Klumme

Forarmelsens incitament

Borgerlige krav om at fastholde flere i dybere fattigdom for at bekæmpe den
Debat
26. juli 2014

En række politikere fra højre fløj, konservative til liberale, har i sommervarmen meddelt, at regeringens i øvrigt lurvede justering af fattiges kår med minimale relative forbedringer for de allerfattigste er af det onde og bør modvirkes med stramninger. Der skal jo være et incitament, det skal kunne betale sig at arbejde. Som man si’r.

Incitamentet, drivkraften til at svinge begge ben ud af sengen, forsvinder, når arbejde ikke er bydende nødvendigt for at overleve. Derfor er fattigdom godt.

Andres fattigdom. Armod og nød styrker motivationen. De andres.

I de opfindsomme politikeres optik er dette en generel betragtning – en naturlov. Arbejdsomhed er en kristen dyd i lutherske gevandter: flid, lydighed og rene linjer. Den daglige dont, hvor mennesket, synderen, ved tradition og forsyn er sat ved sin læst for at blive ved den, åbner himlens porte for syndernes forladelse. Ikke at man skal føle sig på den sikre side. Synden er ikke sådan at sone.

Men arbejdet adler, sagde man i en langmodig fortid, hvor adelen ikke arbejdede, hvilket antyder de velbjærgedes oppefra og nedefter moraliseren over for mindre begunstigede. Arbejde gider ingen eller få af egen drift, de kravler gerne over, hvor gærdet er lavt. Murerarbejdsmanden har mildt sagt ikke for travlt og hviler sig ustandseligt, det kan konstateres fra en tryg og sikker bænk, hvor iagttageren sidder i timevis og betragter denne slendrian på byggepladsen.

Dalrer omkring midt på dagen

En kendt erhvervsmand, ofte i medierne med bud på store samfundsspørgsmåls enkle løsninger, og som aldrig i sin gerning med at flytte værdipapirer rundt i al intethed og evighed har fabrikeret så meget som en børnealbyl, udtalte for nylig, at han hver dag ved 14-tiden, når han færdes i sin bil, undrer sig over alle de mennesker, der har fri og kører formålsløst rundt i gaderne og laver ingenting. Hvorfor er de ikke på arbejde, spurgte erhvervsmanden strengt, forundret over denne dalren omkring midt på dagen. Disse folks incitament mangler fatalt, mente manden midt i de skulkendes færden.

Men borgeren henter ikke alene sit underhold i arbejdet, men tillige identitet og mening i tilværelsen, som andre og større kræfter for resten definerer.

Den arbejdssky med egen dagsorden opfattes på linje med brøndpisseren i de gamle samfund. Han ikke alene snyder sig fra fællesskabets pligter, men unddrager samfundet sin produktivitet og merværdi og forringer sine flittige medborgere og -bønders indtjeningsmuligheder og miljø. Producer, ret ind eller forsvind.

Når forhammeren faldt af smedens hånd, når kusken ikke tøjlede tømmen, når bonden snublede i marken, var tiden kommet, hvor kun døden gav mening. Uvirksomhedens medfølgende fattigdom var og er et ringe mål og brolægger vejen til den overflødiggjortes kolde grav. I folkeeventyrene spores flere steder synet på de agterudsejlede, hvis pligt det var at holde nallerne fra stammens fedt og proteiner og krepere. De affældige på aftægt hjalp man med det sidste, sultede dem ofte langsomt, men sikkert ihjel. Det er ganske vist.

Sentimentalitet var i den forbindelse ikke forfædrenes spidskompetence, mens en romantisk eftertid opmalede idyllen i sødsuppe og flødeskum om de gode og vise uvirksomme gamle. Det rene fis. Og ikke alene gjaldt dette for de aflægs, men lige så vel for alle andre, der af en og anden grund havnede på fattigdommens bund, at armod hjalp som skrædderen i helvede på incitamentet.

Som om trange kår nogensinde har gjort dét.

Fattigdom har satan skabt, som andre systemsammenbrud i artens gang på jorden, borgerkrig og krig. Følgerne af fattigdom – også den relative – sætter sig varige spor i menneskene for ikke at tale om menneskenes børn inklusive de godt nulevende 50.000 danske børn af fattige forældre. Det er disse medborgeres vilkår, de borgerlige politikere vil have forringet til det incitament, som de hævder vil afhjælpe den mangel på den nødvendige fattigdom, de gerne ser opretholdt og forværret for incitamentets skyld! Det er logikken. Man kan i den forbindelse fristes til at operere med uvidenskabelige begreber som råhed, ondskab, dumhed eller uvidenhed. Man kan også forestille sig, at kravet om mere og varig fattigdom i riget er en blanding parret med den velbjærgede forkæledes naturlige grådighed i et brændende behov for at slippe få hundrede kroner billigere i skat.

Læs navnet, stav CEPOS.

Mangel på eksempler

Det mest påfaldende i kravet om fattigdom som incitament til arbejde, når det nu betaler sig bedre, er en forbløffende kronisk mangel på eksempler fra egne rækker, fra dem der stiller kravene. Det andet lige så forbløffende er, at argumentet kun får styrke, når der objektivt set er mangel på beskæftigelse og arbejdsløshed. Når beskæftigelsen stiger, og arbejdsløsheden falder, opstår flaskehalsproblemer; så mangler vi pludselig den efterlyste arbejdskraft. Incitamentet for langt de fleste arbejdsløse/fattige er arbejde og ikke fattigdom uden. Hvor svært kan det være!

For at kunne forsøge at tage de borgerlige politikere alvorligt, især den sangvinske Alliance, burde de jo selv anstille sig som eksempel for de stigmatiserede og kaste sig ud i fattigdom, forære deres formuer væk, give deres folketingsgage til Kattens Værn og med egen krop underkaste sig armodens forbandelse for at bevise, at deres eget incitament ved dette personlige initiativ voksede eksponentielt. Ideen er gratis. Tag den blot til jer, I gode danskere, lige fra offentligt finansieret kuglestøder til erhvervsmand i tomme værdipapirer, lige fra konservativ hovedrig ordfører til Venstres Fadbamse og Kylling. Tag den som incitament til blot en smule menneskelig anstændighed.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Kristoffersen

Som en pæn borgerlig dame i England (Agatha Christie) skrev i sin selvbiografi: My father was a gentleman that is a person who doesn't work. Eller rettere, en person, som lever af andre menneskers arbejde som kuponklipper. Moral er nu godt, men dobbeltmoral er dobbelt så godt og især på andres vegne.

Tak Metz!

Karsten Aaen, Bob Jensen, Kim Houmøller, inger margrethe thora møller, Ervin Lazar, Anne Eriksen, Kim Kristensen, Thorbjørn Thiesen, anne-marie monrath, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Mette Hansen og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Metz tilbage fra ferie?? Velkommen!

Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, inger margrethe thora møller, Niels Mosbak, Tino Rozzo, lars abildgaard, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Thorbjørn Thiesen, anne-marie monrath, Rasmus Kongshøj, Birgitte Gøtzsche, Lise Lotte Rahbek, Erik Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Sten Stenbæk

Fin og skarp tilbagevenden. Lad kampen mod den evindelige mistænkeliggørelse og fornedrelse af de arbejdsløse og de fattige blive et ligeså tilbagevendende omkvæd som i flere år Fogh og hans kreative bogføring.
Og så min kæphest: Hæv boligskatterne på ejerboliger. To fordele: 1. Det skaber mere lighed generelt 2. Det skaber især mere lighed mellem land og by. Google jydepartiet.

Karsten Aaen, lars abildgaard, Hanne Ribens, Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj, Erik Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Gud ved, hvorfor det aldrig er faldet erhvervsmanden ind, at de tjenere, der servicerer ham om aftenen på restauranten, de politifolk, der kører patrulje og rykker ud, hvis han ringer efter dem aften eller nat, de læger, sygeplejersker, sosufolk, ambulanceførere, der sørger for at sundhedsvæsnet virker 24/7 - de har faktisk fri på andre tider af døgnet. Der kan man støde på dem i deres biler, på deres cykler, til fods , i busser etc. på vej til og fra indkøb, på besøg og den slags.
P.S: Hvordan Fanden kan man se, om andre kører, cykler eller går formålsløst. Jeg kan sagtens se ud som om, jeg dalrer formålsløst rundt, når jeg på vej på indkøb snuser til blomsterne hos blomsterhandleren, kigger på vinduer, standser op og sludrer med nogle osv.

Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, Nanna Wulff M., Kim Houmøller, Henning Pedersen, Tue Romanow, Jens Falkesgaard, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Lykke Johansen, Daniel Hansen, Thorbjørn Thiesen, René Bjerregaard, Rasmus Kongshøj, Mette Hansen, Jens Andersen, Erik Nissen, Flemming Scheel Andersen, Torben K L Jensen og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

Tak Metz, viste ikke at du også kunne formulere dig i et befriende klart sprog. (modsat det lidt satiriske og lidt finurlige)

Teksten burde være tvangslæsning for hele Danmarks befolkning, men man kunne starte med en rundsende til alle de politikere der ligger til højre fra Enhedslisten... Vi andre må nøjes med at dele den med vennerne..

Karsten Aaen, Søren 2 Jensen, Elisabeth Andersen, lars abildgaard, Lilli Wendt, Kim Kristensen, Rasmus Kongshøj og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Folk arbejder ikke for penge, folk arbejder af lyst, for at bruge deres evner, for at få samfundet til at hænge sammen, for at udvikle sig.
Desværre har vi forbundet dette med et belønningssystem, hvor nogle, der har fået lov til at sætte sig på samfundets værdier, deler godbidder ud til det store flertal af andre. Det påstås at være løn som fortjent, men sandheden er nu som altid, at det eneste, man med hårdt arbejde kan være sikker på er, at det ikke fører til rigdom. Det, der fører til rigdom, er det arbejde, der ikke er hårdt.

Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Steen Thaulow Olsen, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Marianne Christensen, Hanne Ribens, Kim Kristensen, Toke Andersen, Daniel Hansen, Mette Hansen, Ivan Breinholt Leth, Peter Jensen, Erik Nissen, Erik Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Intet er mere formålsløst end unødvendigt lønarbejde. Stort set alt andet, vi gør, har en intention, som vi relaterer til. Lønarbejde er for de fleste noget, de gør ligesom de pavlovske hunde, der gør, når madklokken ringer.

Jørgen Steen Andersen, Steen Thaulow Olsen, Toke Andersen, Rasmus Kongshøj og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Peter Hansen, tingene har taget en hård drejning på det seneste, nu hedder det: selvforsørgelse. Trods de fleste aldrig når, at betale for deres skolegang. Fint input, Metz.

Steen Thaulow Olsen, Anne Eriksen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Jens Andersen

"Folk arbejder ikke for penge, folk arbejder af lyst, for at bruge deres evner, for at få samfundet til at hænge sammen, for at udvikle sig."

Jeg arbejder for penge. Lige for tiden arbejder jeg ikke, og jeg mangler derfor penge. Jeg vil gerne have penge - så jeg kan få noget andet - og derfor vil jeg gerne arbejde.

Helene Nørgaard Knudsen, Steen Thaulow Olsen, Hans Paulin, Thorbjørn Thiesen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Mette Hansen

De riges eneste redning er, at deres formuer tages fra dem , men måske er det allerede for sent, for de virker jo helt ødelagte i hovederne .....ingen bæredygtige visioner , ingen etik ingen moral er tilbage.... kun et forskruet ønske om at få flere penge ned i egne og venners lommer . De rige keder sig og ønsker mere Trash og fattigdom i gaderne, så de kan forarges!!

Erik Jensen , Jakob Silberbrandt, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, Henning Pedersen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Lykke Johansen, Kim Kristensen, Daniel Hansen, Thorbjørn Thiesen, Claus Høeg, Michael Reves, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Jens Andersen,

Peter Hansen taler om intrinsisk vs ekstrinsisk motivation. Han hævder (og jeg er enig) at penge som belønningssystem har korrumperet vores forhold til arbejde.

Når vi er intrinsisk motiveret er vi typisk kreative, produktive, og fokuserede. En tilstand nær det psykologen Mihály Csíkszentmihályi kalder 'Flow': en selvmotiverende tilstand.

Når vi er ekstrinsisk motiverede, handler vi for at opnå 'noget andet'. Handlingen er ikke sit eget mål. F.eks. Hvis vi arbejder med det formål at tjene en løn, vil vores motivation langt hen ad vejen være bestemt af udefrakommende faktorer: hvor stor en belønning vi modtager for arbejdet, eller hvilke negative konsekvenser et dårligt eller ikke udført stykke arbejde vil få.

Under et kapitalistisk system prøver man at bilde os ind (eller vi prøver at bilde hinanden ind) at et arbejdsliv præget af en høj grad af ekstrinsisk motivation er det 'normale'. Og at al adfærd der er intrinsisk motiveret, hører hjemme i weekenderne og i ferien. Det er derfor vores samfund er sygt, efter min mening.

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, Nanna Wulff M., Henning Pedersen, Elisabeth Andersen, lars abildgaard, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Toke Andersen, Daniel Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jes Nielsen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Peter Jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Som Peter Hansen ovenfor antyder, er det kun arbejde, som ikke er produktivt, men som handler om at tilegne sig værdier, som andre har skabt, der fører til rigdom. Skal vi ikke bare glæde os over at den kendte erhvervsmand, som ofte optræder i medierne med bud på store samfundsspørgsmåls enkle løsninger, og som aldrig i sin gerning med at flytte værdipapirer rundt i al intethed og evighed har fabrikeret så meget som en børnealbyl, og som Georg Metz omtaler i ovennævnte artikel, for omkring 2 år siden fik foretaget en gratis hofteoperation på Hvidovre Hospital? Længe leve velfærdsstaten!

Steffen Gliese, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Når nu vi alligevel arbejder, hvorfor er vi da tvunget til at købe vore egne produkter.

Hvor er det befriende at læse Georg Metz´s spidse pen, mere endnu, agurketiden har været lang og træls og fyldt med intetsigende ligegyldigheder fra "de blå" .

Erik Jensen , Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Brian Pietersen, Thorbjørn Thiesen, Mette Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

At hævde sig selv på andres bekostning - en indtægtskilde der ikke burde forekomme, men som har vundet sejr på sejr i landet, og brødfødt alt for mange.

Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

jeg gider kun arbejde så jeg kan leve..derfor skal jeg ingen gæld have.. så er jeg mere fri til at lave det jeg egentligt vil... og det kan så nemmere blive noget jeg kan leve af samtidig med at det er sjovt. :-)

Peter Hansen.. i det samfund vi har opbygget er det måske 10% der har et så godt arbejde at de opfatter det som en hobby... de har så for vane at alle andre skal gære det samme..de skal være ildsjæle og slide sig op for andre kan tjene penge... eller hvordan er det nu med det... jeg ved mange der bilder sig selv ind de elsker deres arbejde..for at holde ud at gå på et hver dag for at betale udgifterne :-)

Steen Thaulow Olsen, Hans Paulin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Gør jer selv en tjeneste og scroll forbi alt det poetiske bræk, og gåen rundt om den varme grød, og læs mit resumé:

"De blå er dumme"

Enig som jeg er, så er det trættende at høre hvordan man flyver i flæsket på "de blå", men ikke formår at give et seriøst bud på det bedre alternativ.

Mette Hansen, Steen Thaulow Olsen, Vibeke Rasmussen, Kenneth Jensen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thorbjørn Thiesen

I det tv-program hvor de taler før de tænker, påstod erhvervsmanden at det danske samfund havde udviklet sig til et urealistisk Morten Koch eventyr, men er det ikke bedre end det H.C.Andersen eventyr der kaldes kejserens nye klæder. I det optræder to skræddere der bilder alle ind, at de er de klogeste og hvis man ikke kan se det er man dum. Der skulle kun en lille uspolleret drengs klare udmelding til og hele cirkusset faldt fra hinanden. Det bør det også gøre nu. Eks. når LA leder taler om trickle-down økonomi, så skal I bare tænke på de billeder vi ser når SOS-Børnebyerne og UNICEF beder om penge til deres hjælpe arbejde. Der er masser af andre eksempler på at vi får ørerne fyldt med løgne af politikerne og de velbjærgede.

Søren 2 Jensen, Anne Eriksen, Kim Kristensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Tak, Metz.

Søren 2 Jensen, Mette Hansen, inger margrethe thora møller og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Forfriskende - og alt er sagt.
Helt lavpraktisk, så kunne man afskaffe de evindelige løgnagtige påstande om at jobtilskud og praktik kan føre til andet end et sølle gebyr, mens aftagerne scorer kassen på de lediges arbejde.
Det fører ikke til job, men kun til en lang række skuffelser og udnyttelse.
Stop det og skab rigtige jobs - det kan erhvervslivet også passende gøre som tak for snart flere og flere fordele.
I stedet for at flytte produktioner og hyre østfolk. Selv en lærlingeplads er ikke til at opdrive, specielt på Sjælland!

Jakob Silberbrandt, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Mette Hansen, Steen Thaulow Olsen, Steffen Gliese, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Alex Jensen,
Nu er funktionen med Intermezzo at give Metz mulighed for at uddele nogle passende verbale ørefiner til de trængende.
Men løsningerne er dog hverken hemmelige eller særligt kontroversielle. Problemet er bare at de kræver et opgør med det herskende markedsliberale narrativ som samtlige danskere med bare perifer indflydelse er slaver af, og som de virkeligt magtfulde nyder fantastiske fordele af.
Der er absolut ingen grund til at forestille sig disse gruppe de gøre op med strukturer der sikrer og fastholder egne privilegier ?

Jakob Silberbrandt, Søren 2 Jensen, Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Henning Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Michael Pedersen, pengene har jo kun værdi i det omfang, at der foregår en fortsat produktion af de for overlevelsen nødvendige produkter. Lønarbejdet står på den måde i vejen for en hurtigere udvikling, der ved automatisering kan nedbringe arbejdets nødvendighed igennem samfundsmæssig fordeling af outputtet.
Desværre er Metz ikke retfærdig i forhold til udlægningen af Luther, der jo ikke er Calvin: iflg. den evangelisk-lutherske tro kommer frelsen gratis, hvis man tror på den. Det er helt Peter Pansk, men det er ikke desto mindre kernen i trosindholdet, at mennesker ikke kan gøre noget til deres frelse, men alene tro. Ydermere er udlægningen stærkt antikapitalistisk, i går var teksten den kendte om, at det er nærmest umuligt for en rig at komme ind i Guds rige - fordi han dyrker en anden Gud.
Så det handler både i kristen og social forstand om at skabe strukturer, så produktionen fungerer, så alt det mellemmenneskelige kan finde sted i den overvejende del af tiden.
Til Brian og Jens er der kun at sige, at det første ansvar for én selv er at træffe det eksistentielle valg, hvad der vil gøre én maksimalt tilfreds i tilværelsen, og da det, man beskæftiger sig med i fleste sammenhængende timer om dagen, må det være ens forbandede pligt at sikre sig et liv, hvor dette er fremherskende. At hænge fast i at lave ting, man ikke kan nyde, er at stå i vejen for den teknologiske udvikling, der udskiller det farlige, usunde og kedelige arbejde.

Karsten Aaen, Mette Hansen, Steen Thaulow Olsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Selv når man tager forbehold for det faktum at de fleste der deler denne markedsliberale tilgang enten er uvidende idioter eller skamløse løgnere der udstiller egne ønsker som om de skulle være til det fælles bedste - er det svært ikke at blive en smule bekymret over at så store dele af vores ellers nogenlunde civiliserede og oplyste samfund dyrke disse ekstremt primitive og kontra-produktive holdninger.

Spørgsmålet er om det overhovedet er realistisk at fortsætte et fungerende demokrati når så store dele folket er totalt ude af stand til at forholde sig sagligt og seriøst til centrale problemstillinger ?

Der er en ting, som jeg ikke forstår, når CEPOS-fantasterne snakker om incitamentsstrukturer: Det er et incitament for de fattige, at blive fattigere....men det er også et incitament for de rige, at blive rigere? Det hænger simpelthen ikke sammen.

Erik Jensen , Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Henning Pedersen, Herdis Weins, Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Argumentet om at hin rige person blot har byttet om på værdipapirer og ikke skabt noget ligner fuldstændigt den gængse og klassiske hetz mod jøder, der jo bare sugede penge ud af den hårdtarbejdende befolkning. Og hvad er det lige journalister producerer ?

Toke Andersen

Så nåede vi vist bunden. Tillykke til JPH for at synke til helt nye dybder. WOW !

jens peter hansen

En kendt erhvervsmand, ofte i medierne med bud på store samfundsspørgsmåls enkle løsninger, og som aldrig i sin gerning med at flytte værdipapirer rundt i al intethed og evighed har fabrikeret så meget som en børnealbyl, SÅDAN skriver den Metz. Er det ikke ret hetzagtig ??

Niels Mosbak

jens peter hansen

Det er jo muligt at der er tale om den rene og skære sandhed - og så er det jo ikke en hetz. Sandheden er jo godt nok ilde hørt, men så må den kendte erhvervsmand, der aldrig har fremstillet så meget som en børnealbyl, jo gå i rette med påstanden. Han har jo adgang til alverdens medier, han har adgang til justitsvæsnet - ja, man kan sige at alle muligheder står åbne for at han kan tilbagevise påstanden, såfremt den ikke er sand.

Jakob Silberbrandt, Søren 2 Jensen, Anne Eriksen, Mette Hansen, Steen Thaulow Olsen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Steffen Gliese, Henning Pedersen, Flemming Scheel Andersen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Er det ikke ret smart at undlade at skrive HVEM det er, men lade det sådan ligge i luften hvem det kunne være. Er udsagnet om at der er nogle der går og tjener penge på at flytte rundt på papirer ikke en beskrivelse der passer til fuldkommenhed på de anklager der i perioden fra 1870 til og med 2. verdenskrig altid blev tillagt jøder i den antisemitiske verden ?? Men da det jo også kunne være sandt var det altså ikke en hetz ?
Hvorfor skriver Metz ikke hvem det er. Hans budskab om, at der er nogle dumme svin der ikke kan piske arbejdsløse nok bliver da i den grad skæmmet af dette angreb. At personen ikke fremstiller noget materielt falder da også tilbage på fx musikere, forfattere og journalister. Det er det jeg anker over.

Leopold Galicki

Hvis det var Stalin eller hans "grusomme" medarbejder Beria, som tænkte på følgende måde:

"Hver dag ved 14-tiden, når jeg færdes i min bil, undrer jeg mig over alle de mennesker, der har fri og kører formålsløst rundt i Moskvas gader og laver ingenting. Hvorfor er de ikke på arbejde, spurgte jeg mig selv strengt, forundret over denne dalren omkring midt på dagen. Disse folks incitament mangler fatalt, de skal straks aktiveres, og hvis dette ikke skulle hjælpe, sendes til arbejde - dig fri-opdragelseslejre. "

Så var det lettere at forstå.

Stalins og Berias land var konstant enten under, efter eller før en enten borgerkrig, interventionskrig eller verdenskrig. Teknologien, mao. produktionskapaciteten var ikke så effektiv som den er i dag.

Det ville da selvfølgelig også være umenneskeligt at tænkte i retningen af: de dér mennesker, driver den bare af, og er en slags parasitter.

Men dette enfoldige bliver jo sagt af denne erhvervsmand, der lever i et overflodssamfund, i et geopolitisk landskab, som har overkapacitet på alle mulige forbrugsfronter! (Og inden for hjemmets fire vægge får han fortsat forskellige nummertilbud, eller hvad?)

Fantastisk godt iagttaget og skrevet af Metz.

Metz kan også - han er jo kun et menneske - en sjælden gang skuffe - men de fleste gange er han skarpsindig og kritisk, dér hvor kritikken er mest berettiget.

Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Steen Thaulow Olsen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Leopold Galicki

Der skal stå: arbejde-gør-dig-fri-opdrageseslejre.

Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Asger Aamund har, trods alt, nok skabt enkelte nyttige produkter i sin aktive karrierer.
Men han har hverken erfaring eller intelligens til den rolle som revser af de arbejdsløse som han selv og DR mfl, af årsager der fuldstændigt unddrager sig saglig afkodning, har tildelt ham.

Det kan dog ikke kaldes hetz når en mand, der som Asger Aamund har høstet enorme gevinster og levet et langt liv i sus, dus og stor luksus, i vid udstrækning finansieret og muliggjort af den danske velfærdsstat, bliver revset lidt.
Når han tilmed har uhindret adgang til samtlige medier og resurser til at vide langt bedre, men alligevel benytter denne adgang til at udbrede falske, fordummende og grundlæggende stupide forestillinger, er det svært at føle rigtigt med manden.

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Anne Eriksen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, René Bjerregaard og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvor i artiklen står der Asger Aamund ? Intet steds. Derimod er der en beskrivelse af en person som fremstilles som en snylter og en linselus. Dette er et rigtigt smart trick. Hvad erhvervsmandens udsagn angår er jeg lodret uenig, men Metz' infame beskrivelse er et lavpunkt.

Flemming Scheel Andersen

Ja beskrivelsen er et lavpunkt, men det forhindrer ikke at den er sand.
Forargelsen kunne sagtens placeres bedre, end over en ret præsis beskrivelse.

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jens Peter Hansen - musikere, forfattere og journalister skaber faktisk stadigt væk materielle produkter såsom CD'ere, bøger og aviser/magasiner. Det er altså ikke blevet elektronisk det hele endnu. Endvidere er deres arbejde med til at skabe glæde og/eller reflektion hos dem (og det kan være mange), der møder arbejdet. Det samme man kan næppe sige om flytten rundt på værdipapirer.

Erik Jensen , Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Søren 2 Jensen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Det er afgjort Aamund der henvises til, og det er bestemt ikke en overdrivelse at kalde ham en snylter.
Faktisk er de velbjergede danskere de absolut største modtagere af velfærdsstatens services og overførsler.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Mette Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Niels Mosbak, skal en ikke navngivet person tilbagevise et udsagn om at han ikke har gjort noget ??
Hvor langt ude kan man komme.

jens peter hansen

Hvorfor SKRIVER journalist Metz' så ikke navnet på sit hadeobjekt ?

jens peter hansen

En stor del af de pensioner der udbetales i DK er fremkommet ved at nogle, bl.a. ATP flytter rundt på papirer. Til glæde for de fleste. Og jeg skrev jo blot at udsagnet også falder tilbage på musikere og forfattere og altså er noget vrøvl. Når ATP køber aktier i danske virksomheder så holder PAPIRET jo også liv i nogle der faktisk fremstiller noget materielt.

Niels Mosbak

Det er i sagen helt underordnet om Metz skriver navnet eller ej - du har jo for længst gættet ud fra det Metz skrev, hvem det androg.
Når man således omtaler folk, hvor det er indlysende hvem der er tale om, på en måde som kan krænke injurielovgivningen - jeg skriver k a n krænke injurielovgivningen, ikke at det gør det, så kan man, hvis man er forurettet i sagen, opnå fuldstændig den samme retsbeskyttelse i forhold til udsagnet, som hvis Metz havde skrevet navnet på pågældende.

Og på dit spørgsmål om hvor langt ud man kan komme - ja, det gav du jo selv et eksempel på i dit første indlæg, hvor du fremhævede en jøde-analogi.

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, René Bjerregaard, Tue Romanow og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Der er vist ikke grund til at hade Asger, det tror jeg heller ikke Metz gør.
Jeg kender ham personligt. Han er mægtigt sympatisk - bare svært uvidende om samfundsdynamiske forhold.
Men det er ganske naturligt når man, som han, er født med en sølvske langt oppe i røven og har haft det ulideligt let hele sit liv.
Læg dertil at han garanteret ikke blevet præsenteret for et eneste seriøst modargument til sine vanvittige forestillinger, fordi alle hans venner og sociale omgangskreds er slaver af de præcis samme misforståelser.

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Mette Hansen, Niels Mosbak, Rasmus Kongshøj, René Bjerregaard, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen og Leopold Galicki anbefalede denne kommentar
Leopold Galicki

Jens Peter Hansen,

Det er at flytte rundt på papirer kan naturligvis et stykke nødvendigt og nyttigt arbejde. Jeg tror ikke man kan have et moderne samfund uden at have en del bureaukrati og bank- og finansverden. Men at der skal tjenes millioner på at flytte papirer - altså millioner, mange millioner - som havner i de enkeltes lommer, mens andre, ofte faglærte, veluddannede eller først og fremmest med gode hænder mennesker, skal udsættes for statens arbejde-gør-dig-fri-foranstaltninger, som ikke fører til et stykke arbejde som kan give social anseelse, rimelig løn og et godt socialt arbejdsmiljø.

Det er simpelthen en skandale. Det er et misbrug af af alle de erfaringer og uhyre ofre, især vores forældre har betalt, for at befri Europa for dumhed og fascistoide løsninger.

Jakob Silberbrandt, Jørgen Steen Andersen, Steen Thaulow Olsen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jamen Niels Mosbak, Metz skrev ikke navnet og antydede altså alle andre der handler med værdipapirer er snyltere. Fuldstændig som man beskrev de jødiske vekselerer for et par generationer siden. Hvordan skulle man kunne lægge sag an om et forhold der er sandt. Det kan man ikke vel ?? Der er ikke blevet fremstillet albyler. Det er jo det der er det snedige.

jens peter hansen

Toke Andersen, er det Asger Amund eller Metz du kender ? Det fremgår vist ikke helt af dit indlæg, så det er lidt svært at se hvis røv sølvskeen er oppe i og hvem der ikke har forstand på samfundsdynamikken.

Herdis Weins

Jens Peter Hansen -
Du kan åbenbart ikke læse tekst.
Det fremgår tydeligt af Toke Andersens seneste kommentar, at det er Asger Aamund.

jens peter hansen

Desværre må jeg sige at jeg udmærket kan læse tekster, men det fremgår ikke om det er Metz eller Aamund han, altså Toke Andersen, kender. Nu kan enhver idiot jo ud af Toke Andersens skriverier nok regne ud at det er Aamund han kender, men det fremgår faktisk IKKE af teksten. Lidt har jeg vel lov at drille ?

Toke Andersen

Sjovt nok kender jeg dem begge to,,,let.
Metz gik i gymnasiet med min far og havde så vidt jeg er informeret ikke nævneværdige mængder ædelmetal i bagdelen den gang.
Aamund er "papfar" til en af mine bedste venner, og selvom jeg primært havde omgang med Asger da vi var teenagere er det mit klare indtryk at han, bortset fra enkelte uheldige investeringer, har haft medvind hele sit liv.
Det er også tydeligt at hans indsigt i samfundsdynamiske forhold er svært begrænset hvis ikke direkte misvisende ;)

Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, Torsten Jacobsen, René Bjerregaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Breilev

Finanskrisen er primær årsag til, at velfærdssamfundet er på retur. Det forekommer derfor absurd, når finansfolk har held med at forkorte de fattiges livremme. Hvis finanssektoren ikke selv mærker ansvaret for deres handlinger, så gentager de dem. Det er dette, Anders Samuelsen repræsenterer.

Jakob Silberbrandt, Jørgen Steen Andersen, Steen Thaulow Olsen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Det er meget betegnende at mennesker, der aldrig har ydet en dags ærligt eller samfundsnyttigt arbejde - og jeg opfatter hverken kuglestødning eller aktiehandel som værende gavnlig for noget som helst, tror andre er lige så dovne som de selv er.
Grunden til at de mener de fattige eller ledige ikke gider lave noget samfundsgavnligt er vel at de aldrig selv har gidet udføre plejearbejde, undervisning, passe børn,, helbrede syge mennesker ellerplukke ærter:-)

Jakob Silberbrandt, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Niels Mosbak, Rasmus Kongshøj, Leopold Galicki, Steffen Gliese, René Bjerregaard, Herdis Weins og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den desperate kamp for at finde på noget, man kan byde intelligent og højtuddannet arbejdskraft, ufaglært arbejdskraft, folk indenfor erhverv, der er automatiserede etc. etc. har nogle uhyrlige resultater. Lad os nu bare konstatere, at det, der er vigtigt, vil blive udført under alle omstændigheder, det eneste, der kan være en forhindring, er den megen vægt på privat ejendomsret, som kan lægge en dæmper på folks aktivitetslyst.

Rasmus Kongshøj, Niels Duus Nielsen, Marianne Christensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Sider