Klumme

Forstyrret maskulinitetsideal

Vil amerikanerne hindre nye skoleskyderier som den, der i forrige uge kostede seks unge livet, er strammere våbenlovgivning ikke nok. Der skal også gøres op med den kvindeundertrykkende alfahan, der stortrives i massekulturen
Debat
2. juni 2014

USA var for nylig vidne til endnu et massemord. Denne gang ved University of California, Santa Barbara. Og igen var gerningsmanden en mentalt forstyrret, kvindehadende, hvid ung mand.

I den video, som den 22-årige Elliot Rodger lagde ud på internettet, før han drog til universitetet i Isla Vista på et selverklæret dødeligt hævntogt rettet mod de blonde babes, han ifølge sin egen beretning begærede, men som havde gjort hans liv til et helvede, siden han kom i puberteten, forklarer han baggrunden:

»Det vil være min største fornøjelse at straffe og slagte jer alle sammen; fordi I ikke var tiltrukket af mig, men kastede jer i grams til andre uværdige mænd,« siger han med et køligt smil henvendt til de piger, der ikke har ænset ham.

Men Rodger hadede også »succesrige mænd og deres sorgløse liv«. Og han endte med at dræbe flere mænd (fire) end kvinder (to). Et velkendt mønster i øvrigt, at mænd, hvis åbne had er rettet mod kvinder, ofte ender med at slå kønsfæller ihjel – f.eks. ved at dræbe kvindernes kærester eller venner.

Rodger var et forsmået medlem af det voksende online-forum af såkaldte pick-up artists (PUA), hvis mål det er at udvikle teknikker, der skal få kvinder overtalt til sex, uanset om disse har lyst eller ej. Derudover var han også et godt eksempel på et fænomen, som er udbredt i USA: at hvide og velstående i højere grad end sorte får lang snor af myndighederne. Uanset, at den typiske amerikanske skoleskyder er en hvid ung mand fra den øvre middelklasse. Politiet havde aflagt Rodger et besøg ugen før – advaret af den unge mands forældre, der med stigende bekymring havde set onlinevideoer, hvor han gav udtryk for vrede, ensomhed og fokusering på livets uretfærdigheder. Men eftersom Rodger virkede »høflig og rolig«, gik de igen. Selv var han overmåde lettet. I et 137-sider langt manifest, han efterlod sig, beskriver han sin nervøsitet for, at hans dødelige planer og lager af lovligt erhvervede skydevåben kunne være blevet opdaget af politiet. Der er ingen tvivl om, at Rodger var syg i sindet. Han havde været i terapi, siden han var ni år. Men i diskussionen af, hvordan man forhindrer nye episoder som denne i at opstå, er det ikke nok at fokusere på mentalt syge amerikaneres nemme adgang til våben, racistiske opfattelser af, hvem eller hvad der opfattes som ’farligt’ eller et forvredet og sygt kvindehad.

Vi må også analysere den perverse forståelse af, hvad der konstituerer maskulinitet, som den nu afdøde massemorder fremførte. Idealet om alfamanden – det dumme svin, som kvinder ifølge PUA-teorierne elsker at have sex med, den notoriske bad boy, der behandler kvinder nedladende og hånligt blot for at blive belønnet med blowjob i stimer, er lige så forstyrret som Rodgers åbenlyse had til kvinder. Og netop den stereotypiske parodi på den småvoldelige ’rigtige alfa-han’ – der kun bliver en mand ved enten at undertrykke eller besidde kvinder – lever i bedste velgående, ikke bare i syge vrangforestillinger online, men i store dele af mainstreamlitteraturen og filmens verden. Helten, der spilles af Tom Cruise i succesfilmen Magnolia, er bare et eksempel. Rodger minder også om en uskøn blanding af Christian Bales glatte galning fra American Psycho, de fleste frat boys fra diverse tv-serier og den forstyrrede kvindebedårer i James Tobacks The Pick-Up Artist, som er en del af inspirationen bag netfællesskabet af samme navn.

I Rodgers video veksler han mellem at beskrive sig selv som »den perfekte gentleman« og den »ultimative overlegne hævner« for blot minutter senere at beskrive sig selv som »så usynlig, at jeg kunne gå igennem universitetet, uden at nogen overhovedet lagde mærke til mig, fordi ingen piger ser mig«.

Dikotomien mellem at være alting og ingenting formår han kun at løse gennem vold: »Hvis jeg ikke kan besidde piger, vil jeg ødelægge jer … og I glade mænd med succesrige liv, jeg hader jer,« advarer han i videoen.

Så længe disse forvredne forestillinger om køn får lov til at trives, samtidig med at USA’s politikere nægter at stramme våbenkontrollen – uanset at 90 procent af borgerne støtter forslag herom – vil tragedier som den i forrige uge udspille sig igen og igen på USA’s uddannelsesinstitutioner.

Annegrethe Rasmussen er korrespondent i USA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

National Rifle Association iværksatte lige efter Isla Vista-mordene denne kampagne med smukke kvinder og våben:

http://www.commondreams.org/further/2014/05/30-0

Torsten Jacobsen

Mon ikke Elliot Rodger først og fremmest var en ensom, ung mand med psykiske problemer? Der er mange gode grunde til at bekæmpe misogyni i samfundet. Men at fremhæve amerikanske 'School shootings' som en nærmest uundgåelig konsekvens af samme, er efter min ringe mening næsten naivt, i sin forsimpling af virkelighedens kompleksitet.

ulrik mortensen, Vibeke Rasmussen, Hans Ditlev Nissen og John Hansen anbefalede denne kommentar

Kære Annegrethe!
Jeg er bange for, at der ikke er noget at gøre ved de skydegale amerikanere.
Men du kender dem selvfølgelig bedre, end jeg gør.

Hans Ditlev Nissen

Udtrykket "dikotomien mellem at være alting og ingenting" bruges uheldigt her.
Det, den skyde-gale gir udtryk for i sin video, er vel en svingning mellem følelsen af at kunne det hele og følelsen af afmagt. Det er teoretisk blevet forbundet med psykiske problemer af 'narcissistisk' art, problemer med skadelige selvbilleder.
At opleve at man på en gang er 'alting og ingenting' er noget ganske andet.

Morten Jespersen

"Rodger var et forsmået medlem af det voksende online-forum af såkaldte pick-up artists (PUA), hvis mål det er at udvikle teknikker, der skal få kvinder overtalt til sex, uanset om disse har lyst eller ej. "

Det er bragende forkert. Målet er at give kvinderne lyst til at have sex med manden. Dette grundlæggende mål er i øvrigt udgangspunktet for yderligere diskusioner af hvordan forståelse af kvindens lyst kan forbedre parforhold mellem mænd og kvinder.

Endvidere har det også ført til diskusioner af hvorvidt mænd bør opbygge deres identitet på kvinders lyst. Den kulturelle eksklusion af mænd fra børn og unges socialisering har yderligere reduceret den tilgængelige inspiration for drenge og piger. Masser af manderoller der historisk har været synlige under opvæksten er forsvundet. Der er kun taberen og PUA'ens alfahan tilbage.

Steen Kjems Toudal

"Rodger var et forsmået medlem af det voksende online-forum af såkaldte pick-up artists (PUA)"

Nej. Tværtimod. Han var en overgang bruger på en hjemmeside der hedder PUAhate.com, altså en side for folk som hader PUA. Rodgers hadede netop alfahanner og mente, at han selv fortjente kvindernes opmærksomhed, fordi han var en "gentleman" - i modsætning til alfahannerne.

Det er en ommer, Annegrethe.

søren nordvig

RODGER ELLIOT - DEN FØRSTE FEMINISTISKE SERIEMORDER - ANNEGRETHE RASMUSSEN: DU BØR SÆTTE DIG BEDRE IND I TINGENE.

Jeg vil lige sige indledningsvis at det befolkningssegment i ungdomskulturen jeg tror Annegrethe Rasmussen tager afsæt i når hun (selvfølgelig for at demonstrere en af ungdommens egne knap så blu populærudtryk) bruger udtryk som ”blonde babes” eller ”blonde bitches”, har jeg i stedet valgt at referere til som ”alfahunner” da jeg mener det er dem (særligt i USA og for Rodger) det i virkeligheden handler om og derfor refererer jeg således i stedet.

Amerikansk feminisme har sit eget islæt i USA, ligesom maskulinisme og feminisme har sit herhjemme. At debattere alle mulige gode eller dårlige sider ved f.eks. feminisme, er ikke intentionen med mit dementi. Desværre føler jeg at det er afgørende lige indledningsvis at nævne det også, da ovenstående artikel bærer tydelige præg af debatten i USA. Det er også klart at man ikke kan komme uden om feminisme, kønsliv/kultur, økonomi, alfa-adfærd og en masse andre faktorer hvis man skal analysere på E.R. sagen.

Men f.eks. at hæfte alfahan-adfærd til Elliot Rodger og derved endda gøre det til kernen i denne ulykkelige sag er så voldsom en fordrejning af virkeligheden at min samvittighed byder mig at reagere ikke mindst på vegne af de tusinder af læsere der måtte sidde derude og læse dette. De er måske ikke er så vel orienterede om emnet.

Artiklen frembyder at handle om Elliot Rodger og ikke PUA (PUA = pick-up-artist/eller på dansk hvad man måske kunne kalde en slags Alfa-han-strukturel scoreteknik), selvom skribenten faldbyder denne at være i ledtog med PUA og artiklens pointer konkluderer til problemstillinger der henføres til PUA. Hele artiklens ”skelet” er altså allerede fra start i sig selv en umulig splejsning.

Jeg vil dementere kort her og det bliver uden back-up/ kilde-henvisninger pga min nuværende tidsramme. Men jeg lover at vende tilbage i den danske debat senere med noget mere substantielt indenfor emnet. Jeg vil anbefale folk selv at læse Elliot Rodgers manifest. Der vil nok altid være en verden af delte meninger om emnet.

Morten Jespersens pointe med det åbne spørgsmål til sidst er til gengæld præcis en valid PUA-problematik: Er det sundt for samfundet at mænd udvikler deres personlighed baseret på kvindens sexlyst som udgangspunkt!?
Morten jespersens spørgsmål kunne Anne Grethe i stedet passende havde spurgt om, når det nu ret tydeligt for mig at se er PUA og alfahan/ ”drengerøvs” problematik, hun hellere vil protestere over eller diskutere, end at prøve sagligt at forklare denne Elliot Rodgers egentlige personlighed og motiv? Tager jeg fejl?

Jeg vil spørge skribenten: har du rent faktisk LÆST manifestet? Det bærer tydeligt præg af at du ikke har. Eller har du måske kopieret lidt fra spændende udsagn fra blogs på Jezebel? 10 millioner erklærede amerikanske ”feminister” på Jezebel påvirker selvfølgelig også den folkelige misforståelse og avisernes overskrifter i USA i disse dage. Ingen tvivl derom. Det lyder meget som noget man kan læse der.. Lad os håbe det bliver rettet lidt til derovre også når der nu bliver gravet lidt dybere ned i E.R-sagen. For dét vil der blive, det siger vel sig selv.

Jeg kan forstå på avisen her at Annegrethe Rasmussen befinder sig lige midt i det hele derovre. Og det er ikke altid en fordel at stå lige midt i hele virvaret (ikke se skoven for træer). Men jeg vil gerne lade det ligge; nu vil jeg bare gerne sætte mit umiddelbare dementi til skribentens, i mine øjne meget unuancerede og tynde fejlbefængte artikel:

Bragende forkert er det når Annegrethe Rasmussen skriver at Rodger Elliot var PUA tilhænger!!!

Han var lige det stik modsatte: Han var PUA-Hater! Elliot Roger var jomfru og medlem af incel-forummet (INCEL: Involuntary Celibacy – ufrivillig cølibat) PUAHate.com som selvfølgelig er lukket p.t. (men man kan måske stadig google lidt på debris-fragmenter heraf). Her kendte man i øvrigt til hans planer og her kunne han i selskab med andre ulykkelige jomfruer af BEGGE køn finde ligesindede i hadet mod alfa-han/hunkulturen.

Rodgers feminiserede beta-han problematik.

Elliot Rodger var på mange måder et feminiseret barn. Ikke fra sin mor, men fra sin far, ifølge ham selv så vidt. Det er et generelt kendt fænomen at feministiske mødre opdrager deres drenge efter beta-han modellen, da de har svært ved at indse eller forstå hvilke konsekvenser den feministiske revolution giver deres drengebørn i medgift. Beta-han modellen handler om den gode rare, eftergivende gentleman osv, hvor hun-kønnet er det idealiserede, kærlighedsgivende glorificerede og gode væsen manden skal have en særlig ekstraordinær respekt for og hvor mandens dyder, troskab og hjælp belønnes med kærlighed (og sex) til gengæld for denne troskab. En moderne mand kan ligeså vel tænkes at opdrage sin søn sådan. Elliots far opdragede ham i den ånd.

Det kan måske stadig klinge fint for de ældre generationer, men er tangerende til seksuelt selvmord for nutidens unge mænd og deres vilkår i forhold til de frigjorte, selvstændige og uafhængige kvinder. Elliot udviklede så tydeligvist dette idealiserede kvindesyn i hans opvækst. Menneskene har først og fremmest ved at studere primater, udviklet fænomenerne alfa/beta hanner og hunner. I nutidens feministiske og frigjorte vestlige samfund bliver rollefordelingen således mere naturlig og lig f.eks. primat-abernes. Rollefordelingen kan i den forbindelse for mænd ifht. kvinder i grove træk inddeles således at:

Beta-hanner tilgår kvindens vennezone i ungdommen og op til reproduktion og evt senere som forsørger/faderrolle til kvindens afkom. Alfa-hanner tilgår kvindens seksuelle behov og kærlighedsliv og til beskyttelse mod udefra kommende trusler.

Kærlighed og tiltrækning skal VINDES, ikke fortjenes/aflønnes, og dette træk ved alfa-adfærden kunne Rodger så af mange gode grunde ikke få sig selv op på eller erkende tilstrækkeligt, selvom han tilsyneladende kæmpede en ualmindelig brav kamp, set ud fra hans uheldige indre perspektiv, manglende indføring i voksenlivet og svære emotionelle vilkår.

De fleste kan nok blive enige om, at det for mange almindelige unge mænd i denne verden umiddelbart ville fremstå som en nærmest paradisisk nøgle, hvis man var i besiddelse af nogle af de ydre vilkår Rodger var i besiddelse af. Studiemiljøet omkring Santa Barbara og Isla Vista, der kendes bedst i mainstream-USA for palmestrande, vilde ungdomsfester, frigjort sexkultur osv. Eller Rodgers familie, der havde gode forbindelser dybt ind i hollywood/ muligheder og rigdom (På trods af at de ikke var de rigeste, holdt de rige og magtfulde (Som f.eks, Lemelson-familien) hånden over dem, og støttede dem moralsk som økonomisk og vigtigst af alt: accepterede dem socialt som tilhørende toppen af den californiske families top. Hans overprivilegerede verden generelt osv. Slægten Rodger er af aristokratisk herkomst på sin fars side (det betød særligt meget i Elliots selvforståelse). Familiens ydre forhold udgør i stor grad grundstenen til hvorfor en så stor del af Rodgers selvbillede tegner en mand med særstatus.

De utallige mange andre feminiserede strukturer i hans personlighed vælger jeg ikke at grave dybere ned i her, men der er RIGTIG mange og de er vigtige for de er med til at tegne hele billedet. Han idealiserede kvinder i usund høj grad og kæmpede lige til det sidste, (måske uden at vide det eller interessere sig for det) for mange af de mærkesager der gør sig gældende hos et stort segment af den amerikanske feminismes forkæmpere.

Hans desperate kamp forsatte indtil de vilkår som denne feminiserede og infantile verdensanskuelse bød hans overlevelsesmuligheder, havde forhindret ham så meget i at opnå et sex og kærlighedsliv og socialt liv som heteroseksuel mandskarakter, at det lyserøde prinsesse-eventyr og gentlemandrømmene om Rodger som den gode hvide alfaderlige ridderfigur, med de rigtige manerer, måtte briste i en populærkultur som den amerikanske hvor, som Annegrethe jo rigtigt angiver, er præget af alfa-han /alfa-hun tankegang hvor der kun er vindere eller tabere og hvor en mand SKAL interagere MEGET aktivt hvis han nogensinde skal se skyggen af et interesseret smil fra en ung kvinde og jo mere aggressivt og frembrusende jo bedre virker det nærmest tilsyneladende til.

Grædende, uforstående, afmægtig, fornedret og dybt vred og jaloux sank denne pubertære karakter langsomt men sikkert ned af affaldsspalten i en emotionel psyko-seksuel og social deroute.

Jo mere succes PUA-tilhængere får og jo mere stærk og selvbevidst en mandekultur kan blive, jo sværere bliver det tilsvarende at konkurrere om hun-kønnenes gunst inden for et givent sexhieraki, for de der ikke er med på noderne.

Der er muligvis ikke meget medlidenhed at hente hos de allermest hardcore af sådanne kulturer. Kunne man forsigtigt antyde at den alfa-han/hun kultur, der består i det højest socialt rangerende sexhieraki af USA's teenagekultur, om noget nok ikke er der man skal forvente mest social ansvarlighed, medmenneskelighed eller social nåde til dem i bunden? Det ville måske være en fornuftig fordom at anlægge sig i forsøget på at forstå denne kultur nærmere.

Faktisk mener jeg det modsatte også kan være tilfældet, eftersom jeg mener at kunne fornemme på mange amerikanske feministiske blogs, at der også selv her er et positivt udslag af en feministisk ansporet bølge, hvor det gøres acceptabelt at vise social nåde. F.eks, den med at man lige går over og hilser på den ensomme unge mand på bænken, eller giver folk et smil og lidt small talk. Men igen, mange feminister og kvinder i den moderne verden, spiller også flere kort og antager flere roller i forskellige modsætningsfyldte situationer, når de prøver at navigere sig igennem livet.

De ”bløde” gener, kan få større overlevelsespotentiale, hvis så frem og i fald de unge piger i næste generation kan formå at gå op imod deres egne dyriske instinkter og i højere grad vælge kærlighed med intellektet så at sige. Ved at vi støtter en fyr som Roger Elliot (karikeret set) og giver beta-manden en chance, kan feminismen måske nå et af sine ultimative mål om mere bløde, feminine, pacifistiske samfundsværdier. Måske er det endda en dag, for nu at perspektivere helt ud, en verden fri for krig, konkurrence, vold og magtkamp vi kan vågne op til, hvis de aggressive alfa-gener derved kan udvandes med tiden og vi alle kan blive mere androgyne. Men selvfølgelig; utvivlsomt har naturen ikke ”tænkt” det sådan, det behøves man ikke læse Mein Kampff eller være socialdarwinist for at kunne forstå.

Herhjemme i Danmark er den unge kvindelige del af befolkningen meget delte i opfattelserne af disse problematikker eller fænomener, og forskellige grupperinger har deres egen adfærd og løsninger til livets spørgsmål og udfordringer. Samtidig med det, kører der en generel feministisk propaganda i samfundet der prøver at trække os alle i en retning og ensrette alle kvinder (og mænd) som robotter i én kollektiv kønsopfattelse og kultur der fornægter eller i hvert fald dækker over denne splittelse i de genuint frie unge kvinders (og mænds) sind og deres vilje til selv at definere deres egen skæbne og livssyn, herunder ikke mindst alfa-han/hun taktikker i ungdommens år.

søren nordvig

I øvrigt kan jeg anbefale min nye artikel på dette emne, hvis nogle skulle være interesserede i at læse mere. God læsning. http://sorennordvig.wordpress.com/