Kronik

Oprøret kommer fra dem, vi ikke bryder os om

De gamle partier trues af nationale partier, som danner nye fællesskaber i et idémæssigt tomrum og bekæmper teknokraterne
Over alt i Europa genfinder de svage sig selv i de nationale partiers retorik og vender sig imod den intellektuelle klasse.

Over alt i Europa genfinder de svage sig selv i de nationale partiers retorik og vender sig imod den intellektuelle klasse.

Giorgos Moutafis

Debat
19. april 2014

Hvad er der sket?

Langsomt, men sikkert har anonyme kræfter tilrevet sig magten, mens demokratiet er blevet undergravet.

De politiske ideer forvitrer, mens finansmarkedet overstråler partier og regeringer. I dag er demokratiet ude af stand til at styre den multinationale kapitalkoncentration.

Det dominerende konsulentfirma McKinsey & Company er central i styring af både eksportstøtte og skolereformer. Der skal effektiviseres.

Det er folk med samme uddannelse, sprog og forestillingsverden, der regerer i Finansministeriet og i konsulenthusene. Men folket er hægtet af.

Der er meget lidt forskel på denne regering og en VK-regering. Personsager er der, for det kan medierne og folket forholde sig til. Men politiske ideer som grundlag for fremtidens samfundsindretning er borte. Det med rød blok og blå blok beskrives kun af farveblinde.

Demokratiet er tvunget i knæ, og den form for folkestyre, vi har kendt i Danmark i 100 år, er fortid. Vi har fået et fiktivt demokrati, hvor befolkningen føler sig magtesløs.

Al magt til konsulenterne

Socialdemokraterne har allieret sig med McKinsey & Company, og partiets ledere er ude af stand til at formulere en politik, som deres traditionelle vælgere kan identificere sig med. McKinsey & Company er lukket for omverdenen. Virksomheden holder sig fra offentlige debatter. Der er tale om et verdensfirma med 17.000 ansatte i 60 lande verden over, og det er vævet sammen med finansministeriet og landets førende virksomheder i et uopslideligt tov.

LEGO’s øverste direktør, Jørgen Vig Knudstorp, og DONG’s Henrik Poulsen har begge erfaring fra flere års ansættelse i McKinsey & Company, og finansministeriets departementschef, David Hellemann, har været der. De er fabelagtigt dygtige, talentfulde i magtens maskinrum.

Det er McKinsey & Company, der står bag statens store spareplaner og effektiviseringer, både i SKAT og i politiet, og de er sat til at holde styr på Femern Bælt-forbindelsen.

Folkeskoleloven er det groveste eksempel på, at finansministeriet har sat sig på magten med konsulentfirmaerne i ryggen. Der fandt ingen offentlig debat sted, før loven blev vedtaget, og tro mig, det vil hævne sig.

Lærerne bankes på plads med længere arbejdstid, og hele vejen igennem har man mærket effektiviseringsfolket fra McKinsey & Company, finansministeriets økonomer og fraværet af folk med skoleerfaring. En katastrofe for det folkelige demokrati. Og nu arbejdes der med læseplaner – igen i et lukket rum uden debat.

Også PISA-undersøgelserne kommer fra den økonomifikserede tankegang. Her er intet tilbage af ånd eller dannelse i opdragelsen. Og konsulentfirmaerne tager sig godt betalt.

Over 600 millioner for et års arbejde i skatteministeriet, når it-systemet ikke fungerer. Firmaet er lukket for omverdenen, men dets cheflønninger er i en helt anden klasse end statsministerens, som er fuldt oplyst.

Læg hertil lobbyister med samme uddannelses- og erfaringsbaggrund.

Deres lønninger er helt uden for samfundets kontrol, når de baner vejen for storfirmaerne. Men verden står ved begyndelsen til en omfattende transformation. Klasseløsheden har skabt en rodløshed, og magtens arrogance dominerer.

Det er ikke muligt at skabe debat, og ministre henviser til, at de har sagkyndige rådgivere i kommissioner og konsulentfirmaer bag sig. Der skabes et lukket kredsløb, hvor økonomer og statskundskabsfolk sætter sig på magten.

Oppositionen kommer fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti tager det nationale alvorligt og tænder et håb for samfundets svageste, som kan identificere sig med partiets politikere.

De gamle klasser er borte, og liberalismen og socialismen er visnet.

Vi er vidne til det stærkeste folkelige oprør siden ungdomsoprøret i tresserne. Det er demokratiets kamp mod økonomisk magtkoncentration.

Hvor er venstrefløjens idealer?

Flere og flere i EU kæmper mod fattigdom og social udstødelse. Mange steder er den sociale sammenhængskraft ødelagt.

I Grækenland og Spanien er over 50 procent af alle unge uden arbejde.

44 procent af alle grækere har nu en indkomst, der ligger under landets fattigdomsgrænse.

Der er en dyb kløft mellem Nord- og Sydeuropa, og EU mangler evne til at løse den økonomiske krise. Derved undergraves folks tillid til det demokratiske system.

Man har alt for længe holdt fast i troen på, at besparelser kan løse problemerne, men denne vej har fejlet.

Nedskæringer øger de sociale problemer.

De svage genfinder sig selv i de nationale partiers retorik. De vender sig imod den intellektuelle klasse, som mangler indlevelse i det at være svag. Det nationale oprør går hånd i hånd med et socialt oprør.

De venstreorienterede partier magter ikke oprøret. Hvor er deres idealer, som tager udgangspunkt i en globaliseret verden, som forvandles af informationsteknologi? Folk har mistet overblikket og tabt håbet.

Mere end fremmedangst

Dansk Folkeparti går ikke efter regeringsmagten, men vil være folkets talerør. Det folk, der ikke føler sig set af de gamle partier. Når Dansk Folkeparti bliver det største parti ved EU-valget, er det ikke kun angsten for de fremmede, der tæller. Partiet tiltrækker alle de folk, der føler verden uoverskuelig med dens informationsteknologi og åbne grænser. De føler sig sat af.

Til maj vil vi se, at Dansk Folkeparti bliver det største parti, og ud over Europa vil lignende partier storme frem. EU-valget vil vise et oprør, der går dybt, fordi det giver tavsheden mæle. I hele Europa vil nationale politiske bevægelser afløse de gamle folkelige bevægelser, som partierne engang var en del af. I Frankrig er præsident Hollandes socialister en enorm skuffelse, og vælgerne flokkes om Den Nationale Front. I Holland slås man med Frihedspartiet, og i Storbritannien vokser det britiske uafhængighedsparti sig stort på bekostning af både de konservative og arbejderpartiet. Sverigedemokraterne står til 10 procent i meningsmålingerne og kan for alvor svække socialdemokraterne ved rigsdagsvalget til september.

Færre end en tredjedel af befolkningen i de nye EU-lande i Østeuropa støtter demokrati og markedsøkonomi. Disse lande vil med Ungarn i spidsen ikke alene stå med nationale bevægelser, men også med en ultranationalistisk, fordi de bekæmper både romaer og muslimer. Østrig har i mange år haft Frihedspartiet, men det nye er, at nationale bevægelser viser sig i Tyskland og kan blive repræsenteret i EU-Parlamentet. Det er et folkeligt oprør, som må blive en øjenåbner for de partier, som ses som en del af finansverdenen og eliten. De gamle partier synes ikke at kende deres folk længere – men det folk har en styrke, som nu sætter sig igennem.

Den styrke drænes ikke ind i de regeringsbærende partier, hverken socialdemokratiske, konservative eller liberale.

Oprøret er kommet fra en kant, vi ikke bryder os om.

Asger Baunsbak-Jensen er præst og forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Det var da en mærkelig slutning.
Den sidste sætning skulle så hellere være: "Oprøret mod dem, vi ikke bryder os om, er kommet".
Når de gamle partier svigter deres egne befolkninger, for at redde finanskapitalen og de velhavende, er de ikke underligt, at oprøret vender sig mod de gamle, etablerede partier.

Tue Romanow, Bill Atkins, Filo Butcher, Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Martin Langwadt, Anne Eriksen, Lykke Johansen, kaleb larsen, Marianne Christensen, Holger Madsen, Rasmus Kongshøj, Ervin Lazar, Rune Petersen, Uffe Illum, Niels-Simon Larsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Men hvad er det alternativ eller de alternativer, der her er på spil? Hvile "tilbud" får man her? Hvad slags "lederskab"?
Hvorhen ville de føre, hvis de opnåede ønsket magt/indflydelse? Hvilken retning? Er det for nogle retning "Moskva" eller "Ankara"?

Nu har Asger Baunsbak Jensen jo nok ikke selv valgt billedet af neo-nazisterne fra Golden Dawn der hører til artiklen.
Konklusionen om at oprøret kommer fra folk vi ikke bryder os om - som f.eks. neo-nazisterne fra Golden Dawn - er kun delvist rigtig.
Det viser sig nemlig, at oprøret som på Maidan-pladsen i Ukraine, hvor erklærede neo-nazister også greb magten, til dels er sponseret af gamle fascistisk indstillede medlemmer af de gamle "velrespekterede" partier - fra partier der har magten, men som har brug for kamptropper på gaden, til at føre kampen mod socialister.
Den larmende tavshed fra EU-politikere, fra den vestlige presse og herunder også fra Information - om hvem der greb magten i Ukraine i det nylige kup mod landets lovligt valgte præsident, taler jo for sig selv, om dette uhæderlige sammenrend af politikere og journalister, der frem for at orientere, missionerer deres propaganda ud i medierne.

Hvis man ser på hvilke personer der optræder f.eks. i det græske regeringsbærende parti "Nea Demokratia" der på overfladen er et konservativt parti, finder man jo anløbne højrefløjstyper som disse - http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.politics&id=1845.
Men det tilsyneladende respekterede - i den politiske norm - konservative parti, er jo ivrige samarbejdspartnere med neo-nazisterne i Golden Dawn, hvilket kom frem i en skjult optagelse der blev lagt på nettet, og som dokumenterede en hyggelig passiar mellem Takis Baltakos, der er den græske regerings generalsekretær og direkte udpeget af partiets leder Antonio Samaras, og Golden Dawns parlamentsmedlem Ilias Kasidiaris som er en af de få fra Golden Dawn, der ikke i øjeblikket er varetægtsfængslet sigtet for at tilhøre en kriminel organisation. Han er på fri fod mod kaution.
http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.politics&id=1839

Dette samarbejde mellem regeringsbærende "respektable" partier og nationalistiske, xenofobiske partier går jo også igen i Danmark, hvor samarbejdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti, netop har tjent til at legitimere sidstnævnte som et stuerent parti - selv om stanken breder sig.
Således er det jo lykkedes for højrekræfterne i samfundet, at trække alle partier - selv SF - der knap nok er et parti mere, til højre, gennem fuldstændig ukritisk samarbejde med "dem vi ikke bryder os om".
Det opstår altså ikke af sig selv dette oprør - men sponsoreres i det skjulte.

Filo Butcher, Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Anne Eriksen, Thomas Borghus, Laurids Hedaa, Bill Atkins, Eva eldrup, Steffen Gliese, Niels-Holger Nielsen, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Rune Petersen, Karsten Aaen, Jakob Lilliendahl, Holger Madsen, Per Jongberg, Uffe Illum, Niels Duus Nielsen, Gert Hjembæk, Martin Andersen, Lise Lotte Rahbek, Grethe Preisler og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Nåh.. så er det måske derfor USA inviterer nazister indenfor - de vil gerne være moderne og swinge godt sammen med de nye trends.. McCains og USA's viceudenrigsministers selfis med extrem højre radikale Ukrainere....

Eller den tyske avis Bild, der søgte at lave en stemmeindsamling, der skulle fjerne de russiske tanks i Berlin, der symboliserer Russernes omkring 22 millioner faldne mod nazisterne i ww2.
Ja få det da pakket væk sammen med MeinKampf - De højre radikale inkl. dem i Sverige kan da i en snæver vending "comming handy" når der skal laves rav i den.
Måske det er et andet demokrati som befolkningerne i øst og i øvrigt hele resten af verdenen udenfor "Demokratiernes højborge" USA og EU, de søger.

Men lad os da bare få hele svineriet med, og få omdannet vores børns skoler til små koncentrationslejre - hvor effektivitet, intelligens og potentiel fremtidig arbejdsplads - kan blive tatoveret som et nummer på armen, så er det jo på plads.
Nu hed det jo også Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei i sin tid..

Anne Eriksen, Holger Madsen, Rune Petersen, Karsten Aaen, Per Jongberg, Uffe Illum, Martin Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Kort resume af kronikken; Hvilket konsulentfirma vælger vi ved næste valg?

Filo Butcher, Anne Eriksen, Laurids Hedaa, Helge Rasmussen, Mads Kjærgård, Rune Petersen, Per Jongberg, Uffe Illum, Per Torbensen, Martin Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Godt ord igen Niels Mosbak,

Men jeg bliver nu stadigvæk lidt rørt, når der en sjælden gang dukker en ægte reje op mellem macaroni-hornene i De Radikales "Rejesalat a la Vestager" anno 2014.

I øvrigt tror jeg, du har ret i, at det næppe er Baunsbak selv, der har valgt det billede, som ledsager den aldrende grundtvigske hæders- og friskolemands hjertesuk i den mindst ringe over sædernes forfald og ungdommens tiltagende fordummelse.

Filo Butcher, Heinrich R. Jørgensen, Steffen Gliese, Holger Madsen, Per Jongberg, Niels Duus Nielsen, Niels Engelsted, Niels Mosbak og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Asger Baunsbak-Jensen rammer sømmet lige på hoved og efterlader alligevel læseren uden alternativer, til hvad vi gør når vores folkevalgte ikke er til at råbe op.

Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Anne Eriksen, Laurids Hedaa, Tove Lodal, Steffen Gliese, Uffe Illum, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen, Niels Engelsted og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Mandatar Torben Wilken

Det er ikke artiklens mål at anvise en løsning, det står helt klart. Den afdækker et alvorligt og dybtgående problem i den demokratiske del af verden. Problemet i DK er, at politikkerne i folketinget ikke længere repræsenteres befolkningen. Tilslutningen til de politiske vælgerforeninger er i dag så ringe, at man ved sidste valg til kommunen og regionerne manglede kandidater. De som idag præger Folketinget, har deres plads der mest som et JOB og ikke som repræsentant for andre end sig selv. De fleste har ingen eller kun en meget ringe erhvervs erfaring. Al politik i dag går efter at sikre den enkelte kandidat sine egne stemmer. DF repræsenterer ikke det nationale Danmark. Det er ren blændværk og misbrug af vores flag. Det nationale Danmark er en venlig og medmenneskelig person, som accepterer andre menneskers ret til at have en anden religion og opfattelse end een selv. Her er plads til alle der vil opfører sig ordentlig. I familien som i samfundet. Derfor er EU en størrelse, som er for stor til at rumme. Det giver plads til de letkøbte og unøjagtige påstande. Det vi kalder "Ren Propaganda" lig løgn og fordrejninger. Det vigtigste er at komme i medierne hver dag, så gør man noget for folket. Ingen på arbejdsmarked har tid til at analyserer budskaberne og er der endelig noget der stiller spørgsmålstegn, ja så lyder svaret: "Vi er rede til at forhandle om spørgsmålet". Dette er det danske demokratiske problem. Man vælge DF fordi man ikke kan identificerer sig med de andre partier. DF dækker jo det hele for de har en mening om det hele. At dette er ren sludder, opdages ikke. Tvivlen kommer i stemmeboksen og så er der ikke noget alternativ. Krydset sættes og så er man et problem mindre. Hvem har skylden til dette politiske moras for befolkningen. Det har de gamle partier som er sig selv nok. At lytte til sine egne vælgere gør man ikke. Informationerne kommer fra anden side som rigtigt beskrevet i artiklen. Dem kan man altid henvise til. Det kan man ikke til vælgerne, for de er der ikke mere i vælgerforeningerne. Løgnen er blevet et godkendt politisk værktøj. Konsekvent brugt af Venstre og DF. De andre partier følger efter. Jo flere meningsmålinger der bringes, jo flere løgne disker man op med fra partierne. Man skal jo sikre stemmer. På denne måde får udtrykket "Lorte-land" en reel mening. Vi har ikke de politikere og det folketing vi fortjener - Vi har intet reelt alternativt valg for den type, vi ville stemme ind, opstiller slet ikke. Artiklen her løser ikke problemet. Der skal fodarbejde til. Der er masser af ammunition, men fremføringsmidler og især personellet mangler. Derfor har de som sidder på magten helt frit spil.

Anne Eriksen, Laurids Hedaa, Eva eldrup, Jette M. Abildgaard, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Per Torbensen, Jakob Lilliendahl, Uffe Illum, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Fremragende beskrevet, intet mindre. Men hvad laver manden hos de radikale, der er bannerfører for den beskrevne udvikling og har været det længe?

Carsten Mortensen, Filo Butcher, Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Torben Kjeldsen, Anne Eriksen, Dan Johannesson, Bill Atkins, Steffen Gliese, Holger Madsen, David Zennaro, Karsten Aaen, Peter Taitto, Niels Mosbak, Per Jongberg, Uffe Illum, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Morten Pedersen, Michael Kongstad Nielsen, Martin Andersen, Per Torbensen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Asger Baunsbak-Jensen rammer sømmet lige på hoved og efterlader alligevel læseren uden alternativer.....

Lige præcist!
Personen, i egenskab af undervisningsdirektør i 1970/80'erne tordnede mod indoktrinering i Folkeskolen,
nærmest hetzede mod lærere og andre undervisere, som bl.a. reklamerede 'mod EF' og 'Nej til atomkraft'.
Lærere måtte ikke holde på skolens/undervisningsanstaltningens parkringplads med disse slogans på deres private bil - betegnet "grov indoktrinering af eleverne".
I dag acceptere hans parti, at undervisere, gennem hele dagen, er iført reklame ( Sharia-uniform) hele dagen i alle fag - inde i undervisningslokalet!
Indoktrinering?

Børge Rahbech Jensen

synes, den gode præst og forfatter overser, at mange af de folkevalgte politikere og de eksperter, pressen gerne refererer, også har nogenlunde samme uddannelse, sprog og forestillingsverden som økonomer i ministerier og konsulenthuse. Han overser også, at Socialdemokraternes traditionelle vælgere er meget forskellige, og har været det, siden Jens Otto Krag var statsminister.
Ja, Pisa-undersøgelserne har en økonomisk tankegang. De stammer fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Han overser også pressens rolle. Pressen har en tendens til at være anonym, selvom den er meget nærværende. I Danmark kan konstateres, at pressen bruger meget få ressourcer på EU, men giver Dansk Folkeparti meget plads. Når et parti eksponeres meget uden at blive modsagt, får det meget opmærksomhed hos befolkningen, og huskes for noget godt, når vi bliver spurgt, hvad vi vil stemme på. Modsat bliver EU naturligvis fremmedgjort, når det fortrinsvis omtales som ophav til lovgivning, der pludselig dukker op ud af det blå. Udover pressen vist kun har 10-15 korrespondenter i Bruxelles, er en udfordring for pressens evt. dækning af EUs lovgivning, at der nemt kan gå to-tre år, fra Kommissionen fremsætter et forslag, til det er behandlet hos både Parlamentet og det relevante Råd af ministre fra medlemslandene. Til gengæld bruger EU meget de sociale medier.

Pressen har også en kedelig tendens til indirekte at gå ud fra, at de folketingsdebatter og udvalgsmøder, der vises direkte på tv, bliver set af alle. I stedet for referater senere på aftenen, bruges aftenen på debatter el interviews på tv. Det bidrager også til fremmedgørelse, at det, pressen fortæller fra Christiansborg, sjældent har relation til folketingsdebatter, eller folketingsdebatter videreføres til tv- el. radiostudier, hvor lovgivning ikke kan vedtages.
Sjovt nok er kløften mellem Sydeuropa og Nordeuropa ikke større, end krisen i Danmark sidestilles med krisen i Sydeuropa med udsagn om fx. høj arbejdsløshed. Danmark har jo ikke 25% men 7% arbejdsløshed. Den danske ledighed er nu lavere end under både høj- og lavkonjunkturer fra 1970 til 2006.

EU har faktisk gjort meget for at prøve at løse krisen, men som så meget andet er det forbigået pressens og befolkningens opmærksomhed. Desværre stilles ingen spørgsmål om, hvad Folketinget og EU i realiteten kan gøre ved krisen. Egentlig er det ironisk at kræve, EU løser finanskrisen samtidig med, EU helst ikke må blande sig i medlemslandenes forhold. Hvad går det lige ud på?

Mandatar Torben Wilken og Peter Taitto anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Vælgerne forsvinder fra de gamle partier, som de ikke føler sig hørt eller repræsenteret af, og flytter ud på fløjene, både til de nationale borgerlige og til de venstreorienterede. Hos os får Dansk Folkeparti sikkert et et godt EU-valg, måske også Folkebevægelsen mod EU. Med hensyn til de nationalt indstillede partier skal man nok ikke putte dem alle ned i én stor, sort gryde. Der er forskel på Gyldent Daggry i Grækenland og Lega Nord i Italien eller Mouvement pour la France i Frankrig. Dansk Folkeparti er i EU-parlamentet medlem af gruppen EFD (Europe of Freedom and Democracy), der ikke indeholder de ekstremt højrenationale. Og er lige så lille som den venstreorienterede gruppe GUE/NGL, men begge kan de antages at ville "eksplodere". EFD har ikke Front National eller Gyldent Daggry med, men derimod ovennævnte Mouvement pour la France. et græsk parti der hedder Den ortodokse bevægelse ( Laikos Orthodoxos Synagermos), i Italien er foruden Lega Nord også Lo amo L´italie (jeg elsker Italien) med, og så videre.
http://www.efdgroup.eu/members/by-member-states.html

Der er jo folk, der selv bestemmer, hvor de vil sætte krydset, og man (jeg) kan godt forstå, at de søger alternativer, der fremhæver vigtigheden af national selvbestemmelse og bevaring af egen kultur, samt modsætter sig centralstyring fra Bruxelles. Man må håbe, at også de ventreorienterede får et godt valg - jeg ved ikke, om Syriza stiller op, eller eventuelt samarbejder med italienske eller andre venstrefløje (og hvad forresten med femstjernebevægelsen i Italien), men det får vi se.

Anne Eriksen, Mandatar Torben Wilken, Steffen Gliese, Jonathan Smith, Martin Andersen, Niels Mosbak og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Tak til Asger Baunsbak-Jensen for at udtale de ubehagelige kendsgerninger.
Det kan bruges som et ræsonnement for mit valg om at støtte partiet ALTERNATIVET, der ydmygt men indædt arbejder videre på at samle underskrifter og komme i Folketinget, og da bestå den store test, nemlig ikke at blive smittet af den syge politiske kultur de andre partiet har raget til sig.
Jeg kan ikke længere stemme på de nuværende partier.

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Karsten Aaen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

Michael Kongstad Nielsen

Jo, Syriza stiller op til EU-valget, og forventes at få et godt valgresultat - partiet er i dag det parti i Grækenland der har størst vælgertilslutning og var der valg til parlamentet ville de få regeringsmagten.

LAOS er et stærkt højreorienteret parti med særdeles begrænset indflydelse, og hvor nogle af medlemmerne er skallet af til Nea Demokratia - mens Golden Dawn netop på grund af drab og overfald har mistet sin tidligere stærke indflydelse - de ligger nu som Grækenlands 3. største parti - men kun med 7% af stemmerne.

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Martin Andersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Det kører alt sammen helt efter planen! Vi er blot nødvendige statister. Modus operanti er bl.a. Et begreb kaldet "pressure from above and below". For hvordan får man dog en befolkning til lige frem at Kræve statens indgriben med magtanvendelse via politi og militær overfor sin egen befolkning? Ved først oppefra med små skridt at fjerne befokningens friheder og reducere livsgrundlaget. Det skaber udbredt frygt, utryghed og vrede blandt befolkningen! Den vrede del af befolkning kan med nemhed manipuleres og assisteres til voldelig modstand, nogle velplacerede og intelligente agent provocateurs er alt der kræves! Disse grupper marginaliseres og bliver gjort til fjenden! Befokningen bliver skræmt og kræver staten indgriben! Hvor er det enkelt og modbydeligt! Metoden går også under betegnelsen, "problem - reaktion - løsning". Problemet er selvskabt (af Staten) med det formål at afstedkommen en forudset reaktion fra befolkningen, mens løsningen er det resultat som var magthavernes reelle målsætning. Staten og magthaverne er ikke nødvendigvis de samme ...

Anne Eriksen, Eva eldrup, Jette M. Abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Løsningen?
Jeg kan ikke se hvordan vi kan skabe et nyt og bedre samfund ved heletiden kun at ville bygge videre på det eksisterende. Det rummet ingen sandheds værdi, det rummer kun gentagelser. Strukturerne må vige, selv fundamentet må vige, så vi i Fælleskab kan skabe det samfund som vi i vore hjerter ved er muligt! Problemet er at vi kun tænker med hjernen og latterliggør alt der måtte komme fra hjertet eller som er besjælet om man vil. Det er meget meget ærgerligt, for der er faktisk ikke ret meget som IKKE er muligt i denne verden! Det kræver dog at vi tør give slip på det eksisterende og tænke og handle frit! Jeg tror forandringen er "lige rundt om hjørnet", men måske den kommer fra en kant vi ikke har fantasi til at forestille os ..... og det bliver udfordringen, vores forestillingsevne!
God Påske alle sammen!

Torben Nielsen, Anne Eriksen, Eva eldrup, Jette M. Abildgaard, Jakob Lilliendahl, Per Torbensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Den gamle regnelærer er endt som grædekone og faldes om halsen af de revolutionære. Det kan godt være samfundet er blevet lidt vanskeligt at forstå, men det er ikke umuligt. Der er heller ikke noget nyt i at vælge de dygtigste til at styre, især ikke når kompleksiteten tages i betragtning. De stater, der har valgt idioter eller af forskellige grunde er blevet påtvunget idioter, er det ikke gået godt. Så tør kun øjnene og vågn lidt op.

Michael Bruus

Mandatar Torben Wilken
"Det er ikke artiklens mål at anvise en løsning, det står helt klart”
Den opfattelse af artiklen deler jeg helt og aldeles med dig, min vigtigste pointe var også: hvad helvede skal vi gøre, når de folkevalgte ikke kan råbes op?
Alternativet med den hastigt tiltagende højre nationalisme er jo et dybt skræmmende.

Claus Piculell

Baunsbak har desværre alt for megen ret.
Men svaret kan ikke være at gå nationalisterne i bedene, når finansmarkeder, kapitalisme og klassekamp netop er blevet internationale.
Svaret må være at kæmpe for et socialt retfærdigt Europa med minimumsvelfærd og garanterede menneskerettigheder.
Problemet er at popularisere det budskab og vinde gehør for det i en tid, hvor mange svinger mellem apati og desperation, mellem oprør og underkastelse, og hvor der er stor forvirring om, hvordan man kommer ud af den nuværende klemme.
Jeg tror, at det desværre skal blive en del værre, før der er en chance for, at det kan blive godt.

Anne Eriksen, Laurids Hedaa og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

De stater, der har valgt idioter eller af forskellige grunde er blevet påtvunget idioter, er det ikke gået godt.
Du tænker vel på USA, Niels P?

Torben Nielsen, Niels Mosbak, Laurids Hedaa, Martin Andersen, Flemming Scheel Andersen, Eva eldrup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Nej, Niels Engelsted, jeg tror han tænker på Danmark.

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

I Latinamerika har de valgt de dygtige til at styre.

Michael Kongstad Nielsen

De dygtige og ikke mindst ydmyge. Ydmyge over den tillid der vises dem...

http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/2013/10/jose-mujica-i-...

Torben Nielsen, Anne Eriksen, Martin Andersen, Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Asger Baunsbak Jensen kaster sig helt berettiget over konsulentfirmaet Mc Kinsey & Companys styring og rådgivning af den politiske udvikling i Danmark.
Men hvem styrer og rådgiver fordummelsens moder i Danmark, - nyhedsformidlingen.?
Som udeboende dansker, er det ganske forfærdeligt at læse, hvad DR Nyheder f. eks., ud fra den daglige globale nyhedsstrøm, finder "væsentligt" at danskere skal vide.
Styring eller dumhed.?

Carsten Mortensen, Per Torbensen, Martin Andersen, Niels Mosbak, Eva eldrup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Holger madsen.

Nyhederne er da fremragende.

Vi hører da om den unge Magnussen og vejret og håndbold og foldbold og kriminalitet. Og en uendelig række af genudsendelser fra dengang journalister kunne deres job.

Hvad mere kan man forlange af en kanal alle er tvunget til at støte.

Laurids Hedaa, Mandatar Torben Wilken, Torsten Jacobsen, Martin Andersen, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Egentlig ikke USA jeg havde i tankerne Niels Engelsted. De har særlige problemer fordi penge næsten er afgørende for valget, og det er bestemt ikke sikkert at kandidaten med flest penge er klogeste. Og så sidder de i en fæl gældssuppedas, som også har med penge at gøre. Jeg tænkte på mere umodne demokratier som Rusland, Ukraine eller Afghanistan. Nordkorea som eksempel på påtvungne idioter.

Valget er snart imellem der der definerer sig igennem de grupper de ekskluderer, som f.eks. DF der eksluderer alle indvandrerer og muslimer, og dem der definerer sig sog igennem de grupper de inkluderer.

Uli Fahrenberg

Forfatteren opdager at demokrati er blevet til post-demokrati, eller demokratur. Den slags har der været snak om i vel godt en 10 år, så det er for så vidt fint nok.

Forfatteren lader dog ikke (endnu?) til at have opdaget at det "oprør", der kommer fra dem han ikke bryder sig om, ikke er noget oprør!

Fascisterne i Dansk Fækalparti råber op så de bliver rødbrune i hovederne, men når det kommer til stykket, lægger de troligt stemmer til storkapitalens ("de 1%" på moderne dansk) nedskæringer.

Samme med f.x. Nigel Farage og Ukip: Svinger fantastisk store taler i EU-parlamentet, men når man så ser nærmere på Ukip, er der sgu ikke meget oprør tilbage andet end at rumænerne skal hjem.

Man skal huske at Mussolini startede ud som "socialist", og at de nazisterne kaldte sig for national"socialister"; det er der en grund til.

Det synes mig, at man i Danmark har forladt demokratiet:
Man går til stemmeboksene og stemmer på de partier, som medierne har præsenteret, og derpå overlader man den daglige politik - presset på politikerne til lobbyorganisationerne.
Vi er nødt til at få folk til at melde sig ind i vælgerforeningerne, og være aktive dér: Vælgerforeningerne skal være kritiske i forhold til de folk, de stiller op. Vælgerforeningerne skal huske på, at uanset, hvor centralistisk deres parti har skruet sine vedtægter sammen, så opstilles folketingskandidater af vælgerforeningerne: Dét er demokratiets omdrejningspunkt. Her skal kandidaterne fremlægge deres politiske ståsted, deres moral og bonafide. Og her gør de, hvis ellers demokratiet fungerer deres aftale med deres stillere.
Vælgerforeningerne bør stille det krav til de kandidater, de stiller, at de valgte ofte og regelmæssigt vender tilbage til stillerne og forklarer, hvad de arbejder med, hvordan de arbejder, hvordan de stemmer - og hvorfor.
Tager landets borgere sig ikke sammen rent politisk - og engagerer sig i deres kandidaters gøren og laden, svigter demokratiet - eller rettere - svigter folket demokratiet. Vælgerforeningerne må ikke overlade politikerne til lobbyisterne. Og lobbyisterne må på den måde presses væk fra det afgørende tryk, de i dag har på de politiske beslutninger.
Der er i mine øjne ingen anden vej.
Pressen - som vi hælder milliarder af skattekroner i hvert år - er i dag befolket af mennesker/journalister, der for de elektroniske mediers vedkommende alene synes at gå efter at please politikerne. Jeg tror at grunden er, at disse mennesker/journalister er blevet pengeafhængige: Jeg hører dem have bolig i de absolutte rigmandsområder. køre rundt i rigmandsbiler, og modtage uhørt høje honorarer. De er blevet et vedhæng til high society. Det betyder, at de alene tænker på at beholde deres lukrative jobs - eller endnu værre: at de stræber efter at få job som spindoktor for en minister, i et parti osv. Mange af disse journalister har deres meninger totalt til salg, og optræder som om de er objektive efter 3-5 år som spindoktorer og dybt involverede i partitaktiske eskapader.
Således: Pressen er ikke nogen troværdig kritisk instans. Pressen meller pressens og journalisternes kage. Længere er den fortælling ikke.
Vi kan ikke nøjes med at stemme - vi må i løbende dialog med politikerne, og det eneste sted politikernes veje krydses med vælgernes er ved opstillingsmødet i partiet. Partiets stemmetal afgøres af den mediestyrede eksponering og reklame, som partiet kan gøre for sig: Og her er det mere betydningsfuldt om tøjet er pænt, om man kan tale smart, og sige noget kvikt. Tilbage til vælgerforeningens opstillingsmøde: Her kan en aktiv engageret kritisk vælgerforening sætte landet tilbage på demokratiets spor.
Og, kære venner, der er muligvis lettere end I forestiller jer. Dagens vælgerforeninger er svare, trætte og totalt underprioriteret.
Op af sofaen. Ind i vælgerforeningen. Gør din demokratiske borgerpligt.

re.-
"De svage genfinder sig selv i de nationale partiers retorik. De vender sig imod den intellektuelle klasse, som mangler indlevelse i det at være svag"
man er sgu da ikke svag når man kan tåle at hele middelklassens psyko liberalistiske magtpyramide står på ens skuldre.!
alle der er nået der op, også den intellektuelle klasse, har sgu trådt på den svage.!-
løbet er kørt, demokratiet har spillet fallit, når det kun tjener de såkaldte stærke.!-
når nu alle her på tråden er Å så demokratiske, så erkend at DF er demokratisk valgt.!!!-
alle i de sidste par regeringer har blod på hænderne, meget blod, kan det virkeligt snart blive værre end social reform 2014, som driver folk i døden, " 2 selvmord i denne måned, hvor ofrene brændte sig til døde"
hallo.!- vågn lige op, når det er folk der starter arabisk forår, ved selv afbrænding, så kan vi forstå det.!-
her hjemme bliver den samme protest tiet ihjel.!-

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_self-immolations

foresæt bare fornægtelsen, og læg bare afstand til det i ikke vil se, i håbet om at jeres koan "demokratiet" ved hyppige reciteringer, som et andet fed hvidløg, kan holde horderne af anti intellektuelle sombier væk.!-
god fornøjelse og velkommen til fremtidens europa.!-

Henrik Stæhr

Der jo også andre løsninger, men de forandringer vi ønsker må jo helst ikke forandre så meget at magthavere, kapitalintereser og arbejdsgivere risikere at skulle betale. Derfor er facisterne i fremmarch, fordi kapitalen ikke er bange for facisme, tværtimod.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/27-of-spaniards-are-out-o...

"Der er meget lidt forskel på denne regering og en VK-regering. Personsager er der, for det kan medierne og folket forholde sig til. Men politiske ideer som grundlag for fremtidens samfundsindretning er borte. Det med rød blok og blå blok beskrives kun af farveblinde."
Her står så de Radikale - og stod ved valget - og sagde : Samarbejde ! Violet politik.
Resultat : Venstrefløjen råbte op - blå politik !
Jamen, hvad skal vi så gribe og gøre i, når ingen er tilfredse. Hvis rød-blå er pseudopolitik, må der være en tredje vej.
Baunsbak beskriver sygdommen, men udskriver ikke medicinen. Jeg venter på fortsættelsen.

Dan Johannesson

Jeg syntes at artiklen er fremragende, og at pedanteriet om detaljerne i kommentarerne, forsøger at skygge over dette. Den rummer den tydeligste skitsering af Danmarks faktiske situation, jeg længe har set på skrift i noget Dansk medie. I tillæg til Baunsbak - Jensens skarpe analyse, en væsentlig tillægsoplysning: McKinsey & Company, Bjarne Corydon og sågar cheferne fra Goldman Sachs har alle en væsentlig ting til fælles, ud over at tilhøre den elitære klasse. De deltog alle i samme BIlderberg møde i 2013. Ganske pudsigt at netop de tre aktører siden er blevet nøglefigurer i transformationen fra velfærdsstat til neoliberal konkurrencestat efter US forbillede, ikke?

Til skeptikere / realitetsfornægtere, nyd den officielle gæste liste fra Bilderberg 2013 her: http://www.telegraph.co.uk/news/politics/10102170/Bilderberg-Group-2013-...

Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen, Martin Andersen, Michal Bagger, Niels Engelsted og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Leonard Mortensen

@Asger Baunsbak-Jensen

Du burde nok lige tage at undersøge tingene en ekstra gang når du siger at venstrefløjen står uden noget, og at nationalisterne stormer frem. Du glemmer libertærsocialismen, ikke kun dens teori, men også dens praksis:

Ny ungdomsoprør på vej, denne gang mere politisk:
http://modkraft.dk/artikel/venstreradikale-i-rsoffensiv-mod-enhedslisten...
>>En praksis, der er kendetegnet ved at organisere sig basisdemokratisk, uafhængigt af eksisterende organisationer, arbejde ud fra et overordnet ønske om afskaffelse af kapitalismen igennem en revolution, en afvisning af parlamentarismen [...] Bevægelsens styrke er dog også, at aktivisterne formår – eller i hvert fald forsøger – at knytte an til mere generelle og aktuelle samfundsspørgsmål end tidligere. [...] og opråbet om klassekamp er et forsøg på at bryde billedet af de venstreradikale som udelukkende et subkulturelt miljø. [...] hovedstadens venstreradikale aktivister de seneste par år er begyndt at involvere sig mere åbenlyst i bredere græsrodsinitiativer- og kampagner. [...] Det handler ikke mere kun om fristeder, Ungdomshuset og besatte huse. Nu handler det i stigende grad også om klassekamp og faglig kamp<<

I Argentina demonstreres der ikke for nationale interesser, men sociale:
http://www.autonominfoservice.net/2014/04/15/generalstrejke-lammer-argen...
>>Sidste uge var Argentina lammet af generalstrejke. Over en million arbejdere deltog i strejken, der var den anden landsdækkende strejke [...] Strejken var organiseret af tre af landets fem fagforbund og rettede sig imod regeringens neoliberale krisepolitik. Flere sociale bevægelser sluttede op om protesten.<<

Hvis nogen skulle være i tvivl om hvorvidt det nye libertærsocialistisk orienterede Bosnien skulle se ud i Tuzla:
http://modkraft.dk/artikel/det-sociale-opr-r-i-tuzla-rummer-h-b-om-genop...
>>Så nu har der ikke været nogen regering i Bosnien i en måned, og det synes ikke at bekymre nogen. Et magttomrum som dette ville gøre enhver politiker her eller andre steder svimmel, men på gaden snakker alle om det stille og roligt, uden bekymring og med fast overbevisning. [...] den autentiske oplevelse af direkte demokrati, der opstod efter begivenhederne i Tuzla, da regeringen opgav magten. I fraværet af en regering mødes en folkeforsamling, som er åben for alle indbyggere i byen, regelmæssigt i en kommunal hal – i begyndelsen dagligt og nu to gange om ugen – for at håndtere fælles problemer og politiske spørgsmål. Dette plenum omfatter mellem 700 og 1.000 personer, ikke altid de samme. Indlæg i debatterne er korte og tidsbestemte, »talemaskiner« bliver holdt i skak. Ordstyrere bliver udpeget til hvert møde for at sikre en smidig afvikling. Emnerne skifter, og diskussionerne er fri: beskæftigelse, industri, offentlige tjenesteydelser, uddannelse, kultur, korruption, vold. Tolv udvalg er blevet oprettet for at arbejde med sager, som hidtil har været varetaget af ministerierne. Et andet udvalg er ansvarlig for forholdet til lønmodtagerne. Tre arbejdsgrupper beskæftiger sig med medier, juridiske spørgsmål og logistik.<<

......værsgod :)

Leonard Mortensen

Fik jeg sagt at mange i disse bevægelser blandt andet støtter kooperativer og arbejderråd? - Det gør økosocialisterne i Frankrig også for tiden ;)

Leonard Mortensen

Fik jeg sagt at mange i disse bevægelser blandt andet støtter kooperativer og arbejderråd? - Det gør økosocialisterne i Frankrig også for tiden ;)

Mandatar Torben Wilken

@ Brugerbillede for Leo Mortensen
Leo Mortensen fik IKKE sagt, at denne form for styring af samfundet er prøvet før. Oftes i samfund, hvor viden og evnen til bare det, selv at kunne læse ikke er tilstede. Formen du beskriver med stolthed har ingen gang på jorden i oplyste samfund. Her på Informations debatsider falden den helt til jorden. Her møder du mennesker der ved noget om det de skriver. Her er formålet ikke at overbevis, men at videregive faktuel viden. Det er tydeligt at du ikke kender det danske demokratiske system i praksis. Jeg har skrevet om det flere gange. Enhver der har noget på hjertet, også politisk, kan anmelde sig i Folketinget og anmode om at få foretræde for det relevante udvalg. Her får man 15 minutter til at fremføre sit ærinde, sine anbringender. Man kan få stillet spørgsmål fra de fremmødte medlemmer af udvalget og man kan svare på disse, alt sammen i en god og fordragelig tone. Denne mulighed har jeg brugt siden 1972 og brugen den stadig. Den giver en indsigt, som man ikke kan læse sig til i pressen. Den har en fordel mere. De politikere som man slet ikke kan være enig i og som derfor slet ikke kan lide dit fremmøde, de bliver væk fra foretrædet eller er tvungen til at opføre sig ordentligt. Den metode du beskriver giver et "skin-demokrati" som kun giver et skærmbræt til de ultra magtsyge personer, historien har været så fuld af eksempler på.

Jakob Lilliendahl

Dan Johannesson

Det er ikke pudsigt:)

Det er helt almindelige og anerkendte facts.. Bilderberg er jo ikke et nyt påfund, det er en gamle loge for fascister, kapitalister og andre magtfuldkomne i den vestlige verden.

Folkene, undersåtterne, arbejdsdyrene... Slaverne (ja undskyld) er tilsyneladende bare ligeglad og/eller nægter at tro på, at den store fortælling om demokrati er en illusion.. Så er det bedre, eller bare nemmere, at beskylde andre for konspirationsteorier mm.

Tillad mig at supplerer dit link:

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/06/03/0603205853.htm
http://ing.dk/satire/refns-satire-skidtfisk-157386
http://www.bilderbergmeetings.org/index.php

I slutningen af maj rykker verdenseliten ind et sted i Danmark, så ved i det!

Ingen hemmeligheder der..
Kun den totale fordrejning af demokrati-begreber, legitimitets-begreber, journalistiske principper, forvaltningsskik, mm. :

http://www.bilderbergmeetings.org/faq.html
http://videnskab.dk/kultur-samfund/spindoktorer-har-fast-greb-om-journal...
https://da.wikipedia.org/wiki/Magtadskillelse

En uformel magt! Lidt ligesom pressen er det.. Men ganske ganske reel! Ganske ganske udemokratisk! Totalt udemokratisk faktisk!

En loge! (Det burde være diskrediterende nok i et demokrati )

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=loge

Marianne Christensen, Holger Madsen, Philip B. Johnsen, Torben Nielsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Reaktionen på håbløsheden fra befolkningerne, udebliver naturligvis ikke, nu EU medlemslandenes regeringer, udstilles helt magtesløse, efter finanssektorens gældsætning af EU, befolkningen ser det samme syge system fortsætte, med den samme svage styring.

Det udemokratiske elitære styre i EU, har spillet fallit, finanssektoren blev reddet, men befolkningen efterladt med regningen.

Med tiden når en hel generation af sydeuropæiske unge, føler alt håb om en værdig tilværelse er forspildt, vil EU formodentlig opleve, en eskalering af uroen.

Kasper Gevaldig

I Dukkepartiet er vi hamrende trætte af adfærden hos nutidens politikere.
På trods (eller på grund) af politikernes deltagelse i folkelig underholdning som Vild med dans og madlavning i morgen-tv, har afstanden mellem politikere og befolkning aldrig været længere.
Giv din underskrift til Dukkepartiet og støt os i at redde demokratiet.
http://dukkepartiet.dk/