Klumme

I modsætning til al venstrefløjsfløjtetuderi

Hør bare hvad en socialdemokratisk selvbesindelse kan munde ud i
Debat
29. april 2014

Kom, maj, du søde, milde! Og nu kommer den. For at gøre ’skoven atter grøn’, som sangen lover. Skønt skovene i dette fremskyndede forår såmænd for længst står i det pureste lysegrønne skær mange steder. Hvad man ved Grundtvig dog stadig må have lov at frydes ved: »Skin over vang som en morgen med sang/ morgen i maj, når det grønnes! Lifligheds magt gøre dorskhed opvakt«, for det kan nok gøres fornødent. Om der skal leves op til LO’s og FTF’s indbydelse til »arbejdernes internationale kampdag« den første af majdagene allerede i overmorgen: »Lønmodtagernes organisationer har igennem længere tid peget på, at der gennem en aktiv grøn bæredygtig miljø- og energipolitik kan skabes tusindvis af nye job samtidig med, at vi passer på vores jord.«

Hvordan det ska’ ku’ lade sig gøre at skabe tusindvis af nye job, uden at denne yderligere økonomiske vækst netop forværrer overbelastningen af vores jord, havde man gerne hørt statsminister Helle Thorning-Schmidt udrede nærmere. Uden alt for meget dorsk venstrefløjsfløjtetuderi. For om det så er det tidlige forår selv, kan den nuværende upassende behandling af vores jord have været medvirkende til at fremkalde. I hvert fald har generalsekretæren for FN’s meteorologiske verdensorganisation (WMO), Michel Jarraud, netop i går på organisationens hjemmeside advaret om, at dens modeller varsler et 2014, som med stor sandsynlighed bringer en El Niño, og at »kombinationen af naturlig opvarmning fra El Niño og menneskeskabt opvarmning fra drivhusgasserne har potentiale til at forårsage en dramatisk stigning i den globale gennemsnitstemperatur«. Helt i forlængelse af generalsekretærens tidligere konstatering om ødelæggende supertyfon i Filippinerne, uventet tørke i Australien, ekstrem kulde i Europa og USA, oversvømmelser i Indien, Nepal, Kina, Rusland og Centraleuropa: »Mange af disse ekstreme begivenheder i 2013 er i tråd med det, som vi har kunnet vente som følge af forandringer i klimaet forvoldt af mennesker.«

Frygt i IMF og Verdensbanken

Hvor opmuntrende er det da, at lønmodtagernes LO og FTF trods alt er blevet så anfægtede, at selv om de endnu ikke kan/tør/må/evner at/vil sætte kravet om økonomisk vækst i direkte (modsætnings)forhold til ønsket om at passe (bedre) på vores jord, så slynger de dog ikke længere bare den sædvanlige 1. maj parole ud om mere pengeabstrakt vækst og beskæftigelse i al almindelighed. Nu skal den udtrykkeligt være »grøn« og »bæredygtig« og »miljø- og energipolitisk«. Ligesom – meddelt her i avisen i går – presset stiger på lønmodtagernes pensionskasser for at opgive og sælge fossile, CO2-udspyende aktier.

Noget er i forårs-gære. Når selv chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, advarer mod »klimaforandringernes nådesløse fremmarch« som et resultat af »menneskehedens hybris«. Og Verdensbankens chef, Jim Yong Kim, følger op med: »Vi kommer hastigt til det punkt, hvor vi ikke vil være i stand til at holde den globale opvarmning under to grader. En opvarmning på to grader vil have store konsekvenser (…) 40 procent af det dyrkbare areal i Afrika vil være væk ved to grader, Bangkok kan være under vand ved to grader (…) Vi har snakket os ud af at tage dette alvorligt. Men om 10 år, 15 år, når kampe bryder ud på grund af manglende adgang til vand og føde, vil vi alle sidde der og tænke: Gisp, hvorfor gjorde vi dog ikke noget dengang?«

Christine Lagarde nøjes ikke med det. Hun advarer også mod klodens stigende uligheds-økonomi, »hvor de 85 rigeste mennesker i verden i dag ejer lige så meget som den nederste halvdel af hele verdens befolkning«.

Mon ikke det sidste endnu har hovedæren af, at vi nu i verdensmedierne og –pressen, herunder Information, i voldsom stigende grad ser, hører og læser historier som f.eks. sidst, at en 42-årig fransk økonom, Thomas Piketty, i selv de kapitalistiske selskabers hellige land, USA, omfavnes og skamroses af nobelprismodtagere, mainstream-økonomer og kommentatorer for et nyt, digert værk om kapitalismens uafvendelige tendens til at skabe ulighed!

»Under en to uger lang bogturné i USA er den franske økonom blevet en superstar, og bogen sælger som varmt brød.«

Når så også det første kommer til – menneskehedens hybris mod naturens grænser for materiel økonomisk vækst – så må der kunne siges andet, end hvad ovennævnte Helle Thorning- Schmidt citeres for i Politiken i søndags, da hun bliver spurgt til sine selskabsskattelettelser: »Vi har givet skattelettelser for at skabe vækst.« Kapitalistisk vækst.

Fuglene fløjter

Punktum finale. Der ikke er fyldestgørende for de, der – med socialdemokraten Anders Dybdal i spidsen på Informations Forlag – har udsendt antologien Socialdemokratiske tænkere. For at gendanne en socialdemokratistisk nutidspassende ideologi. Og som slutter med præsentation af en særdeles nulevende engelsk socialdemokrat, Maurice Glassman, hvis hovedbudskaber er: »En tilbagevenden til begreber som selvorganisering og lokalisme, samt et forsvar for kooperativer (andelsorganisering, økonomisk demokrati, el), byggefællesskaber m.m.«. Et opgør med »abstrakte økonomiske modeller, politisk ’nødvendighed’ og centraliseret bureaukratisk styring.«

Ja, det er forår. I overmorgen 1. maj. Og fuglene fløjter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

’Venstrefløjsfløjtetuderiet’ må vi hellere tage fat på med det samme, og det drejer sig om den bebudede fløjteblokering af Helles tale. Den har du ikke meget til overs for, Ejvind, og det samme gælder Christian Jensen og Kim Kristensen.

Nederst på avissiden er billedet af Børge Outze. Ville han stå og fløjte på torsdag eller sympatisere med dem, der gør det? Lad os spørge ham!
B- Nej da.
Mig- Du greb selv til våben som modstandsmand.
B- Det var noget andet.
Mig- I dag er vores overlevelse på spil. Dengang var det ’kun’ nazismen.
B- Jeg kan ikke overskue det, og jeg frygter kaos.
Mig- Valget mellem kaos og kaos? Synes du, Ejvind gør det rigtige?
B- Han har altid gjort det rigtige. Det har bare ikke nyttet noget – endnu.
Mig- Du er den pæne mand, Ejvind også, og det er jeg vist også. Skal vi så bare stå pænt og se til, mens verden skrider sammen?
B- Er der andre muligheder?
Mig- Vi kunne jo gå over og bakke fløjtekompagniet op, håbe på at der ikke kommer moddemonstrationer, at der ikke går panik i forsamlingen og folk tramper hinanden ned, som det skete engang til Roskildefestivalen.
B- Så vil jeg hellere vente på det andet kaos og håbe, at det ikke går så galt som præsten og Ejvind prædiker.
Mig- Jeg troede, at Ejvind havde ret.
B- Det har han også, men vi bliver nødt til at glemme det.
Mig- Mener du virkelig det?
B- I valget mellem kaos og kaos vælger jeg det, der ankommer senest.
Mig- Er det et standpunkt, der sælger aviser?
B- Ja da.
Mig- Er det det, det gælder om?
B- Nej, men hvad skal jeg gøre, når der ikke er mere at gøre?

Mere får man vist ikke ud af B.O. Som pacifist kan jeg ikke opfordre til vold. Foreløbig er det dog kun kommet til vold i P3, hvor en fløjteaktivist blev fløjtet ud af lokalet af en ansat.

Nu er der indgået en aftale mellem fløjtenisterne og 1. Maj-arrangørerne:

http://politiken.dk/indland/ECE2274798/lo-hovedstaden-og-aktivister-indg...

John Fredsted

'Dårlig Nyt', med Anders Lund Madsen, og dermed nok også DR som institution, synes ligeledes at være imod fløjteriet, se klippet. Personligt er jeg splittet i spørgsmålet.

John Fredsted

Pokkers: Hermed fungerende link (forhåbentligt da): www.dr.dk/tv/se/darligt-nyt-med-anders-lund-madsen/darligt-nyt-med-ander....

Men fløjtenisternes kæreste instrument er ikke omtalt i aftalen - fornuftige folk ...

Niels-Simon Larsen

Tja, så fik man banket dem på plads. Den eneste, lille smule oprør, der fandtes, blev snakket ihjel. Samtalen som våben. Og så den der med, at vi forstår godt deres frustration. Nej, det er netop det, LO'erne ikke gør. De forstår kun kroner og ører. De forstår ikke talen fra IPCC og IEA. De vil bare have arbejdspladser. EL er på samme hold.

Det må være et stort pres at have nærmest hele Danmarks befolkning imod sig.

I vores militante ungdom hed det repressiv tolerance - sådan prøver man også at snyde nutidens ungdom - Herbert Markuse kan stadig stærkt anbefales ...

Michael Kongstad Nielsen

Tornadoer værre end nogensinde hærger i disse dage Mississippi, med mange døde og vældige ødelæggelser til følge. Man må desværre til "konkurrenten" RT, for at finde en brugbar omtale, de store amerikanske medier har ikke sagen på plakaten i dag.
http://rt.com/usa/155484-tupelo-mississippi-tornado-large-damage/

Hvad skal vi gøre ved det? Vi må stoppe væksten i de rige lande. Det burde være parolen på arbejdernes 1. maj. Stop væksten, fordel arbejdet, nedsæt arbejdstiden, og omfordel formuen. Men LO og Socialdemokraterne er så langt fra sådanne programerklæringer, som nogen kan være. De har ikke fattet alvoren for alvor. De vil have en "grøn og bæredygtig miljø- og energipolitik", men de gør det modsatte: - de halverer "randzonerne" langs danske vandløb, og de sælger ud af energipolitikken ved at lade Goldman Sachs overtage de strategiske beslutninger i DONG.
Den dag hvor socialdemokraterne og LO begynder at gøre det, de siger, og siger det rigtige, nemlig at de vil nedsætte væksten og omfordele goderne til fordel for den nederste halvdel af landets (verdens) befolkning, samt i øvrigt satse på smartere klimateknik, så kan vi begynde at lytte igen, og lægge fløjterne på hylden.

PS.: fløjtekoncert er hverken dorsk eller tudende, men energisk modstand på en fredelig måde, der effektivt markerer en tabt tillid og tro på, at statsministeren har noget at sige til de fremmødte på en 1. majs kampdag.

Niels Mosbak, John Fredsted og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Michael: Er det os her i Ejvinds lille tirsdagsmenighed, der er revolutionens fortrop? Hvor ellers er der et forum, hvor samfundsomvæltende forslag af den karat kommer frem?

Jeg har lige læst Alternativets udkast til principprogram. Der er noget at glæde sig til. D. 24/5 vil det ligge klart.

Ejvind Larsen

Kære alle
1. maj over middag og Helle har talt og fløjtenisterne kaldt en jublende skare DSU'ere frem, så vi undgik at se statsministeren i den medynkvækkende rolle som det stakkels offerlam.
Derimod havde jeg gerne hørt fløjtenisterne klage over, at LO havde forment Alternativet lov til at tale i Fælledparken. Fordi det jo ikke er et socialistisk arbejderparti som Helles Socialdemokrater.
Tak for alle jeres kommentarer.
Ejvind

Michael Kongstad Nielsen, John Fredsted og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Alternativet - eller Alternaivitet som ATS kalder det - er jo ikke et parti med et principprogram endnu. Og det er ikke udsprunget af arbejderbevægelsen. Dets leder har indtil fornylig været medlem af et parti, der har presset regeringen til alvorlige nedskæringer.
Jeg forstår nu godt, hvorfor LO ikke har inviteret den forening.

Niels-Simon Larsen

Alternativet stod på en ydmyg plads i Fælledparken i dag. Det er jo ikke forbudt at være der, ligesom det heller ikke er forbudt at gå eller stå at fløjte.

Det forløb uden episoder, og mht. afbrydelser så håber jeg da, at LO vil klage over, at der var nogle, der råbte: "Helle, Helle, Helle", for det var utroligt forstyrrende. Der var flere af Helles floskler, jeg ikke fik hørt.

Selvom der var vedvarende fløjten, forstyrrede det ikke Helle, så hvad var problemet så egentlig før talen? Under og efter talen var demokratiet ikke i fare, så det må have drejet sig om en overfølsomhed over for kritik, en mærkelig sarthed fra LO's side.
Gad vide om en studievært tager det emne op. Jeg tvivler. Det hele var en storm i et glas vand, men sikken sammenhold der var på højrefløjen.

Ejvind Larsen, Michael Kongstad Nielsen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Steen: ATS skal have lov, og jeg kan godt lide betegnelsen og vedkender mig den. Uden en vis naivitet går det nemlig ikke. Et parti, der ikke bliver råbt ad af de andre, vil være en ligegyldighed.
Nu må du lige vente til lidt længere henne på måneden, så kan du læse partiprogrammet, og så tager vi diskussionen.

Man må blot konstatere - at også unge mennesker mener fruen og hendes regering er en - landeplage ...