International kommentar

Ruslands propaganda bringer Ukraines jøder i fare

Uanset hvad Putin hævder om antisemitisme i Kievs nye regering, foretrækker langt de fleste af Ukraines jøder et nationalt uafhængigt og demokratisk Ukraine
30. april 2014

Rusland vil »reagere«, hvis russiske borgere i Ukraine bliver gjort fortræd, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov. Hvem er disse borgere?

Der findes russisktalende i Ukraine, men det gør dem ikke til russiske borgere, lige som jeg heller ikke bliver englænder, fordi mit modersmål er engelsk. Der findes også mennesker, der føler sig som russere – omkring en syvendedel af befolkningen – men det gør dem lige så lidt til russiske borgere, som folk i Québec bliver borgere i Frankrig af at føle sig franske. Så svaret på gåden er: De russiske borgere i Ukraine er soldaterne i de russiske specialstyrker, der har infiltreret landet. For så vidt har Lavrov endelig indrømmet, at de soldater uden kendetegn, som ukrainerne kalder for »små grønne mænd«, er russiske soldater. Det har han gjort ved rejse det perspektiv, at de risikerer at blive gjort fortræd.

Dog lider ingen i denne informationskrig større skade end jøderne. Fra begyndelsen af Ukraines Maidan-revolution er de blevet omklamret af den russiske propaganda. Den nuværende ukrainske regering – har vi fået at vide – er sammensat af antisemitter, fascister og nazister. Russisk indgriben var påkrævet for at redde jøderne i Ukraine, forlød det.

Jøder på begge sider

Den version har gjort et vist indtryk i Vesten, men er interessant nok floppet totalt i selve Ukraine. Putin synes at have troet, at Ukraines jøder ville identificere sig med Rusland, især i truende tider. Endnu engang har han forregnet sig. Jøderne i Kiev har generelt taget parti for de protesterende i Maidan og var faktisk til stede under protesterne fra begyndelsen til enden. Da Viktor Janukovitjs regime forsøgte at installere et diktatur i januar, var jøder blandt dem, der modstod vold med vold. Der var endda en jødisk kampenhed, en sotnia. En del ukrainske jøder vendte tilbage fra Israel og gjorde god brug af deres uddannelse fra de israelske forsvarsstyrker. Ukrainske jøder i Israel sendte støttebudskaber via sociale medier og satte spørgsmålstegn ved den ensidige dækning af protesterne i israelsk presse.

Da Janukovitjs regime efter russisk pres gennemførte sin snigskyttemassakre på demonstranter i februar, var en af de dræbte ukrainsk jøde. På selve Maidan rejste en ukrainsk kunstner af jødisk oprindelse en ekstraordinær skulptur kaldet Muren.

I Ukraines nye foreløbige orden er jøder i høj grad til stede i det ukrainske offentlige liv. En af dem er vicepremierminister, en anden, Ihor Kolomoiskij, er guvernør i Dnipropetrovsk-regionen. Han kom tilbage fra sin trygge tilværelse i Schweiz for at tage ansvar for et østukrainsk territorium på tærsklen til en ​​russisk aggression. Han har tydeligvis taget udfordringen op. Han har overtaget den ukrainske nationalismes symboler som sine egne, latterliggør Vladimir Putin som en »skizofren dværg« og tilbyder dusør for tilfangetagne »små grønne mænd«, som dog ikke synes at have forvildet sig ind på hans område.

Dog er den vigtigste afgørende pointe her, at ikke alle jøder støtter den ukrainske revolution. Mykhailo Dobkin, en fremtrædende pro-russiske politiker i Ukraine, er også jødisk. Men ganske som hans politiske modstander, Kolomoisky, er han en aktiv og magtfuld figur i det civile liv – ikke et offer eller et symbol.

Et veritabelt gangstervælde

Når Ukraine holder præsidentvalg den 25. maj, er det næppe sandsynligt, at mange jøder vil stemme på en jødisk kandidat. For det store flertal af ukrainske jøder handler spørgsmålet om ukrainsk uafhængighed om medborgerlig identifikation, ikke etnisk identifikation. At reducere jøder til deres etnicitet er det første skridt i retning af at gøre dem til et kollektivt symbol i en propagandahistorie. Og det i en situation, hvor de, som bruger mest vold, kan komme til at fortælle historien først.

Jøder kan selvfølgelig udmærket blive ofre på grund af deres baggrund, og hvis den russiske invasion udvikler sig yderligere, vil de sandsynligvis blive det, sammen med romaerne og Krim-tatarerne, der allerede må tåle, at russiske tropper styrer dele af ukrainsk territorium. I sidste uge dukkede en pamflet op i Østukraine, som opfordrede alle jøder til at lade sig registrere hos de separatistiske myndigheder, og selv om den nu ser ud til at være et falsum, har hændelsen forståeligt nok vakt frygt. Holocausts historie viser, at få ting er mere risikable for jøder end nedbrydelsen af ​​de statslige institutioner og retsstatens principper – begge dele er åbent et mål for og en konsekvens af den russiske politik. Jøder i de dele af Donetsk og Luhansk, hvor Rusland har overtaget kontrollen, kan ikke længere regne med retsstatens forudsigelighed. Et veritabelt gangstervælde er blevet den umiddelbare konsekvens af den russiske intervention. Interventionen i Ukraine har afledt vores opmærksomhed fra de væsentlige historiske kendsgerninger. Den ene er revolutionens virkelige bedrift. Her har en massebevægelse arbejdet frem mod et klassisk revolutionært mål og rent faktisk fået held til at detronisere en kleptokrat. En anden er katastrofen for russisk udenrigspolitik, som ved at presse det tidligere ukrainske regime med stadig mere hårdhændede metoder til sidst opnåede et resultat, der var præcis det modsatte af, hvad de russiske ledere havde ønsket sig, nemlig pluralisme og valg.

Men hvad vi frem for alt har savnet opmærksomhed på, er den måde, hvorpå oplevelsen af ​​revolution og kontrarevolution har gjort det muligt for så mange at genoverveje deres identitet. Hvad Ukraines jøder angår, har flertallet valgt at være ukrainske jøder.

Timothy Snyder er historiker.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • HC Grau Nielsen
HC Grau Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Engelsted

Den gode professor Snyders traktat får det til at lyde som om, at jøder er ved at overtage Ukraine!

Da Viktor Janukovitjs regime forsøgte at installere et diktatur i januar, var jøder blandt dem, der modstod vold med vold. Der var endda en jødisk kampenhed, en sotnia. En del ukrainske jøder vendte tilbage fra Israel og gjorde god brug af deres uddannelse fra de israelske forsvarsstyrker.

Ja, en er ligefrem er rejst fra sit gode jobs i Schweitz for at blive udnævnt til guvernør i Dnepropretovsk, hvor han har overtaget den ukrainske nationalismes symboler som sine egne, latterliggør Vladimir Putin som en »skizofren dværg« og tilbyder dusør for tilfangetagne »små grønne mænd«, som dog ikke synes at have forvildet sig ind på hans område.

Hvem er det her primitive propaganda beregnet til? Professorens kolleger på Yale? Næppe. Universitetets donorer? Måske. Informations læsere? Bedøm selv. Hvad tænker avisen på, når den bringer slags?

Torben Selch, Per Torbensen, Tom Paamand, Heinrich R. Jørgensen, Michael Kongstad Nielsen, Martin Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Regeringen i Ukraine kaldes i denne artikel den "nye regering", ikke den illegitime eller kupregeringen. Og at den er sammensat af hovedsagelig højreradikale partier, nævnes ikke, men jøderne i Ukraine påstås at foretrække et nationalt uafhængigt og demokratisk Ukraine. Men det er jo ikke det, de har i øjeblikket, det har Rusland påpeget, så der er ingen modstrid mellem Ruslands ønsker for Ukraine, og de ukrainske jøders ønsker for Ukraine.

Martin Andersen

En rig ukrainsk forretningsmand, milliardæren Igor Kolomoiski, har sagt sit gode job i Schweiz op for at blive ny regerings guvernør i Dnepropetrovsk i Østukraine - han har netop udbetalt Right Sektor 500.000 hrynas (50.000 dollar) for at dræbe 19 ubevæbnede demonstranter i østukrainsk lufthavn den 16. april:

Alexander A - en almindelig borger i Østukraine - har skrevet et brev til europæere herom - den 24. april 2014:

"Dear European friends!
(...)
We are vigilant realizing how much damage could provocateurs and mercenaries inflict on us by staging real terrorist acts!

They did it once in Mariupol on April 16. Unknown persons started to shoot at peaceful protesters gathered in front of the entrance to a military installation. 19 unarmed people died.

What is stunning – the killers were remunerated publicly! Billionaire Igor Kolomoisky said he paid them 500.000 hryvnas (around $50.000). $2600 is the price of human life in the contemporary Ukraine! (...)

The government appointed Kolomoisky (næstrigeste oligark i Ukraine red.) governor of the Dnepropetrovsk region!”

http://www.strategic-culture.org/news/2014/04/24/letter-to-european-frie...

Niels Engelsted

Kolomyski has used Privat's "quasi-military forces" to enforce hostile takeovers of companies, sending a team of "hired rowdies armed with baseball bats, iron bars, gas and rubber bullet pistols and chainsaws" to forcibly take over a Kremenchuk steel plant in 2006,[17] and has used "a mix of phony court orders (often involving corrupt judges and/or registrars) and strong-arm tactics" to replace directors on the boards of companies he purchases stakes in.[18] Kolomyski was criticized by Mr Justice Mann in a court case in London involving an attempted hostile takeover of an oil company, with the judge stating that Kolomyski had "a reputation of having sought to take control of a company at gunpoint in Ukraine" and that there were "strong grounds for doubting the honesty of Mr Kolomoisky"

Slog lige den israelske ukrainer op på wikipedia, hvor man blandt andet kunne læse ovenstående. Der er flere kup, læs selv. Også en betalingsstandsning, da Cimber Air gik ned med vores ven her som hovedaktionær.

Niels Mosbak, Steen Sohn og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Hvis nogen søger information og fakta om Ukraine og den aktuelle geo-politiske konflikt, er der heldigvis muligheder. F.eks. er denne YouTube-kanal leveringsdygtig i begavede og velfunderede betragtninger, i fald det skulle appellere til nogen.

Martin Andersen

Stakkels Dnepopropetrovsk region med en sådan type forretningsmand som guvernør!

Efter at ukrainske soldater i 93th brigade havde nægtet at dræbe egne landsmænd i Østukraine, brugte Kievs midlertidige regering og deres guvernør i Østukraine, Kolomoisky, neo-nazistiske Right Sektor kræfter til henrettelse af soldater, som ikke ville skyde på civile demonstranter i Østukraine.

Right Sektor militsmedlemmer - betalt af Kolomoisky - åbnede ild mod soldaterne i 93th brigade:

"Andrey Kiselev, a young conscript assigned to the 25th airborne brigade, was killed by Pravy Sector militants in the Dnepropetrovsk airport. His murder is a real tragedy. (...) But before that he had made a call to parents to say he was to be killed for refusal to fire at people. Now the parents want justice but they are haunted by special services, military prosecutors and the military."

http://www.strategic-culture.org/news/2014/04/28/ukrainian-soldiers-kill...

Interview med Andre Kiselevs forældre om drab på deres søn for ikke at ville skyde på egne landsmænd i Østukraine: http://vk.com/wall-70006340_45969

Torben Selch, Heinrich R. Jørgensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Russia Today's program 'CrossTalk' den 21. maj har Timothy Snyder's seneste skriverier som et af sine omdrejningspunkter. Udsendelsen kan varmt anbefales - det er yderst interessant og lærerigt.

georg christensen

Hvis ikke andet er brugbart, så sendes "Jøde problemet" på dagsordnen.

Hvis ikke Ukrainerne føler sig truet af russerne eller (det såkaldte VESTEN), sendes så gerne (Jødeproblemet på dagsordnen). Et Araber problem, som i flere tusinde år har været tilstede.

Hvem var det, som konsekvent forsøgte at udryde jøderne?. medens alle andre bare kiggede på med et smil i øjet.

Af og til, spørger jeg mig selv om: Tyskernes Nazister efter anden verdenskrig har overtaget styringen af Amerika?

NB: En Jøde, en katolik, en protestant, en muslim, en hindu, o.sv. er for mig kun en form for "illutions"forvirring, (undskyld?) "ABE", meneskehedens laveste nuværende sammenlignelignende forbundsfælle.