Læserbrev

Vi skal ikke bygge Fort Danmark

Debat
20. januar 2014

Debatten om velfærdsturisme har den seneste tid hvilet på et fundament uden fakta.

Det har været en debat om, hvad vi tror, og hvad vi føler østeuropæere kom og gjorde ved vores velfærdssystem. Den seneste tid har vi imidlertid fået kastet lys over denne debat med rå tal, der viser, at velfærdsturismen slet ikke eksisterer.

Den cirkulære immigration tømmer ikke statens kasse for velfærdssouvenirs, tværtimod viser opgørelserne, at de bidrager til den. En sand velfærdsinvestering. Et andet udgangspunkt for debatten har været frygt. En frygt, der af DSU’s Camilla Schwalbe er kommet til udtryk i skrækbilleder af østeuropæere, der forringer de danske arbejdsvilkår og ødelægger vores velfærdssamfund. Men er svaret at lukke os mere?

Uanset om vi opretter Fort Danmark og forsøger, at helgardere os med det ene forbehold efter det andet, så er virkeligheden, at verden er blevet mindre.

Grænserne nedbrydes, og det er en virkelighed, vi bliver nødt til at forholde os til. Vi kunne vælge lappeløsningen med hurtige, overfladiske tiltag som velfærdsforbehold og grænsebom. Men er det virkelig det, vi vil? Bygge et fort?

Danskerne skal tilpasse sig

Vi kunne i stedet vælge at se realiteten i øjnene. Det europæiske samarbejde er ikke alene med til at sikre fred, det er også med til at sikre velstand og udvikle dets medlemslande gennem frihandel og fri bevægelighed.

Det danske velfærdssamfund er ikke mere end 25 år ældre end det europæiske samarbejde. Nekrologen for begge er blevet skrevet om og om igen. Begge er bestået ved at tilpasse og udvikle sig.

Den nuværende regering er i fuld gang med at rette velfærdssamfundet til. Reformregeringen skal tage opgaven alvorligt og sikre et velfærdssamfund, der både rummer velfærd for dets borgere og plads til den cirkulære arbejdskraft.

I sidste ende er spørgsmålet: Skal den Europæiske Union, der arbejder for velstand og udvikling for 500 millioner mennesker, tilpasse sig 5 millioner menneskers rygter om velfærdsturisme?

Eller skal vi 5 millioner danskere tilpasse os vores system, så vi fortsat kan tage vare på os selv, og bidrage til udvikling for vores 500 millioner medborgere?

Christopher Røhl, landsformand for Radikal Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Vi skal ikke have flere undtagelser eller forbehold.

Vi skal derimod tilpasse vores nationale lovgivning, så den virker efter hensigten.
Det er børnechecken til børn bosat i udlandet og SU-ydelsen til udlændinge, der ikke er tilsigtet i den oprindelige lovgivning. Det må være muligt indenfor rammerne af EU's regler at løse disse 2 problemer, eventuelt ved helt at omlægge de 2 systemer.

Jeg synes dog stadigvæk, at vi skal huske Molbohistorien om de 6 mand i kornet, der skulle jage storken væk.

Steffen Gliese

Problemet er meget simpelt: ved hjælp af den lavt betalte udenlandske arbejdskraft lykkes det de danske arbejdsgivere at smutte under overliggeren i det danske system, der går ud på at hente flest mulige penge ud af profitten til fælles gavn i stedet for i lommerne på private.

Det er nok værd at huske på, at de tager arbejdet fra en dansker, eller en potentiel uddannelse. Så regnestykket er nok lidt mere broget, end som så.

Lise Lotte Rahbek

Så vidt jeg har forstået,
er dette ikke et lokalt dansk problem for mennesker, 'som ikke vil se realiteterne i øjnene'. Det er en overordentlig letkøbt indstilling til mennesker af en anden mening end een selv.

England og Tyskland har tilsvarende systemer, som de ønsker at bevare for deres nationale befolkninger.

Ud fra en logik om at "sådan er det jo" og "vi kan ikke redde alle" skærer de radikale ned og ned og ned på levestandarden for danskere, som ikke kan få et job indendor det overenskomstsystem, vi bruger her i landet.
Er det faldet de Radikale ind, at mennesker, som troede der var et sikkerhedsnet under dem, kan tage det meget fortrydeligt op, når de opdager at sikkerhedsnettet nu har kæmpehuller, fordi de fikse politikere har solgt dele af det for at betale medlemskabet af en tor klub, politikerne gerne vil identificere sig med?

Torben Lindegaard

@Jesper Wendt

Uha Jesper - det lyder ikke godt.
Jeg referer til din holdning, der nærmest lyder som "Danmark for danskerne".

Og regnestykket bliver endnu mere broget end som så, for man skal i givet fald også medregne de danskere, der har fundet beskæftigelse i udlandet.