Læserbrev

Søg indflydelse på EU’s energipolitik

26. maj 2014

Energi og vækst er de to ting, danskerne har synes var vigtigst at beskæftige sig med i forbindelse med det netop afsluttede Europaparlamentsvalg. Det er et glimrende afsæt for vores nyvalgte. For på energiområdet vil ambitiøse og stabile rammer for EU’s politik lige præcis være vejen til en billig modernisering af energisystemet og flere eksportmuligheder.

Situationen i Ukraine har fået mange til at sætte spørgsmålstegn ved EU’s energiforsyning. Så længe over halvdelen af Europas energi kommer udefra, er vi udsatte. Energisikkerhed er dog kun ét ben i den ønskede omstilling. Et andet er at reducere vores belastning af klimaet. Her skal vi finde de bedste værktøjer til at gøre omstillingen omkostningseffektiv. EU’s CO2-kvotesystem bør efter vores opfattelse udvikles til at være en hjørnesten i omstillingen frem mod 2030. De mål skal EU-systemet forhandle om i den kommende tid og med situationen i Ukraine in mente tyder meget på, at det også bliver relevant at se på mål for energieffektivisering og vedvarende energi. I den forbindelse er det afgørende, at målene er ambitiøse, og at de spiller godt sammen. Det tredje ben i omstillingen af vores energisystem er hensynet til konkurrenceevnen, hvilket også er i fokus i EU-systemet. Her er der ingen tvivl om, at det tjener til Danmarks fordel, hvis alle EU-landene har fælles, solide ambitioner på energiområdet. Danske virksomheder har stærke kompetencer på netop energiområdet ligesom energiforbrugende virksomheder bør konkurrere på lige vilkår på tværs af EU.

Udvalg er det vigtigste

Vores nye parlamentarikere bør derfor straks overveje, hvordan de kan tage hånd om vitale, danske interesser, når det kommer til den grønne omstilling. Her er der både vækst og job på spil. At vi er repræsenterede i de rette udvalg i det nye parlament er derfor afgørende. Set fra vores stole er intet udvalg vigtigere end Udvalget for Industri, Forskning og Energi, hvor nogle af de skitserede beslutninger skal behandles. En plads i det udvalg giver solide muligheder for at præge de centrale politikområder, som danskerne prioriterer højt. Det er også et godt afsæt til at koble energi og vækst på europæisk plan.

Danmark fører en ambitiøs energipolitik, hvilket vi har stor gavn af. Men vi har tilsvarende gavn af, at EU også er ambitiøse. Vi håber, at de nyvalgte medlemmer af parlamentet vil gøre deres til at indfri potentialet på energiområdet.

Hans Peter Slente, branchedirektør i DI Energi og Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu