Klumme

Selv de døde bliver ramt

’Af vor tids væsentligste og mest tabuiserede kendsgerning’ – Så undskyld forstyrrelsen
Debat
10. juni 2014

Undskyld, for jeg véd da godt, at det er fy-fy, og at Lars Løkke Rasmussens inderste bevæggrunde og beklædningsstykker er meget mere påtrængende. Alligevel kan jeg ikke lade være med endnu en gang at krænke tabuet, når det sker som i lørdags i Jyllands-Posten – og det netop dagen efter fejringen af 70-årsagen for Anden Verdenskrigs D-dag: »Skeletter fra denne krig får ikke lov at hvile i fred på Marshall-øerne,« lyder indledningen til Kirstine Dons Christensens artikel. Og så kommer tabuet: »Global opvarmning skyller det makabre problem op på de små øer«!

Undskyld! Det vil vi altså ikke høre mere om.

Men sandelig om det ikke er det amerikanske nyheds- og markedsdatabureau Bloomberg, specialiseret i at servicere finansverdenen(!), der er JP-journalistens kilde: »26 japanske soldater fra Anden Verdenskrig har set dagens lys endnu en gang, omend det er helt ufrivilligt. Deres skeletter er blevet skyllet væk fra deres grave af tidevandet fra Stillehavet. Og skurken er den globale opvarmning. Sådan lød meldingen på en FN-konference for klimaændringer i går i Bonn. ’Kister og lig bliver skyllet ud af gravene – så alvorligt er det. Selv de døde bliver ramt,’ fortalte Marshall-øernes udenrigsminister, Tony de Brum, forsamlingen i Tyskland.«

»Mellem 1993 og 2009 har den globale opvarmning været årsag til, at havoverfladen i verdenshavene er steget med 3,2 millimeter om året på globalt plan, oplyser FN. I det område af Stillehavet, hvor Marshall-øerne ligger, stiger havoverfladen fire gange hurtigere end det globale gennemsnit, nemlig med 12 millimeter om året. Og nu er tidevandet nået så langt op, at kirkegårdene fra Anden Verdenskrig ikke kan være i fred.«

»Ø-gruppen, der ligger mellem Filippinerne og Hawaii, ligger kun to meter over havets overflade og må leve med flere og flere konsekvenser af Stillehavets stigende vandstand. Landbruget og dermed fødegrundlaget på øerne er hårdt ramt, ligesom havet bemægtiger sig stadig større dele af øerne.«

De gamle egyptere

Udtrykket »vor tids væsentligste og mest tabuiserede kendsgerning« er den engelske skribent George Monbiots. Hentet fra artiklen »Vores økonomiske system er en matematisk umulighed« her i bladet 31. maj. Omhandlende dels systemets inderste bevæggrund: efterstræbelserne af vedvarende økonomisk vækst. Dels dens umulighed. Tabuet over alle tabuer og dets følger i form af bl.a. global opvarmning og verdenshavenes vandstandsstigninger.

»Lad os forestille os,« forestiller Monbiot sig, »at de gamle egypteres samlede materielle rigdomme fyldte en kubikmeter i år 3030 f.Kr. Lad os videre tænke os, at disse besiddelser voksede med 4,5 procent om året. Hvor meget velstand ville egypterne da have akkumuleret 3.000 år senere i år 30 f.Kr., da slaget ved Actium stod på? (…) 2,5 milliarder milliarder solsystemer! (...) At præstere fortsat vækst er at ødelægge os selv. Ikke at præstere fortsat vækst er også at ødelægge os selv. Selv hvis vi gik ud fra, at problemerne med klimaændringer, biodiversitetskollaps, udpining af vandressourcer, jord, mineraler og olie på mirakuløs vis blev overvundet, ville selve matematikken i vækstregimet umuliggøre kontinuitet.«

Forskellige slags vækst

I Informations webdebat har det medført en længere disput, som dog er afklaret med konstateringerne: »Overskriften er forkert, fordi vores økonomiske system ikke er en matematisk umulighed, men en faktisk umulighed.« Eller: »Ja, man kunne ønske sig, at skribenten var mere konsekvent med hensyn til at skelne mellem økonomisk vækst og vækst i rent fysisk forstand, målt i volumen eller tons. Så længe man bliver ved med at blande de to begreber sammen, forplumrer man diskussionen.« Som efterhånden ganske rigtigt er blevet noget nær ulidelig, når den standende økonomisk-politiske debat så godt som aldrig afklarer, om der med Den Økonomiske Vækst – DØV – tænkes på vækst i pengemålestok eller på vækst i faktisk, materiel, fysisk, kilogram, kubikmeter, molekylær, atomar og subatomar forstand. Den første vækst kan man digitalisere i en uendelighed. Den sidste er – bogstavelig talt – jordisk begrænset. Den er det, Monbiot naturligvis har i tankerne. Som den vækst der, hvis den fører til uigenkaldeligt eller uerstatteligt stoflig opbrug eller overskrider visse grænser, fører til – at selv de døde bliver ramt.

»De uundgåelige og indbyggede ’systemfejl’ i et samfund, der bygger på vækst og dens ødelæggelse af Jordens levende systemer, er den væsentligste og mest overvældende kendsgerning ved vores civilisation. Og netop derfor fortrænger vi den helst. Den er det 21. århundredes store tabu og et emne, der med garanti vil få dine venner og naboer til at miste mælet og blive fjerne i blikket. Vi lever, som var vi defineret og fanget ind af søndagsavisernes tillæg: besatte af berømtheder, mode og de tre triste temaer for den typiske middelklassesamtale: madopskrifter, husrenoveringer og ferieture – alt andet end det emne, der burde lægge beslag på vores fulde opmærksomhed. (...) Det er sådan, vi kan måle, hvor dybt denne problematik stikker: Ved selve vores manglende vilje og evne til at diskutere den.«

Så endnu engang: Undskyld forstyrrelsen. Lad dog de døde begrave deres døde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Tabuet i et meget lidt tabubelagt samfund som vores er det værst tænkelige, når tabuet er, at man ikke må tale om truslen fra havstigning og temperaturstigning. Det lukker enhver fest at tage den kendsgerning op af posen, og fest skal der jo helst være hver dag. Det er for trist at tænke på, at det hele kan brase sammen og børnene komme til at leve under forhold så helt anderledes end vores.

Derfor skal sendebuddet skydes, og hvis det ikke kan ske så i hvert fald dysses ned og helst gøres helt tavs. Kunne man ikke lave en undersøgelse af, hvor mange der i tidens løb har opgivet at kæmpe videre? Monbiot kan man ikke lukke munden på, men der må være mange, især topfolk, der er rasende på ham.

Befolkningen evner ikke at tage udfordringen op. Hvilket parti har slået forbrugsbremseklodserne til? Selv Enhedslisten går stille med dørene. Per Clausen har lige skrevet et stykke her i avisen om, at svineproduktionen skal være økologisk. Udmærket, men hvorfor ikke anbefale vælgerne at skære ned på kødet. Det koster flere tusinde liter vand, nogle siger 15000 L. at fremstille et kilo kød. Når man så tænker på den kamp om vandhullerne, der kommer en dag, nå, nej, det må man heller ikke tale om.

Jeg har lige besøgt Svanholm, hvor der for tiden er nogle kinesere. En af dem havde skrevet på opslagstavlen, at hun gerne vil se, hvordan det er at leve verdens lykkeligste land. Kommer hun uden for Svanholm, skal hun nok passe lidt på med, hvad hun spørger om. Nå, der er hun nok også vant til hjemmefra.

Hvor skal man dog passe på med, hvad der kommer ud af munden på en. Det lærer børn og unge dog hurtig i dag. Klimaforandringerne er svært samtalestof. Der er nok en mekanisme i os mennesker, at vi ikke taler om den største fare, bare for at kunne overleve, men med klimaødelæggelserne bliver vi nødt til det.

Ejvind Larsen, Torben Nielsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar
John Fredsted

"Vi lever, som var vi defineret og fanget ind af søndagsavisernes tillæg: besatte af berømtheder, mode og de tre triste temaer for den typiske middelklassesamtale: madopskrifter, husrenoveringer og ferieture – alt andet end det emne, der burde lægge beslag på vores fulde opmærksomhed," skriver Monbiot [min kursivering].

HØRT!

P.S: Jeg tillader mig for en gang skyld at bruge kapitaler.

Rasmus Kongshøj, Ejvind Larsen, Torben Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er det nære, der optager os, og nu skal vi engagere os i det uendeligt fjerne: Planetens egnethed som menneskebolig. Det er samtidig så tæt på den enkelte, som det kan være, men opleves ikke sådan. Det er deri hele problemet koncentreres. Aberne fatter det ikke, og det gør halvaberne heller ikke, men vi mennesker bør kunne forstå det. Vi har bare en psyke, der ikke kan udholde tanken om udslettelse, så hvis vi ikke kan gøre os robuste nok til at imødegå faren, er det ude med os.
I går arbejdede jeg ude i en mark med en, der sagde: "Jeg bliver så uendelig trist til mode, når jeg tænker på, hvordan det kan gå". Det ser jeg trods alt som et sundhedstegn.
Jeg tager til Folkemødet på Bornholm i morgen, og jeg er spændt på at se, hvor meget der handler om overlevelse og hvor mange grupper, der fortaber sig i petitesser. Jeg tror, at mange leger videre i sandkassen og lægger planer for år 2050.

Rasmus Kongshøj, Ejvind Larsen, Torben Nielsen, John Fredsted og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

God tur til Folkemødet, Niels-Simon.
Må du møde fornuft og gode mennesker.

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Torben Nielsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar
John Fredsted

Når jeg skal handle ind på min vej hjem fra byen, så cykler jeg ofte ad Lykkeholms Allé (således også i dag). På vejen ligger der knap hundrede villaer. I de sidste omkring fem år har jeg kunnet se den ene efter den anden af disse boliger blive renoveret/bygget ud, således også i dag, hvor jeg så et nyt sted, hvor de var gået i gang med stilladser (det så ud som om der var gang i en udbygning).

Hvad er der dog, der foregår på den vej?, mumler jeg nedslået for mig selv. Lader de sig inspirere af hinanden, når de er ude at gå aftenture? Eller måske rettere: bliver de hver især bange for at gå glip af noget, når de ser en anden husstand have bygget ud/renoveret?

Er parrene enige om foretagsomheden, eller er det primært kvinderne - tør jeg sige det af frygt for at blive kaldt kønsdiskriminerende? - der bedriver, hvad jeg personligt kalder for 'overartikuleret redebyggeri'? Under alle omstændigheder forestiller jeg mig, at disse husstande er noget nær flintrende ligeglade med klimaforandringerne, så længe, altså, deres reder ikke ødelægges af for eksempel et skybrud.

Fjernsynssendefladen med dens endeløse boligudsendelser, 'Danmarks smukkeste hjem', 'Danmarks smukkeste sommerhus', 'Hammerslag', etc., bidrager formodentligt også til miseren. I lyset af den situation, vi som art befinder os i, burde det være skamfuldt at stille svulstige boliger til skue på tv. At det ikke er tilfældet, er i mine øjne én af de bedre indikatorer på, hvor forvredet og, ja, (sinds)syg vores kultur i virkeligheden er.

Rasmus Kongshøj, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Lise Lotte: Det er første gang, jeg skal til Folkemødet, og det er kun, fordi Alternativet vil husere der. Hvorfor skulle jeg ellers høre på de andre politikere, når jeg dårligt kan holde ud at høre på dem til hverdag? Nu kan der måske opstå en dialog, fordi der er et modspil på vej.
Hvis ikke jeg kunne skrive her efter at have læst artiklerne, og hvis ikke jeg involverede mig på andre måder, kunne jeg ikke holde ud at følge med i, hvad der foregår. Det er horrible ting, man hele tiden konfronteres med, og selvom skeletterne nu vælter ud af de gamle skabe (som Ejvind skriver om), så tvivler jeg på, at det kan ryste en dansk politiker. Svaret vil nok også være: "Hvad vil du have jeg skal gøre ved det?"

For nogle dage siden sad jeg til bords med en del folk, der var meget yngre end mig selv. Jeg syntes ikke, de talte om noget interessant. Ellers meget bevidste og aktive mennesker. Der er ligesom to grøfter. I den ene foregår der en målrettet samtale, og i den anden sludder, pludder, pladder. Den almindelige og givende samtale oplever jeg som uhyre sjælden. Så er det jeg skal sige, at det er mig, der er noget i vejen med. Gu' v' jeg ej. Det punkt har jeg passeret.

Jeg håber virkelig, at Alternativet kan komme med en ny samtale og en ny politik. Det er tiltrængt.

John Fredsted

@Niels-Simon: " Så er det jeg skal sige, at det er mig, der er noget i vejen med. Gu' v' jeg ej."

Og det skal du skam heller ikke. Jeg fristes til at citere Krishnamurti: "It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society" (måske du allerede kender citatet). Når så mange mennesker, tilsyneladende et flertal af befolkningen, kan sidde og hælde vand ud af ørerne, så er det i lyset af de problemer, vi sidder med, dem, der har knald i låget.

Henrik Christensen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Niels-Simon
Jeg kender kun een anden, som deltager i Folkemødet på eget initiativ og bekostning, og han er lokal. Ellers er det vist mest ping'er, som gerne vil mingle med andre ping'er.

Du nok væbne dig med alt det remmer og tøjler kan trække af pludderpladder-overbærenhed. Eller også kan du agere frivillig dommer i bullshit-b(p)ingoen og uddele points. :)

Rasmus Kongshøj, Michael Kongstad Nielsen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Man kan også tage derover i bus med Information (hjemkomst Kbh. kl. 2.00 søndag)
Men egentlig en god idé, med sådan et sommermøde fjernt fra Christiansborg. Men som altid når danskerne skal kopiere en svensk tradition (Almedalsveckan på Gotland) er der fare for, at det ender i loppemarked, gøgl og klaphat, eller hvis det bliver en succes, så at tage patent på den, og lade som om, det ikke var svenskerne der var først. Men skidt, der er dejligt på Bornholm, og en røget sild kan man vel altid få i nakken, god tur til Niels-Simon, og god vind til Alternativet, måske der også vil blive snakket lidt klima derovre (ud over fodterapi, se link).
http://www.information.dk/500144
http://ishop.information.dk/folkemoede-2014-227/folkemoedet-bornholm-201...

Michael Kongstad Nielsen

Og så kan man åbenbart også blive skannet for, om man er terrorrist:
http://www.information.dk/telegram/500377

John Fredsted

I går kunne nyhederne rapportere om ekstremt vejr i Tyskland, Holland og Belgien. Ordet 'klimaforandring' blev ikke nævnt én eneste gang, i hvert fald ikke i TV-Avisen (nyhederne på TV2 så jeg ikke). Monbiot har naturligvis helt ret: det er tabu. Public service omfatter tilsyneladende ikke længere forpligtigelsen til at oplyse befolkningen om sandheden, og da slet ikke, hvis den med Al Gores ordvalg er ubelejligt, for det vil jo skræmme seerne væk, og så ser bestyrelsen rødt.

Jesper Wendt

Nu kan det jo godt regne, uden at det er unaturligt. Men det er lidt underligt, så mange synes apatiske overfor noget der ligner drakoniske omvæltninger, alene i det danske vejr. Det blev synligt for mig for 10 år siden ca. Og jeg har lige mål lix-værdien på et indlæg, der svarede til børnelitteratur (true story, and I'm still offended!!). :)

Anyways, pointen ligger lige til affyringsrampen.

Ifølge Infomedia er ordet "klimaforandring" blevet nævnt 765 gange i danske nyhedsmedier i løbet af den sidste måned, så tabu er vist ikke det helt rette ord i den sammenhæng.

Jeg har ofte det indtryk at en lidt mindre skinger tone ville klæde de mange klima-entusiaster der flokkes på information.dk's netside. Det kan også tænkes at det ville øge troværdigheden af deres budskab.

Lise Lotte Rahbek

Poul Schou
Hvad er en klima-entusiast?

Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Poul Schou, at det bliver nævnt i pressen, er vel ikke det samme som - at det bliver debatteret i de danske hjem?

Jesper Wendt

Du kan jo give det en chance, og melde tilbage. :)

Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og John Fredsted anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Folkemødets program for torsdag kan ses her:

http://www.altinget.dk/artikel/det-sker-paa-folkemoedet-torsdag

Officiel åbning af Folkemødet 2014
14:00 - 15:00 Cirkuspladsen - Talerstolen
Folkemødet åbnes med velkomst fra borgmester Winni Grosbøll (S) samt åbningstale af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- - -

DR's Detektor quizzer med folketingspolitikere
15:00 - 15:30 Allinge Havn - Indermolen
Detektor sender direkte quiz i P1 fra Folkemødet. Dystende deltagere er blandt andre uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) og og Per Clausen (EL).

- - -

En ny europæisk fortælling
15:00 - 16:00 Nordlandspladsen, "Mindretallenes telt på hjørnet af Stadionvej og Strandvejen
Folketingets formand Mogens Lykketoft (S), formand for Federal Union of European Nationalities Hans Heinrich Hansen og formand for Folketingets Europaudvalg Eva Kjer Hansen (V) debatterer det europæiske fredsprojekt.

- - -

Åbningsdebat mellem Kristian Jensen og Pia Olsen Dyhr
15:00 - 16:00 Danchels Hus, "Venstres hus på Havnegade"
Venstres næstformand Kristian Jensen og SF's formand Pia Olsen Dyhr debatterer lighed i Danmark. Politisk rådgiver Rulle Grabow Westergaard leder debatten.

- - -

Ministrene Jelved og Hansen kårer årets kulturelle ildsjæl
15:00 - 15:30 Cirkuspladsen, "Ministeriet for By Bolig og Landdistrikter, C25"
Kulturminister Marianne Jelved (R) og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) uddeler en pris til årets kulturelle ildsjæl.

- - -

Ny folkeskole - bliver den overhovedet ny og anderledes?
15:00 - 16:00 Gæstgiveren
Undervisningsminister Christine Antorini (S), formand for KL’s børne- og kulturudvalg Anna Mee Allerslev (R), formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, m.fl. deltager i KL og Politikens folkeskoledebat.

- - -

Public Service i kulturen - Bibliotekernes rolle i fremtiden?
15:30 - 16:45 Kæmpestranden, "Bibzonen, S1"
Clement Kjersgaard styrer debatten, hvor kulturminister Marianne Jelved (R) vil forklare og forsvare, hvordan de offentlige midler bidrager til at styrke og berige kulturen.

- - -

Har vi råd til at redde verden med grøn energi?
15:30 - 16:15 Nordlandspladsen, "i KristiansenUlveman-teltet"
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl mødes med Morten Albæk fra Vestas til en debat om de danske energiambitioner.

- - -

Thorming deltager i åbningen af Folkets Hus
16:00 - 17:00 Det Gamle Posthus, "Folkets Hus"
LO-formand Harald Børsting, FTF-formand Bente Sorgenfrey og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) debatterer velfærd og arbejdspladser.

- - -

Lobbyistspillet
12. juni, 16:00 - 17:00 Cirkuspladsen, "Toga, C28"
Unge interviewer en række førende politikere, bl.a. Morten Messerschmidt (DF), Ida Auken (R), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Simon Emil Ammitzbøl (LA).

- - -

Ministerspørgetime
16:00 - 17:00 Den Gamle Brandstation
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og minister for by, bolig og landdistrikter samt nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) står klar til at besvare spørgsmål.

- - -

Få en snak med Folketingets formand Mogens Lykketoft
16:00 - 16:30 Cirkuspladsen, "C 21"

- - -

Ukraine-krisens betydning for Danmark og Europa
16:00 - 17:00 Cirkuspladsen, "Udenrigsministeriet, C18"
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R), fhv. udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) og Nikolaj Villumsen (EL) debatterer, hvad krisen betyder, og hvad Danmark gør for at bidrage til stabilitet.

- - -

Velfærd: Hvad er ret og rimeligt?
16:15 - 17:00 Allinge Havn - Ydermolen, "Y13 - Det Konservative Folkeparti"
Konservatives formand Lars Barfoed og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) debatterer størrelsen og omfanget af de offentlige overførsler.

- - -

Få en snak med forsvarsminister Nicolai Wammen
16:30 - 17:00 Allinge Havn - Indermolen, "Marinehjemmeværnsfartøjet HJORTØ, V13."

- - -

Radikale Venstres partiledertale
17:00 - 17:30 Cirkuspladsen - Talerstolen, "Hovedscenen"
Partileder Margrethe Vestager (R) holder tale på Hovedscenen.

- - -

Opsplitning mellem rig og fattig i byerne. Er det et problem?
17:30 - 18:30 Cirkuspladsen, "Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, C25"
By, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen (S), CEPOS direktør Martin Ågerup, AE's direktør Lars Andersen m.fl. diskuterer den sociale opsplitning.

- - -

Mere magt til de folkevalgte
17:30 - 18:30 Kampeløkken Havn, "Fonden Teknologirådet, H2"
Folketingets formand Mogens Lykketoft (S), Jeppe Bruus (S), Karsten Lauritzen (V) og Teknologirådets direktør Lars Klüver debatterer de folkevalgte politikeres indflydelse i forhold til embedsmænd og eksperter i ministerier og kommissioner.

- - -

Valggeneraler tørner sammen
17:30 - 18:30 Den Gamle Brandstation
Socialdemokraternes partisekretær Lars Midtiby og Venstres partisekretær Claus Richter diskuterer igen i år politik, kampagner og partiernes fremtid. Rasmus Nielsen fra Altinget.dk er ordstyrer.

- - -

Fra Blød Velfærd til Hård Valuta - Gang i Velfærdseksporten
17:30 - 18:30 Klostergården, "Havestuen"
Claus Hjort Frederiksen (V) og Ida Auken (R) diskuterer Danmarks muligheder for at skabe mere konkurrence om velfærden og gøre danske velfærdsvirksomheder til morgendagens eksporteventyr.

- - -

Er det værd at satse på store kultur- og sportsbegivenheder?
17:30 - 18:30 Missionshuset, "Missionshuset"
Kulturminister Marianne Jelved (R), Venstres Pia Allerslev m.fl. tager fat på en debat om værdien af at bruge tid og penge på at tiltrække og afvikle store internationale sport- og kulturbegivenheder i Danmark.

- - -

#Danmarksdilemma
17:30 - 19:30 Ved Allinge Røgeri, "PrimeTimes SE's telt, plads R4"
Politikere, kommentatorer og tilskuere udfordres i deres politiske opfattelse. Pia Kjærsgaard (DF), Lars Barfoed (K), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Pia Olsen Dyhr (SF), Anders Samuelsen (LA), Kristian Jensen (V), Sofie Carsten Nielsen (R) m.fl. deltager i debatten.

- - -

NEWS krydsild med Margrethe Vestager
17:30 - 18:00 BL's Dome
TV 2 NEWS sender direkte interview med Radikales partiformand, Margrethe Vestager.

- - -

Pensionist eller erhvervsaktiv, hvad skal jeg, og hvordan?
17:30 - 18:30 Danchells Anlæg, "Faglige Seniorer D22"
Debat med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), adm. direktør i DI Karsten Dybvad og formand for CO - Industri, Claus Jensen.

- - -

Pinds opgør med pressen
17:45 - 18:15 Gæstgiveren
Redaktør for Politikens Lederkollegium, Amalie Kestler, i en samtale med Søren Pind (V) om forholdet mellem politikere og medier.

- - -

Planloven: Round-Up eller Vækstfremmer for øliv
18:00 - 19:00 Allinge Havn - Indermolen, "m/s Samka. Museumscoaster. Ligger i Allinge inderhavn V12"
Debat mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Bjarne Laustsen (S), der sætter fokus på Planlovens restriktioner for en fortsat udvikling af de danske øsamfund.

- - -

Få en snak med udenrigsminister Martin Lidegaard
18:00 - 18:30 Cirkuspladsen, "Radikale Venstres Telt, C12"

- - -

Munter debat om det frie net
18:00 - 20:00 Cirkuspladsen, "Toga, C28"
Søren Pind (V) og Pernille Skipper (EL) debatterer om det frie net skal være mere eller mindre frit. Martin Krasnik styrer slagets gang.

- - -

Soldater- og røverhistorier med Wammen og Gade
18:00 - 19:00 Allinge Havn - Indermolen, "Marinehjemmeværnsfartøjet HJORTØ, V13."
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) interviewer tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) om dansk forsvarspolitik.

- - -

"Det er en milliard til dig"
18:00 - 21:00 Brandstationens mødetelt
Transportminister Magnus Heunicke (S) er vært for showet, hvor Danmarks infrastruktur er på spil. Blandt deltagerne er Kristian Pihl Lorentzen (V), Karsten Hønge (SF) og Kim Christiansen (DF).

- - -

Debat med sundhedsministeren: Er alkoholfrie øl sunde?
18:30 - 20:00 Slægtsgaarden, "TænkeTanken på Slægtsgaarden, Østergade 3"
Minister for forebyggelse og sundhed Nick Hækkerup (S) deltager i Bryggeriforeningens debat om de nye, alkohollette øl.

- - -

Så syng da...
18:30 - 20:00 Den Gamle Brandstation
Socialdemokraternes kulturudvalg indbyder til fællessang. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) synger for.

- - -

Opsang til folket: Carsten Hansen
19:00 - 19:05 Biblioteket, "Folkeuniversitetet - plænen foran biblioteket (R7)"
Minister Carsten Hansen (S) giver det danske folk en opsang fra toppen af Allinge bibliotek - udstyret med en megafon og fem minutters taletid.

- - -

Demokrati i børnehøjde
19:00 - 19:30 Sverigesvejs Mødetelt, "Runde mødetelt på Sverigesvej"
Skolebørn fra Allinge og børnechef i UNICEF, Anne Mette Friis, vil sammen med Margrethe Vestager (R) og Kristian Thulesen Dahl (DF) diskutere demokrati, indflydelse og rettigheder.

- - -

Konkurrencestaten - løsning eller problem?
20:00 - 21:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken, D1"
Er formålet med uddannelsessystemet at danne myndige borgere eller at uddanne til arbejdsmarkedet for at sikre økonomisk vækst? Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) deltager i debatten.

- - -

Statsministeren åbner Rosengade - Kunst & kultur live
21:00 - 21:20 Rosengården
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbner kunstner- og formidlerorganisationernes debat og kulturscene, med tre dages kultur, debat og liveprogram.

Niels-Simon Larsen

Nylig hjemkommet fra Folkemødet: Det er et flot arrangement bornholmerne påtager sig år efter år. Det må man lade dem. 60 tusind besøgende. Alle de politiske dyr går rundt i gaderne uden at nogen generer dem. Selv dem, man skælder ud fra sin lænestol, passerer man neutralt. En lidt underlig situation. Måske en arv fra det gamle Grækenland - ingen strid under de olympiske lege.
Alternativet holdt årsmøde, og denne gang lykkedes det forbilledligt. Problemløsning på højeste plan mht. vedtægterne. Her vil jeg nævne to ting: Bæredygtigheden skal gennemføres ved at lave en ny politisk kultur/struktur kaldet den 4. sektor (en videreudvikling af privat, offentlig og frivillig aktivitet).
For mig er det vigtigt, at bæredygtighed er nr. et, og det som alt andet rettes ind efter.
Det meste af tiden brugte jeg på at få folk til at underskrive en vælgererklæring,og her slog det mig, at mange nu er bange for at opgive deres cpr-nummer. Det er jeg egentlig også selv. Uhyggen breder sig, sporene skræmmer.
Nu er der både vedtægter, principprogram og partiprogram, så nu må I godt banke løs på mig. Min krystalkugle fortæller mig, at der vil ske spændende politiske ændringer i den nærmeste fremtid. Det er også på høje tid.

Michael Kongstad Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Niels-Simon, kunne du ikke smide din kommentar ind på denne tråd også:
http://www.information.dk/comment/876732#comment-876732

Niels-Simon Larsen

Havde en meget sigende oplevelse på Folkemødet: Så en film i Folkets Bio af Phie Ambo om den kærlige, biodynamiske landmand, Niels Stockholm, og hans køer 'Gammel, rød, dansk ko'. Vidunderlig film om en mand, der arbejder i pagt med naturen, sælger kød til Noma og bliver forfulgt af myndighederne.
Bagefter var der debat mellem Dan Jørgensen og stifteren af Årstiderne. Dan fik lov at sætte sig på taletiden, og her er vi ved et af tidens grundproblemer: Snakkehovederne. Hvorfor man havde inviteret en, der kun kan lovprise vores brutale landbrug, må guderne vide. Jeg gik efter ti minutter.
Deadline på Folkemødet... Gad ikke, gider ikke engang hjemme. 60.000 må siges at være succes, men man må også spørge, hvad det er succes for. Det er værd at overveje.

Jesper Wendt

Hvem har verdens bedste demokrati? Der tales aldrig om nuancerne i demokrati, hvilket man vel skal klandre pressen for.