Læserbrev

V vil fjerne socialt sikkerhedsnet

26. februar 2014

Lavere ydelser og hårdere levevilkår. Det er konsekvensen af det udspil, som Venstre har fremlagt i ambitionen om at fjerne sikkerhedsnet under det danske arbejdsmarked.

Skal man tage Venstres politiske udspil Hurtigere i job for gode varer, skal kontanthjælpssystemet, som vi kender det i dag, ændres radikalt. I forbindelse med de forestående forhandlinger om en reform af beskæftigelsesindsatsen er Venstres indgang til forhandlingerne, at kontanthjælpssystemet skal skære ind til benet – og mere til. Venstre ønsker at spare fire milliarder kroner på beskæftigelsesområdet, og det er udelukkende nogle af landets dårligst stillede, kontanthjælpsmodtagerne, som kommer til at mærke den besparelse.

Føres forslaget ud i livet, er konsekvensen, at landets over 80.000 kontanthjælpsmodtagere over 30 år hver især vil opleve, at deres indkomst bliver sat ned med 6.000 kroner om måneden. Har man ingen børn, vil ens indtægt fremover være 4.500 kroner om måneden, og er man enlig forsørger, modtager man 8.000 og ikke 14.000 kroner som i dag. Og her taler vi vel at mærke før skat.

Hvis vi fastholder fokus på de menneskelige omkostninger forbundet med forslaget, er konsekvensen, at danske børn reelt kommer til at vokse op i fattigdom. Når en enlig mor kun har 8.000 kroner til at forsørge sig selv og sit barn, bliver det ualmindeligt svært at få råd til basale ting som tag over hovedet, mad på bordet og varmt tøj til vinteren.

Det kan blive nødvendigt at flytte ud af egen lejlighed, og fritidsaktiviteter til barnet kan man roligt skyde en hvid pil efter. Det er ikke retfærdigt.

Vi skal værne om velfærden Venstres forslag er et ubegribeligt usympatisk angreb på den velfærdsstat, som vi har brugt over 100 år på at opbygge, og som har sikret den tryghed, vi har i dag. Det er bare ikke den vej, hos Socialdemokraterne ønsker at gå. Velfærdssamfundet er med den sikkerhed, det skaber for den enkelte, det bærende fundament for fremtidens Danmark.

Et Danmark, hvor det selvfølgelig kan betale sig at arbejde, men hvor prisen ikke er et fattigere samfund. Derfor tager jeg kraftigt afstand fra Venstres forslag. Kontanthjælpssystemet skal fortsat være det sikkerhedsnet, der giver arbejdsløse en hjælpende hånd i bestræbelserne på at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Leif Lahn Jensen, MF (S), arbejdsmarkedsordfører

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rasmus Kongshøj

Jeg er enig i at Venstre er en flok social-sadister, der vil skide på de menneskelige konsekvenser, så længe de blot kan mele deres rige venners - og sponsorers - kage.

Så vidt, så godt. Imidlertid kan jeg ikke undlade at bemærke, hvordan kritikken af Venstres modbydeligheder kommer fra det tidligere arbejderparti Socialdemokratiet. Det klinger ærligt talt hult, når forsvaret af de arbejdsløses almisser kommer fra den regering, der netop har gennemført den groveste forringelse af kontanthjælpssystemet i nyere tid.

Socialdemokratiet har parkeret unge under 30 på urealistisk lave fattigdomsydelser, der helt konkret betyder at de unge vil få svært ved blot at få tag over hovedet. Derudover har man udvidet den oldnordiske gensidige forsørgelsespligt, med det resultat, at det ikke kan betale sig at arbejde for kærester og ægtefæller, og at udsigten til at få tørret regningen for forsørgelsen af på sig, gør at ingen vil røre en kontanthjælpsmodtager med en ildtang.

Men det var ikke nok at smadre tilværelsen økonomisk for tusindvis af familier. Socialdemokraterne mente det var en god idé at gøre tilværelsen endnu mere sur for kontanthjælpsmodtagerne i form af de berygtede udnyttelsesjobs, hvor "arbejdsløse" udkommanderes til at arbejde for det offentlige til polske lønninger, og endda med det formål at arbejdet skal være ubehageligt.

Hvis en kontanthjælpsmodtager ikke er syg i forvejen, kan han forvente at blive det, efter et par år i den socialdemokratiske vridemaskine. Men heller ikke her, er der nogen nåde fra det tidligere arbejderparti. Man har nemlig gjort det så godt som umuligt at få førtidspension, hvis man er under 40. Resultatet af dette er at syge og handicappede skal hakkes igennem jobcentrenes formynderi i årevis, og til en sulteydelse.

Så når Leif Lahn Jensen beklager sig over Venstres opstød, så skyldes det næppe en reel bekymring for de mennesker, der vil blive ramt, hvis Venstre-banden får magt. Det skyldes nok snarere at han er sur over at blive kopieret.

Lars Bo Jensen, Dorthe Jacobsen , Bill Atkins, Lars Olsen, Torben Nielsen, Jesper Wendt og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Nu har S'erne jo indgået aftalerne med Venstre og accepteret at man igen kan indføre kontanthjælpsloftet ved et regeringsskifte. Men ellers kan man vel ikke gøre noget uden at soserne vil være med. Venstre vil spare på administrationen. Det er da ikke at sætte alle ned på de lave indkomster som SRSF har præsteret og som de forhåbentlig kommer til at bløde ihjel for. Ja, manden er latterlig og dybt utilregnelig!

http://www.venstre.dk/fileadmin/user_upload/Oplaeg/130809_Sommergruppemo...

'Det kan blive nødvendigt at flytte ud af egen lejlighed'
Ikke hvis man har en god billig pamper-bolig, vel ?
Man skal aldrig lade en god lejlighed gå sin næse forbi som Ritt Herregaard sagde ..
4.500 pr mnd før skat -
Det kan man ikke engang leje et ulovligt kælderværelse for ude i Venstre-ghettoerne !
Ikke at det overrasker mig det mindste at Suicidalkammeraterne heller ikke ved hvad prisen for al friværdien har været - Nemlig at man efterhånden skal være mindst halv-millionær for at få et ben til jorden på 'bolig-markedet' ..