Læserbrev

Frihandelsaftale er sund fornuft

Debat
6. februar 2014

Christian Juhl påstår den 3. februar, at frihandelsaftalen mellem EU og USA presser demokratiet. Det skulle være de farlige investeringsbeskyttelsesaftaler med »kælderkolde kapitalister«, der skulle sætte vores demokrati under pres.

Som alle andre forhandlinger, er frihandelsaftalen spækket med politik – forskellige interesser mødes og skal finde fælles ståsted. Det gælder for virksomhederne, for civilsamfundet og for politikerne. For Venstre er frihandelsaftaler en indlysende god idé, og det er sund fornuft, at vi bringer alle parter, der bliver påvirket af forhandlingerne til forhandlingsbordet.

Men endnu en gang, må vi bede om at få lidt fakta og proportion på debatten. I Danmark har vi siden 1960’erne indgået 45 investeringsbeskyttelsesaftaler. EU har 14.000 af slagsen. Sidst vi tjekkede, havde både Danmark og EU demokrati på trods af, at vi samtidig har sikret en vis beskyttelse af investeringer foretaget i Danmark og i EU.

Investeringsbeskyttelsesaftaler handler ikke om rød eller blå politik, men om almindelig sund fornuft ved at give de virksomheder, der investerer i danske og europæiske arbejdspladser en vis beskyttelse.

Ideologi der bremser væksten

Vi kan godt forstå, at det løber Enhedslisten og Folkebevægelsen Mod EU, koldt ned af ryggen ved tanken om, at en frihandelsaftale mellem EU og USA vil skabe op til 15.000 nye arbejdspladser alene i Danmark. Det sætter en tyk streg under, at frihandel – ikke isolation, detailregulering og statsstyring – er vejen frem. Men vi må også indrømme, at vi undrer os over, at venstrefløjen vil lade sin generelle aversion mod frihandel, frihed og fremgang overtrumfe EU’s akutte behov for ny vækst og nye arbejdspladser.

I Venstre sætter vi danske arbejdspladser over ideologi. Vi har over 26 millioner arbejdsløse i EU. Vi ved, at frihandel skaber vækst, velstand og vigtigst: arbejdspladser. Enhver ansvarlig politiker, der vil se EU’s mange arbejdsløse i øjnene og tage deres situation alvorligt, vil se frihandel som et afgørende redskab for at skabe ny vækst og dermed nye arbejdspladser. Enhver stor politisk beslutning skal i et ægte demokrati flankeres af en nuanceret og oplyst debat.

I Venstre lader vi debatten hvile på fornuft og fakta. I Enhedslisten og Folkebevægelsen Mod EU lader man ideologiske hensyn stå over behovet for nye arbejdspladser.

Ellen Trane Nørby, MF (V) politisk ordfører og spidskandidat til valget til Europa Parlamentet og Morten Løkkegaard, MEP (V)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Intet faktuelt historisk belæg for at frihandelsaftaler skaber arbejdspladser, og i det mindste ikke 15.000!

Overvejer om jeg/man bare skal lade denne kommentar stå som en slags runesten i selvmodsigelse og tom liberal retorik.

Tror sgu jeg gør det.

God dag der ude.

Korruption? Nej, struktureret pengeflow. Nepotisme? Nej, selvsupplerende magtgrupper. Vennetjenester og karrierepleje. Embedsmænd og eksperter bliver overløbere for mammon. Advokattyranni. Gennemprøvede forvaltningsprincipper dømmes ude. Forsigtighedsprincippet latterliggøres. Forbrugerbeskyttelse udvandes. Genmanipulering? Er det billigt, er det OK. Miljøbeskyttelse? Vil du forhindre arbejdspladser. Borgere eksisterer ikke, kun discountforbrugere. Duk nakken, ligesom vi gør - din dollarslave.

Henrik Petersen

Kære Morten og Ellen. Jeres propaganda retorik overbeviser ingen. Jeres tilkendegivelse af, at Venstre er drevet af sund fornuft mens resten af verden synes drevet af ideologi gør intet for at flytte folks holdning i forhold til frihandel.

Ærgerligt. Jeg kunne godt bruge nogle solide argumenter fra jeres side.