Læserbrev

Forældede tanker om Grønland Grønland

7. juli 2014

I et debatindlæg den 25. juni lader Klaus Georg Hansen forstå, at Danmark er ved at miste forbindelsen med den grønlandske virkelighed. Dog er der en del af virkeligheden, som Hansen ikke har med. Begynd med Selvstyreloven. Et forslag til lov baseret på otte års kommissionsarbejde anbefales i oktober 2008 med stort flertal ved folkeafstemning i Grønland; loven vedtages i 2009. Skyldes opbakningen ved folkeafstemningen, at Danmark har mistet orienteringen? Hansen skriver, at vi skal have en forestilling om Grønland som et ligestillet samfund.

I præamblen til loven står at den, »er en overenskomst mellem Naalakkersuisut og den danske regering som ligeværdige parter«. »Det er uomtvisteligt, at Grønland er ved at lægge fra kaj,« skriver Hansen. Bortset fra uklarheden i denne metafor overser Hansen § 21 i Selvstyreloven: Beslutning om Grønlands selvstændighed træffes af det grønlandske folk, og i stk. 4: Selvstændighed for Grønland indebærer, at Grønland overtager højhedsretten over Grønland. Hansen fortsætter: »Danmark risikerer at blive sejlet helt agterud.« Danmark risikerer ikke noget, for vi er på forhånd enige om, at grønlænderne bestemmer. Hansen mener ikke at vi i Danmark bare kan proklamere, at Grønland ikke kan klare ærterne, »når den modsatte retorik er fremherskende i brede kredse i Grønland«. Det er en spændende tanke, at retorik i brede kredse kan løse problemer.

Om selve substansen er det sådan, at i et demokrati kan enkeltpersoner fremsætte deres synspunkter. Imidlertid er det aldrig fra officiel dansk side sagt, at Grønland ikke kan klare sig selv.

Bånd mellem landende

Grønland skal klare sig selv på lovens præmisser. Skriver jeg om noget andet end det Hansen tænker på? I dag er der kun, »ganske ringe lighed mellem dansk og grønlandsk opfattelse af den samfundsmæssige værdi af den gældende danske relation til Grønland«.

Forpligtelser og rettigheder efter Selvstyreloven kan ikke forbigås i den forbindelse. Der bor mellem ti og tyve tusinde grønlændere i Danmark. Af dem, der rejser til Danmark første gang efter at være fyldt 18, vender under halvdelen tilbage.

Nogle bånd må der være mellem grønlændere og danskere. Hansens indlæg består af ubegrundede postulater.

Lars Lund, lektor emeritus, CBS, tidligere institutleder ved Grønlands Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fam. Tejsner
  • Anders Nilsson
Fam. Tejsner og Anders Nilsson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fam. Tejsner

Helt rimelig replik. Tak for den. Jeg har intet at tilføje. Og dog: Anders Nilsson (redaktør) har på kamikposten.dk også kritiseret Klaus Georg Hansens debatindlæg d. 25/6-14.