Kommentar

Landet rundt på gulvet

Du danskes vej til krudt og kugler og ærligt mente mindeord
Debat
22. marts 2014

Det siges, at krigens/konfliktens første offer er sandheden. Dens allerførste er i så fald fornuften. De konservatives ordfører, som ikke var udpræget ferm som ferierende udenrigsminister, forlanger nu på sit partis vegne og med delvis accept fra borgerlige kampfæller, at Danmark opruster. Det sker midt under krisen i Ukraine. Ifald russerne generer andre i Ruslands interessesfære, og hvis rumænske jordbærplukkere i træsko samtidig truer det danske velfærdssystem, som konservative traditionelt nærmest er imod, er det på tide, at vi sender vore danske fregatter op nord for Bornholm med skudklare kanoner og afsikrede raketter.

En sådan fremgangsmåde får utvivlsomt russerne på bedre tanker. Det lidet betryggende er til at få øje på i en krise forvaltet af folk som den ordførende konservative eksminister og mere synligt en NATO-generalsekretær, der før i karrieren har talt usandt om begrundelsen for en krig – det, han ikke troede, men vidste.

Generalsekretæren, hvis hang til kreativ bogføring blev kendt i hjemlandet, før manden i rollen som landets førsteminister iført skyklapper og løbesko rendte økonomien i sænk samt gennemtvang en værdipolitik på personlig baggrund af et åndsliv på mountainbike og på niveau med kammerat Bush den Yngre. Generalsekretæren må have én tilgivet, hvis én forveksler den udviste emsighed i NATO-embedet på våbenraslende skoleengelsk med insisteren på egen vigtighed og uundværlighed. Håber Rasmussen mon at blive forlænget én gang til med udsigt til krig? Hvad er det dog, der sker i disse dage? Er der nogen, der ligefrem vil have et væbnet sammenstød østover? Mener vore hjemlige borgerlige aktører – med åbenbar undtagelse af en forbavsende fornuftig og moderat Søren Espersen (der dog også gerne vil opruste om end af andre grunde) – at Ukraine-krisen og Putins adfærd kan sammenlignes med Hitlers i München og aldrig mere 9. april? Man skulle tro, at dansk sikkerhedspolitik udpønses af bundfaldne oggenokker som professorkoldkriger Jensen.

Danmark, dit navn er Rundt på Gulvet.

Tragikomisk farlig krise

Sporene i debatten om Ukraine er efterhånden vanskelige at følge, holdningerne forvirrede indtil det tragikomiske midt i en farlig situation. Eftersom EU ikke har en fælles udenrigspolitik, eller magtmidler, der batter, andet end forkølede sanktioner, som ingen for alvor tror virker, er krisens styring i mere realpolitisk forstand gledet over på USA’s snart kroniske vildrede og NATO’s generalsekretær. Absurd, Ukraine har jo ikke tilknytning til den alliance – ikke som andet end hangaround som de siger i rockerland. Ingen – eller få – vil i krig bevidst for nogle skide ukrainere eller for Krims tilhørsforhold til det ene eller andet tvivlsomme regime. Ubehændighed kan imidlertid udløse katastrofen. Og jo mere militært følsomt skidt og møg, kære Lene Forhenværende Espersen, man sejler hen i nærheden af russerne, des større er udsigten til, at en eller anden idiot sætter ild til lokummet!

Igen må man bede de ansvarlige om også at betragte verden med russernes øjne og begribe at livlinen, navlestrengen, gasledningen, som henter den nødvendige valutanæring hjem til lille far i Kreml, akkurat løber gennem de egne, Vesten nu har fingrene ude efter. Det er vel ikke så svært at begribe den gamle KGB-officers realpolitiske – eller skulle man hellere sige nervøse – tilgang til den udfordring.

Langballe, sjov og reaktionær

Og nu noget andet: For nylig døde den tidligere politiker og præst, Dansk Folkepartis ene af to selvbevidste socialnationalkristne ideologer gennem mere end et årti, Jesper Langballe, som var en lystig fætter. Kunne være det. I hvert fald hvis man sammenlignede de to af samme art: afdøde og hans fætter Krarup.

I nekrologerne fremstilles Langballe som en betydelig og stor dybsindig åndspersonlighed. Det var han ikke. Langballe skal have fred, hvor han nu måtte befinde sig, og såmænd også herfra et vemodiggemytligt ord med på vejen; han var faktisk sjov og, når det bar den vej og med gækken slået løs, også vennesæl. Kunne være det. Men Langballe ville jo more sig højlydt med sin karakteristiske tobaksrelaterede snerrende resonans, hvis han kunne læse, hvad man nu skriver om ham. Han var sgu ikke nogen rar mand, når det gjaldt, men et fordomsfuldt menneske, en hård nyser af en magtpolitiker, der bevidst i egen sags og sit partis tjeneste påførte sagesløse mennesker ulykke og smerte uden medlidenhed med sådanne ofre for den politik, han førte i forståelse med VK’s ministre – inklusive Birthe Rønn-Hornbech. Det forklares nu med ord som »farverig og bramfri« og fanden og hans pumpestok – panegyrik til skade for Langballes minde. Han ville jo være, som han var. Tidehvervsk flink og kærlig over for de nærmeste nære, hyggelig og forsoren i røg og damp, men udefter kompromisløs og urokkelig i hellig overbevisning om ret og vrang.

Reaktionær så det gjorde noget, uforsonlig nationalchauvinistisk og dertil homofobisk grov, intolerant parat til at stemple folk af anden religion som voldtægtsmænd og mordere. Glem ikke det.

De udfald og meninger bliver ikke mere forsonende af, at budbringeren ikke længere er i live. For den gamle som faldt, er de nu overalt.

De, der gerne hædrer Langballe i hans tilstand af afdød, bør fastholde ham i, hvad han selv opfattede som ufravigelige nationalkristne dyder, men som andre af mere fordragelig natur ikke så overbeviste om egen national, moralsk og gudelig sandhed og valør opfatter som vederstyggeligheder. Proportioner tak.

Ære være journalist, politiker og Blicher-biograf Langballes minde – i bedrøvelse over, at sådanne synspunkter, som afdøde markedsførte på godt og langt, langt mindre godt har sin alt for lette gang på denne jord. Amen.

geme@information, dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan vi ikke bare nøjes med at boykotte russisk salat ...

Niels-Simon Larsen

Jeg husker engang Langballe inde i teologkælderen i Købmagergade sagde: "Ikke en atombombe falder til Jorden, uden det er Guds vilje". Da jeg spurgte ham, om han også mente, at Gud stod bag torturbødlerne, og dermed selv var torturbøddel, begyndte han at væve op og ned.
En journalist spurgte ham engang, om han syntes, det var rimeligt, at ateisterne var tvunget til at være medopretholdere af folkekirken, svarede han hånligt: "Selvfølgelig er det da det".
Han ønskede Danmark til Ejderen og Sydsverige tilbage ligesom fætter Søren. Synd for ham, at han ikke fik lov at trække i trøjen.

Selv der, hvor man må formode at Lene Forhenværende Espersen har velvilligt indstillede vælgere (BT's hjemmeside), siger 71 procent nej til at udstyre fregatterne med missiler. Mere end 23.000 har stemt.
Lidt håb er der måske.

Bente Simonsen

Danske politikere (og for den sags skyld de fleste politikere i verden) opfører sig som skræmte fasaner.

Tror nogen virkelig i fuld alvor, at dansk oprustning skulle gøre nogen forskel.

Og hvorfor skulle nogen ville støtte et af verdens mest korrupte lande, i hvert fald ikke EU. EU-politikerne fik tilsyneladende kolde fødder og fik undertegnet en aftale om moralsk støtte, uden den økonomiske, som man tidligere havde lovet, til stor skuffelse for nogle ukrainske oligaker og korrupte politiker, som havde set frem mod at få fyldt lommerne.

Torben Nielsen, Henning Pedersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvis Georg Metz vil have flere eksempler på det der med fornuften og sandheden der gik sig en tur, så skal han bare læse nogle af Informations ledere fra de sidste par uger.

Men oprustning - jo, lad os opruste. Nu er det snart lang tid siden, at Uffe Ellemann befriede Estland, Letland og Litauen, så nu må det være på tide at få banket rusten af Olfert Fisher og sendt den afsted mod Novgorod (Wiki:
Новгородская республика – Novgorodskaja respublika, Novgorodskaja zemlja (dansk: ~Novgorod-landet) var en stor og indflydelsesrig stat i middelalderens Rusland. Den eksisterede mellem 1100- og 1400-tallet, og strakte sig fra Østersøen til Ural). Man kan snige sig ind via Neva til Ladoga, og derfra ned af floderne, det kunne vikingerne i hvert fald.

Børge Rahbech Jensen

Nu kan vi igen overveje forskelle og ligheder mellem Kiev og fx. Madrid. Iflg. flere nyhedsmedier blev mindst 100 mennesker heraf omkring 65 politibetjente såret under uroligheder i Madrid i nat. Det minder mig om de uroligheder, der førte til afsættelse af præsidenten og regeringen i Kiev. En væsentlig forskel er, at demonstrationerne i Madrid er imod nedskæringer krævet af EU og IMF, mens demonstrationerne i Kiev var til fordel for EU.

Lars Olsen, Michael Kongstad Nielsen, Steen Sohn og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Børge Rahbech Jensen. Måske ville det være mere korrekt at sige, at demonstrationerne i Kijev var til fordel for det, demonstranterne opfatter EU som. Der var nok ikke mange af dem, der demonstrerede for de voldsomme stramninger og nedskæringer EU (og IMF) står for.

Børge Rahbech Jensen

Til gengæld får demonstranterne i bl.a. Madrid ikke samme medfølelse, som demonstranterne i bl.a. Kiev fik. Den spanske regering kritiseres ikke for politiets fremfærd. Det kan selvfølgelig hænge sammen med, der ikke er vist billeder af blødende demonstranter fra Madrid el. andre vestlige storbyer. Det ligner en tanke, at organisationer som Amnesty International og Human Right Watch er vestlige og afhængige af vestlige regeringers støtte.

Henning Pedersen

Lene forhenværende Espersen er deltager i et parti tæt på spærregrænsen og i den kontekst er det virkeligt skræmmende, at damen foreslår at indlede en krig mod et fuldstændigt uforberedt Rusland, for at rette op på sit partis skrantende vælgertække.