Læserbrev

Produktivitet er mere end priser

Debat
2. april 2014

Produktivitetskommissionen siger, at det er svært at måle produktivitet i den offentlige sektor, fordi ’kunderne’ ikke betaler for varerne. Borgerne har lige og fri adgang til skoler, biblioteker, veje, grønne områder og så videre. Vi ved derfor ikke, hvor meget de i virkeligheden er villige til at betale for varen. Og derfor kan vi ifølge kommissionen ikke måle, hvor megen værdi den offentlige sektor skaber.

For Produktivitetskommissionen er det et problem, noget vi skal arbejde aktivt for at ændre med konkurrenceudsættelse, hvor det kan lade sig gøre. Men det særlige ved den offentlige sektor er netop, at den løser opgaver, som ikke ville blive løst, hvis vi alene lod det være op til markedskræfterne. De offentlige arbejdspladser sikrer alle børn og voksne uddannelse, sundhed og kultur- og fritidstilbud, uanset hvilke postnumre de bor i. Det ville ikke være tilfældet, hvis de områder udelukkende var drevet efter markedsprincipper. I Danmark støtter vi, når livet er svært.

Værdien af den sociale sammenhængskraft og den tryghed, som det stærke fællesskab giver os, er svær at veje og måle. Omvendt ved vi, at opbakningen til, at den offentlige sektor løser opgaverne, ikke er naturgiven. Hvis ikke vi, der arbejder i den offentlige sektor, hele tiden kan levere en god ydelse og gøre en forskel for borgere og virksomheder, trækker de ressourcestærke fra og finder private løsninger.

Skab sammenhængskraft

Hvordan får vi fortsat en offentlig sektor, som hjælper flere i uddannelse? Som forebygger social deroute i stedet for at slukke ildebranden, når den er i fuld lue? Som arbejder hårdt på at skabe mere funktionelle offentlige rum? For at flere kommer i arbejde? For at sagsbehandlingen er så enkel for borgeren som muligt og så effektive for virksomhederne?

Mange offentlige arbejdspladser har set lyset. Ligesom ledelsen hos Danfoss har de indset værdien af at inddrage medarbejderne for at bruge vores viden om, hvad der fungerer ude i virkeligheden. Så vi sammen med borgerne og virksomhederne kan sikre den største effekt af de midler, som vi bruger i den offentlige sektor. Og komme af med de krav og den kontrol af vores arbejde, som ikke er med til at forbedre resultatet for borgerne. Alt i alt skabe en offentlig sektor i verdensklasse, som ikke alene leverer en ’vare’, der kan måle og vejes, men som er med til at skabe sammenhængskraft i samfundet.

Bodil Otto og Flemming Vinther, formandsskabet i Offentligt Ansattes Organisationer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her