovne, forkælede og egoistiske drenge og piger, der hvor du har valgt at tilbringe dit otium.

Jeg er også en gammel kone, endda ældre end du. Men her hvor jeg boer - i et ganske almindelig pæn etageejendom i et blandet kvarter i en større jysk provinsby - er de unge både høflige, søde og hjælpsomme overfor gamle koner, der af og til har brug for, at nogen holder døren for dem, hiver noget ned fra en hylde eller op af en frysedisk i supermarkedet til dem eller tilbyder dem en siddeplads i en overfyldt bus i regnvejr. Eller for den sags skyld kravler op på en stige og hjælper med at skifte pæren i plafond'en i badeværelsesloftet i en snæver vending.

Og er de i bil eller på cykel, holder de som regel også pænt tilbage og slår ud med hånden, når et gammelt skrinkelben med fyldte indkøbsposer i begge hænder ser ud til at ville passere gaden.

Det er ikke fordi, der er mangel på unge mennesker her i byen. Vi har både gymnasier, universitet, og fagskoler af mange slags.Så det kniber undertiden for de unge, at finde en bolig, hvor de ikke vil være til alt for stor gene for folk i andre aldersklasser med en anden musiksmag og andre sovevaner.

Hvis jeg var dig, ville jeg prøve at finde et rarere sted at bo. Det må kunne lade sig gøre, når man er pensionist og uafhængig at afstanden til arbejdspladsen.

Fint - Dennis, det er meningen. Et forsvar mod socialistiske feministers aggressioner.
Nu er de fri for at se på en gammel, liberal mandchauvinist.
(jeg dyrker ikke valmuefrø, men går ind for fri cannabis)