Interview

Duellen: Der mangler tilbud

Skoler bør sætte ind med en handleplan, hver gang et barn oplever en skilsmisse. På den måde vil børnene lettere komme gennem deres sorg, mener specialkonsulent fra Børns Vilkår
Debat
10. april 2014

Når børn oplever, at deres forældre bliver skilt, har de brug for nogen at tale med. Nogen, der lytter og forstår. Derfor bør alle landets skoler have en handleplan for, hvordan man håndterer børn, der befinder sig midt mellem to forældre i en skilsmisse. Det mener specialkonsulent i Børns Vilkår Kirsten Gråkjær.

»Der mangler nogle tilbud. Det er vigtigt for det enkelte barn at komme godt igennem en skilsmisse. Forskning viser, at en skilsmisse kan have alvorlige konsekvenser for børns trivsel, indlæring og sundhed, hvis børnene ikke får tilstrækkelig og kvalificeret støtte.«

LÆS: Duellen: Fokus har flyttet sig

Kirsten Gråkjær forestiller sig, at en handleplan automatisk vil blive sat i gang, så snart barnets skole erfarer, at barnets forældre skal skilles.

»Skilsmisse er blevet mere almindeligt. Men der er stadig plads til forbedring i forhold til den måde, vi håndterer børnene på.«

En handleplan kunne indebære, at skolen tager kontakt til forældrene og taler om, hvad der sker i barnets liv lige nu, både på det praktiske og mentale plan. På den måde ville skolerne også være bedre forberedt på, at barnet måske vil ændre adfærd i en periode, blive mere udadreagerende eller mindre opmærksom i undervisningen. Og barnets klasselærer ville kunne tage hensyn til barnet.

»Hvis børn har nogen at tale med i den situation, nogen de kan være fortrolige med og dele deres sorger og bekymringer med, så kommer de bedre igennem,« siger Kirsten Gråkjær.

I forlængelse af handleplanen vil skolen også kunne henvise til en børnegruppe eller et lignende tilbud, hvor børn kan tale med hinanden om deres oplevelser. Den slags tilbud skal forældrene i dag selv opsøge. Og det er ikke sundt for børn at bære rundt på den sorg og skam, som en skilsmisse kan udløse, forklarer Kirsten Gråkjær.

»Det er jo en livskrise, børnene kommer ud i. Det skal vi være bedre til at håndtere som samfund, frem for at se det som en privat sag.«

Kirsten Gråkjær understreger, at langt de fleste børn klarer sig fint igennem en skilsmisse. Men for mange ville det være en hjælp, hvis de voksne mennesker omkring dem var mere opmærksomme på, hvilken situation de står i.

»Man bør italesætte nogle af de her ting og måske også gøre dem mere almene. Der bør være et udbredt tilbud om børnegrupper. Det hjælper børn at mødes med andre børn, hvis forældre også er skilt. De får mulighed for at spejle sig i de andre børn og udveksle erfaringer. De kan se nogle løsninger og have en forståelse for, at de ikke er helt alene i verden med det her problem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her