International kommentar

Frihed, demokrati og TISA

I al hemmelighed er en omfattende omstrukturering af det internationale marked for tjenesteydelser undervejs – symptomatisk for en systematisk udhuling af demokratiet, der forsøges solgt til borgerne som en udvidelse af vores ’frie valg‘
I al hemmelighed er en omfattende omstrukturering af det internationale marked for tjenesteydelser undervejs – symptomatisk for en systematisk udhuling af demokratiet, der forsøges solgt til borgerne som en udvidelse af vores ’frie valg‘

David Leth Williams

Debat
19. juli 2014

Den 19. juni, på toårsdagen for Wikileaks’ Julian Assanges selvpålagte ’husarrest’ i Ecuadors ambassade i London, lækkede WikiLeaks et hemmeligt udkast til forhandlingerne om den såkaldt flerstatslige aftale om handel med tjenesteydelser, TISA. Det omfatter en aftaleskitse om det meste af verdens handel med tjenesteydelser og har forslag til regler, som ville fremme de finansielle multinationale selskabers muligheder for udbygge deres aktiviteter ved at rydde hindringer i nationale lovgivninger af vejen.

Udkastet vil tillige forbyde stærkere regulering af finansielle tjenesteydelser, ganske uagtet at den finansielle nedsmeltning i 2007-8 almindeligvis ses som en følge af utilstrækkelig regulering. I forhandlingerne presser USA desuden på for at øge den grænseoverskridende datastrøm, herunder personlige og finansielle data.

Udkastet er hemmeligstemplet. For TISA søges hemmeligholdt, ikke blot under forhandlingerne, men i hele fem år efter en aftales ikrafttræden. Skønt TISA-forhandlingerne ikke er underlagt decideret censur, bliver de knap nok nævnt i vores medier – en marginalisering og hemmeligholdelse, der står i kontrast til den historiske og vidtrækkende betydning, som en sådan aftale vil få.

Konsekvenserne vil blive verdensomspændende: TISA vil reelt komme til at fungere som en juridisk rettesnor for omfattende omstrukturering af verdensmarkedet. TISA vil binde fremtidige regeringer, uanset hvem der vinder de nationale valg, ligesom den vil binde nationale domstole.

Bentham hersker

Er der noget overraskende i dette misforhold mellem politisk-økonomisk betydning og graden af hemmeligholdelse? Er det ikke snarere et trist, og rammende vidnesbyrd om, hvor vores højtbesungne demokratier i de vestlige liberale lande er endt?

For 150 år siden beskrev Karl Marx i Das Kapital det frie marked som »en Edens Have for menneskers medfødte rettigheder … Her hersker frihed, lighed, ejendomsret og Jeremy Bentham«. For Marx angiver den ironiske tilføjelse af den egoistiske utilitarismes hoffilosof nøglen til, hvad frihed og lighed i realiteten betyder i det kapitalistiske samfund. For at citere Det kommunistiske Manifest: »Ved frihed forstår man under de nuværende borgerlige produktionsforhold den frie handel, det frie køb og salg«. Men lighed menes den juridisk formelle ligestilling af køber og sælger, selv om den ene af dem – arbejdstageren – under alle omstændigheder er tvunget til at sælge sin arbejdskraft til kapitalen.

I dag kan vi sige, at vi har frihed, demokrati og TISA: Frihed betyder en fri strøm af kapital og finansielle data og personoplysninger (og med TISA vil strømmene kunne flyde frit). Og demokrati?

Markedets stemme

De hovedansvarlige bag finansnedsmeltningen 2008 sætter sig nu igennem som de eksperter, der kan føre os ad den finansielle genopretnings smertefulde vej, og hvis anbefalinger derfor må kunne tilsidesætte parlamentarisk politik. Eller, som Mario Monti, udtrykte det: »De, der regerer, kan ikke lade sig fuldstændig binde af parlamentarikere«.

Men hvem har da den højere magt og myndighed til at suspendere de afgørelser, som folkets valgte repræsentanter træffer? Det spørgsmål blev besvaret i 1998 af Hans Tietmeyer, daværende guvernør i Deutsches Bundesbank, der roste de nationale regeringer for at foretrække »de globale markeders permanente stemmeafgivninger« frem for »valgurnernes folkeafstemninger«. Bemærk den demokratiske retorik i udsagnet: De globale markeder er mere demokratiske end parlamentsvalg, fordi afstemningsprocessen her foregår på en permanent basis (det vil sige afspejles i de løbende markedsudsving), og ikke kun hvert fjerde år. Den foregår samtidig på globalt plan, og ikke kun inden for grænserne af en nationalstat. Det implicitte budskab er, at frigøres de fra markedernes (og eksperternes) overordnede kontrol, vil de parlamentarisk-demokratiske beslutninger blive »uansvarlige.«

Ufrihed sælges som frihed

Det er altså her vores demokrati er endt, og TISA-aftalerne er et skoleeksempel på denne tingenes tilstand. Forhandles og vedtages de centrale beslutninger om vores økonomi ude af syne og uden for den offentlige debat, bliver koordinaterne sat for kapitalens uhindrede herredømme. Råderummet for, hvad demokratisk valgte politikere kan beslutte, bliver løbende indskrænket, mens den politiske proces i overvejende grad bliver afledt til at handle om spørgsmål, som kapitalen er ganske ligeglad med (typisk de såkaldte kulturkrige).

Da det frie valg i vores samfund er ophøjet til øverste værdi, må social kontrol og dominans ikke længere kunne opleves som noget, der indskrænker vores frihed. Disse valg skal fremstå som (og opretholdes af) menneskers selvoplevelse som frie personer.

De nye ufriheder optræder i et væld af forklædninger som deres egne modsætninger: Fratages vi universel sundhedspleje, får vi at vide, at vi får ny valgfrihed (f.eks. kan vi nu selv vælge sygehus og behandlingstype). Kan vi ikke længere regne med ansættelsesforhold, der er langsigtet betryggede, men må hutle os igennem i foreløbige, usikre stillinger, får vi at vide, vi jo dermed har mulighed for at genopfinde os selv og opdage nye uventede kreative potentialer. Må vi til at betale vores børns skolegang, får vi at vide, at vi nu er blevet ’iværksættere i vores eget liv’, fordi vi ganske som en kapitalist kan vælge frit, hvordan vi vil forvalte og investere de ressourcer, vi besidder.

Når vi konstant bombarderes med ’frie valg’ og tvinges til at træffe beslutninger, vi ikke altid har ordentlige vidensforudsætninger for, begynder vi i stadig højere grad at opleve vores frihed som det, den i virkeligheden er: En byrde, der berøver os et ægte valg af forandringer.

Slavoj Žižek er filosof

© Slavoj Žižek og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for de fine overvejelser. Meget mere af den slags, tak. Og endnu mere gennemlysning af misbruget af 'frihed', ordet der for nogen åbenbart svarer til påkaldelsen af den ultimative GUD (som jo ikke kræver nogen forklaring, begrundelse eller uddybning).

Brian Pietersen, morten Hansen, Niels-Simon Larsen, Martin Andersen, Dennis Berg, Claus Oreskov, Carsten Mortensen, Elisabeth Andersen, Thorbjørn Thiesen, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Kirsten Bende Lund, Karsten Aaen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steen Thaulow Olsen

Fremragende indlæg. Perfekt definition af de trends, der i øjeblikket skinner tydeligt igennem for enhver, der har lyst til at åbne øjnene. Og det er bestemt ikke enhver, der har det. En undersøgelse har vist at folk har mere lyst til at give sig selv elektrisk stød end at tænke selv i bare en begrænset periode.. symptomatisk for en verdensbefolkning, der mere og mere ligner selvoptagede zombier uden forbindelse med deres sjæl..

Benjamin Lau Jensen, Brian Pietersen, morten Hansen, Philip B. Johnsen, randi christiansen, Martin Andersen, Dennis Berg, Torben K L Jensen, Claus Oreskov, Jacob Jensen, Carsten Mortensen, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Thorbjørn Thiesen, Jørgen Steen Andersen, Stig Bøg, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Frihedsbegreber indenfor det økonomiske doktrin, er baseret på social status. Grundlæggende eksisterer frihed ikke, men det er en anden diskussion.

Så man er i høj grad nød til at dele segmenterne op, især i meget ulige lande (GK). Da opfattelsen af frihed vil falde i takt med økonomisk beskaffenhed. I den økonomiske verden, forsvinder mulighederne, så snart pengene er væk. Det har intet med frihed at gøre, det svarer til foldens størrelse, hvor hesten kan udleve sin 'frihed'.

morten Hansen, Philip B. Johnsen, Steen Thaulow Olsen, Martin Andersen, Dennis Berg, Claus Oreskov, Carsten Mortensen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Dorthe Jacobsen , Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Torben Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Frihed er virksomheders frihed til at sænke løn og arbejdsforhold, boligudlejeres frihed til at hæve huslejen, dermed får lønmodtagere frihed til at vælge mellem bolig eller mad.

Michael Madsen, Steen Thaulow Olsen, Martin Andersen, Ture Nilsson, Dennis Berg, Claus Oreskov, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj og Dorthe Jacobsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Men det ved i mange af os allerede. Jeg synes at Žižek er sent ude.

Lars Jorgensen, Steen Thaulow Olsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Demokrati er med den nye antioffentlighedslov at vi borgere skal stemme på et uoplyst grundlag.

Steen Thaulow Olsen, Jette Andersen, Claus Oreskov, Rasmus Kongshøj, Thorbjørn Thiesen, Jørgen Steen Andersen, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Hvordan passer det sammen at skrue op for data-strømmen i vores overvågnings-samfund? Hvor er det frie når de her "aftaler" forhandles under stor hemmeligholdelse? Fint nok at jeg kan købe billigere sko men jeg vil egentlig hellere give 200,- mere den ene gang om året og så slippe for om tænderne falder ud af den mad vi spiser.

Peter Taitto, Hanne Ribens, morten Hansen, Henrik Christensen, Michael Madsen, Steen Thaulow Olsen, Tue Romanow, Jette Andersen, Jørn Andersen, Dennis Berg, Claus Oreskov, Lise Lotte Rahbek, Thorbjørn Thiesen, Esben Nielsen, Bjarne Andersen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Hvor er Torben Nielsen dog klog.

Frihed er uløseligt forbundet med ansvar.
Hvad er det modsatte af frihed, personligt og for grupper af borgere : Lydig undergivenhed under herremænd og styringsindstandser. Styring af borgerne for magtens
skyld, sommetider forklædt i godhed og velmening, bliver til overstyring og til sidst diktatur.
Men ingen skal tvinges. Det er en ret at være undergiven slave.
Frihed og fralæggelse af ansvar er et valg for den enkelte.

Claus Oreskov

@Leo Nygaard. Og hvad kan et oplyst menneske så lige bruge din metafysiske konstruktion af begrebet frihed til ??????

Steen Thaulow Olsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Når først vi vågner op i neoliberalisternes paradis, bliver det en blodig kamp at træffe valg om anden måde at se verden på.

Claus Oreskov, Steen Thaulow Olsen og Jette Andersen anbefalede denne kommentar

Claus - Det fremgår af sidste sætning : At træffe sit valg - i dagligdagen og i det politiske .
Både de "oplyste og de uoplyste".

Jørn - Selv i "neoliberalisternes paradis" er blodige handlinger strafbare.
Ingen må tiltage sig større frihed en det tillader næsten have samme frihed.
Det er en af de mange måder at beskrive den personlige frihed på.
Det gælder efter min mening også selskaber, der driver rovdrift på naturen og spekulanter, der skaber økonomiske ulykker i det samfund alle lever i.

Kjeld Hansen

Corporate Earth...

- Lobbyisme er det nye "demokrati"

Kjeld Hansen

Lige som man troede, nu kan det ikke blive være...

Kjeld Hansen

I Tyskland har 21 store spillere i pølse industrien netop fået en bøde på 338 millioner Euro for at indgå hemmelige prisaftaler i et pølsekartel.

TISA's eksistens viser nødvendigheden af, at indgå et internationalt samarbejde mod international prisaftaler og karteldannelse. Og det med store milliard Euro bøder til følge til kartel synderne.

Ture Nilsson

Mihail
Du snubler over din egen arrogance, hvilket er en skam, for du er ikke så dum, men nok heller ikke så smart som du selv bilder dig ind :-)

Per Jongberg

"Skønt TISA-forhandlingerne ikke er underlagt decideret censur, bliver de knap nok nævnt i vores medier ..."

Maa jeg opfordre medieverdenen til at overveje om deres saakaldte journalister ikke kunne saettes til mere nyttigt arbejde end at skrive om "spaendende" faerdselsylykker, visse udvalgte medborgeres goeren og laden og andre ligegyldige "sandkorn til syltetoejskrukken". De kunne f.eks. saettes til at lave journalistisk arbejde ... der er nok at dykke ned i og skrive om.

Benjamin Lau Jensen, Niels Duus Nielsen, Michael Madsen, Steen Thaulow Olsen, Tue Romanow, Karsten Vedel Johansen, Jette Andersen, randi christiansen, Martin Andersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Per Jongberg

Eksempler paa "ligegyldige sandkorn til syltetoejskrukken" kan besigtiges ved at klikke paa bt.dk, eb.dk, dr.dk og i nogen grad b.dk og jp dagligt ... ogsaa idag.

Taenk hvis disse skriverkarle var rigtige journalister og blev sat til journalistisk arbejde ...

Steen Thaulow Olsen, Bjarne Andersen, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Torleif Hansen

Fin analyse, men hvordan kommer vi videre?

Philip B. Johnsen, Steen Thaulow Olsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Kagen er fordelt for længe siden. Om du er bank eller multinational virksomhed, så er det andelenes størrelse der bliver kæmpet og aftalt om. Ejendomsret er en joke, men de få der kan få fingrende i den størrelse gæld og de som leverer den slags, har svært ved at se den.. Så svært at det måske kommer til at koste det civile i civilisationen.

Steen Thaulow Olsen, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

(hvilket er tilfældet nogle steder, allerede).

Steen Thaulow Olsen, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Herskende verdensorden er røverkapitalisme - forsøgt camoufleret i stadig mere laset skindemokrati. Og vore politikere sælger kronjuveler for flitterstads med retarderede og uvederhæftige påstande om 'den nødvendige politik'. Dumhed og/eller korruption - eller et tilbud, de (og dermed vi) ikke kan afslå? Hvem har solgt danmark uden at informere os eller tage os med på råd? En glidende afvikling?

Hanne Ribens, Claus Oreskov, Michael Madsen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Karsten Vedel Johansen

Præcise iagttagelser af Zizek, som dog ikke kommer ind på det mest fatale ved det hele, og det som til syvende og sidst vil bringe hele galskaben til afslutning: det kapitalistiske amokløbs brutale kollision med naturlovene i form af klima- og økologiske sammenbrud som ødelægger store dele af eller i værste tilfælde helt ruinerer menneskeartens naturgrundlag.

Kapitalismen har helt fra sin spæde begyndelse hvilet på en stadig stigende afbrænding af fossile karbonressourcer som erstatning for menneskelig og dyrisk muskelkraft og vedvarende energiformer som vandkraft og vindkraft. Hele den voldsomme produktivitetsvækst er købt til prisen af en først snigende og siden stadig mer eksploderende indgriben i naturlige kredsløb, hvis normale tempo er tusinder til millioner af gange langsommere end kapitalismens afbrændnings-/forbrugstempo af denne naturkapital. På ca. to hundrede år er atmosfære og hav tilført karbonmængder, som det tog naturen flere hundrede millioner af år at oplagre i geologiske strukturer som "begravet solenergi" - se: "Burning buried sunshine" (Dukes, J.S. 2003. Burning buried sunshine: human consumption of ancient solar energy. Climatic Change, 61(1-2): 31-44) findes her under "2007 and earlier": http://web.ics.purdue.edu/~jsdukes/pdfs.html

Konsekvenser: 1Klimapåvirkningen er nu meget nær ved at skubbe den globale systemligevægt som har kendetegnet de sidste ca. fem millioner års klima ud over nogle vippepunkter som vil flytte hele klimaet over i en anden normaltilstand, en tilstand hvor madproduktionen og i det hele taget leveforholdene på kloden for mennesker og de fleste af de arter vi er afhængige af vil blive drastisk forværret. 2) Videre medfører karbonudslippene til havene at disse forsures i rekordtempo, med fatale konsekvenser for en lang række kalkskaldannende organismer (planteplankton) som udgør det vi kalder havets primærproduktion, dvs. det som danner grundlaget for næsten alt dyrisk liv i havene.

Også på andre måder skaber kapitalismens produktivitetsmani enorme problemer i naturen: mængden af kemiske stoffer som er skadelige i de naturlige fødekæder øges i rasende tempo, hvilket fører til en artsudryddelseskatastrofe som ikke er set værre siden starten af tertiærtiden for ca. 65 millioner år siden. Vi ser det allerede, bier forsvinder ny i højt tempo som følge af en kemisk cocktail af sprøjtemidler, og bierne danner gennem sin bestøvning grundlaget for op mod fyrre procent af den planteproduktion som bruges i vore fødevarer.

Karl Marx var grundlæggende klar over disse sammenhænge (men selvfølgelig uden at vide det jeg skriver om her, som først er afdækket af de senere års forskning), da han skrev sin kritik af det tyske socialdemokratis såkaldte "Gotha-program". I den første sætning, som stort set er blevet ignoreret af samtlige marxistiske profeter siden, skrev han: "(Gotha-programmet skriver) "Arbejdet er kilden til al rigdom." Arbejdet er IKKE kilden til al rigdom, naturen er i mindst lige så høj grad denne kilde". Han kritiserede dermed en typisk kapitalistisk fordom eller illusion som den tyske arbejderbevægelse (og siden alle andre arbejderbevægelser) lå og ligger under for, om man vil en typisk og nok den mest fatale form for fremmedgøring.

Hanne Ribens, Benjamin Lau Jensen, randi christiansen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Kapitalismen ! Hvor bor han - han må drages til ansvar.
Nej, ikke ismen, men mennesker, demokratier og deres politikere.
Det må være muligt at regulere menneskelig aktivitet på hensigtsmæssig måde.
Hvis man vil. Vil man ikke, hjælper ingen isme.

Thomas Faisst

Selv klimaklovnen Bjørn Lomborg har erkendt, tror jeg nok, at nødvendighed og frihed også kan være hinandens modsætninger.

Philip B. Johnsen

Fra artiklen:
"Markedets stemme

De hovedansvarlige bag finansnedsmeltningen 2008 sætter sig nu igennem som de eksperter, der kan føre os ad den finansielle genopretnings smertefulde vej, og hvis anbefalinger derfor må kunne tilsidesætte parlamentarisk politik. Eller, som Mario Monti, udtrykte det: »De, der regerer, kan ikke lade sig fuldstændig binde af parlamentarikere«."

Who is Mario Monti?

Mario Monti tidligere EU-kommissær, var den første formand for den europæiske tænketank Bruegel, medlem af den såkaldte Bilderberggruppe, og international rådgiver for Goldman Sachs.

Hanne Ribens, Benjamin Lau Jensen, Lars Jorgensen, Bjarne Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Torleif Hansenskriver 20. juli, 2014 - 13:37
"Fin analyse, men hvordan kommer vi videre?"

Det er selvfølgelig sagens kerne, hvordan kommer vi videre, når regering og oppositionens partier, vil forsøge at bilde vælgerne ind, at flerstatslige aftale om handel med tjenesteydelser,TISA er:

"Nødvendighedens politik"

Pointen er den, at forstå det er en forkert og asocial politik, der er ikke noget galt i, at være frustreret og det er for dårligt.

Det er demografi og økonomi og den der af følgende totale ustabilitet i samfundet, der holdes i live af demokratiet ved, at flertallet har interesse i, at føre nødvendighedens politik, til forsvar for økonomiske og magtstrukturelle beføjelser, der ikke kan bestå, uden undertrykkelse og udnyttelse af mindretallet i demokratiet.

Når det kommer til, at betale regningen, så løber alle skrigende bort, som når pensionskasserne skal afgøre, om det fortsat skal være tilladt, at investere pensionspenge i afbrænding af fossile brændstoffer, ved direkte støtte til kul, gas og olie energisektoren gennem investering.

Er der profit, så er det godt nok!

"Hvordan kommer vi videre?"
Svaret er demokratiet er vel tilsyneladende kortsluttet, af privatøkonomisk kassetænkning og demografi, der holder hånden under en asocial politik, så svaret på spørgsmålet er, at Danmark må sætte valgalderen ned til fem år eller, at alle danskere må udvikle en samvittighed og stemme ud fra den.

"Man høster som man sår."

Philip B. Johnsen

Det er ned af bakke for det danske demokrati med ISDS Investor-state dispute settlement, såkaldt frihandel med USA og TTPI Transatlantic Trade and Investment Partnership og Trade in Services Agreement (TISA) - Financial Services Annex.

Deregulering af finanssektoren.

Link: https://wikileaks.org/tisa-financial/

randi christiansen

Udover de facto at underlægge dansk retspraksis til erhvervslivets 'retspraksis' også at forpligte sig til at fastlåse reguleringsniveauet for finanssektoren til nuværende deregulerede niveau er at underlægge sig røverstaterne og vil være et endegyldigt farvel til autonomt dansk demokrati og en større omkalfatring af grundlæggende institutioner, end nogen andre end kun ganske få interessenter, den 1%, er klar over. Jeg tvivler også stærkt på, at de, som tror, at disse forandringer er i deres interesse, vil mene det, hvis de lykkes med deres reptilhjernestyrede, korrumperede foretagende.

Philip B. Johnsen

Ja randi christiansen
Det er ned af bakke for det danske demokrati, Trade in Services Agreement (TISA) - Financial Services Annex, det er vel, hvad der at sige til det.

Deregulering af finanssektoren, til lovlig hvidvask af penge, "magt rigdom og straffrihed."

Mafia!

Man skal kende sine lus på travet, som når Bjarne Corydon i Deadline, for en tid siden, til skræk og advarsel, for alle danskere, men således bedre oplyst, gjorde regeringens højreorienterede holdning og stå sted helt klart:

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."

Philip B. Johnsen

Hvorfor støtte, Transatlantic Trade and Investment Partnership og Trade in Services Agreement (TISA) - Financial Services Annex, har vi ikke problemer nok, med EU's manglende håndtering, af finanssektorens plyndring af europæerne.

This transatlantic trade deal is a full-frontal assault on democracy.

Link: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/04/us-trade-deal-full-...

2013:

Transatlantiske storbanker har manipuleret med de retningsgivende renter Libor, Eurobor og Yen Libor, de skal betale de største bøder, der nogensinde er opkrævet for kartelvirksomhed.

Deutsche Bank, Societé Generale og Royal Bank of Scotland har sansynligvis indgået forlig, på hver især op til 1 mia. euro.

JP Morgan, HSBC, Credit Agricole er også involveret, men vil ikke acceptere bøder.

Barclays, RBS, UBS og Rabobank allerede betalt 3,5 mia. dollar i bøder fra myndigheder i blandt andet Europa og USA, for svindel med Libor, flere bøder er på vej i form af tillægs bøder fra EU-Kommissionens konkurrencedirektorat.

Det forekommer mig oprydning med efterfølgende opstramning af internationale regler og mulighed for, tilsyn mellem USA's og EU's finanssektorer er det der skal arbejdes på.

Brian Pietersen

jo flere mennesker vi bliver jo mere indskrænkes friheden for hver enkelt da vi påvirker hinanden ved vores handlinger og jo mere styring og regulering skal der til.... ironisk når mange opfatter det som en menneskeret at få børn og de vil ha friheden til at gøre hvad de vil. :-)

Philip B. Johnsen

Brian Pietersen
Pointen er vel, at verden kun kan tilbyde, frihed under ansvar, hvis ikke vi ikke vil tillade, nogen dominere og beriger sig, på bekostning af, andre bliver udnyttede.

Philip B. Johnsen

Hvis ikke vi vil tillade
Sorry

Brian Pietersen

Vi er blevet alt for mange og nu kommer alle konsekvenserne :-)

randi christiansen

Brian - klart, at jo flere, der skal deles om fællesejet, jo mere påtrængende er behovet for en forvaltningsramme. Nuværende af slagsen viser sig som så ofte påvist og med stadig større tydelighed at være ufuldstændig, dysfunktionel og korrupt. Og de - som burde varetage fællesskabets interesser - er for dumme og/eller korrupte til at gøre det - på trods af at det funktionelle alternativ - som så ofte påvist - er klar. Konklusionen kan derfor kun være den stadig tilbagevendende : dumhed og/eller korruption - røverstaten har så fast et greb om fællesejet, at status er et 'tilbud vi ikke kan sige nej til'. Mafiøst. Demokratiet som et sminket lig i konkurrencestatens klør.

Nuværende regime skaber unødvendig fattigdom og har ovenikøbet den frækhed at kalde det for 'nødvendighedens politik'. Vor frue bevar os vel, hvor dum og/eller korrupt har man lov at være som offentlig ansat, som forvalter af dansk og international lov, som almindelig anstændig borger. Ser ud som om, den 1% vil sprede gadekampene > når mennesker er frataget alt, har intet at tabe og alt at vinde, så flytter (klasse)kampen, kampen om ressourcerne, ud i det åbne rum - og vi ser krigsherrerne have kronede dage. Den 1% gør sig selv til jaget vildt og os alle lovløse. At det ikke er indlysende for enhver - også opportunisterne på borgen - er meget sørgeligt.

Claus Oreskov, Brian Pietersen og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Brian Pietersen
Det er jeg enig i, men en vigtig pointe er vel at, det grundlæggende forsvar for kapitalisme, højere løn til de rigeste ved f.eks. skattelettelser eller deregulering af finanssektoren er, at kapitalisme trække folk ud af fattigdom, skattelettelser og voksende total økonomisk volumen (vækst), det betaler sig.

Sandheden er vel derimod noget i retning af, at fattigdom er lønsomt, hvilket holder gang i kapitalisme og væksten.

Faktisk er fattigdom, billig arbejdskraft, befolkningsvækst og overforbrug blandt de rige, en forudsætning for kapitalistisk vækst, Kina har også indset problemet og overvejer, at tillade befolkningen, at får et barn mere, eller en forbruger nummer to, om du vil.

Derfor kommer de fattige, altid betale for de riges fest, det er der profitten skabes, det er dyrt, at være fattig.

I Danmark fra 2007 til 2013 DKK. 400mia. alene i samfundsøkonomiske omkostninger.

Philip B. Johnsen

For en god ordens skyld, vil jeg præcisere, at jeg taler om fattigdom i social kontekst, for danske forhold, ikke sult og nødhjælps udsatte kun, men udnyttelse eller undertrykkelse af socialtudsatte.

Man behøver ikke værre fattig, selv om man aldrig, har ejet kongens mønt.

Men når socialtudsatte i Danmark, betaler for de riges fest, hvor de må overleve nedsatte ydelser, efter en Kontanthjælpsreform, Dagpengereform, Førtidspensionsreform, og så de nye nyttejob, der vel må betegnes, som statsreguleret lønpresning, med farer for, at udsatte borgere havner i kriminalitet, hvis ikke sygdom.

Det er dyrt at være fattig på mange måder, man har ikke råd til god mad, fedt er billigt, det er dyrt at låne, det er også dyrt, at være kunde i banken osv.

Samtidig skattely og skattelettelser til de rige, med TISA er udviklingen og indkøb af joint strike fighter der ikke kan flyve til DKK 50 mia. er, hvad jeg skriver om.

Claus Oreskov, randi christiansen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Randi . .
som politikerne opfører sig og det partierne vil/ikke vil, er der kun enhedslisten jeg kan støtte pt.... og er i øvrigt meget enig med dig.

Philip....
Jeg bryder mig ikke om kapitalisme selvom jeg gerne vil have eget firma igen, jeg bryder mig heller ikke om vækst eller skylde penge væk, jeg vil skaffe et kundegrundlag så jeg kan leve et alm. anstændigt liv og hvis jeg er nødt til at arbejde for en arbejdsgiver, så skal der ledes efter et firma som har ordentlige forhold hele vejen igennem, og er i øvrigt også meget enig med dig.

Philip B. Johnsen

Brian Pietersen
Knæk og bræk.

randi christiansen

Enhedslisten har lige været med til at hæve bundskatten og afskaffe brændselsafgiften. En forklaring mangler stadig, selv om jeg har spurgt pelle i tråden tilhørende hans seneste artikel i information. Så nu er jeg partiløs. Partiet har fostret en af vore skarpeste poiltiske tænkere, preben vilhjelm, desværre løfter de ikke arven.
Dog er deres interne lønpolitik rosværdig og udtryk for ansvarlighed og solidaritet med almindelige danske lønmodtagere og afstandtagen til den korruption, som gennemstrømmer samfundet. Følg pengene - find de ansvarlige.

Brian Pietersen

Randi - det bliver jeg ikke partiløs af, hvis der er ting der ikke passer en, så må man præge partiet i den rigtige retning.... det fortsætter jeg med....