Kommentar

Uruguays legalisering af hash fortjener en Nobelpris

Det morderiske gangstervælde, som er skabt af de illegale narkotikamarkeder, er for længst blevet et større onde, end et statskontrolleret og afgiftsbelagt lovligt forbrug af stoffer ville være
Debat
17. december 2013

Der kan man bare se. Her gik jeg og troede, at FN for det meste var en harmløs snakkeklub med skattefri job for bureaukrater. Nu indser jeg, at FN i stedet er en kraft for det onde: Således har organisationens reaktion på Uruguays legalisering af hash været at erklære det for »folkeretsstridigt«.

Uruguays legalisering af hash blev bekendtgjort onsdag i sidste uge og motiveret af landets præsident, José Mujica, med »ønsket om at befri kommende generationer fra denne pest«.

Ved ’denne pest’ forstod han vel at mærke ikke narkotiske stoffer som sådan, men derimod den såkaldte krig mod dem – en krig, der har prisgivet titusinder af unge mennesker verden over til kriminelle bander og tilfældige fængslinger. Mujica erklærede, at nok tog Uruguay dette skridt med en vis betænkelighed, men først og fremmest var man opsat på at »redde brugerne ud af illegal virksomhed«. Som han pointerede: »Vi vil ikke forsvare brug af marihuana eller noget andet afhængighedsskabende stof. Men narkokriminalitet er værre end noget stof«.

Mandsmod

Uruguay legaliserer ikke blot cannabisforbrug, men nok så afgørende produktion og salg. Brugerne skal være over 18 år og uruguayanske statsborgere. Samtidig med at små mængder lovligt kan dyrkes privat, vil også udvalgte virksomheder kunne producere cannabis under statslig licens og til priser, som skal fastsættes med henblik på at underbyde de internationale narkokarteller.

Uruguays tentative nye kurs repræsenterer et stort fremskridt, også i forhold til de stater i USA, deriblandt Colorado og Washington, der har legaliseret rekreativ og medicinsk brug cannabis, men ikke produktion. Og selv om den uruguayanske legalisering ikke omfatter hårde stoffer, vurderes det, at den vil kunne fratage de kriminelle bander hele 90 procent af deres marked og i nogen grad modvirke den overgang fra forbrug af hash til hårdere stoffer, som de kriminelle bander, som forhandler begge dele, ofte er i stand til at tilskynde.

Mujicas politiske mod bør ikke undervurderes. Uruguay er et konservativt land, og to tredjedele af vælgerne er imod hashtiltaget. Samtidig vender dele af pro-legaliseringslobbyen sig imod hans de facto-nationalisering.

Om et statskartel vil være lige så effektivt som et reguleret frit marked, er naturligvis et åbent spørgsmål, men lederen af det uruguayanske politis afdeling til bekæmpelse af narkokriminalitet, Julio Calzada, hilser den nye kurs velkommen:

»I 50 år har vi forsøgt at løse problemet med narkotika med ét eneste middel: kriminalisering. Og vi har kun høstet fiasko. Resultatet er flere misbrugere, stærkere kriminelle, en mere omfattende hvidvaskning af penge, en større handel med våben og mere utryghed for borgerne.«

FN-klicheer

FN’s Internationale Nævn for Narkotikakontrol vidste ikke bedre end at svare i rene klichéudtalelser. Uruguays skridt, sagde nævnets chef, Raymond Yans, »vil bringe unge menneskers helbred i fare ved at føre til udvikling af tidligere afhængighedsforhold«. Det ville samtidig stride mod »almindelig enighed og internationalt godkendte traktater«.

Alligevel indrømmer selv FN-nævnet, at et halvt århundredes forsøg på at komme hashforbruget til livs ikke har formået at hindre, at der i dag findes 162 millioner hashforbrugere på verdensplan, svarende til fire procent af klodens samlede voksne befolkning.

Den 78-årige Mujica bemærker ironisk, at mange af hans sydamerikanske kolleger har været enige med ham – »men først, når de har forladt deres embede«. Disse omfatter Brasiliens Fernando Cardoso, Mexicos Ernesto Zedillo og Colombias César Gaviria, som nu alle opfordrer til afkriminalisering af narkotikamarkedet, så man i stedet kan begynde at regulere en handel, hvis bagmænd hvert år dræber tusindvis.

Værdien af ​​narkohandel overgås kun af handelen med våben. Alligevel modsætter USA sig af al magt afkriminalisering, så landet kan fortsætte med at bekæmpe kokain- og opiumproduktion i Latinamerika og Afghanistan og undgå at konfrontere den virkelige fjende: Et indenlandsk misbrug, der er kommet ud af kontrol.

Krigen mod krigen

Uanset den hårdnakkede amerikanske modstand betyder fiaskoen for krigen mod narkotika, at antinarkolove nu smuldrer i flere vestlige lande. 20 amerikanske stater har legaliseret medicinsk cannabis. Californien kom uhyre tæt på at indføre beskatning af hashforbrug, og flertallet i det statslige parlament kan snart vende.

Narkoforbrug er de facto accepteret i det meste af Latinamerika og Europa. Selv i Storbritannien, hvor besiddelse af stoffer kan straffes med op til fem års fængsel, ender blot 0,2 procent af sagerne med en sådan dom. Lovgivningen er reelt kollapset.

Udfordringen består nu i at overvinde modsætningen mellem en ordensmagt, der vender det blinde øje til forbrug, samtidig med at udbuddet og markedsføringen efterlades ubeskyttet og ureguleret i hænderne på narkohandlere. Reelt er der her tale om statstilskud til organiseret kriminalitet.

Den katastrofale morderiske og lovløse virkelighed, som den mislykkede krig mod narkotika har nedkaldt over Mexico og andre narkostater, får Vestens besættelse af krig mod terror til at ligne et teselskab. En vej ud af dette mørke er nu i syne – ikke i den gamle verden, men i den nye, hvis heroiske lovgivere fortjener at blive belønnet med Nobels fredspris. Det er dem, som har taget den udfordring på sig at udkæmpe vore dages eneste verdenskrig. Den krig, der virkelig betyder noget – krigen mod krigen mod narkotika. Det er bemærkelsesværdigt, at de modigste lande også er de mindste. Gudskelov for småstaterne.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Interresant. En artikel om det relativt harmløse hash, der skelner mellem hashbrugere og hashmisbrugere. Det er noget nyt under vores breddegrader, hvor man nemt kan få den oppfattelse, at alle hashnyderne sidder og stikker sig i armen med en chillum (pibe) Uruguays beslutning er klart et eksempel til efterfølgelse, men realistisk set så skal der nok mangle lidt flere penge i statskassen. før det sker legalisering herhjemme.

Kunderne er åbenlyst ligeglade med et forbud, og betaler under alle omstændigheder for varen. uanset om det er rockere eller staten som får en god forretning ud af det. Så rockerne er nok de eneste som der med god grund vil modsætte sig en ophævelse. Alle andre modatandereer nogle hyklere, særligt når man ser på at det altødelæggende og yderst sundhedsskadelige alkohol ikke bare er tilladt, men også en foretning for staten.

Pia Qu, Jakob Silberbrandt, Anders Reinholdt, Henning Pedersen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Jonas Vinding Thomsen, Hans Larsen, Niels-Holger Nielsen, Uni Machanga, Simone Bærentzen, Kim Kristensen, June Beltoft, Ervin Lazar, Michael Madsen, erik mørk thomsen, randi christiansen, Peter Poulsen, Jesper Frandsen, Poul Eriksen, Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj, Michael Reves, Jette M. Abildgaard, Janus Agerbo og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

José Mujica kæmper ikke kun mod narkokriminalitet, han kæmper også for planetens overlevelse. Her på Rio+20 i 2012.
http://www.youtube.com/watch?v=cCEgcd7G9Bg

Claus Høeg, Søren Peter Langkjær Bojsen, Anders Reinholdt, Henning Pedersen, Claus Madsen, Steffen Gliese, erling jensen, Niels-Holger Nielsen, Thomas Larsen, Bob Jensen, Peter Poulsen, Jesper Frandsen, Poul Eriksen, Søren Roepstorff, Jette M. Abildgaard, Brian Rosberg, HC Grau Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Uruguays præsident viser vejen frem.

Alle andre verdensledere lader sig føre rundt i manegen af alkoholindustrien, våbenindustrien og lægemiddelindustrien. De tre brancher har tjent kassen på det verdensomspændende forbud mod narkotiske stoffer og det helvede det har medført.

PS: Jeg har aldrig røget hash eller noget stærkere. Så min mening er ikke et partsindlæg.

Claus Høeg, Henning Pedersen, Claus Nielsen, erling jensen, Jonas Vinding Thomsen, kim jensen, Kim Kristensen, June Beltoft, Michael Madsen, Helene Nørgaard Knudsen, erik mørk thomsen, Helge Rasmussen, Jesper Frandsen, Poul Eriksen, Søren Roepstorff, Michael Reves og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Et fremragende første skridt til at få lovliggjort milde euforiserende stoffer, senere kan komme statslig kontrol med og ordinering af stærkere stoffer, det vigtigste er, at de narkotiske stoffer tages ud af forbuds- og kriminalitetszonen, og dermed opløses al den rædselsfulde kriminalitet, der er knyttet til forbuddene.

Trond Meiring, Henning Pedersen, Claus Nielsen, Tilde Klindt, Niels-Holger Nielsen, Michael Madsen, Jesper Frandsen, Michael Reves, Jette M. Abildgaard og Lars Jensen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Fremsynet og modigt.

Med venlig hilsen
Lennart

Peter Larsen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, erling jensen, June Beltoft, Michael Madsen, Jesper Frandsen, Michael Reves, Jette M. Abildgaard, Michael Kongstad Nielsen og Lars Jensen anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Saa altsaa......verdens bedste president....kommer fra et lille land i Syd Amerika, han var/er (vist stadig) farmer......tvivler paa han bekymrer sig om der staar Armani paa habitten og/eller Gucci paa parfumen.....folks...hvad er det lige denne mand nu er ved at laere alle disse ''store ledere'' i verden - jaevnf. Holger Madsens link ;):)

Spoergsmaalet er saa om de ''store'' kan faa $$$ ud af oejne og oerer....og se, DET er desvaerre tvivlsomt!!

Claus Høeg, Søren Peter Langkjær Bojsen, Anders Reinholdt, Henning Pedersen, Lars Jensen, Niels-Holger Nielsen, Michael Madsen, Tue Romanow, Lars Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hav en god jul Jette, ovre i Dublin, og alle andre også.

Jonas Vinding Thomsen, Niels-Holger Nielsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen,

I lige maade til du og alle andre Danskere og......

....hold nu Jer selv i live ikke sandt (hold Jer vaek fra myndighederne) ....allesammen...der er masser af plads paa planeten Jorden....og hun elsker os alle sammen......goer ikke sig selv til herre over liv og doed, hvilket intet menneske paa jorden kan heller...

"Uruguays legalisering af hash fortjener en Nobelpris" lyder artiklens overskrift.

Hvis man dykker lidt ned i personen José Mujica, (man kan jo starte med at se Holger Madsens fremragende YouTube klip her oven for) og læser om, hvilken præsident og hvilket menneske han er, så er det tydeligt, at HAN burde have en Nobelpris. Magen til ægte statsmand som gør det han siger, og siger det han gør, skal man lede længe efter. Et visionært og ædelt menneske, hvor magten ikke er steget ham til hovedet, som har bevaret sig selv og sin integritet og som godt tør fortælle verdenssamfundet hvordan tingene rigtigt hænger sammen. Se det er en politiker, og så er det ikke engang løgn!

Trond Meiring, Claus Høeg, Jakob Silberbrandt, Søren Peter Langkjær Bojsen, Henning Pedersen, Steffen Gliese, Jonas Vinding Thomsen, Michael Kongstad Nielsen, Niels-Holger Nielsen, June Beltoft, erling jensen, Michael Madsen, Erik Jensen , randi christiansen, Søren Roepstorff og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Et eksempel til efterfølgelse

ja og når man så læser om ham på wiki og al den fængsling og anden fortræd han har været igennem som guerilla, så er det lige til at tabe skuffen over.
Håber CIA kan holde sig væk............

Trond Meiring, Jakob Silberbrandt og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

USA's regering skal nok få væltet præsidenten og få vendt deres politik, så den passer ind i den amerikanske strategi, som jo indebærer at så længe der er 'krig' om et emne, vil befolkningen i USA støtte op om den føderale regerings politik uanset emne og fornuft.

USA har altid haft den politik, at (også alkohol indtil det viste sig umuligt) befolkningen skulle afholdes fra alt der kunne befri deres tanker og gøre dem løsslupne i et klinisk begreb. Derimod støttede staten op omkring stofferne sukker, medicin og TV-underholdning, idet de tre stoffer viste sig, at gøre befolkningen sløve og medgørlige.

Jakob Silberbrandt, Claus Nielsen, Lars Jensen, Holger Madsen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

USA er næppe interesseret i at afslutte ’Krigen mod Narkotika’. Den leverer jo en aldeles glimrende begrundelse for at være militært til stede og infiltrere staterne i Mellem- og Sydamerika.

Trond Meiring, Jakob Silberbrandt, Claus Nielsen, Niels-Holger Nielsen, Holger Madsen, erling jensen, Michael Madsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Størstedelen af Danmarks 12.000-13.000 sklerosepatienter, gigtplagede danskere og andre med kroniske lidelser er stadig nødsaget til at bryde loven og handle med lyssky hashpushere, hvis de vil have gavn af cannabisplantens lindrende effekter.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/cannabis-kan-draebe-kraeftceller-og-bre...

Henrik Larsen, Henning Pedersen, Sabine Behrmann, Niels-Holger Nielsen, Søren Roepstorff og Simone Bærentzen anbefalede denne kommentar

De eneste ilegalisering af cannabis gavner er kriminelle.

"klichéudtalelser" burde vælges som årets ord 2013.

Selv HKH Prins Henrik er set luske rundt alene på Pusher Street forleden dag ifølge DR Aftenshowet i dag. Bare gi den gas HKH Prins Henrik. De er jo straffri så længe De er sød mod HMD Magrethe.

Der er problemer, og så er der PROBLEMER.

50 års kriminalisering af narkotika, hårde som bløde, kan kun beskrives som den ultimative fiasko, som det fuldstændigt korrekt er blevet fremført af Uruguays præsident - 78 år, og med et klarsyn, der rækker ind i himlen. "Misbrug" af diverse stoffer kan kun løses med sociale tiltag og ikke ved at smide folk i fængsel. Personligt er jeg, som ikke-ryger gennem et langt liv, ikke tilhænger af forbud over for voksnes valg af livsstil og indtagelse af stoffer, legale som illegale eller valg af fritidsinteresser. Hvis de ønsker at kravle op ad høje bjerge med de påviseligt alvorlige risici forbundet hermed eller at køre på motorcykel, er det deres valg. Hvis de ønsker at ryge tobak eller hash, er det ikke noget, jeg skal bestemme. Jeg har ikke det mindste imod at fremsætte mere eller mindre kvalificerede anbefalinger om den ene eller anden adfærd, men aldrig med løftede pegefingre eller moralsk stillingtagen, som jeg desværre finder er et væsentligt islæt i den standende debat om brug af narkotika.

Når folk i store tal falder ned fra Mount Everest eller dør under skiløb i Alperne taler man aldrig om at gøre det illegalt; når antallet for dødsfald i trafikken grundet motorcykelkørsel er svimlende, sml. med al anden transportform, og selv om vi taler om et ganske betragteligt antal dødsfald, der bliver en følge af denne form for aktivitet, er det utænkeligt at gøre det ulovligt. Den "dybe, velmente omsorg" for vores medmenneskers trivsel er yderst selektiv.

Det ville være befordrende for en lødig debat, at politikere, i regering eller blandt modstandere af forsøg med legalisering i København, gjorde sig den ulejlighed at læse på lektien og tilegnede sig viden om myter og fakta, en mangel, som alt for ofte er fremherskende i disse magtfulde kredse. Statsministeren var, før hun fik magt, en stærk tilhænger af forsøg med legalisering af hash - i dag er hun en lidenskabelig modstander. Man har et standpunkt ....

I USA forårsager brug af hårde narkotika 5.000-10.000 dødsfald årligt. Det er forbundet med store vanskeligheder at verificere, hvad der ligger til grund for et narkodødsfald, fordi der ofte er tale om konkurrerende årsager. Bortset fra andre påviselige skadevirkninger af disse stoffer må døden vel, alt andet lige, siges, at være den alvorligste bivirkning ved indtagelse af disse stoffer; med 430.000 dødsfald som følge af tobak og mere end 100.000 som følge af alkohol, udgør narkodødsfald i USA "kun" under 1% og burde behandles i overensstemmelse hermed. Ingen dødsfald som følge af hash - og legalisering er en katastrofe hos magtfulde politikere !!! Kan det blive mere tåbeligt.

En stor undersøgelse fra Storbritannien over britiske kvinders tobaksrygning fandt entydigt, at det gennemsnitlige tab af liv var 10 år, en kolossal skadevirkning, som ikke alene påvirker rygeren, men også familie og samfundet iøvrigt. De samme tal gælder for tobaksrygere i Danmark. Der er ingen af dem, der har lidt af psykoser, som en psykiater som Merete Nordentoft anfører som det mest alvorlige problem i forbindelse med hash, men de dør alligevel alt for tidligt, ofte efter mange år med alvorlige pinsler. I lyset af ovenstående er samfundsproblemer med hash til at overse, også ved en legalisering. I Danmark lider af 430.000 mennesker af KOL, kronisk obstruktiv lungesygdom, som er en meget alvorlig belastning for disse menneskers lungekapacitet, og en fatal sygdom, der koster mange af dem livet.

KOL er kun et eksempel, ud af et væld af bivirkninger, på den lange række af sundhedsskader, der følger af tobaksrygning. Hårde narkotika som kokain og heroin forårsager ca. 250 dødsfald om året, et tragisk udfald på et liv, men som samfundsproblem ikke nær så alvorligt som skader forårsaget af tobak og alkohol, hvor antallet ligger mellem 15.000 og 20.000. Det er op mod en tredjedel af alle dødsfald.

Et andet område, der kunne være relevant i denne sammenhæng, men som ikke får den mediedækning, det fortjener, vedrører de skadevirkninger, der følger af brug af receptpligtig medicin. Angiveligt skulle denne medicin, ordineret af læger, i dag være den fjerde hyppigste dødsårsag i den vestlige verden, efter hjertesygdomme, kræft og hjerneblødning. Den amerikanske Food and Drug Administration, FDA, rapporterer, at alene i USA er lægeordineret medicin angiveligt skyld i mere end 100.000 dødsfald om året; intet tyder på, at det ser anderledes ud i Europa. Hertil skal lægges 2 mio. alvorlige skader udover dødsfald. Bare dette problem burde få enhver diskussion om hash og dets skadevirkninger til at blegne, men dybt uvidende politikere står i kø for at fremføre deres grænseløse dumheder. Personligt ville jeg ikke bruge 10 sekunder på problemer med hash, når dets skadevirkninger skal holdes op mod 12.000-14.000 dødsfald grundet tobak.

Indlæggelse på danske sygehuse og hospitaler er ikke ganske risikofrit. Det anslås, at mellem 3.000 og 5.000 årligt dør af hospitalspåførte sygdomme, grundet underbehandling, infektioner, utilsigtede hændelser, manglende ressourcer og fejlbehandling. Er tallet korrekt, må 250 narkodødsfald efter en overdosis alt andet lige udgøre et tilsvarende mindre problem, og alligevel, selv med dette lille eksempel in mente, bliver brug af narko, hårde som bløde, behandlet som det alvorligste sundhedsproblem i landet. Man må tage sig til hovedet, når forbudsfundamentalister fører sig frem i mediedebatten.

I den evige diskussion for eller imod legalisering af hash er ovenstående et lille indspark fra en svoren tilhænger af legalisering. Man efterlades altid med det klare indtryk, at forbudsfundamentalisterne inden for regeringen er styret af politiske motiver og ikke af videnskab. Med det massive tæppebombardement af propaganda offentligheden udsættes for, mod en legalisering, har mange mennesker, alt for mange, ofte en meget overdreven opfattelse af skader forårsaget af narkotiske stoffer, herunder hash, og har en stærk tilbøjelighed til at minimere skader fra andre stoffer som tobak og alkohol. De ser billedet for sig af en narkoman med en sprøjte i armen liggende i en kælderskakt i en sidegade til Istedgade, men ingen får nogensinde det mindste indblik i den virkelighed af hundesyge mennesker, der møder sundhedspersonale på alle danske sygehuse, med tobak og alkohol som de værste bidragydere. Et besøg på hospitalsafdelinger for behandling af sygdomme forårsaget af alkohol og tobaksrygning ville være anskuelselsundervisning i omfanget af problemer forårsaget af disse to dødelige stoffer. Bare spørg en Villy Søvndahl, hvad det har kostet ham at være storryger. Intensivafsnit på alle hospitaler er til overflod befolket af mennesker med alkoholskader, skulle jeg hilse at sige.

Som anført tidligere er der aldrig, globalt, i den videnskabelige litteratur, beskrevet et eneste eksempel på dødsfald forårsaget af hash, jfr. psykiateren Merete Nordentofts udtalelser i artiklen: "Det er også korrekt, at rigtig mange flere dør af alkoholskader end af hash". Det ville klæde hende at anføre det nøjagtige antal af dødsfald for henholdsvis alkohol og hash i Danmark, når hun nu selv er inde på at drage den sammenligning. Som anført tidligere skulle vi ikke kunne blive uenige om, at dødsfald vel må antages at være den alvorligste bivirkning ved indtagelse af et stof. Til sammenligning ligger tallene for dødsfald som følge af tobaksbrug i Danmark på mellem 12.000 og 14.000 årligt, hvilket udgør ca. 20% af alle dødsfald. Alkohol forårsager som minumum 3.000 dødsfald. Omkostningerne ved brug af disse to LEGALE stoffer er astronomiske og enhver sammenligning med hashmisbrug burde forstumme.
Der er problemer, og så er der PROBLEMER.
Erling Jensen, cand.jur

Trond Meiring, Michael Madsen, Thomas Kjær, Mona Jensen, Jakob Silberbrandt, Anders Reinholdt, Henning Pedersen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, randi christiansen, Tilde Klindt, Helge Rasmussen, Peter Poulsen, Kjeld Hansen, Simon Trøjgaard Jepsen, Niels-Holger Nielsen, Søren Roepstorff, Rene Bolvig, odd bjertnes, Torben Nielsen, Jørn Sonny Chabert, Uni Machanga, Simone Bærentzen, Jesper Wendt, Lars B. Jensen, Jens Kofoed, Holger Madsen, Niels Mosbak og Martin Hansen anbefalede denne kommentar

Bob Jensen
18. december, 2013 - 01:22 #
skriver :
'Håber CIA kan holde sig væk'
Ligesom flere andre af de ærede debatører gør sig tanker om USA og CIA's rolle .

I den forbindelse vil jeg gerne henlede opmærksomheden på det fine lille Gulfstream II 'privat jet-fly' med hale-nummeret 'N987SA'
(Nu er jeg ikke til numerologi og den slags, men lidt af et tilfælde, det er det da !) .
Dette fly er omtalt i EU-Parlamentets rapport om 'rendition' til diverse illegale CIA-opererede tortur-KZ lejre . Den 24 September 2007 styrter dette stolte lille 'Freedom-plane' så ned på Yucatan-Halvøen,Mexico med en last bestående af 3,7-6
ton prima kvalitet Syd-Amerikansk kokain om bord . (Vægten svinger, alt efter hvilken kilde man opsøger) .

http://en.wikipedia.org/wiki/Rendition_aircraft#N987SA
http://www.infiniteunknown.net/2008/09/07/mexico-drug-plane-used-for-us-...
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5j6QonBKKMo2gw1e3ql-xU...

Man kan roligt gå ud fra at CIA's små hånd-dukker (= Amerikanske politikere)
ALDRIG vil legalisere hverken det ene eller det andet, for hvordan skal CIA så finansiere alle de bortførsler,tortur-centre, Statskup, terror-grupper, mord-patruljer
og andre narrestreger de har så travlt med ?
Og skulle nogen prøve alligevel viser de dem bare den der optagelse af Kennedy-mordet, filmet over skulderen på den skytte der afgav skud fra plankeværket ved
The Grassy Knoll .. 'Any questions ?'

Sætter pris på Uruguay, og deres mod til - at sætte sig op mod et selvskabt humanitært problem.

Michael Madsen, Steffen Gliese og erling jensen anbefalede denne kommentar

Respekt !

Uruguays præsident bør nok snart begynde at gå med en stærk paraply, når USA sender droner mod endnu en passende slyngelstat. Uanset hans grunde, er dette et velkomment skridt. Når alle de hidtidige skridt reelt blot har støttet mafiøse tilstande samt øget militarisering og overvågning. er dette et modigt og fornuftigt svar.

Dette er skrevet på trods af, at jeg synes verden i forvejen er alt for fuld af folk, der synes det er vældig revolutionært at holde sig selv permanent bedøvede.

Niels-Holger Nielsen

erling jensen

Tak for at repetere almindelig viden, som fiser af i takt med forbudsmafiaens opskruning af den hellige almindelige forargelse. Også tak for at sætte en stor fed tommel på næsen af Merete Nordentoft, som om nogen lever op til talemåden 'hvis man kun har en hammer ligner alting søm.

Henrik Larsen, Michael Madsen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese, erling jensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Manden bliver ikke skudt af CIA - men narkobaronerne.
Det kan være svært at se forskel ind imellem - de bruge begge kriminel adfærd og er i grunden ligeglad med mennesker.

Det kan kun være angst og overtro der afholder en legalisering.

- Sikkert også grunden til Christiansborg tøver - de skal nødig ende på en eller anden rockerbandes hitliste.
En legalisering vil jo tage brødet ud af munden på de kriminelle

Hvorfor ikke kalde en spade for en spade? FALLITERKLÆRING er hvad det er.. ! Hvad er så det næste der skal legaliseres fordi et samfund ikke kan dæmme op for det..?

Hvor lalleglad og uansvarlig kan et samfund blive..?

Erling Jensen

Du rammer sømhovedet med stor præcision. Men desværre ikke stærkt nok til at slå de styrende elementer som politisk korrekthed og borgelighed med biblen i hånden.

- Ærgerligt samfundet ikke tolerere sandheden.

Michael Madsen, Niels Mosbak og erling jensen anbefalede denne kommentar

@ Geert Larsen; Tak for dit venlige, faktuelle og berigende debatindlæg.. Du er vel ikke sådan en ytringsfrihedsforkæmpe der nedgør alle der ikke deler dine holdninger..?

Ja, Uruguay´s legalisering af hash tjener som eksempel til forfølgelse af de øvrige kapitalistiske magthavere, da hash er et godt middel til at sløve og dermed afpolitisere folk.

@Chris Green
Som man råber i skoven får man svar... Du bliver nødt til at komme med nogle saglige agumenter for fortsat kriminalisering, hvis du skal kunne gøre dig håb om en seriøs debat.

Michael Madsen, Jakob Silberbrandt, Anders Reinholdt, Henning Pedersen, erling jensen, Levi Jahnsen, Brian Larsen og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

Peter Poulsen

Begrundelserne bygger primært på myter og overtro - konservative reminiscenser fra racediskriminationen i USA.

Der findes ingen saglige begrundelser .

Chris Green
18. december, 2013 - 17:53 #
Skriver :
" @ Geert Larsen; Tak for dit venlige, faktuelle og berigende debatindlæg.. Du er vel ikke sådan en ytringsfrihedsforkæmpe der nedgør alle der ikke deler dine holdninger..? "

Jamen velbekomme da ..
For nu lige at citere dig igen :
"Hvor lalleglad og uansvarlig kan et samfund blive..?"

Og så har du den frækhed at tale om at nedgøre andre som man ikke er enig med ?
Ved at efterplapre Pia K og Danischer Volksparteis ikke-argumenter for hvorfor man ikke skal give heroin-narkomaner læge-ordineret heroin ??

Som sagt, jeg er ikke bange for at kalde en spade for en spade så vi tager den lige en gang til for Arveprins Knud : Chris Green, du er en SPADE !

Hvis man forbød kaffe, ville det fra første dag formentlig blive betegnet som et Gateway Drug. Faktisk kan man med rette sige at enhver fødsel øger "risikoen" for en hashryger mere. Måske skulle man også forbyde børn...

Snitterne væk fra mine "laster". Til dem som mener de har ret til at blande sig i hvilke stimuli andre end dem selv roder sig ud i, vil jeg sige som Lewis Black.

(Og hvis du er i tvivl om hvad han siger, kan du godt komme igang med at google)

Mens vi er igang:

Til de repræsentanter for lovens lange arm, som bruger en stor del af deres arbejdstid på at rage unge mænd på bollerne, kunne jeg godt tænke mig at spørge. Var det derfor du søgte ind på Politiskolen i sin tid? Hvordan synes du selv det går?

Morten Balling

- og det er noget forbandet diskriminerende - hvad med os gamle der gene vil have vores boller til raget af en uniformeret blondine ?

Peter Ole Kvint

Er det ikke slemt nok at de har legaliseret tobak? En modbydelig stank som sætter sig i ens tøj hele dagen?

Niels-Holger Nielsen

Per Dørup Jensen
18. december, 2013 - 18:03

Er det noget du ved, eller er det noget, du tror?

Hvis hele verden røg hash, ville den sikkert være et sjovere og mere fredeligt sted. Hvem gider at slås når man ikke kan huske grunden.

Rusen er en socialt tillært funktion - derfor reagerer vi så forskelligt på stimuli. Nogle få hashbrugere har kunnet vælge at blive aktive og inspirerede, andre bliver voldelige - og de fleste blot kedeligt sløve og uinteressante...

Den ultimative fiasko

Tiden er for længst kommet til at erkende, at kejseren ikke har noget tøj på. Krigen mod narkotika, hårde som bløde, har været tabt for årtier siden. Rygning slår 12.000-14.000 mennesker ihjel hvert år; hash har aldrig slået noget menneske ihjel. Men selv på trods af dette svimlende antal tabte liv er det aldrig kommet på tale at behandle det som andet end et sundheds- og samfundsproblem og ikke som et kriminelt.

Det virker ovenikøbet som om, at der i disse år gøres store fremskridt for at mindske omfanget af tobakkens kolossale skadevirkninger, selv om jeg, (som ikke-ryger) ikke er tilhænger af at jage rygere med alskens regler og trusler om fyring, som vi ser det med det seneste tiltag i Aarhus Kommune.

Det kræver stor modenhed for et samfund at træde tilbage fra en politik, som på overfladen forekommer ædel og retfærdiggjort, men i stedet har mangedoblet det problem, det søger at løse. Narkotika kan være et alvorligt problem, som alkohol og tobak, men at kriminalisere brugen af det gør problemet for den enkelte til en katastrofe for samfundet.

Vores erfaringer med forbud mod narkotika er kun en gentagelse af de erfaringer, man havde i forbudstidens USA fra 1920-1933 vedrørende alkohol. Alkohol skabte ikke de voldsomme antal straffelovsovertrædelser med bandekrige og vold i 20′ernes USA – forbud gjorde. Narkotika er ikke ansvarlig for det alarmerende omfang af bandekriminalitet, som vi ser i Danmark – forbud er.

Status quo i narkokrigen har vist sig at være den totale fiasko. Der er kun to alternativer: enten at eskalere krigen eller gå ind i seriøse overvejelser om legalisering. En legalisering vil ikke være en kapitulation over for bagmændene, men snarere et effektivt middel til at ødelægge deres forretning. Det er ikke en tilskyndelse til at bruge narkotika, men snarere en anerkendelse af voksne menneskers naturgivne ret til at træffe deres egne valg, fri for frygten for strafferetlige sanktioner.

Det kan ikke være samfundets opgave at gøre sig til herre over, om folk ønsker at dyrke en så farlig hobby som eksempelvis bjergbestigning eller at køre på motorcykel. Voksne mennesker har en selvfølgelig ret til at træffe deres egne valg og naturligvis betale prisen, hvis de falder negativt ud. Risici ved disse former for aktivitet er formentlig meget større end brug af selv hårde narkotika.
Erling Jensen, cand.jur.

Niels-Holger Nielsen, Thomas Kjær, randi christiansen, Niels Mosbak, Jørn Sonny Chabert, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Morten Balling og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar

Da jeg var ung, røg jeg ved i alt 10 lejligheder hhv. hash og pot, ved to af disse lejligheder oplevede jeg en virkning. Jeg har ikke røget siden. Men jeg kender da mange, der har, og nogle af dem gør det i mit selskab, det generer mig absolut ikke. Faktisk generer det mig mere, at mange mennesker går alt for meget op i, hvad andre mennesker gør.
Mujica er en fantastisk præsident, hans land kan på mange måder ende som Sydamerikas svar på drømmelandene Danmark og Schweiz.

erling jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg er selv både ryger og motorcyklist. Det med cigaretterne var ekstremt dumt at begynde med, men hvis jeg mod statistisk forventning en dag bliver så gammel at jeg ikke længere kan holde balancen, ryger der støttehjul på motorcyklen.

Generelt prioriterer vi samfundets borgeres sikkerhed ud fra nogle ret ulogiske og meget følelsesladede overvejelser. Vi bruger rigtigt mange penge på at bekæmpe terrorisme, som indtil nu har resulteret i færre dødsfald end lynnedslag. Politiet bruger kæmpe ressourser på at jagte hashkøbere, samtidigt med at de ikke har mandskab nok til at bekæmpe bandekriminaliteten.

Otto Normalforbrugers holdninger til hash, bygger på lobbyisme udført af whiskey baronerne i USA efter forbudstiden, hvor "normale" mennesker var begyndt at ryge pot (bad for whiskey business), samt en berettiget frygt for at de små poder skal rode sig ud i noget.

Det er nok der det for alvor gik galt for nogle i min generation. Vi lærte i skolen (i 70'erne), at hvis man røg hash, blev man nærmest automatisk stiknarkoman. Ungerne gik så hjem og så forældrene ryge hash, og konkluderede at så kunne heroin heller ikke være så farligt. Flere af mine klassekammerater døde senere af junk. Det er sjældent jeg føler behov for at skyde skylden på samfundet, men lige der gik det fuldstændigt galt. Havde man allerede dengang forstået at sidestille hash med alkohol, og advaret imod de reelle farer der var ved nogle af de farlige stoffer, er jeg ret sikker på at flere af klassekammeraterne havde overlevet.

Steffen Gliese, Michael Madsen, Niels-Holger Nielsen, Jakob Silberbrandt og randi christiansen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Danmark bør lære af Uruguay i denne sag, måske også i andre.

Steffen Gliese, erling jensen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Hash - hvad er risiko'en for alvorlige sundhedsproblemer eller dødelige virkninger.

Næsten al medicin har giftige, potentielt dødelige virkninger. Men hash eller marihuana er IKKE et sådant stof. Det er bemærkelsesværdigt. For det første har stoffet været brugt af mennesker i 5.000 år. For det andet bruges det nu dagligt af et enormt antal mennesker over hele verden. Det anslås, at mellem 20 og 50 mio. amerikanere bruger det rutinemæssigt, selv om det er illegalt, uden direkte lægelig supervision. Trods dette har man ikke påvist et eneste dødsfald. Aspirin, købt som håndkøbsmedicin, koster i USA flere hundrede dødsfald hvert år.

For at dø af marihuanarygning skal man indtage 1.500 tons på 15 minutter, eller ryge mellem 20.000 og 40.000 gange så meget marihuana, som findes i en joint.

I USA anslås det, at alkoholmisbrug årligt koster op mod 100.000 mennesker livet. Det svarer til antallet af det gennemsnitligt, årlige antal dræbte amerikanske soldater under Anden Verdenskrig. Det burde sætte tallet i perspektiv.
I et videnskabeligt projekt vedr. psykiatriske diagnoser, som jeg skal komme ind på lidt senere, anbefales det, at "Alle patienter screenes grundigt for KRAM-risikofaktorer under indlæggelse eller ved ambulante forsøg".

Ikke et ord om screening for brug af narkotiske stoffer, velsagtens fordi tallet spiller en så uvæsentlig rolle, at man kan tillade sig at se bort fra det. Merete Nordentoft, psykiater og aktiv deltager i ovennævnte projekt, sætter sig mellem to stole. Hun gør sig i et interview til tilhænger af forbud mod legalisering af hash, if. hende grundet stoffets farlighed, med argumenter, som kun bygger på lægmandsbetragtninger og von hören sagen, og på den anden side, som psykiatrisk ekspert og aktiv videnskabskvinde, ikke at underbygge med fakta om stoffets farlighed.

Hvem skal politikere ellers fæste lid til, hvis ikke til den højeste fagkundskab, hos psykiatere, der må siges at være de vigtigste til at beskrive problemets omfang.
Merete Nordentoft, professor i psykiatri, sætter tallet for hashmisbrugere med alvorlige sundhedsproblemer til 20.000; det dobbelte af Sundhedsstyrelsens tal. Det forplumrer billedet for almindelige dødelige som mig, uden den fornødne baggrundsviden, at der er denne divergens. Det kunne være interessant at få belyst, hvordan hun ville sammenligne alvorsgraden i dette problem med de samfundsmæssige følger, det har for det danske samfund, at 430.000 lider af KOL, eller om de overhovedet er sammenlignelige. Hun angiver da heller ikke, om alle 20.000 ville kunne få stillet en psykiatrisk diagnose, hvis de var hendes patienter.

I ovennævnte projekt nævnes specifikt, at "der er flere rygere blandt mennesker med psykisk sygdom end blandt befolkningen som helhed", og at "der er flere med et højt alkoholmisbrug blandt mennesker med psykisk sygdom"..., men ikke et ord om hashpsykoser, ret så vigtigt, al den stund, at hashbrug er et strafferetsanliggende, og if. medierne udgør et uhyre væsentligt samfundsproblem.

Jeg henviste tidligere til dette projekt, som en række psykiatriske kapaciteter står bag: "Højere middellevetid for psykiatriske patienter". I dette projekt lægger man vægt på en øget forebyggelse af livsstilssygdomme med fokus på de såkaldte KRAM-faktorer: Kost, rygning, alkohol og motion. Med fremhævelse af KRAM-faktorer har man vel lov til at konkludere, at hashpsykoser, if. en række anerkendte psykiatere, ikke udgør så alvorligt et problem, som man skulle tro ud fra debatten i medierne. Livsstilssygdomme er skyld i 60% af disse patienters for tidlige død. Det fremgår med al tydelighed if. projektet, at man lægger vægt på andre livsstilssygdomme end stofmisbrug.

If. projektet er den forventede levetid for psykiatriske patienter i dag 20 år kortere end for almenbefolkningen i Danmark, Sverige og Finland; 40% af overdødeligheden skyldes selvmord og ca. 60% fysisk sygdom. Det fremgår bl.a. af projektet, at psykiatriske patienter har en overdødelighed grundet livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme og kræft. Mennesker med psykisk sygdom har generelt mere usunde kostvaner, ryger mere, drikker mere alkohol og er mindre fysisk aktive end befolkningen i almindelighed. Mange af dets konklusioner er yderst relevante i debatten. Det er først på sidste side, at stofmisbrug nævnes - en gang.

Hashpsykoser nævnes ikke med et ord. Havde det været et alvorligt samfundsproblem ville det uden tvivl være fremhævet - det er åbenbart ikke tilfældet, når en række af landets førende psykiatere forbigår det nærmest i tavshed.

Erling Jensen, cand.jur.

Niels Mosbak, Helge Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, Thomas Kjær, Jakob Silberbrandt og randi christiansen anbefalede denne kommentar

- Shiva bragte hampen ned fra Himalayas slugter, som en gave til mennesket.

Det var en gave - for fan !

@Erling: WHO lavede i forbindelse med Reagan's "Just Say No" kampagne bla. en undersøgelse, hvor de kiggede på hashpsykoser i Marokko. Man valgte Marokko, fordi man der havde et stort statistisk materiale at arbejde med. Resultatet af undersøgelsen var at man ikke kunne påvise at der var en sammenhæng mellem hash og psykoser. Der var en svag overvægt af ikkerygende marokkanere som blev psykotiske, men det tilskrev man den statistiske usikkerhed. Undersøgelsen blev arkiveret lodret, men blev senere lækket og bla. citeret i det engelske magasin The Face.

Hvis man kigger på LD50 værdien for THC iflg. Merck Index, konkluderer man hurtigt at man skal sprøjte store mængder ren THC direkte i blodet for at risikere at dø af det. Selv et massivt bonghoved kommer aldrig i nærheden af de værdier, og det fremgår jo også tydeligt af at der til dato ikke er nogen som er døde af at ryge hash (hvis man ser bort fra dem som har fået lungekræft af tjæren, og de rotter Merck brugte til forsøgene).

erling jensen, Jakob Silberbrandt og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Som Paamand skriver - nogen bliver høje, nogen bliver sløve - det er stoffet som interagerer med persona ligesom alkohol o.a. - men cannabis har også den effekt at udstille, når omgivelserne er for dumme. Det har mennesket så forskelligt beredskab til at håndtere alt efter miljø-og socioøkonomisk bagage.

Tidens rusmiddelpolitik er båret af dumhed, uvidenhed, hykleri og - kunne man mistænke - korruption af lyssky segmenter, som profiterer på status quo. Det er så ikke det eneste område, hvor mafiøse forhold hersker.

Tak til cand.jur. Erling Jensen for så klokkeklart at udstille disse overgreb på borgerens retssikkerhed og personlige frihed.

Trond Meiring, Niels Mosbak, erling jensen, Niels-Holger Nielsen, Thomas Kjær og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Sådan, Hansen

'Da jeg var ung, røg jeg ved i alt 10 lejligheder hhv. hash og pot, ved to af disse lejligheder oplevede jeg en virkning. Jeg har ikke røget siden. Men jeg kender da mange, der har, og nogle af dem gør det i mit selskab, det generer mig absolut ikke. Faktisk generer det mig mere, at mange mennesker går alt for meget op i, hvad andre mennesker gør.'

Vi skal naturligvis interessere os for hinanden og forsøge at øve indflydelse, men vi skal ikke være hinandens dommere.

Egalitære standpunkter er ikke det værste vi har. Må endelig ikke forveksles med ligemageri!

Niels-Holger Nielsen

Meget skarpt og præciserende Erling Jensen. Det er hermed slået fast at kampen om 'rygeren' er et politisk spørgsmål. Men det er også til overflod slået fast, at magten(?) adspreder os med ligegyldigheder i stedet for at handle adækvat på klimakatastrofen. Skal vi lade os aflede til helvedet?

Trond Meiring, erling jensen, randi christiansen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nogen lader sig ikke aflede - og nogen gir klar besked - lad os håbe, at det ikke er for helt døve øren. Mht fx legalisering af cannabis har Frank Jensen vist sig som et menneske med heart, brains and balls (prøv at sige det på dansk)

randi christiansen

Senest hørte kommentar : spiritusfabrikanterne oplevede under forbudstiden, interessen for alkohol svinde så meget til fordel for cannabis, at man modarbejdede konkurrencen ved bl.a. at sprede løgnehistorier om cannabis.

Alkohol slår hjerneceller ihjel. Cannabis tilhører gruppen af bevidsthedsudvidende stoffer. You do the math.

randi christiansen

Og tænk på alle de penge staten kunne tjene og alle de fede arbejdspladser - og lykkeindekset ville uden tvivl stige - ligesom i Colorado/USA hvor man er overordentlig tilfredse med frigivelsen

randi christiansen

Og tænk på alle de penge staten kunne tjene og alle de fede arbejdspladser - og lykkeindekset ville uden tvivl stige - ligesom i Colorado/USA hvor man er overordentlig tilfredse med frigivelsen