Læserbrev

Arkitekturpolitik skaber velfærd

Debat
6. marts 2014

De seneste mange år har rentabilitet i ren markedsforstand været i fokus i dansk politik. Samfundsværdien af viden og kunstnerisk dannelse er blevet tilsidesat i jagten på vækst i den simpleste forstand. Det har især været tydeligt i det danske uddannelsessystem, hvor dannelse tilsyneladende er blevet samfundet uvedkommende. Det er en sørgelig udvikling i et land, hvor vi ellers havde opbygget en smuk tradition for investering i og adgang til viden og uddannelse som grundlag for det deltagende demokrati.

Det er derfor velkomment, at regeringens nye arkitekturpolitik tilsyneladende varsler et paradigmeskift i dansk politik, hvor silotænkning og mentalt mådehold erstattes af et humanistisk menneskesyn og viljen til at se samfundets udvikling.

Arkitekturpolitikken insisterer på et kulturelt, beslutningsmæssigt og demokratisk rum for borgere, der tænker selv og fordrer noget af deres medmennesker og omgivelser. Det arbejde begynder nødvendigvis i folkeskolen – de danske skolebørn skal ikke konkurrere for konkurrencens skyld, men dannes til aktive medborgere med iboende selvstændig værdi. Det er tiltrængt efter lang tids miskendelse af, at borgere med kulturelt engagement, indsigt og adgang til viden er den danske models grundstof.

Behov for forandring

Efter 15 års alt for ensidigt fokus på målbare parametre som udtryk for kvalitet, og med et uddannelsessystem bygget op omkring resultatmålinger og taxameterordninger, fokus på antal af timer undervist og med markedet, ikke hele samfundet, som formodet aftager, er det en glæde at læse arkitekturpolitikkens humanistiske og demokratiske forståelse af medborgerskab og medindflydelse.

Med sit fokus på borgerdeltagelse, og på miljømæssig, social og kulturel bæredygtighed, på kvalitet og innovation, sætter arkitekturpolitikken en politisk ramme for udvikling, der bestemt kan levere rentabilitet og vækst i klassisk forstand, men som gør det med øje for værdiskabelse for borgerne og for hele samfundet.

Det lykkedes kulturminister Marianne Jelved (R) med arkitekturpolitikken at samle regeringen om kulturen som et altafgørende afsæt for fællesskab og velfærd. Lad os håbe politikken får medvind fra papir til implementering, for der er behov for reel forandring. Der er behov for at få dannelsen tilbage i dansk politik.

Natalie Mossin, Arkitektforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her