Klumme

Hemmeligheder og løgne

Har dansk politik udviklet sig til et realityshow, hvor det handler om, hvem der kan holde ud i længst tid?
25. januar 2014

Temaet i dette års udgave af realityprogrammet Big Brother er ’hemmeligheder og løgne’. Deltagerne bliver overvåget alle døgnets 24 timer, og så skal der ellers deles ud af både hemmeligheder og løgne for at have en chance for at vinde programmet og undgå at blive smidt ud af det attraktive hus.

Måske følte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig som deltager i Big Brother, da hun i sidste uge i mere end 4,5 time var ‘overvåget’. I samrådet skulle hun forklare sig om sin andel i ’hemmeligheder og løgne’ vedrørende tidligere justitsminister Morten Bødskovs (S) løgnehistorie til Folketingets Retsudvalg i februar 2012. En løgn, som skulle forhindre udvalgets medlemmer i at besøge fristaden Christiania.

For den almindelige dansker kan det virke mærkeligt, at statsministeren skal trækkes igennem et langt krydsforhør af oppositionen, ligesom mange danskere undrede sig over journalisternes mange spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen (V), da han tilbage i oktober gennem næsten fire timer forsøgte at forklare, hvorfor han havde fløjet på førsteklasse på klimaorganisationen Global Green Growth Institutes regning.

Den slags krydsforhør har et skær af reality-tv over sig – hvem stemmer hvem hjem først? Men der er faktisk væsentlig større interesse for den politiske reality end for tv-koncepterne. Seertallene for disse maratonmøder er ganske imponerende.

Helle Thorning-Schmidts samråd havde ifølge Gallups seerbarometer i gennemsnit omkring 100.000 seere på DR2 i alle godt fire timer. TV 2 News havde også overordentlig pæne seertal. Og Lars Løkke Rasmussens GGGI-maratonpressemøde fik også mange danskere til at bruge den søndag eftermiddag foran tv-skærmen: Mellem klokken 13-16.33 var seertallet 223.000 seere på DR2, og 220.000 danskere fulgte begivenheden på News. For News var der tale om en tidobling af det normale seertal i det tidsrum. Alt i alt var der ifølge Gallup omkring 900.000 danskere, der en søndag eftermiddag valgte at se mindst fem minutter af det rekordlange pressemøde på enten News eller DR2. Til sammenligning havde årets åbningsprogram i Big Brother-serien kun 97.000 seere. Danskerne er altså mere interesserede i at følge det politiske arbejde og sætte sig ind i sagernes substans end i at høre unge fortælle løgne og hemmeligheder i en overvåget villa.

Samrådenes længde er i sig selv en vigtig faktor for deres politiske konsekvenser.

Da tidligere kulturminister Uffe Elbæk følte sig nødsaget til at trække sig som minister, skete det efter et fire timer langt samråd. Her var det først efter nogle timers udspørgen, oppositionen fandt et hul i ministerens forsvarsværk. Det samme skete under ugens samråd med Helle Thorning-Schmidt. Først mod slutningen kastede oppositionen sig over spørgsmålet om statsministerens tilsynspligt i forhold de øvrige ministre. Et emne, der formentlig vil blive boret videre i henover de kommende uger. Tid er altså en faktor i forhold til at finde frem til fakta i sagen. Også den part, der bliver skudt på, kan have en interesse i, at samråd og pressemøder tager lang tid. Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen kan nu med god samvittighed sige, at de stillede op og svarede på alle tænkelige spørgsmål. Det tog godt og vel fire timer – og nu er der ikke mere at komme efter.

Men selv om politikerne tager sig god tid til et samråd, er det ikke sikkert, at de bruger den rigtigt. Især ikke, hvis tv-kameraerne er inviteret med indenfor.

»Vi ved allerede, at når der er tv-transmissioner fra folketingssalen, så taler politikerne mere udadtil og ikke til hinanden. Og når der så kommer tv på åbne samråd, så nedsætter det samrådenes værdi, fordi politikerne hellere vil tale til befolkningen end til den politiker, der er i samråd,« sagde TV 2’s politiske reporter Kaare R. Skou, da Folketingets TV-kanal gik i luften 1. november 2009.

Og når man uden for citat spørger rundt blandt nogle af de folketingspolitikere i både rød og blå blok, som har mange års rutine i den lovgivende forsamling, lyder den samstemmende vurdering:

Hvis samrådet med Helle Thorning-Schmidt ikke var blevet transmitteret direkte på tv, havde det ikke varet så mange timer.

Casper Dall er leder af Informations Christiansborg-redaktion.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu