Læserbrev

Liste N svigter venstrefløjen

Debat
24. maj 2014

Når man følger valgkampen i disse dage, må man igen og igen konstatere, at Folkebevægelsen mod EU (liste N) begår en stor fejl, når de vender ryggen til den politiske kamp, der foregår i Europa-Parlamentet. Det gør Folkebevægelsen mod EU helt og aldeles ubrugelig for venstrefløjen, og det er en skam, for der er hårdt brug for alle de røde og grønne stemmer, vi kan få i Europa.

Højrefløjen kører nedskæringspolitik med katastrofale konsekvenser for mennesker, klima og miljø, og alligevel vil Folkebevægelsen hellere give magten til dem end tage skeen i den anden hånd og arbejde for et solidarisk og grønt Europa. Parolen er tilsyneladende: Hvis vi ikke kan få alt, tager vi intet.

I sidste uge fortalte spidskandidat Rina Ronja Kari i DR, at bevægelsens mål er en udmelding af EU. I stedet skal vi øjensynligt styrke det nordiske fællesskab og sammen med Norge være foregangsland for en ambitiøs klimapolitik. Faktisk mente Kari, at EU ikke rykker noget i klimakampen, fordi det ikke er lykkedes at få sat høje nok mål. Hun har absolut ret i, at målene ikke er skrappe nok, men den kamp blev tabt til højrefløjen, fordi venstrefløjen ikke var stærk nok – ikke på grund af EU-systemet. Og tanken om, at vi sammen med Norge skulle kunne rykke klimadagsordenen på globalt plan, er det rene sludder.

En nødvendig kamp

EU er en af de største økonomier i verden, og høje klimamål i EU betyder derfor langt mere i global sammenhæng, end hvis Danmark og Norge går sammen.

Derudover påstår Kari, at EU har skabt 25 millioner arbejdsløse og 120 millioner fattige. Hun tager fejl – det var ikke EU, der skabte krisen, men grådige banker og spekulanter, som fik lov til at fortsætte ufortrødent, indtil vi alle ramte bunden. Og det er fuldstændig klart, at den europæiske højrefløj har forværret krisen med deres nedskæringspolitik.

Fremtidige finanskriser skal forhindres, blandt andet ved at vi indfører en finansskat til at tage toppen af spekulationerne. Den nuværende krise skal løses ved at investere i vækst og grøn omstilling.

Vi skal være til stede i Parlamentet for at kæmpe for en mere solidarisk politik. Vender vi ryggen til, overlader vi rattet til højrefløjen og neoliberalisterne.

SF kæmper hårde politiske kampe i EU: de kampe, der skal tages, hvis vi skal vinde over de sorte industrier, finanslobbyisterne og deres forlængede arm: politikere på højrefløjen.

Jonas Dahl, gruppeformand (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jonas Dahl, gruppeformand (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF)

Prøv lige at få forklaret de Radikale, at vi skal med i den europæiske finansskat.

Folkebevægelsen mod EU er en død sild - spild af en venstrefløjsstemme og spild af en dansk plads i EP.
Efter smag kan man gælde sig over, at højrefløjen spilder endnu flere stemmer og pladser på at stemme på Morten Messerschmidt.

Henrik Christensen

Tror tiden med snak er spildt, der skal handling til, og selv mindre områder med klar handling kan bedre trække alle de andre sløve opponenter i omdrejninger end flere fesne kompromiser.

Derfor min fulde støtte til lederskab ud fra handling, og det projekt FBMEU har gang i giver jeg langt større chance for praktisk effekt..

Hvis det du gør ikke virker, så prøv for f.... da noget andet!

Niels Engelsted

Jonas og Lisbeth har sikkert ret, men de skal huske, at SF's forræderi under sen-Villy og børnebanden, der senere indrømmede, at de i virkeligheden hele tiden har været højresocialdemokrater eller radikale, vil tage endnu længere tid at glemme og tilgive end de forpinte Venstrevælgeres tilgivelse af anløbne Lars Løkke Rasmussens udskejelser og løgne.

Og det er måske meget godt, at en uge alligevel ikke er ret lang tid i politik, når det gælder vælgernes hukommelse.

Claus Jensen

Om jonas og Lisbeth har ret i deres udlægning af sagen, synes jeg man skal vente med at afgøre, indtil man kan sammenligne med Folkebevægelsens egne ord, som Information iflg. udvalget i venstre margen åbenbart ikke har på lager.

Argumentet med at vi har noget der hedder EU, men at dette i sig selv aldrig kan klandres for nogen ting, ligner til forveksling genbrug af argumentet for den højdrejning SF selv har været med til, da de sad i hjemlig regering. F. eks. finansforliget med Venstre, hvor det hed sig, at hele skylden lå hos en vrangvillig Enhedsliste. SF og S var simpelthen nødt til at dreje skarpt til højre, da de ellers havde måttet love de ældre et ekstra bad om ugen, og det ville jo have været den rene kommunisme og ansvarsflugt.

Man bemærker også, at SF stadig ikke har fantasi til mere end at putte "vækst" og "grøn" i den samme sætning, nærmest sådan lidt mekanisk. Det er for alvor spild af venstrefløj.

Peter Jensen, susanne langer, Charlotte Abildgaard, anne-marie monrath, Finn Kjeller, Rasmus Kongshøj, Niels Engelsted og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
anne-marie monrath

Ved valget i 2011 var jeg medlem af SF!
Aldrig har jeg fortrudt noget så meget, som mit medlemsskab af SF og min stemme på SF!
Som socialrådgiver undersøgte jeg nøje inden valget, hvad de forskellige partier ville med de udsatte, syge og handicappede osv..
Så jeg satte trygt min stemme på F!
Og aldrig er jeg blevet snydt så meget!
Siden fremlæggelsen af reformen af førtidspension og fleksjob har jeg kæmpet imod SF og regeringens ødelæggelse af vores velfærdsamfund i tæt samarbejde med de borgerlige partier!
SF er ikke noget venstrefløjsparti mere.
Og ja, jeg håber ikke folk er så dumme at stemme på SF igen, for det er for alvor spild af stemmer!
Jeg er blevet medlem af Enhedslisten og føler mig hjemme.
De 7 andre partier, herunder selvfølgelig også SF, fører en ødelæggende, ulighedskabende og fattigdomskabende politik og deres kritik klinger mere end hul og utroværdig!
Gå aldrig tilbage til en fuser!

Michael Kongstad Nielsen, susanne langer, Inger Sundsvald, Martin Mørch, Torben Nielsen og Charlotte Abildgaard anbefalede denne kommentar
Charlotte Abildgaard

Er SF i EU venstreorienterede?

Man tvivler når man ser, hvordan Margrethe Auken svarer på spørgsmålene på Notat.dk. Se f.eks. dette link, hvor hun svarer på indblanding i finanspolitikken.

http://notat.dk/artikler/2014/kun-sf-vil-acceptere-st-rre-indblanding-i-...

Hvor blev de gamle SF-mærkesager af? Er vi ude i en desperat overlevelseskamp? Margrethe Auken lyder efterhånden mere EU tro end Radikale Venstre... jeg forstår ikke hvor "Holger og konen siger nej til unionen" blev af.

http://www.e-pages.dk/notat/116/8

Min stemme blev ikke flyttet... stem på liste N for en sikkerheds skyld. Der er brug for kritiske øjne i EU.

Michael Kongstad Nielsen, susanne langer, Inger Sundsvald, Martin Mørch, Torben Nielsen, Jesper Wendt og anne-marie monrath anbefalede denne kommentar
anne-marie monrath

Enig Charlotte og påstanden om at Liste N og Rina Ronja Kari, som jeg vil stemme på, ikke fører politik i EU er noget sludder, det er tydeligt hvis man bruger egne øjne og ører fremfor at tro på SFs påstande, der mere handler om SFs problemer med at få vælgerne tilbage end noget andet,

Martin Mørch, Torben Nielsen og Charlotte Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Det har været en lang kaskade af dæmonisering - igen, af Folkebevægelsen mod EU. Som DR lagde hårdt ud med, en pinlig omgang var det. Om manden var sendt i byen med armen vredet rundt efter hans eskapader skal jeg ikke kunne sige, men det grænsede sig til overgreb.

susanne langer, Torben Nielsen, Charlotte Abildgaard og anne-marie monrath anbefalede denne kommentar
Eva Flyvholm

Folkebevægelsen arbejder benhårdt i EU-parlamentet. Rina Ronja Kari fik for eksempel i sidste måned strammet kravene til Kommissionen, og startet undersøgelser af EU-støtte der går til at flytte arbejdspladser.

Lisbeth Bech Poulsen og Jonas Dahl fremhæver selv det grønne område. Men Folkebevægelsen og SF stemmer rigtig tit præcis det samme på miljø og klima. For få dage siden, kunne man her i Information læse, at Folkebevægelsen og SF stemte mest grønt: http://www.information.dk/498137

Og så er der finansskatten. Jeg er helt enig i, at vi skal have en skat på finansielle transaktioner. Men for bare et år siden, stemte SF selv imod, da Enhedslisten i Folketinget foreslog, at den danske regering skulle arbejde for en finansskat, omfattende flest mulige lande og støtte det igangværende initiativ på EU-plan. Daværende finansordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen forklarede dengang partiets modstand mod forslaget med, at ”SF støtter regeringens afventende position”.

Så hvem er det egentlig der svigter venstrefløjen?

Jeg er socialist, og stemmer trygt på liste N i morgen.

susanne langer, anne-marie monrath, Martin Mørch, Charlotte Abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Bill Atkins

Vestlig presse arbejder ihærdigt på at etablere en pseudoopposition i Ukraine, som skal lægge låg på folkets protester mod halvering af folkepensionen og halvering af de offentlige lønninger. Samtidig prøver fascisterneat at kvæle folkets stemme - det ukrainske kommunistparti - ved at udelukke det fra det parlementariske arbejde.

Helmut Scholz, Die Linke, har i EU stillet følgende ændringsforslag: Angrebet på og ødelæggelsen af det ukrainske kommunistpartis og andre partiers hovedkvarter og forsøgene på at forbyde det ukrainske kommunistparti bør fordømmes af EU.

Hvor står liste N mon i den sag?

Vibeke Rasmussen

"… jeg forstår ikke hvor "Holger og konen siger nej til unionen" blev af."

Der blev nok dét af den, at både "konen" og de magtfuld(komn)e i partiet blev skiftet ud med yngre modeller.

jan henrik wegener

Hvis man foretog en rundspørge blandt EU skeptikere og modstandere i folket, mon ikke man så foruden Messerschmidt-fans, der vil have "mere Danmark og mindre EU" også findes en del, der på spørgsmålet om de er "internationalister" ville svare "JA"? De vil bare have noget meget bedre og smukkere end det der er, og det er da på sin vis forståeligt. Der er da helt sikkert en masse fejl at finde. Problemet er vel at det der andet noget (med et passende grimt udtryk) er noget luftigt og svævende "noget". Et eller andet, der åbenbart skal påbegyndes fra næsten et nulpunkt. Så har da suverænitetstænkende og "nationale" skeptikere i det mindste et mere klart mål, eller hvad?

susanne langer

Jeg forstår stadig ikke, at det er så magtpåliggende for SF at dæmonisere alt hvad der har noget at gøre med Enhedslisten, og som her Folkebevægelsen. Folkebevægelsen har stemt sammenmed SF i en række sager i EU, men er den eneste kritiske EU-stemme, der plæderer for langt mere demokrati og større internationalt perspektiv. En stemme på Folkebevægelsen er naturligvis ikke spildt.

Peter Jensen

Jeg synes det er langt mere fremsynet at anerkende nogle kritiske menneskers vilje til at arbejde for at kunne arbejde for bl.a. nedlæggelsen af eget hverv, end det er at bruge tid på SF's lettere psykotiske vrøvl.