Kommentar

Vladimir Putin som kristen stridsmand

Putin har ikke lært af Sovjetstyrets fejl, sådan som Iben Tranholm anfører. Han viderefører tværtimod sovjetstatens idealer nu med kristent fortegn. Og det er ingen kunst, for kristendom og kommunisme bygger på samme logik
Debat
3. marts 2014

Det er chokerende, men samtidig ganske logisk, at teologen Iben Tranholm nu introducerer Ruslands despot Vladimir Putin som et åndeligt fyrtårn for den kriseramte vestlige kultur (22. februar). Det er ikke uvant, at man pendler mellem kommunisme og kristendom, og specielt efter Murens Fald er mange tidligere kommunister blevet kristne. De to ideologier har nemlig det til fælles, at de tilbyder en dogmatisk livsanskuelse for usikre sjæle, der har brug for en fast hånd. Den tidligere KGB-officer og den kristne stridskvinde deler i høj grad værdier.

De er også fælles om at have ofret millioner på ideologiens alter. Iben Tranholm nævner, at kommunismen har 58 millioner menneskeliv på samvittigheden, men hun nævner ikke, hvor mange kristendommen har udryddet, formentlig fordi tallet fortaber sig i det uendelige. Er der overhovedet nogen, der har styr på, hvor mange der blev dræbt under de kristnes inkvisitioner, deres hekseafbrændinger og deres massakrer på etniske folkeslag i Afrika, Amerika og Asien?

Både kristendommen og kommunismen har historisk set sat ideologien over mennesket. Og begge underkaster sig førere, det være sig partiet eller pavedømmet. Den frihed, mennesket dermed opnår, er friheden til ikke at tænke selv.

Putin har ikke, som Tranholm anfører, »taget ved lære af de fejl, som sovjetstyret begik«. Han har tværtimod beklaget Sovjetunionens undergang samtidig med, at han viderefører sovjetstatens idealer, nu med kristent fortegn, herunder fængsling og drab på politiske modstandere.

Kristne værdier findes ikke

Det er ikke den eneste misforståelse i Tranholms hyldest til Putin. Hun ser ’sekularismen’ som en fortsættelse af kommunismen samt udryddelse af al religion som sekularismens endemål. Det er ikke rigtigt.

Sekularismens mål er adskillelsen af stat og religion: lige så vel som staten ikke politisk skal styre menneskers religionsudøvelse, skal de religiøse heller ikke styre statens udøvelse af politik. Det betyder, at man ikke kan argumentere religiøst for verdslige synspunkter.

De kristne og kommunistiske massakrer er jo netop udført af stater, som ikke var sekulære, og som derfor mente sig berettigede til at udrydde mennesker, der ikke delte den tro, som staten havde ophøjet til livssandhed.

Når Tranholm taler om »kristne værdier«, gør hun sig skyldig i en tidstypisk misforståelse: Der findes ikke specifikt kristne værdier. De værdier, som vi traditionelt regner for kristne – f.eks. næstekærlighed – eksisterede længe før kristendommen. Den eneste ’værdi’, som er specifik for kristendommen, må udtrykkeligt sættes i gåseøjne. Det er troen på, at den Gud, som de kristne har skabt til formålet, nu også er i stand til at give dem syndernes forladelse. Og netop den tro kan de kristne have god brug for, for deres synder er ofte af en sådan art, at de ikke som vi andre tør håbe på deres medmenneskers tilgivelse.

Viet til livslang strid

Den aktuelle anledning til Tranholms Putin-hyldest er hans lov mod propaganda for homoseksualitet. Som Putin mener hun, at homoseksualitet er abnormt og strider mod den kristne opfattelse af ægteskabet. Men nu findes der som bekendt ikke en eviggyldig kristen opfattelse af ægteskabet. De fleste danske præster er enige i Guds nyerhvervede synspunkt om, at også homoseksuelle kan giftes i en kirke. Men Guds forskellige udmeldinger på familiens område er selvfølgelig forvirrende for dem, der helst vil have evige sandheder.

Han lod i sin tid sin søn forkynde de voldsomt familieopløsende ord:

»Jeg kommer ikke med fred, men med sværd. Jeg er kommet for at sætte sønnen op mod sin far, datteren mod sin mor og svigerdatteren mod sin svigermor, ja, selv tjenestefolkene skal blive deres herres fjender.«

På den baggrund er det mindre mærkeligt, at kirken i dag også vier homoseksuelle, end at den overhovedet vier folk til et livslangt forhold baseret på strid og sværd snarere end på kærlighed. I stedet for at spekulere så voldsomt over Guds skiftende hensigter, kunne kræfterne bruges bedre til at skabe en verden, der ikke bygger på kristendommens eller kommunismens værdiopløsning.

 

Christian Braad Thomsen er filminstruktør og forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Tak til CBT for klare ord. Det er mærkeligt, at disse selvindlysende argumenter skal fremføres igen og igen.
At Iben Thrandholm ikke er blevet stoppet eller selv er kommet til fornuft, er uforståeligt. At Inf. gav hende spalteplads, kan kun være for at lige at vise os, at den slags stadig eksisterer.

'De fleste danske præster er enige i Guds nyerhvervede synspunkt om, at også homoseksuelle kan giftes i en kirke. '

Ja, for det har deres sekulære politiske chefer besluttet og enhver ved at
slutter man ikke op kan man vinke farvel til bispe-krave og Ridderkors ..

Om Putin virkelig er en despot, ja så er han en folkevalgt af slagsen .
Jeg er langtfra ekspert i det Russiske valg-system, men tilsyneladende er det mere 'demokratisk' end det Engelske hvor det som bekendt ikke engang kræver halvdelen af stemmerne at opnå absolut flertal - Og så er der den lille irriterende hale på historien at
Putin tilsyneladende 'leverer varen' til stor tilfredshed for ikke så få Russere -
*During Putin's first premiership and presidency (1999–2008), real incomes increased by a factor of 2.5, real wages more than tripled; unemployment and poverty more than halved and the Russians' self-assessed life satisfaction rose significantly*

Der ka' vore hjemlige Goldmann-Fusk teknokrater da slet ikke være med ?

For nogen er valget let - hvis statslederen kan få togene til at køre til tiden, og skaffe alle en kylling i hver gryde, så pissevære med det der besværlige demokrati. Også hvis en del af pakken er at sætte staten som motor for det altid så nemme projekt - at lefle for laveste fællesnævner i folkedybet, og udpege diverse minoriteter som folkefjender.

Denne ubehagelige recept fungerede med McCarthyismens heksejagt i USA, under Maos hule parole om bombadering af hovedkvarteret, og naturligvis udrensningerne i Sovjet. I den mindre skala nøjes staten med gennem Berufsverbot og lignende tiltag at vise befolkningen hvem der er de uønskede elementer. I vor tid mest set med særkravene til muslimer, der sørger for at holde dem uden for politisk indflydelse.

Den slags er der altid gode grunde til at pege ud, bare man ikke lader sig lokke ned i den modsatte grøft med Christian Braad Thomsen, der i sin ildhu kommer med en flovser om at "de kristnes synder er ofte af en sådan art, at de ikke som vi andre tør håbe på deres medmenneskers tilgivelse".

Mit eget problem med Iben Tranholm er ikke at hun er kristen, for det er der så mange udmærkede væsener, der er. Men at hun blander sin tro sammen til en elitær ideologi, der åbenbart bedst trives sammen med tilsvarende autoritære regimer. At hun så baserer sine argumenter på bevidst skævvredne fakta hjælper just ikke.

Jesper Hansen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er ikke kristendommen, men de dogmatiske kirker, den er gal med. Kristendommen stiller ganske rigtigt ingen krav bortset fra tro.

'..så pissevære med det der besværlige demokrati.'
Ærlig talt : Ja - Politikere der lover stolpe op og ned for at købe stemmer
og derefter gør nøjagtigt det modsatte af hvad de lovede ?
Det er da til at brække sig over eller hva' ?

Niels-Simon Larsen

@Peter: Kan man nu være sikker på, at det ikke er kristendommen, der er noget i vejen med?
Og stiller kristendommen virkelig krav om tro - i så fald på hvad dog? Kender du nogen, du er enige med?
Hvis man siger, at det kun er de dogmatiske kirker, den er gal med, så er man yderligere forpligtet til at fortælle, hvad det ikke-dogmatiske er for en underlig fisk.
Jeg er ikke ude efter at forfølge folk, der tror på et eller andet. Fred med dem, men også fred med os, der vil være fri for religion.
Der mangler en stor debat om religionernes stilling i det moderne samfund. For mig skal de sættes uden for døren sammen med rygerne. Det er trods alt et afhængighedsproblem, vi har med at gøre.

Christian Braad Thomsen skriver:
efter Murens Fald er mange tidligere kommunister blevet kristne. De to ideologier har nemlig det til fælles, at de tilbyder en dogmatisk livsanskuelse for usikre sjæle, der har brug for en fast hånd.
Læser man K. E. Løgstrup og Søren A. Kierkegaard er der ingen sikker grund eller mulighed for frelse for usikre sjæle, men kun tro og håb på tilgivelse. Der er på ingen måde tale om ideologi. Blandt ismerne findes en særlig udgave af demokratismen, der anser sig selv for så perfekt, at alle skal have det, om det så er for enden af et geværløb. Der er naturligvis kunstnerisk frihed til at skrive om alt også det man ikke har forstand på.

Jesper Hansen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Stig: Der er rigtig nok ingen sikker grund for frelse, men det kan jo også være lige meget, når der ikke er nogen frelse. Hvorfor skal vi diskutere disse plørede ting i det offentlige rum? Det skulle vel ikke være, fordi der findes forskellige opfattelser, der hver især kæmper om at få ret og om at være 'statsreligionen', så denne opfattelse kan få magt og indflydelse. Og så må vi vel også lige sige, at ideologi og ideologi er to ting, hvor magthaverne står rene og uplettede og de andre er mere eller mindre snavsede.
Jeg anser det at komme slæbende ind med sine religiøse opfattelser i det offentlige rum som uciviliseret optræden. Hvad skal man det for? Det må være nok med almindelige, demokratiske spilleregler, ånd og kultur. Jeg fatter ikke, hvad nogle vil med den der påståede frelse. Først induceres frygt for helvede, så tilgivelse for synder tilmed i radioen hver dag foruden om søndagen.

Niels-Simon
Nu er det ikke mig, der kommer slæbende med noget religiøst. Jeg er træt af, at mange udtaler sig om kristendommen som en entydig størrelse, som man kan tage og føle på. Desuden er der nogen som forholder sig religiøst til demokrati som nogle i sin tid til Marx. Det kan åbenbart godt slæbes ind i det offentlige rum. Sagen er så den, at Danmark har en statsreligion, men det har Rusland ikke. Sagen er vel den, at når den gamle identitet falder, søger man en ny? Hvem husker ikke Jeltsin på kampvognen, hvor folk skiftevis råbte på ham og Rusland? Samme holdning fandt du i det meste af Østeuropa. I Ungarn og Ukraine blev nogle fascister ca. 10-20%. I Ungarn støtter de regeringen, og i Ukraine er de i den nye regering.

Ok Chr.Braad, lad os alle omfavne det pagane plutokrati og den idealløse effektivitet ?
Nej !! Om jeg så er den sidste der pipper det : Nej !!

Det du kan få lidt ret i, er at hvis Putin ikke er nogen autoritet på det som Iben Tranholm måske vil gøre ham til nu han er så ... Ehm .. relativt ... Ehm... 'almægtig'. Ikke for fem flade ører. Naturligvis.

Kristendommens eneste 'værdi' er ikke en tilgivelse eller et evigt live eller andet applikeret drømmefims. Kan derimod indkredses som anerkendelsen af at Jesus som 'frelseren' i en guddoms-erstatlig form kaldet Kristus er menneskeartens billet til yderligere evolution i kommende årmillioner. Ikke hverken atombomber eller 'dream-modeller'. Sådanne vækstfremmere kommer helt af sig selv. Men der kræves et minimum af intellektuel indsats også - det' ik' for dyr :-)

Carsten Hansen

Fin artikel:

Men lad mig lige tilføje at INGEN religioner bør have statslig magt.

Om det er kristendommen Islam , jødedommen eller andre anakronismer der ligger bag en statslig styring af folk, er alle dage forkert.

Folk må tro hvad de vil , men vær så venlig kun at skræmme og binde jer selv med jeres religiøse vås.
At trække vanvittige dogmer og gammel ammestuesnak ned over andre, tendere til forbrydelse mod menneskeheden.

Christian Braad Thomsen skriver:
Både kristendommen og kommunismen har historisk set sat ideologien over mennesket. Og begge underkaster sig førere, det være sig partiet eller pavedømmet. Den frihed, mennesket dermed opnår, er friheden til ikke at tænke selv.
Hvordan forklarer CBT så den store tilgang til fascistiske parti jobbik i det demokratiske Ungarn? Og i det vestlige Ukraine? I den østlige del af Ukraine er der så næsten ingen fascister, men de har ingen Putin og dog en kristen kirke?

Christian Braad Thomsen

Jeg forstår ikke Stig Brøgs spørgsmål. Hverken kristendommen, kommunismen eller demokratiet har jo nogen sinde været et bolværk mod fascismen. Prøv og udtryk dig lidt tydeligere.

"Putin har ikke, som Tranholm anfører, »taget ved lære af de fejl, som sovjetstyret begik«. Han har tværtimod beklaget Sovjetunionens undergang samtidig med, at han viderefører sovjetstatens idealer, nu med kristent fortegn, herunder fængsling og drab på politiske modstandere."

Kunne du ikke nævne de politiske modstandere Putin har dræbt? Fængslingerne er de facto, - årsagen - 'om de er skyldige' er en anden snak, som, i hvert fald jeg, ikke har viden og indsigt til at debattere. Det er hårde beskyldninger mod en folkevalgt præsident.

georg christensen

Putin?, en abekat i "gurillaklæder", (pussy) , som den amerikanske busk mands klovn for flere år siden forsøgte, har forlængst midstet sin betydning, og det har putin nu også, forhåbentlig forstået.

Medens vesten skider på syrerne og ukrainerne lider på helt andre vilkår står vores politikere bare og griner af "det hele". Ansvarsfølelsen er sendt på "børsen" hvor den højest bydende, eller højest råbende ,med eller uden baggrund (på forsikrings betingelser), får "hammerslaget".

En verden, som på grund af forskellige "diktatore", endnu ikke er i stand til at virkelig at "globalisere" sig uden "børsnotering".

En "værdiløs" verden, som er i fuld gang med at opløse sig selv.

Thomas Bindesbøll

Jesper Wendt,
du skriver:
"Kunne du ikke nævne de politiske modstandere Putin har dræbt?"

Undskyld mig, men kender et højt begavet menneske som du da slet ikke til situationen i Rusland lige siden Putin kom til magten i Rusland, efteråret 1999 ? Selvfølgelig gør du det. Undskyld mig !

Vi kunne jo starte med de ca. 200.000 tjetjenere som er blevet ofre for den fuldstændigt forbryderiske krig mod et lillebitte folk, og som stadig fortsætter...
http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Second_Chechen_War

Men bevares, det er jo kun en slags "sigøjnere" og andenrangs borgere, (i Putins Rusland kalder selv hans egen "pæne" ungdomsorganisation "Nashi" ofte kaukasere ved off. demomstrationer for de "sorte")....
= Flinke unge Putin-støtter, der lyser af "tolerance" ved ehnver af deres demonstrationer.
Se ellers og ved lejlighed den fremragende film "Putins Kys", der netop handler om netop "Nashi" og en kvinde, der kommer ud af et hjernevasket tågesyn og bliver klogere - da hun møder ofrene for Putins systemvold... En både dybt skræmmende og smuk film!

- Og nu mget apropos, da vi her kommenterer en artikel af en dygtig og altid engageret anden filmmand, Chr. Braad Thomsen.

Men der er også myrdet en hel del journalister og regimekritikere. Som bekendt !
Listen er uendeligt lang, og bemærk her at de stort set alle sammen har været regimekritikere (af Jeltsin / Putin) = her kun en "minimumsliste" fra pålidelig journalistkilde
https://cpj.org/killed/europe/russia/

Men tro dog ikke, at Putin ikke er klog nok til at lade alle mulige andre, underordnde i "strukturerne" (som det også stadig hedder på russisk) få de rette "hints" om hvem der bør "tages hånd om" , og naturligvis uden een eneste egen underskrift til senere bevisførelse.
Ultrakloge Putin er selvsagt ikke dummere end Hitler. Undskyld mig, men analogien er bare her - især rent bevismæssigt & dermed for eftertidens historikere og jurister i Haag at efterprøve og bevise(!) - at man ikke vil kunne finde ret mange (om overhovedet nogen) ordrer om både personlige mord eller massemord underskrevet personligt af sådanne herrer. Smart og naturligvis ikke spor *tilfældigt*

Dén slags kunne du heller ikke finde fra Milosovic, Pol Pot, eller andre kloge, iskolde, forbryderiske typer...

Men tilbage til alle af systemet (som har været under *totalt* forsæde af tovarich Putin lige siden 1999!) myrdede russere:

Lad mig bare nævne to utroligt modige og nu for længst myrdede mennesker, som jeg selv har haft glæden og privilegiet af at møde og lære at kende som både dybt dedikerede, samvittihedsfulde mennesker og som venner: Anna Politkovkskaja og Alexandr Litvinenko.

Anna myrdet fejt af skud i sin egen trappeopgang; "Sasha" Litvinenko myrdet med modbydelig og smertefuld radioaktiv gift, som kun ved et held overhovedet blev opdaget (og derefter sporet meget håndfast og bevis-konkret af britiske politfolk = og direkte tilbage til Rusland - og til to navngivne gerningsmænd, selv smittet med spor af den dræbende gift !)

Begge blev de myrdet, med kun een måneds mellemrum i 2006. Tilfældigt? Naturligvis ikke !
Intet er "tilfældigt" i Putins Rusland.

1) Anna havde lige frem til efteråret 2006 i årevis bedrevet et tappert, utroligt modigt og for hende selv derfor livsfarligt *feltarbejde* på at fortælle og dokumentere alle "anonyme" og almindelige ofre for Putins repressioner,,,,,, lige fra torturede, skændede og voldtagne tjetjenske kvinder, til andre ofre, og af "systemet" totalt paranoidt anklagede. Bl.a. højt dekorerede militærfolk af rette moral og støbning. Herunder kaukasisk-afstammende, russiske Ubåds-officerer og andre ellers totalt-loyale militærfolk, der blot havde bedrevet den mindste kritik, både af metoderne for "krigsførelsen" i Tjetjenien, eller blot kritiseret de elendige sociale daglige forhold for alle arme rekrutter i det russiske værnepligts hakkeorden. Og dén er ikke nådig.

Men da hun blev myrdet arbejdede hun med helt andre dokumentationer, bl.a. håndfaste beviser for både Putins egen økonomiske korruption, og ikke mindst samme Putins egen darling af en Quisling i Tjetjenien, psykopaten Ramzan Kadyrov, og også dennes dybe korruption og personlige tortur af fanger og modstandere.

Med sådanne livsfarlige vinkler, der kunne miskreditere og afsløre både den "beskedne og selverklærede Oligark-bekæmper Putin" som lige så korrupt som alle andre, samt samme anker og beviser(!) mod især Putins egen ven, Ramzan Kadyrov, blev hun for alvor dødsdømt af "systemet" - og derefter hurtigt myrdet.

Thi een ting var at skrive om endnu et par "skide myrdede tjetjenske undermennesker "i en massegrav et fjernt sted fra Moskva (og fra Vestens ignorante også såkaldt mange "progressive, der fortrinsvis kun beskæftigede sig med beskidte krige i Vesten selv) , noget andet var at tage fat på både Troldmand Putin og hans læremester Kadyrov. Det kunne "man" naturligvis ikke tillade at fortsætte, med al den fare sådanne afsløringer kunne indebære for Putin & Co.s selvskabte PR-billede af "ukorrupte" ledere

Annas mordere naturligvis aldrig blevet fundet. Alle "retssager" har været farce....
Se mere om Anna Politkovskaja, bl.a. gennem Eric Bergkrauts urtoligt smukke film "Letter to Anna:
http://www.youtube.com/watch?v=kJxyEC31YXM

2) Jeg mødte Litvinenko under et internt "diplomatisk" møde om fredsmuligheder i det "evigt glemte" Tjetjenien vi havde arrangeret i København. En utrolig levende og ekstremt vidende person. Et omvandrende leksikon over alle de KGB-grovheder man kunne opregne. Og de var mange - især fra en mand, der selv kendte systmet indefra,. Og havde fravalgt det, under en i sig selv livsfarlig flugt derfra
Også en meget utålmodig mand - opsat på at få folk i Vest til omsider nu at vågne op, og forstå, hvor livsfarlig en gammel KGB-oberst som Putin var.
Som gammel officer havde han utroligt mange (dokumenterbare!) ting med i bagagen, men skelnede altid mellem de ansvarlige, overordnede planlæggere af alle forbrydelser og overgreb, der sad i Kreml og FSB-hovedkvarter Lubjanka, og så de mindre fisk i systemet, hvoraf mange blot som han selv(!) var blevet hjernevakset til at være systemtro, indtil de, som han selv, blev sendt til Tjetjenien , og her med egne øjne erfarede en helt anden sandhed - og gru. Og valgte at sige fra.....

I kan se mere om denne modige mand her - Andrei Nekrasovs flotte film,
Rebellion. The Litvinenko Case:
http://www.youtube.com/watch?v=aVtOI3GbTqw&list=PLD950CEC960635C80

Det var som nævnt "bare" to myrdede, i dén grad "ordentlige mennesker" som lille jeg har mødt, men jeg tror nok de begge gerne i al beskedenhed ville have bedt deres venner rundt om ikke at glemme, hvilket "system" som myrdede dem..!
Det være hermed givet videre selv på dette ganske lille og ikke læste forum.

Også til Iben Tranholm, som jeg ellers og altid har sat pris på at lytte til. Men at være blind overfor Putins "system", ligefrem at hylde det som "kristent & næstekærligt", det må forblive en gåde --- af bizar forblændelse. Håber indre klarsyn eller klarsyn ovenfra - eller peronligt møde med alle Annas eller Litvinenkos modige efterfølgere måtte (gen)opvække også hendes kritiske sans, hvad angår fænomenet Putin....

Tak.

Hvis den diskussion skal være saglig, må man skille krig og anden omgang i naturen. Krig er aldrig kønt. Jeg er ikke uenig i at der er blevet begået krigsforbrydelser i Tjetjenien, men de er ikke stadfæstet nogle steder, og bliver derfor insinueringer. Det ender typisk med for mange fjer i hatten. Det samme gælder likvideringer - som i lige så høj grad kan være den massive repræsentation af organiseret kriminalitet i landet, som er udpræget. Det er med andre ord et grumset billede, man forsøger at retouchere.

Jeg støtter kun den katolske kirke - ved at være medlem af folkekirken... Hvorfor vælge side, når man kan sætte dem op imod hinanden. :p

Niels-Simon Larsen

@Stig: jeg kan ikke finde hoved og hale i det, du skriver, men der er vist ingen tvivl om, at du er en kristen stridsmand. Fint nok, men kan du ikke nøjes med at være det i dit lønkammer? Det kommer ikke os andre ved. Her er vi i det offentlige frie rum, som vi har tilkæmpet os igennem århundreder. Hele denne debat går på, at beskytte denne frihed.

@Peter: hvad blev du af?

Niels-Simon Larsen

"Hvor", undskyld, men det er den der ipad, der gør som den lyster :-)

Steffen Gliese

Beklager, Niels-Simon, men religionen er en kerne i samfundet, med plads i grundloven. Den ligger forud for vort nutidige, foranderlige og let vaklende samfund. Ingen stat har nogensinde haft eksistens uden at have beskyttelsen den fælles kult som formål. Og tror man ikke på en Gud, får denne kult mange mærkelige og betydeligt mindre behagelige former.

Niels-Simon Larsen

Det er jo ikke første gang, vi diskuterer religionens stilling i samfundet, og der er flere søm at hænge det op på. Det vigtigste for mig er at skille den personlige tro (som enhver har) og den offentlige gudsdyrkelse i form af statsinstitutioner. Det første strides vi ikke om, men det sidste er der evig uro om, konflikter, krig og ballade.
Kan vi ikke blive enige om at holde disse ting adskilt, bliver der kamp til stregen, og det er så det, man ser, herhjemme som ude. Ikke engang her i trådene er der fred, og så er vi ikke kommet ret langt.
Du skal lade mig være i fred for din religion, og jeg angriber ikke din personlige tro (som jeg strengt taget ikke kender).
Trækker I jeres gudebilleder frem, bliver der selvfølgelig pisset på dem, og I pisser jo også på hinandens. Bare tænk på balladen om treenighedslæren gennem tiden.
Skal der blive fred, og det skal der, så holder vi os på måtten: I det offentlige rum kan man hverken se eller høre forskel på en teist og en ateist.

Niels-Simon Larsen

Og så er det et helt fantastisk lærestykke, som vi nu ser med Putin. En kristen der sætter verden i brand.
Ganske som vi plejer, som det hedder i Asterix.