International kommentar

Verdens fodboldnationer bør vende FIFA ryggen

Korruptionen i Det Internationale Fodboldforbund er blevet så massiv, og så uanstændigt mange penge er kommet i spil, at det er på tide at oprette et rivaliserende organ
Debat
10. juni 2014

Hvorfor er sportens verden så korrupt? OL, fodbold, cykling, ja selv cricket skæmmes af skandaler om doping, matchfixing og bestikkelse. De indicier, som avisen Sunday Times på det seneste har fremlagt på omfattende korruption i det internationale fodboldforbund, FIFA, i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskabet for 2018 og 2022, er chokerende og overvældende. Alligevel har Michael Garcia, den amerikanske advokat, som FIFA har udpeget til at efterforske lignende anklager, allerede meldt ud, at han vil ignorere dem, hvorved hans undersøgelse får karakter af farce.

De store internationale sportsforbund er som fjerne oligarkier, der kan skrive deres egne forfatninger og kun behøver stå til regnskab for deres lige så indadvendte medlemmer fra de nationale forbund. De synes immune over for kritik og reformpres, og mange af dem har forskanset sig i Schweiz – paradiset for de lyssky og modvillige skatteydere.

Sunday Times’ dokumentation består bl.a. af millioner af e-mail lækket af en whistleblower. De viser ifølge avisen, at en repræsentant for Qatars fodboldforbund skal have betalt fem millioner dollar til udenlandske fodboldledere før afstemningen. FIFA, der ikke foretager sig ret meget andet end at organisere VM, har i denne proces ydermere beriget sig selv med 1,4 milliarder dollar.

Manuskript til ’Godfather’

Organisationens historie siden 2006, da den dybdeborende journalist Andrew Jennings indledte sine undersøgelser, kunne have været et manuskript til filmen Godfather. Jennings’ anklager fulgt op af efterforskning fra Panorama og Sunday Times udgør et katalog af hemmelige fonde, returkommissioner, bestikkelse og nepotisme, og alle forbundets kommercielle udløbere styres af insidere og familiemedlemmer til FIFA-formand, Sepp Blatter.

FIFA’s påstand er, at værtslandene har gavn af forbundets velvilje. Men revisionsopgørelser efter Sydafrikas VM i 2010 viste, at værtskabet kostede de sydafrikanske skatteydere 28 milliarder kroner og kun gav et afkast på tre milliarder kroner. Til denne måneds udstyrsstykke har Brasilien allerede bekostet 19 milliarder kroner i stadionbyggerier og yderligere 82 milliarder kroner i ny infrastruktur. Qatar siges at ville investere svimlende 1.100 milliarder kroner. At sådanne beløb overhovedet kommer i spil i forbindelse med afholdelse af en få uger lang sportsfestival, er slet og ret uanstændigt, uanset hvem der betaler.

FIFA’s politik er enten at afvise eller sige, at der ikke findes beviser for korruption og manipulation. Blatter støder alle rivaler, kritikere og åbenlyse korrupte, såsom den caribiske minister Jack Warner, fra sig, hvis de besudler billedet af hans ’familie’, mens koryfæer som Henry Kissinger og Johan Cruyff lejlighedsvis inviteres indenfor for at omgive FIFA med en aura af hellighed.

Og når historier om, at FIFA’s caribiske medlemmer fik overdraget 40.000 dollar i hundreddollarsedler, dukker op, forklarer FIFA gladeligt, at pengene var bestemt til at blive omdelt blandt regionens fattige.

Forsinket chok

Lidet ærefuld er også Storbritanniens ydmygende forsøg på at ’vinde’ VM for 2018. Bestræbelserne indebar krybende underdanighed over for skurken i stykket, Qatars Mohammed bin Hammam, der blev inviteret til Downing Street og Windsor Castle for at møde dronningen, men frækt ignorerede indbydelsen. Det indebar, at formanden for FA, det engelske fodboldforbund, David Triesman, blev presset til at træde tilbage for »uforvarende« antydninger om korruption i FIFA og et forsøg på at censurere BBC for at fremlægge »lidet hjælpsomme« afsløringer umiddelbart forud for FIFA’s stemmeafgivning om værtskab i 2010.

David Cameron, hertugen af ​​Cambridge og David Beckham, der blev hyldet som ’de tre løver’, blev indsat til at bedrive personligt lobbyarbejde blandt FIFA’s bestyrelsesmedlemmer før afstemningen i Zürich, trods advarsler i medierne om, at afgørelsen for længst var truffet. Vladimir Putin, der tydeligvis vidste, han havde vundet, gad end ikke dukke op. Cameron og co. stod tilbage som småfuskere, der havde prøvet at snyde Al Capone, og var heldige at være sluppet med blot et par brækkede lemmer.

De mange læk fra FIFA-whistleblowers igennem de seneste otte år burde være ødelæggende for forbundets ry. Men indtil Storbritannien blev fravalgt i 2010, mimede de britiske officials Blatters papegøjesvar, ’ingen beviser’, af frygt for at miste forbundets gunst i kapløbet om værtskabsære.

I dag erklærer FA-formand Greg Dyke sig chokeret over anklagerne i Sunday Times, men lignende anklager har hængt i luften i årevis. Hvorfor var der ingen chok i 2006-2010?

Ud med Blatter

At vinde VM plejede at dreje sig om at vinde fodboldkampe. Nu er det blevet en slags krig uden skud, som George Orwell sagde, men som føres med »had, jalousi, pralerier og tilsidesættelse af alle regler«. Når det at vinde ikke længere er et spørgsmål om sport, men om national stolthed, gælder alle kneb. Lederne af IOC og FIFA hyldes som statsoverhoveder. De virksomheder, der tjener millioner på disse megaevents, har en kø af ministre, der venter på at komme i audiens hos dem. Det er intet under, at prioriteterne bliver så forvrængede, at forbundet kan beslutte at ’tildele’ en fodboldturnering til Qatar midt i højsommerlig ørkenhede – en beslutning, selv Blatter nu kalder »en fejltagelse«.

Storbritannien burde nægte at have mere at gøre med FIFA’s og Blatters ’ familie’. Andre lande burde følge dets eksempel og true med at trække sig ud af FIFA, medmindre Blatter går, og hans organisation rekonstrueres.

Skal et rivaliserende forbund dannes, vil det kræve en kritisk masse af nationer. Som fodboldens fødested bør Storbritannien være initiativtager. Forhåbentlig kan FIFA’s aktuelle afpressermetoder over for Brasilien bringe andre medlemmer til fornuft.

Simon Jenkins er skribent, redaktør og forfatter

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De mafia skulle forbydes, og opløses for længe siden.

Den mafia...;-)

Mikael Nielsen

Premier League holy be thy name