Læserbrev

EU's krisepolitik skader udvikling

Debat
13. marts 2014

I Europa har håndteringen af den økonomiske krise været præget af en hård neoliberal politik, som har været medvirkende til en alvorlig social og politisk krise i flere EU-lande.

I denne uge skal vi i Europa-Parlamentet stemme om to rapporter, der netop kritiserer Centralbankens, Den Internationale Valutafonds og Kommissionens – også kendt som trojkaens – behandling af de kriseramte lande. Trojkaens låneprogrammer har blandt andet haft katastrofale sociale konsekvenser i Grækenland, Portugal, Spanien og Cypern, hvor de udsatte grupper i samfundet er blevet de helt store tabere.

De betragtelige nedskæringer på de offentlige budgetter har ikke blot været skyld i udviklingen af en ekstrem høj arbejdsløshed og øget fattigdom, de vil også ramme fremtidens generationer. Kvaliteten for de europæiske uddannelsessystemer vil eksempelvis være i fare – og dermed også ungdommens fremtid.

Vi har tilsvarende set, hvordan trojkaen via låneprogrammer har tvunget flere lande til at privatisere for eksempel deres vandforsyninger, hvilket kommer til at gå ud over de fattigste borgere, der kan risikere i fremtiden ikke at have råd til rent vand. Når trojkaen sætter økonomiske hensyn over de menneskelige herunder uddannelse og sundhed, er det lige før, kuren skader mere end krisen.

Trojkaen er udemokratisk

Derfor har min partigruppe i Europa-Parlamentet, De Grønne, sendt en forespørgsel til Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for at få undersøgt, om trojkaen reelt har brudt charteret om fundamentale rettigheder.

Demokratiet sikrer, at vi politikere stilles til regnskab for vores handlinger ved et valg, men trojkaen består ikke af folkevalgte, og indtil nu har deres uansvarlige politik ikke haft konsekvenser for dem.

Desuden har Trojkaens ekstreme magtudøvelse via låneprogrammerne været med til at svække magtbalancen mellem EU-institutionerne og medlemslandene.

Når kriseramte lande i Europa har brug for finansiel støtte, bør det være EU’s opgave at sikre, at den økonomiske krise ikke udvikler sig til også at blive en social og politisk krise med tiltagende fattigdom og grobund for højreekstremisme. Når de svageste i samfundet betaler prisen, bliver frygt og afmagt til forbitrelse og hævntørst.

Margrete Auken, kandidat til Europa-Parlamentet for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Loftkjær

Vi nærmer os åbenbart parlementsvalget i EU.

Øh ..
Aldrig mere et 27. Oktober Margrete ...
Hold op med dit piveri, vi andre ligger som I EU-fanatikere har redt for os .
Men du kan selvfølgelig være ligeglad med alle de dejlige overførsels-indkomster du har levet af det meste af livet, ikke sandt ?

Flemming Scheel Andersen

Med en smule smartness kunne man i disse effektivitetstider rationalisere overskrifterne en smule.
Denne overskrift er et godt eks. , hvor den med en let redigering vil kunne genbruges igen og igen uden nogen menneskelig indsats og følelige besparelser til følge, der må kunne bruges til en eller anden kontrol eller forøgelse af mængden af forordninger.
Må jeg foreslå en redigeret overskriftform man med garanti ikke vil behøve at redigere i årevis om nogensinde, som denne:

EU's politik skader