Kronik

Hvorfor siger vi ikke tak til østarbejderen?

De ansvarlige politikere burde gøre det klart for danskerne, at Danmark ikke kan undvære østarbejderne. Vi risikerer, at europapolitikken bliver overladt til en koalition af nationalromantikere og senkommunister
Erhvervslivet i Danmark har brug for de udenlandske arbejdere, der de seneste år er kommet til landet for at passe det arbejde, de fleste danskere ikke vil røre med en lillefinger

Morten Germund

Debat
3. maj 2014

Narvik, Monte Cassino og Arnhem. De tre byer i henholdsvis Norge, Italien og Holland ligger nok uden for de fleste danske turisters ruter i Europa.

Men hvis man alligevel skulle være der, så kan man i nærheden af disse byer finde en militærkirkegård fyldt med polske navne. Det var tre af de vigtigste slagmarker under Anden Verdenskrig, og selv om polakkerne allerede i 1939 blev nedkæmpet af Nazityskland var der selvfølgelig enheder fra den polske eksilhær til stede senere.

De faldne polske soldater blev stedt til hvile under kampråbet: »For jeres frihed og for vores« – »za nasza i wasza wolnesc«. De polske soldater kæmpede ikke blot for deres eget lands selvstændighed og frihed, men for at alle nationer i Europa skulle nyde godt af »retfærdighed og frihed under Guds øje,« som en polsk general udtrykte det under Napoleonskrigene.

Nå, men nu har vi 2014. Og selv om Danmarks indsats under Anden Verdenskrig ikke ligefrem var noget at råbe hurra for, så har den danske offentlighed åbenbart besluttet sig for, at tilrejsende arbejdstagere fra Polen og andre lande i Central- og Østeuropa udgør en voldsom trussel mod hele det danske samfunds eksistens.

Ifølge en meningsmåling udført for Ugebrevet A4 nægter to ud tre danskere at anerkende, at arbejdstagere fra andre EU-lande har ret til sociale ydelser – dagpenge, pensionsindbetalinger, børnepenge og så videre – når de arbejder i Danmark.

Nu er meningsmålinger én ting. Hvis man stiller spørgsmålet rigtigt, kan man for det meste få folk til at give det svar, der passer ind i overskriften, sådan som nogle af os ældre journalister udmærket ved.

Men efter at jeg for første gang i mere end 20 år har opholdt mig i længere tid i Danmark her i de seneste måneder, er det lidt skræmmende at opleve, hvor lav tolerancetærskelen er hos danskerne, og hvor svært det er at komme igennem med saglige argumenter.

Intet galt med ’vores’ ukrainer

Oppe i den normalt fredsommelige nordjyske landsby, hvor jeg kommer fra, går de indfødte og vrisser nede i Brugsen over, at polakker og andre skal have børnepenge.

Sjovt nok bor og arbejder der mindst et halvt hundrede østarbejdere i landsbyen, der huser godt 1.000 sjæle. De fleste af dem ukrainere, men der er også polakker og rumænere og vist nok også en enkelt hviderusser iblandt de tilrejsende. De arbejder næsten alle i landbruget; især i pelsdyravlen, og de bor i de mere eller mindre faldefærdige huse, som er usælgelige.

I landsbyen er man sådan set enige om, at der sandelig ikke er noget galt med ’vores’ ukrainere og polakker, der betragtes som arbejdsomme, og som ikke skaber de store problemer. Heller ikke nede i Brugsen, når de med et ofte fortvivlet blik kigger ned på udbuddet i køledisken.

Altså må det være alle de andre østeuropæere – dem uden for landsbyen – der er noget galt med.

Og sådan synes danskernes holdning åbenbart generelt at være til de arbejdstagere fra Central- og Østeuropa, som i de seneste år er kommet til Danmark for at passe det arbejde, som de fleste danskere – og i hvert fald slet ikke de unge – vil røre med en lillefinger: at muge ud i grisestaldene, pelse mink, klare det mere hårde knoklearbejde i byggeriet, at rede senge og gøre rent på hoteller landet over og at arbejde som au-pair-piger i overklassehjemmene i København og Aarhus.

Alle anerkender østarbejdernes flid og sparsommelighed, og at de ikke ligefrem skaber de samme problemer og udfordringer for det danske samfund, som en del andre indvandrere har gjort – alene af den grund, at de jo som en del af den europæiske kulturkreds, har lettere ved at integrere sig. Men de skal åbenbart ikke nyde godt af de samme rettigheder, som deres danske kolleger.

I den ophidsede debat om den såkaldte velfærdsturisme har mere besindige kræfter da også påpeget, at det ikke lige frem er østarbejderne, der suger bunden ud af hverken statskassen eller de kommunale kasser. 0,6 procent af det samlede beløb, som udbetales i børnepenge og ungdomsydelser i Danmark, går til østarbejdernes familier. En analyse lavet af Dansk Arbejdsgiverforening på baggrund af de officielle tal viser, at hver østarbejder i gennemsnit får 34.000 kroner om året i sociale ydelser på linje med, hvad borgere bosat i Danmark fra lande som Tyskland, Storbritannien og Sverige får (33.800 kroner i gennemsnit).

Hver dansker trækker derimod velfærdsydelser for 46.400 kroner om året.

Så konklusionen i Danmark burde være den samme, som man er kommet frem til i Storbritannien, hvor man har modtaget langt flere østarbejdere. Nemlig at de bidrager positivt til udviklingen af den britiske økonomi, mens de samtidig modtager velfærdsydelser i væsentlig mindre grad end briterne selv, sådan som tænketanken Centre for European Reform, CER, har opgjort.

Sandheden er jo den banale og indlysende, som hverken de politiske partier eller erhvervslivet i Danmark, tør nævne: At store dele af erhvervslivet – i hvert fald landbruget og hotel- og restaurationsbranchen – ville være ilde stedt uden arbejdskraften fra østlandene og kan blive tvunget til at dreje nøglen rundt.

Og danskerne kan lige så godt vænne sig til det. For næste sektor bliver hospitals- og sundhedsvæsnet, hvor Danmark i de kommende år kommer til at ’importere’ læger i stor stil, fordi de unge åbenbart ikke har mod på at gennemføre et lægestudium.

Danmark som kræmmernation

Der er også andre økonomiske forhold at tage stilling til, når regnskabet med østarbejderne eller for den sags skyld de unge central- og østeuropæere, der studerer i Danmark, gøres op. Nogle af dem vender tilbage til deres hjemlande. Andre bliver i Danmark. Men der bliver knyttet nogle økonomiske og menneskelige bånd, som Danmark kan nyde godt af senere.

Inden for få år løber de nemme år for dansk økonomi ud i takt med, at olien og naturgassen fra Nordsøen slipper op. At Danmark som det eneste EU-land siden 1980’erne har været mere end selvforsynende med energi, har været en blød dyne for økonomien, som skiftende statsministre besynderligt nok aldrig har nævnt i deres nytårstaler, når de skulle rose Danmarks økonomiske politik.

Danmark skal tilbage i rollen som den lille kræmmernation, der skal leve af sine varer på messer i München, Milano og Manchester. Og såmænd også i Warszawa og Kijev. Polen er blevet et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder, og når Ukraine endelig får viklet sig ud det russiske favntag, står landet med dets 45 millioner indbyggere og store landbrugs- og industriressourcer til at gentage Polens imponerende økonomiske vækst de seneste år. Og så er det godt at have de menneskelige kontakter.

Da det gik ganske trægt med at få gang i EU-optagelsesforhandlingerne med østlandene i begyndelsen af 1990’erne, advarede den tidligere polske præsident Lech Walesa om, at der ikke måtte gå et »sølvtæppe« ned gennem Europa mellem rige og fattige lande. Danske regeringer kæmpede – uanset partifarve – hårdt for, at østudvidelsen kom på plads. Ikke blot af rent idealistiske årsager, men fordi østudvidelsen skabte et økonomisk potentiale for Danmark.

Man kunne ønske, at de nuværende politikere på Christiansborg og i Europa-Parlamentet ville forsøge at forklare deres vælgere det samme i dag.

Ole Bang Nielsen er journalist og har arbejdet i Bruxelles siden 1990

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Simone Bærentzen

Det er en temmeligt bizar påstand at Danmark ikke kan undvære østarbejdere fordi de bestrider størstedelen af jobbene i visse industrier. For ganske få år siden var det jo primært danskere, der bestred de samme job, og der er jo ikke opstået en eller anden kulturelt betinget modvilje imod beskidt/hårdt arbejde i løbet af de år.

Dét, der til gengæld er sket, er en betydelig forringelse af løn- og arbejdsforhold i ovenstående brancher - ofte i forbindelse med udlicitering til løndumpingfirmaer. Hvis der ikke var sket dette skred, havde der ikke været masseflugt af danske arbejdere fra brancherne. At sige nu at man skal erkende at der er behov for østarbejdere, der er villige til at tage disse jobs, er samtidig at sige at det er ok at der findes arbejde i Danmark, hvor forholdene er så ringe, at kun desperate mennesker vil acceptere dem. En falliterklæring, synes jeg.

Østarbejderne skal da være velkomne heroppe, men på ordentlige vilkår.

morten Hansen, Peter Hansen, Sascha Olinsson, Rune Petersen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Vivi Rindom, Lars Bo Jensen, Michal Bagger, Mogens Højgaard Larsen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ar hylde de mennesker, som må tage lortejobs i Dk,
fordi de ikke kan tjene til dagen og vejen i deres hjemland..
Det kan vi såmænd godt.
Mennesker som er villige til at opgive sin familie, sit hjemland, sit sprog og sin kultur, fordi kulturen der ikke kan ernære sine borgere, er da respekt værd.
Den problemetaisk del er at acceptere en kultur i et fællesskab, som har så elendige forhold, at den må sende sin befolkning udenlands for at tjene til sig selv og sin familie.

Hvad faen er det for et fællesskab, EU,, som ynder den logik, at borgerne skal migrere, for at kunne leve og forsørge sin familie i hjemlandet, og som samtidig undergraver arbejderbevægelse i arbejdslandet?

Og lad mig understrege: De virksomheder i Danmark, som ansætter mennesker på dumpingvilkår for selv at tjene til fede forhold - de bør kvæles langsomt af forbrugerne.

Er der btw en som kan anbefale mig en gartnerivirksomhed i danmark, som beskæftiger overenskomstansatte arbejdere, hvor jeg kan købe mine tomater, agurker og andre dagligvarer uden dårlig samvittighed?

Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Jørn Petersen, Lars Bo Jensen og Mogens Højgaard Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det handler om, at det danske sociale system ikke er bundet op på skat og arbejdsmarked, det er en ubetinget betryggelse af landets statsborgere, på god demokratisk vis. Og vi ønsker for alle, at de skal have samme mulighed - i deres oprindelsesland. Det handler ikke om penge, det handler om det princip, at danskere selvfølgelig ikke ønsker, hvis de rejser ud, at miste adgangen til det system, de og deres familier i generationer solidarisk har bidraget til.
Vi står i den situation, at de rigeste ved at betale stadig mindre i løn og skat, fjerner det økonomiske grundlag for velfærdsstaten. Det er dét, der er vores rigtige problem.

Mogens Højgaard Larsen

Det var dog en SYG observans af vilkårene på det danske arbejdsmarked, at vi nærmest skal hædre de mennesker, der undergraver arbejdsmiljø og bæredygtige lønninger.

Naturligvis skal vi ikke skose den enkelte østarbejder, der naturligt nok - og som regel i kraft af dennes kompetencer - arbejder her i landet, for at sikre sig og sine imod det armod der er dagligdag i hjemlandet.
Det er da fuldt forståeligt, at disse mennesker kæmper for en bedre fremtid, ligesom det er fuldt forståeligt, at de mener sig berettigede til de velfærdsydelser, vi andre danskere modtager. (De tror jo trods alt, at de betaler skat på lige fod med os andre, selv om de har fradrag for langt over 100.000.- kr. til dobbelt husførelse, kørsel til hjemlandet og "udetillæg"...)

Alligevel kan det ikke undgå at vække en vis undren over, at Ole Bang Mikkelsen fuldstændigt negligerer, at østarbejdernes tilstedeværelse her, praktisk udelukkende tjener det ene formål, at bringe danske lønninger og arbejdsvilkår NED på det niveau, der findes i de lande, de er udrejst fra.

Ifølge CEVEA er uligheden i Danmark steget 5 gange mere en gennemsnittet siden 2005. Inden 2020 vil forskellen mellem rig og fattig i Danmark være den samme, som i Rumænien (!), og alt dette, takket være en arbejdsmarkeds- og økonomisk politik, der enøjet er gået efter at forgylde de, der allerede har, og (endnu mere markant) at udstøde dem, der ikke lever op til kravene om den hypereffektive arbejder, der ofrer gud, konge, fædreland og familie for at kunne kalde sig moralsk og samfundsbevidst Dansker anno 2014

Torben Nielsen, Sascha Olinsson, Rune Petersen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Lars Bo Jensen og Michal Bagger anbefalede denne kommentar
Carsten Straarup

Det er dæleme et flot retorisk greb af Ole Bang Nielsen at trække de 'frie polske styrker' og deres heroiske indsats på 2. Verdenskrigs slagmarker ind i noget som grundlæggende er en strukturel økonomisk problematik!
Ikke et ondt ord om polsk - eller nogen anden østeuropæisk - arbejdskraft, men det er oplagt at der i bygge- og anlæg f.eks. praktisk taget ingen østeuropæere ville være i Danmark, hvis i k k e det var for 'social dumpning'!
De kulturelle og sproglige vanskeligheder; logistiske omkostninger m.m , der trods alt er ved indsats af østeuropæere udlignes k u n af betydeligt lavere lønomkostninger - og i en tilstand uden absolut fuld beskæftigelse i en sektor er det således oplagt at immigrantarbejdere næsten pr definition er lig med social dumpning..
Europas Forenede Stater eksisterer i k k e - de økonomiske og politiske forskelle er i overskuelig fremtid alt for store til at 'arbejdskraftens frie bevægelighed', såfremt den indbefatter adgang til skattefinansierede velfærdsydelser, kan få nogen lykkelig udgang for det danske samfund.

Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Lise Lotte Rahbek, Lars Bo Jensen og Michal Bagger anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Hvad er det for et virkelighedsfjern overbetalt overklasseløg, som har skrevet denne artikel?

Niels-Simon Larsen

Sådan bliver man altså af at opholde sig 20år i EU. Jeg vil håbe, at OBN giver sig selv 20år i Danmark nu. Måske kan han være så heldig at blive udkonkurreret af en polsk journalist, der bor i et faldefærdigt skur, for det er nok først, når OBN mærker afviklingen på sin egen krop, at vi andre kan gøre os håb om, at han skriver anderledes.
Danskerne er rigtigt tarvelige, når de ikke vil lave det beskidte og bestialske arbejde som at klippe halen af en lille gris osv. Det strejfer overhovedet ikke OBN, at penge ikke skal være det eneste, der regerer et samfund, og at der kunne være andre værdier at tage vare på end at arbejdskraft og handel racer verden rundt.
Artiklen er et meget fattigt grundlag at tage en debat på.

Torben Nielsen, Jan Weis, Simone Bærentzen, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Hansen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Forarmingen af folket i verden. vil kun føre til voldsom uro.

Når den dag kommer hvor det hele eksploderer. så lad ikke dem der bærer ansvaret få lov at skjule sig.

Kjeld Hansen

Jeg har aldrig i mine 52 år læst en artikel, som skyder mere forbi som denne. Journalisten har intet fattet af problemstillingen som den almindelige borger i Danmark står over for i forhold til åbning for alle sluser med løn trykkende billig arbejdskraft fra øst Europa.

Jan Weis, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

...Men det kan man vel heller ikke forvente af en journalist, som har opholdt sig i et verdensfjernt miljø i Bruxelles i over 20 år med en hyre på den rigtige side af 500.000 kr. plus blyant penge og andet fryns, som i sig selv udgør en fuld løn.

- Så mister vel enhver jordforbindelsen.

Og det er måske i sidste ende det som er galt i dag med den stigende afstand mellem vælgerne og politikerne.

- Magt eliten lever i dag helt uden for den almindelige borgers parametre.

Kjeld Hansen

... Journalistlønnen i Bruxelles er skattefri naturligvis. Det glemte jeg lige.

- Trivialiteter som SKAT skal den slags mennesker naturligvis ikke belastets med.

Bo Johansen

Jeg vil gerne se dokumentation for at der ikke er nogen der gennemføre et dansk læge studium, som skribenten hævder.
Iøvrigt er det en forbandet uskik i artikler til debat, at tildele hele befolkningsgrupper prædikater som enten flittige, dovne, problematiske osv.

Rasmus Kongshøj, Kjeld Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Bo Johansen

Jeg tror så bare ikke at man skal tillægge al modstand nationalisme eller kommunisme. Som andre korrekt har påpeget handler det også om løn og arbejdsforhold og niveuet for velfærdsydelser. Jeg tror ikke man skal undervurdere almindelige menneskers evne til at resonerer, at når der fra politisk side bliver fremhævet at der skal laves reformer og nedskæringer for at bevare fremtidig velfærd så vil yderligere nedskæringer også finde sted i fremtiden og især hvis arbejdsløsheden for personer bosiddende i Danmark stiger samtidig med at den importerede arbejdskraft stiger og lønnen presses nedad.
Og det er så her at debatten tit både starter og strander med beskyldninger om hele nationers påståede meget positive eller meget negative folkekarakter, desværre.

ulrik mortensen

Mangel på arbejdskraft? Professor og ekspert i arbejdsmarkedsforhold Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet:
"Han slår fast, at myten om, at vi vil mangle arbejdskraft, er helt forkert: Arbejdsstyrken vil tværtimod vokse på en måde, som nærmest ikke er set før. Så vi kan godt afblæse hele debatten om mangel på arbejdskraft" ...
http://www.b.dk/nationalt/mangel-paa-arbejdskraft-afblaest-350.000-paa-v...

Rasmus Kongshøj, Jan Weis og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Rent propagandavrøvl - den danske offentlighed har ikke besluttet andet end – at danske politikere og moralsk anløbne såkaldte arbejdsgivere - som om de gav noget som helst andet end hovedpine hos ordentligt folk - under dække af umoralske EU-direktiver - fuldt ud lever op til den neoliberale karakteristik dumhedens banalitet – hvor andre før i tiden kunne forsynes med etiketten ondskabens banalitet - hvilken kategori hr. OBN tilhører skal være usagt – men han retter skytset det helt forkerte sted hen – så skal vi ikke bare nøjes med at kalde det - tidens primære EU-svøbe – hvis man da ikke frivilligt lader sig ramme på eksistensen som EU-borger …

Claus Jensen

Det er vel ikke mærkeligt, at Ole Bang Nielsen har fået det indtryk fra sin gyldne pind nede hos EU-powerplayerne i Bruxelles, at den danske ungdom hverken gider være grisepassere eller læger. Fascistiske diktatorer med drømme om verdensherredømme har altid været umådeligt optaget af ungdommens moralske forfald, defineret som en manglende vilje eller evne til at indgå som arbejdsbier i den korporate stats produktionsmaskine.

Eva eldrup, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

At østarbejdere i dette land desværre ender op med at være en del af løntrykkeriet og dermed er ødelæggende for den danske model er sørgeligt. At det skulle være deres skyld er dog helt misforstået. Skylden ligger udelukkende hos uduelige politikere og griske forretningsdrivende. Ordentlige løn og arbejdsforhold til alle arbejdere i DK og snip snap snude så er det problem ude.

Simone Bærentzen, Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Østarbejderne er nemmere at snyde end danskerne, måske derfor nogle virksomheder vælger dem fra øst!
http://politiken.dk/oekonomi/ECE619842/iss-snyder-mange-ansatte-for-loen/

Peder Kruse

Vi burde sige tak til østarbejderen, helt på samme måde som bomuldsproducenterne i USA burde sige tak til negerslaverne i de gode gamle dage.

Egentlig mærkeligt at undre sig og beklage sig over, at så tæt samarbejde mellem så mange forskellige nationer giver konflikter. Der er kun to veje : Udligning af alle forhold over tid eller omgående udmelding i erkendelse af, at der er tale om kemiske stoffer, der ikke kan forenes.
Vælges den første, fortsætter utryghed, splittelse af familier, hjerneflugt, forringelse af national sammenhængningskraft og solidaritet, - og alle mulige andre ødelæggende forhold for os og for de andre.
En udmelding vil resultere i det modsatte, men ikke uden andre problemer. Til gengæld sker det i frihed og suverænitet. En elefant parrer sig ikke med en mus - og musen er godt dum, hvis den prøver.
Og som Niels-Simon Larsen siger : "........at penge ikke skal være det eneste, der regerer et samfund, og at der kunne være andre værdier at tage vare på end at arbejdskraft og handel racer verden rundt."

Philip B. Johnsen

Det er en god artikel, det er en almindelig EU tilhænger holdningen, hvis man troede noget andet, har man ikke forstået hvad EU er for en union.

Nu nævner Ole Bang Nielsen økonomien i forbindelse med olien og naturgassen fra Nordsøen, men uden at forstå betydningen af overforbruget samt konsekvenserne, af olie kul og gas afbrænding for EU.

Vækst omtales i EU og af Ole Bang Nielsen, uden tanke på konsekvenserne af, at 1 mia. indere og kinesere, vil kunne købe en bil de kommende år og få adgang til den generelle velstand vi har, hvor energien til væksten findes ved, afbrænding af olie, kul og gas.

Hvis Ole Bang Nielsen forholdet sig til virkeligheden, at prisen for væksten er klimaforandringer, så ville teksten være værd at læse, på trods af den perfide holdning til fattigdom og den menneskelige lidelse det medfører, når fattigdom foregår i den del af verden, hvor ingen kan skaffe mad til sig og sine uden, at tage det arbejde, der er en tilbudt, man kan og må, ikke leve af jorden.

Men Ole Bang Nielsen er i selskab med resten, af det elitære EU og deres lobbyister, så det er tåbelig ligegyldig snak, på et højt internationalt plan.

Kjeld Hansen

Som alminelig menneske kan man efterhånden kun sige, læn jer tilbage, slap af og nyd livet så længe du kan...