Læserbrev

Læserbreve

Debat
3. april 2014

Valgflæsk hos LO og S

Ole Nors Nielsen, kandidat til Europaparlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EU

Information bragte den 31. marts en kronik under overskriften »Social dumping skal også bekæmpes fra EU-Parlamentet« af LO-formand, Harald Børsting, og Gunde Odgaard (A), kandidat til Europa-Parlamentet. Vi er i Folkebevægelsen mod EU enige i hovedparten af kronikkens indhold. Det lyder dog hult – og som valgflæsk – når alle ved, at LO og Socialdemokraterne selv har stemt for alle de forordninger, traktater og direktiver, som er skyld i, at så mange oplever social dumping i deres hverdag.

LO og Socialdemokraterne bakker op om arbejdernes fri bevægelighed, men uden at forlange ordentlige kontrolforanstaltninger. De bakker også op om Lissabon-traktaten, hvor det blandt andet blev besluttet, at de enkelte lande kun har ret til at tegne minimumsoverenskomster. LO og Socialdemokraterne stemte desuden både for Euro-pluspagten, der er baggrunden for tilbagetrækningsreformen, og for Finanspagten – en kontrolforanstaltning, der forringer det kommunale selvstyre.

I Folkebevægelsen mod EU arbejder vi hele tiden for at få ændret de beskæftigelsesfjendtlige tiltag i respekt for de enkelte landes traditioner, løn- og arbejdsforhold – ikke kun når der er valgkamp.

PISA-test viser ikke kreativitet

Ole Fjord Larsen, København

Formanden for det danske PISA-konsortium, Niels Egelund, er utilfreds, fordi den seneste PISA-undersøgelse viser, at danske børn kun ligger i midten af PISA-feltet. Det mener han kan udnyttes til at stramme tommelskruerne.

Problemet er, at han sætter lighedstegn mellem løsning af konkrete praktiske eller matematiske opgaver og kreativitet. Han ved, at kreativitet er det, der bliver efterlyst, og at danske børn generelt er relativt kreative. Derfor lader han som om, at de børn, der klarer de matematiske test bedst, også er de mest kreative.

Det han ikke forstår er, at kreativitet kommer som følge af indre motivation. Det betyder, at man ved at blive sat over for en bunden opgave, man ikke ser noget perspektiv i, ikke motiveres til kreativ udfoldelse.

Den slags løses selvfølgelig meget bedre af kinesiske børn, der ikke bestiller andet end at løse pålagte opgaver – men de er ikke kreative. Tror Egelund, at dem, vi normalt definerer som kreative – eksempelvis kunstnere – ville klare sig godt ved PISA-undersøgelserne?

Kreativitet beror på den medfødte livslyst, der enten varer livet ud eller nedbrydes af omgivelserne i de tre første leveår.Egelunds tre første leveår var ikke af en art, der tillod hans livslyst at overleve, og nu går det så ud over den nuværende generations børn i skoler over hele landet.

GMO i æg og kød skal mærkes

Lave K. Broch, kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Æg og kød fra dyr, der er blevet fodret med genmodificerede afgrøder, skal selvfølgelig mærkes. Som det er i dag, er det meste af det konventionelle svinekød, oksekød, mælkeprodukter og æg, som du kan købe i supermarkederne, produceret med genmodificerede afgrøder som soja og majs.

Problemet er, at EU står i vejen for, at vi i Danmark kan vedtage regler om mærkning – og det er helt uacceptabelt.

I dag kan du kun være sikker på at undgå genmodificeret kød og æg, hvis du køber økologisk. Desværre er det langtfra alle, der er opmærksomme på det. Desuden er der ikke klarhed om de sundhedsskadelige virkninger af GMO i fødevarerne, så vi bør have muligheden for at vælge det fra.

Drop snakken om ghettoer

Per-Olof Johansson, Lillerød

Der er meget fokus på ghettoer i den offentlige debat og dermed på indvandring som noget, der har fået en negativ klang – selvom denne koncentration er både forståelig og logisk.

Når man flytter til et andet land, kan det være godt at kunne sluse sig ind sammen med andre fra hjemlandet, som allerede kender omstændighederne i det nye land.

Hvis vi anerkendte, at alle indvandrere har behov for en sluse, så de stille og roligt kan blive en del af samfundet, ville det måske være muligt at opdage andet og andre end Yahya Hassan. Miljøer omkring eksempel-vis kinesiske restauranter og østlige pizzeriaer er eksempler på langsom og ofte vellykket indslusning.

Jeg er bevidst om, at min egen danskhed er resultatet af eksistensen af en sådan sluse. Bevares, ikke noget eksotisk – blot fra Sverige – men min familie var stadig indvandrere. De havde en ganske lille virksomhed, som bandt dem sammen i starten, hvorefter de fandt nye erhverv og ikke længere blev opfattet som indvandrere. Måske blev vi ikke glemt på individuelt plan, men vi blev hurtigt glemt som samfundsproblem.

Ghettosnakken forstærker forhindringerne for en fornuftig indslusning – derfor bør den nedtones.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her