Læserbrev

Samfundet har gavn af arkitekter

Debat
10. april 2014

Innovation er et af tidens mest brugte buzzwords. Få ved, hvad det dækker over, men alle vil have det – i vækstens og konkurrencens navn. Derfor klinger det hult, når uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) stiller arkitektuddannelsen i farezonen, når det gælder reducering af antallet af studiepladser. Særligt fordi meldingen går stik imod regeringens egen vækstplan for kreative erhverv, som netop anbefaler en styrkelse af de kreative uddannelser som led i bestræbelserne på at skabe vækst på baggrund af kreative og innovative kompetencer.

Ministeren har ret i, at det er foruroligende, at der er så mange arbejdsløse arkitekter, men vi skal ikke glemme, at arkitektfaget er konjunkturfølsomt, og at vi har været gennem snart seks års massiv finanskrise, der stadig trækker dybe spor i arkitekternes arbejdsløshedsstatistikker.

Der, hvor vi står nu, ligger løsningen ikke i at skære i antallet af arkitektstuderende. Den ligger blandt andet i at få omsat de mange kreative kompetencer, Danmark rent faktisk har endnu bedre. Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi har lavet en undersøgelse der viser, at 40 procent af de danske virksomheder gerne vil bruge kreative kompetencer, men kun 5 procent rent faktisk gør det. Derfor er der et stort arbejde at gøre i forhold til at udbrede viden om de kreative fags kompetencer til områder af arbejdsmarkedet, hvor vi ikke traditionelt set har set anvendelse af kreative kompetencer.

Vi skal satse på kreativitet

At udbrede viden om de kreative fags komptentencer er et arbejde, vi i Arkitektforeningen tager på os, men som også indebærer en ændret indstilling hos arbejdsgiverne.

I dag er omkring 40 procent af de danske arkitekter ansat på arkitekttegnestuer, mens de resterende 60 procent er beskæftiget i blandt andet den offentlige sektor, hvor de for eksempel arbejder med planlægning, grøn omstilling og forskning. Andre arbejder i det private i virksomheder som Velux og Lego.

Hvis Danmark skal bevare sin position som videns- og velfærdssamfund, har vi hårdt brug for de kreative løsninger. De er nemlig en del af svaret på, hvordan vi løser udfordringer, der handler om at bygge og planlægge, så vi kan håndtere klimaforandringer som øgede vandmængder, demo-grafiske udfordringer som befolkningstilvækst i nogle byer og affolkning i andre samt velfærdsproblematikker som indretningen af skoler, plejehjem, hospitaler med mere. Derfor er det en kortsigtet og ubæredygtig løsning at skære i arkitektuddannelsen.

Jane Sandberg, adm. direktør i Arkitektforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Hmmmmm................Det ene øjeblik er konkurrence svaret på næsten alt, men når der skal findes besparelser i uddannelsessektoren (og det skal der jo åbenbart) - er konkurrence åbenbart sat ud af kraft?

Jo flere arkitekter, jo billigere arkitektur - eller hvad?

Neeeej........det handler I LANGT HØJERE GRAD om at ITALESÆTTE (buzzword!) - at vi nu må skære ned på de videregående uddannelser på grund af krisen.

BESKÆFTIGELSESPARAMETRE ser ud til at være midlet (aktuelt) til - at nå det politiske mål: AT SPARE.
Ligesom historier om dovne Robert og Carine forud for kontanthjælps- og dagpenge "reform".

Det er idioti, at ville regulere VIDEN - ud fra ØKONOMISKE modeller som ingen (eller stadigt færre) alligevel har tillid til længere.

INGEN kan sige noget meningsfuldt om, hvad vi laver og lever af om 5-10 år.

Når det er sagt, så skal uddannelsesinstitutionerne fremover koncentrere sig om, at skabe rammer for fordybelse i stedet for meningsløs ensretning.

Ellers vil vi for alvor være fortabte, mener jeg.

Arkitekter og andre gode folk, kan jo så mange ting!

Det er ikke universiteterne (alene!) der har skabt krise, og ledighed. Kapitalismen er problemet.

Individualismen som udviklede sig i overforbrugssamfundet er løbet imod en mur, og flere og flere kan nu se - at det ikke er nok, BARE at være blandt de bedste.

Der er ikke job nok til alle FOR TIDEN. Uanset hvordan vi indretter vores uddannelsessystem.

Det er trist og mange vil søge og med tiden opnå beskæftigelse, et godt stykke fra deres egentlige uddannelsesmæssige kompetencer, men det er ikke nyt.

Nyt er, at nærmest alt - nu er målt og vejet (undersøgt).
Forskerne bruger næsten alt deres vågne tid på at få penge ud af magteliten, som når alt kommer til alt -bestemmer musikken.
VELBEKOMME! (den nødvendige poliitk er den "Lysende sti"!).

Dog har vi glemt den enkelte lære, at jo mere vi ved - jo mere går det op for os; at vi IKKE VED noget om.

For tiden kan man "fordre svin" med ledige jurister - oplever jeg.
De søger typisk job indenfor alle hånde typer af administrativt arbejde i især forvaltningen, ligesom de fleste ledige samfundsfaglige kandidater.

Du kan udklække 100 jurister for den samme pris som det koster at udklække et hold på 10-20 tekniske specialister (hvis der er grej eller udstyr involveret!).
AMU kurser er dyrere end jurabøger. Kan du se pointen?

Det er alles kamp imod alle.

Det nye sort er, at nogen stadig tror på -at DE kan styre det. DET kan de ikke!

God dag der ude

John Christensen

Jobkonsulenten: "Hvad kan du?".
Den ledige: "Ingenting".

Godt, så slipper vi for at omskole dig!