Kommentar

Ikke i mit navn!

Jeg nægter at blive taget til indtægt for Israels handlinger. Undertrykkelsen af palæstinenserne har intet at gøre med jødisk moral og finder ingen retfærdiggørelse i jødisk historie
Debat
30. juli 2014

Hvor er den jødiske kritik af Israel?« Sådan lød overskriften på en artikel fra Information 25. marts 2002, der blev delt af avisen på Facebook den 14. juli i år med teksten: »Debatindlægget er 12 år gammelt, men desværre stadig aktuelt«. Beklageligvis er det helt rigtigt.

En jødisk kritik af Israel må tage udgangspunkt i den jødiske historie – en historie, der konstant er i spil, når der talen falder på konflikten i Israel/Palæstina. Altoverskyggende er mindet om holocaust og antisemitismen i Europa.

Dette minde bruges i dag til at gøre kritikken tavs. Kritik af Israel kaldes had mod jøder. Antizionisme kaldes antisemitisme, og antisemitismen betyder, at jødernes eksistens igen er truet.

Den zionistiske fortælling er, at kun hvis jøderne står sammen i én bevægelse og taler med én stemme, kan vi stå imod den omverden, som altid har forfulgt og foragtet jøder. Ifølge zionisterne må vi derfor som jøder stå last og brast med vores nationale hjemland, Israel – den jødiske stat, hvortil alle verdens jøder har ret til at »vende hjem«.

Men så længe Israel vælger at holde et folk indespærret og fortsætter den etniske udrensning i jødernes navn, vil Israel være den største fare for jøder verden over. Israels hær udviser total foragt for palæstinensiske menneskeliv, og dens rolle i at opretholde apartheidtilstande på Vestbredden og belejringen af Gaza emmer af racistisk undertrykkelse.

Etnisk udrensning

»Aldrig igen!« Sådan lød mottoet for den zionistiske bevægelse efter Anden Verdenskrig. Seks millioner jøder var blevet udryddet, og aldrig igen skulle jøder frygte folkemord eller behandling som andenrangsborgere. Under dette motto og med mindet om holocaust friskt i erindringen påbegyndte zionisterne den etniske udrensning af Palæstina, hvor over 700.000 palæstinensere blev drevet på flugt.

Israel blev grundlagt på det zionistiske princip om flest mulige jøder på mest muligt land og færrest mulige arabere på mindst muligt land. Dette er blevet realiseret igennem 66 års gentagne angreb og indespærring af den palæstinensiske befolkning.

Gaza er blevet en koncentrationslejr. Gentagne massakrer, og hvad FN’s Goldstone-rapport beskriver som en bestræbelse på at »ydmyge og terrorisere en civilbefolkning og radikalt reducere dens økonomiske kapacitet«, er virkeligheden i Gaza i dag. Det er at gå for vidt at sammenligne situationen med den i nazisternes værste dødslejre som Auschwitz og Treblinka, men at en etnisk gruppe er koncentreret, indespærret og udsat for systematisk mord kan ikke længere fornægtes.

Og intet af dette har at gøre med jødisk moral og finder ingen retfærdiggørelse i jødisk historie.

Det skaber vrede, når Israel igen går til angreb på en forarmet og indespærret befolkning. Det meste af kritikken ytres som en politisk kritik af en stat og dens ageren. Det er umuligt at fornægte, at den nogle gange ytres som had mod jøder. Måske sidder der rent faktisk en antisemit hist og her, som tror på Hitlers racelære og mener, at jøderne bør udryddes. Men ser man på argumentationen, så er langt det meste antisemitisme i debatten en blind reproduktion af den zionistiske påstand – at Israel faktisk repræsenterer verdens jøder – bare med blind vrede i stedet for blind hyldest.

Ikke i vores navn

Kritikken af Israel breder sig blandt jøder i Europa, USA og sågar i Israel. »Ikke i vores navn!« lyder parolen. Vi nægter at blive taget til indtægt for Israels handlinger af nogen. Den jødiske historie har været præget af folkemord og fordrivelse. Men hvad vi oplevede engang må aldrig blive argument for at udføre det samme mod andre.

Flere og flere jødiske organisationer arbejder nu i solidaritet med palæstinenserne og bakker op om den palæstinensiske opfordring til boykot, deinvestering og sanktioner mod Israel. De største er Jewish Voice for Peace og Jews for Justice in Palestine, der hovedsageligt arbejder i USA, men også den israelske bevægelse Boycott from Within og den jødisk-ortodokse bevægelse Naturei Karta vokser nu.

Det, der samler os i disse bevægelser, er vores jødiske baggrund, bevidstheden om den jødiske historie og ønsket om at genoplive det zionistiske motto »aldrig igen!«

Men denne gang skal det gælde for alle. Aldrig igen folkemord og ikke for nogen!

Yonatan Ungermann Goldshtein studerer lingvistik og medstifter af Jøder Mod Folkemord

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Møller

Tak

Søren Christensen, Søren Bro, Elisabeth Andersen, anne-marie monrath, Søren Blaabjerg, erling jensen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Kim Øverup og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Stort !

Søren Blaabjerg, erling jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann
Britta Hansen, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Justin Ajufo

Tak Yonatan! På grund af holocaust har Israel taget hele verden som gidsel og sikret israelsk politik straffrihed fra det internationale samfund. Derfor kalder Israel enhver kritik af dets handlinger for antisemitisme og giver sig selv carte blanche til at behandle palæstinenserne efter for godt befindende. Før verdenssamfundet udviser mod og behandler Israel som enhver anden nation har palæstinenserne (og israelerne) intet håb om fred.

anne-marie monrath, Britta Hansen, morten Hansen, Karen Grue, Anne Eriksen, Roza Abraha, Søren Blaabjerg, erling jensen, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Vibeke Rasmussen, Mikael Nielsen, Carsten Christensen, Lars Bo Jensen, Lykke Johansen, Vibeke Andersen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Claus Jørgensen og Carsten Pedersen anbefalede denne kommentar

Tak, endelig

Birgitte Gøtzsche

Så blev det udtrykt klart fra rette sted! Tak!

morten Hansen, anne-marie monrath, Roza Abraha, erling jensen, Svend Erik Sokkelund, Lykke Johansen, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Selvfølgelig er der ordentlige og redelige mennesker imellem jøder og borgere i Israel, der ikke er enige i dette svineri.
Det er dem der skal høres og dem der skal bygges på.
Det samme gælder på den Palæstinensiske side.

anne-marie monrath, Britta Hansen, morten Hansen, Esben Nielsen, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Søren Blaabjerg, erling jensen, Svend Erik Sokkelund, Lykke Johansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Måske man kunne anmode Bhutan, om at mægle i konflikten. Jeg tror ikke de sælger våben til nogen af parterne.

anne-marie monrath, Britta Hansen, Jens Falkesgaard, morten Hansen, Dagmar Christiandottir og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der var dog en argumentation fra Toke Andersen, et svar til din påstand: "Til gengæld vil man ikke kunne finde een eneste fra Gaza der tør eller vil fordømme Hamas for deres beregnende brug af civile bombeskjolde."

Det er kun Israelsk propaganda at de civile tab skyldes at Hamas bruger dem som bombeskjolde. Det er løgn at ingen i Gaza vil fordømme raketangrebene på Israel, men de kan selvfølgelig ikke fordømme en ikke eksisterende brug af bombeskjolde.

Så Toke blev nok lidt revet med og brugte et upassende sprog, men han har ret i at: "Det er en absurd og direkte falsk påstand, Esben Jensen."

Jens Falkesgaard, Søren Blaabjerg, Dagmar Christiandottir og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Riisgaard

Smuk kommentar af Yonatan Ungermann Goldshtein, men desværre ændrer det næppe på det faktum, at EU`s og USA`s opbakning til staten Israel nok i virkeligheden mest er begrundet i deres økonomiske interesser for EU`s vedkommende, og en blanding af forsvarspolitiske og opportunistisk indenrigspolitiske hensyn for USA`s vedkommende, snarere end interesse for spørgsmålet om antisemitisme.

Jens Falkesgaard, Anne Eriksen, Dagmar Christiandottir og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Som jøde ved Yonatan Ungermann Goldshtein at han bliver tagged af Anti Defamation League og narre som Alan Dershowitz for sin stiftelse af Jøder Mod Folkemord og for indlæg som denne her. Det er modigt for det betyder konsekvenser heriblandt at, trods egen jødiskhed han kommer til at figurere som antisemit. En stor tak er i orden.
Hver gang det sker i Gaza tænker man - nu er det gået for vidt. Nu kommer en reaktion fra omverdenen og nu følger vi op på succesen med Syd Afrika på samme måde. Og der sker intet. Det er en enorm magt man er oppe imod, der kan gør kontinenter tavse. Kontinenter der ingen problem har med at kritisere et land så stort som Rusland.

Britta Hansen, Jens Falkesgaard, Niels Jespersen, Karsten Aaen, Roza Abraha, Søren Blaabjerg, erling jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

@ Yonatan
Tak.

erling jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Jøder som Yonatan, der tør sige fra og være kritiske overfor den zionistiske stat, er efterhånden det eneste, der kan stoppe denne absurde krig.
Alle vi andre bliver bare kaldt antisemitter. Men hvis demokratiske, humanistiske jøder i stort tal sagde fra overfor urimelighederne, uanset hvilket land de måtte bo i, må det skubbe til fornuften.
Find 'Jews against Genocide' på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Jews-Against-Genocide/694634937278932

Britta Hansen, Jens Falkesgaard, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Roza Abraha, Søren Blaabjerg, erling jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Jøder mod folkemord, barbari, massakrer og etnisk udrensning.

Yonatan Goldshtein står som jøde langt fra alene i sin kamp for humane værdier og respekt for menneskeliv, uafhængigt af sit etniske eller nationale tilhørsforhold.
Forleden havde Kjeld Koplev en fremragende artikel i Politiken med lignende budskaber.

Listen over dybt anstændige jøder, der blander sig i debatten og udtrykker fordømmelse af Israels forkastelige fremfærd i Gaza er længere end min arm.
USAs førende dissident og mest markante kritiker af både USA og Israel, og et menneske, som ikke lader sin nationalitet eller etnicitet påvirke sine analyser af en afskyvækkende udenrigspolitik, som den praktiseres af både Israel og USA, er Noam Chomsky - en af verdens mest geniale tænkere. I halvfemserne var han på en topti liste over de mest citerede personer i menneskehedens historie. Han var den eneste nulevende og kom lige efter Sigmund Freud.

En anden amerikaner og jøde er Edward Herman, professor i økonomi på Wharton College, som sammen med Chomsky har skrevet flere fremragende bøger om en pilrådden amerikansk udenrigspolitik, der har kostet utallige millioner uskyldige mennesker livet.
Ilan Pappé, israelsk historieprofessor og jøde, forfatter til flere bøger om Israels etniske udrensning af palæstinensere.

Mange kommentatorer på disse sider kan uden tvivl supplere med navne på jøder, som fortjener samme beskrivelse.

En anden jøde, der også er værd at nævne, desværre ikke for sine menneskelige egenskaber, snarere tværtimod er David Ben Gurion, Premierminister i Israel fra 1948-1953 og fra 1955-1963, og beskrevet som Nationens Fader, og i mine øjne et aldeles utiltalende menneske. Hans dagbøger er en guldgrube af informationer om den kyniske politik, vi ser materialisere sig også i disse uger med de seneste massakrer på uskyldige mennesker i Gaza, og som han stod som bannerfører for i fyrrerne, og som har været et klart udgangspunkt og mål for statens Israels oprettelse. Det er ikke for ingenting, at palæstinensere er beskrevet som Israels jøder, og som ofre for en politik, der har rødder tilbage til Holocaust og de grusomme jødeforfølgelser i Nazityskland. Intentionen om etnisk udrensning har været den samme.

Et par citater fra ham: "Hvis jeg var en arabisk leder, ville jeg aldrig underskrive en aftale med Israel. Det er normalt. Vi har taget deres land".

"Vi må bruge terror, drab, intimidering, konfiskation af land og ophør med alle sociale ydelser for at befri Galilæa for dets arabiske befolkning".

Israel fik d.15.5.1948 56% af Palæstina, selv om jøder kun udgjorde et mindretal. Det var efter hans mening alt for lidt, hvis Israel skulle overleve som et hjemland for verdens jøder. De skulle besidde mindst 80% og gerne mere, og som dokumenteret til hudløshed gerne med de mest afskyevækkende metoder. Dette vi ser i dag er kun en lille brik af det samme mønster af etnisk udrensning. Ben Gurion ville have roteret i sin grav af glæde over de resultater, Israel har nået, med altafgørende fra verdens mest aggressive nation, USA.

Erling Jensen, Cand.jur.

Heinrich R. Jørgensen, Jens Falkesgaard, Niels Jespersen, Rune Møller, lars abildgaard, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Colin Bradley, Holger Madsen, Roza Abraha, Søren Blaabjerg, Dagmar Christiandottir, randi christiansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Usa har ansvaret. Kun de kan kontrollere israel - så hvem er usa egl i dette spgsm? Zionister? Eller truer de vanvittige med dommedag, hvis de ikke får deres vilje? Er det derfor usa intet gør?

erling jensen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

randi christiansen

Vi har såmænd selv en del af ansvaret.
Vi undlader at tage afstand fra nedskydninger af civile, som stat og nation og legitimerer en del af de modbydeligheder, der sker i Gaza.
Vi opfordrer dermed også til at benytte de samme midler næsta gang, og næste, fordi det kan betale sig.

Vor udenrigspolitik er pantsat i EU og dermed tror vor regering at vi kan stille os op i køen ved håndvasken, men glemmer at det ikke at gøre noget er lige så ansvarspådragende , som at deltage aktivt, hvis man er klar over forbrydelsen.

Kan nogen være i tvivl om at Gaza er en kæmpe hønsegård, pælistinenserne er indespærrede siddende høns, og Israelerne kan plaffe løs som de ønsker inde i denne hønsegård.

med den forskel at vi aldrig nogensinde ville tillade det med høns.

Malan Helge, Jens Falkesgaard, lars abildgaard, Bo Carlsen, Anne Eriksen, Søren Blaabjerg, Holger Madsen, erling jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Postede mit indlæg samtidig med erlings - og føler mig foranlediget af denne enighed til at gøre mig næste tanke : de, der ikke er i mod, er med. Er danmark så meget vasalstat af usa, at vi ikke officielt kan fordømme deres mellemøst politik? Ligesom ww2 - israel/usa har overtaget videreførsel af arvesynden.

lars abildgaard, Holger Madsen, erling jensen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og nu samtidig med flemming.

Samarbejddpolitik a la ww2 - men der er ikke noget sverige, vi kan redde palæstinenserne til.

Dagmar Christiandottir

USA er verdens magt i øjeblikket og det er dem, som har styret. Og dem som er ansvarlige.
Vi kan skrive, råbe, diskutere, demonstrere, argumentere - alt det går i sandet.
Lokale politikere adlyder blot ordre.

Niels Jespersen, Holger Madsen og erling jensen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Jeg er helt enig i de, der gør Danmark til politisk medansvarlig via regeringens vægring ved at tage afstand fra Israels fremfærd. Specielt har udenrigsministeren netop demonstreret sin fejhed ved godt nok at fordømme det nylige angreb på en pigeskole, men uden at gøre nogen ansvarlig for fobrydelsen (ja, jeg ved selvfølgelig godt at ansvaret for vattetheden falder tilbage på en vis Gucci-lady i sidste instans).
@Olga Ronanoff
Jeg tror ikke, der var mange, der i begyndelsen troede, det var muligt at vælte Sydafrikas apartheidstyre gennem et folkeligt politisk pres, men det lykkedes trods alt til sidst (trods bl.a. Erhard Jacobsens tirader). Noget lignende kan man håbe på vil ske her.

Niels Jespersen, erling jensen, Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Respekt. Respekt. Respekt. Og tak!

Velkommen til 2014, Yonatan.
Men hvad gør vi med alle de andre, der stadig er 2000 år bagud?

erling jensen

Søren Espersen - Israels skødehund i det hjemlige politiske parnas

Lasse Ellegaard havde d.22.7.14 en tankevækkende og meget læseværdig leder i Information, som han kaldte "Søren Espersens Gaza-stunt. Han nævner, at Espersen "ret beset er "moderat" for ikke at sige nærmest blødsøden i forholdet til Gazas 1,5 millioner palæstinensere". (en lille korrektion til indbyggertallet, som er lidt over 1,8 mio).

Espersen har bl.a. sagt flg: Man skal holde sig for øje, at Israel med sin militære magt kunne udslette hele Gaza, inklusive rotter og mus. Det ville være det nemmeste. Men det har de jo netop ikke gjort, selv om man har haft over 2.000 bombetogter. De har taget store hensyn til de civile.

Mådehold er et uhyre vigtigt ord i det hebraiske vokabularium.

Det vækker til eftertanke, at han med sine sansers fulde brug kan fremsætte ikke alene så absurde, men også så stærkt forargelige udtalelser, ligesom de tegner et ikke specielt flatterende billede af hans menneskelige egenskaber.

I hans optik ville USAs politik med drab på over 4 millioner vietnamesere, cambodianere og laoter i Vietnamkrigen kun kunne karakteriseres som moderat, fordi de i kraft af deres militære formåen kunne have udslettet alle tre land og dræbt alle indbyggere; eller hvad med de 1,3 mio. uskyldige irakere, som måtte lade livet i en dybt ulovlig krig, når USA med største lethed ville have kunne slå alle 25 millioner ihjel, men af menneskelige hensyn afstod fra det; eller hvad med Guatemala, som "kun" fik slået 200.000 ihjel og ikke hele befolkningen; eller hvad med Philippinerne, som i 1898, efter spansk overherredømme, i en befrielseskamp mod USA "kun" mistede mellem en halv og en mio.; eller hvad med den oprindelige befolkning i Nordamerika, som i 1500-tallet kunne tælles i millioner, men efter mødet med en overmægtig amerikansk militærmagt fik slået millioner ihjel. Omkring 1900 var der kun 250.000 "indianere" tilbage i USA. Den amerikanske historieprofessor, David Stannard, kalder det "the American Holocaust"; eller hvad med Iran, som i 1980 blev invaderet af Irak, og gennem en 8 år lang krig mistede hundredtusinder, ene og alene grundet den aktive støtte, USA, militært, ydede Saddam Hussein. I de år han var en af USAs, ved siden af Israel, en af dets næreste allierede i Mellemøsten. At Saddam Hussein i de selvsamme år begik de værste forbrydelser mod og overgreb på sin egen befolkning rokkede en tøddel ved USAs ubetingede opbakning til hans politik. Den ophørte først, da han begik den "utilgivelige" synd at invadere Kuwait i 1990, og da vi alle ved, at det internationale samfund ikke kan tolerere krænkelser af andre landes nationale suverænitet måtte han naturligvis straffes.
At USA er det land i verdenshistorien, der har brudt med denne regel flest gange betyder mindre - en god gang propaganda og mediemanipulation klarer den sag; en politik, som Israel, med hjælp fra følgagtige vestlige medier, har tilegnet sig til fuldkommenhed.

Israels store forbillede, USA, er i sandhed et eksempel til efterfølgelse.

Erling Jensen, cand.jur.

Malan Helge, Jens Falkesgaard, Eva eldrup, Niels Jespersen, Rune Møller, lars abildgaard, Karen Grue, Dagmar Christiandottir, Holger Madsen, Flemming Scheel Andersen, randi christiansen og Søren Blaabjerg anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

@Jan Weis
Problemet med direkte forhandling mellem de stridende arter er, at en sådan, hvis den skal være retfærdig og oprigtig kræver, at begge parter har noget at handle med. Men her sidder Israel med alle trumferne: Landbesiddelse, et knusende overlegent militær, garanteret carte blanche "license to kill" fra supermagten USA´s side osv. Og man er ikke til sinds at opgive nogen af disse trumfer til gengæld for indrømmelser fra modpartens side, som på sin side i realiteten ikke har stort andet at tilbyde end betingelsesøs underskastelse, mens f.eks. bosættelsespolitikken fortsætter på fuld kraft, samtidigt med at forhandlingerne finder sted. Desuden er folkestemningen i Israel, så vidt jeg kan forstå næsten 100% zionistisk og med et massivt had vendt ensidigt mod palæstinenserne.

Hvad der skal til er derfor en fornuftig plan formuleret udefra, der er sådan skruet sammen, at begge parter kan akceptere den. Sker dette ikke temmeligt snart. Ja så vil jeg sige, at det nok er meget fornuftigt, hvis besindige israelere overvejer alvorligt at flytte andetsteds hen og overlade de zionistiske gale hunde til den skæbne, der venter dem på et tidspunk. Når alt komme til alt kan det nu heller ikke væe særligt rart at være indbygger i et af verdens mest hadede lande, og bestemt ikke bare blandt de arabiske landes befolkninger, men også i lande, der normalt anses for a være vestligt orienterede.

Esben Jensen

""""Jeg tror ikke, der var mange, der i begyndelsen troede, det var muligt at vælte Sydafrikas apartheidstyre gennem et folkeligt politisk pres, men det lykkedes trods alt til sidst (trods bl.a. Erhard Jacobsens tirader). Noget lignende kan man håbe på vil ske her.""""

Der behøves intet folkeligt pres for at vælte Hamas..Israel håndterer denne sag med vanelig beslutsomhed og fasthed.
At store dele ( eller hele ? ) af den vesteuropæiske venstrefløj udtrykker deres had mod egen kultur og støtte til ideologiske diktaturer og terrorister genere dem heldigvis ikke.....

Esben Jensen

Esben Jensen

i kan skrue jer selv op i jeres had mod jøder,USA, kapitalismen, frihed og virkelighed.....Men det hjælper ikke en skid !

esben Jensen

Darwin har skrevet noget ret klogt om dette emne.

Esben Jensen

Uden for topic.

Der er ca. 30.000 palæstinensere i DK. og ca. 8.000 Jøder.........Chancen for at møde en Palistinænser i en bestyrelsespost i erhvervslivet, er direkte proportionel med at møde en jøde i dommervagten.

Esben Jensen

@Søren Blaaberg
Er ikke helt klar over, hvorfor du henviser til mig – det eneste jeg ønsker at plædere for er gamle Uri Avnery og hans fredsbevægelse Gush Shalom, der forekommer at være en af de mest ædruelige fredsstemmer i Israel – og har været det i årtier …

Hans bog Israel uden Zionisme fra 1970 kan anbefales …

Peter Hansen

Esben Jensen

Ca. 8000 jøder i Danmark, hvordan er du kommet frem til det tal?
Så er der kun kommet 1000 flere jøder siden anden verdenskrig!

Hvor mange af de palæstinensere der er her i landet, tror du ville ha siddet i bestyrelser hvis de havde haft samme muligheder som danske jøder?
Jeg ved godt du tror, at man kommer direkte fra at ha levet i en krigszone hele sit liv og måske med 6 års skole gang og så vupti tager en MBA, men sådan forholder det sig sjov nok ikke.
Hver femte danske soldat er ramt af PTSD efter kort tid i krig, hvordan tror du så antallet er for palæstinensere?

Eva eldrup, randi christiansen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

@Jan Weis
Jeg har efterhånden læst/set utallige hjemmesider af alle tænkelige observanser omkring det her, og det er desværre stadig væk mit indtryk, at de gode/moderate kræfter i Israel som de, du nævner, er i et fortvivlende mindretal. Det skyldes sikkert blandt andet en massiv zionistisk indoktrinering allerede fra barnsben i skolerne og senere i hæren samt en massiv indoktrinering og ensidig nyhedsdækning fra den israelske presses side. Eksempelvis så omtales ALLE palæstinensere, der ikke er enige med zionisternes overbevisning om deres egne påstået gudgivne forrang på alle områder og ret til at undertrykke og chikanere palæstinaaraberne på enhver tænkelig måde, konsekvent som "terrorister", underforstået som det er ok at slå ihjel og milhandle, bruge kollektiv afstraffelse overfor etc.

Esben Jensen

""Hver femte danske soldat er ramt af PTSD efter kort tid i krig, hvordan tror du så antallet er for palæstinensere?""

Jeg vidste ikke at palistinænsere har været i krig..... Mod hvem. og hvor ?

randi christiansen

Ebsen må ha fået hedeslag

Britta Hansen, Eva eldrup og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Hvad med at besvare mine spørgsmål, i stedet for at spille dum!

Peter Hansen

Ej undskyld, jeg lagde måske for meget i det, da jeg skrev "spille", man kan jo ikke gøre for, at man er som man er!

Søren Blaabjerg

@Jan Weiss II
Den israelske pøbel er på ingen måde i disharmoni med sin regering, men ønsker netop i øjeblikket - uanset udlandets reaktioner - at "jpbbet skal gøres færdigt" (hvordan "færdigt" skal forstås er uklart, men det er det åbenbart langt fra endnu, så mange flere rædsler kan ventes). Med "jobbet" mener de naturligvis den igangværende offensiv, der som skik og brug byder har fået et særligt militært nysprogligt eufemistisk kodenavn: "Protective Edge". Jojo. Det her gør man skam kun for at skabe sikkerhed! Hvem ville ikke gøre det samme under tilsvarende omstændigheder?

Se også lige denne hædersmand.
http://www.democracynow.org/2014/7/30/henry_siegman_leading_voice_of_us
Siegman var executive director of the American Jewish Congress

Britta Hansen, Niels Jespersen, erling jensen og Søren Blaabjerg anbefalede denne kommentar

@Søren Blaaberg - kan ikke rigtig bruge dine indspark til nogen konstruktiv debat - alene dit ordvalg om israelsk pøbel lyder ubehageligt i mine ører - men måske er det bare en eufemisme for antisemitisme ...

randi christiansen

Ja, tænk at le peuple, los pueblos, we the people gir en dårlig smag på dansk - pøbel. Dette lille folk som både har givet sprog til verden og modtaget.
Lokum, permissioner ,,,, udtryk for borgerskabets bornerthed

Ja, for nogle hedder det they the people ...

Søren Blaabjerg

Med ordet pøbel (som jeg ikke har opfundet og hvis betydning burde være klar for rimeligt veluddannede personer) mener jeg noget i retning af det samme, som der ligger i begrebet "populisme". At dette skulle have noget med "antisemitisme" at gøre er naturligvis helt hen i vejret,og jeg selv mener heller ikke på nogensom helst måde være dette, hvis nogen skulle være i tvivl, tvært imod. Men hvis man synes bedre om formuleringer såsom "de brede masser", "almindelige jævne mennesker" eller lignende, så er det da i orden.
Goebbels skreg på et møde, hvor en hel del af sådanne var til stede "Wollt Ihr den totale Krieg", mængden svarede begejstret "Jah!".

Britta Hansen, Peter Hansen, Eva eldrup og erling jensen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

I øvrigt er jeg en smule skeptisk over for en "intellektualisering" af krisen. For hvad nytter det, at der findes relativt fornuftige folki begge lejre, hvis disse ingen reel indflydelse har, samtidigt med at propagandisterne har kronede dage og hysteriet ekskalerer og de hadefulde floskler med gensidige firkantede beskyldninger flyver gennem luften? Hvordan kunne det gå til, at en ung palæstinenser blev brændt levende af rasende israelere som en del af optakten til det aktuelle inferno? Det spørgsmål synes jeg ethvert tænkende menneske uanset etnisk tilhørsforhold har pligt til at gøre sig nogle rigtigt grundige tanker omkring.
Det spørgsmål synes jeg

Malan Helge, randi christiansen, Eva eldrup og erling jensen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

ethvert tænkende menneske uanset etnisk tilhørsforhold bør gøre sig nogle meget grundige tanker omkring.

Tak herfra.

Bjørn Pedersen

Hvis Yonatan skal gøre sig håb om at overtale de zionistiske jøder, om at loyalitet overfor stamme ikke er lig med ukritisk loyalitet overfor alt hvad den israelske regering og parlament foretager sig, ville jeg nok udelade al henvisning til Naturei Karta, som jo plæderer for at Israel i sig selv er en illegitim stat. Det er ikke et realistisk basis for samtale med zionister, og israelere i almindelighed, at argumentere for en afvikling af Israel eller henvise til at en gruppe der går ind for samme, er en af ens gruppes allierede.

Heinrich R. Jørgensen

Erling Jensen:
"Mange kommentatorer på disse sider kan uden tvivl supplere med navne på jøder, som fortjener samme beskrivelse."

Først og fremmest vil jeg foreslå Israel Shahak's værk 'Jewish History, Jewish Religion: The Weight of Three Thousand Years'.

I samme vægtklasse befinder Shlomo Sand sig, med værkerne 'The Invention of the Jewish People' og 'The Invention of the Land of Israel: From Holy Land to Homeland'.

erling jensen

Heinrick R. Jørgensen

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig de to eksempler, du nævner. De står begge på min boghylde, og jeg har netop læst Shlomo Sands bog. De er begge absolut anbefalelsesværdige.
Karen Helle Grue fremhæver Henry Siegman, som med det seneste interview, jeg har læst, viser en menneskelighed, der burde være normen og ikke undtagelsen hos alle mennesker.
René Jensen nævner Norman Finkelstein. Hvordan i alverden jeg kunne glemme ham? Det var flovt. Amerikansk jøde, historieprofessor, med forældre, der begge overlevede koncentrationslejre, har betalt en høj pris , menneskeligt og karrieremæssigt, for at være loyal over for sine idealer.

Erling Jensen, cand.jur.

Heinrich R. Jørgensen

Yonatan Ungermann Goldshtein:
"Måske sidder der rent faktisk en antisemit hist og her, som tror på Hitlers racelære og mener, at jøderne bør udryddes."

Hitler gav ikke udtryk for hvad der 'burde' ske med 'jøderne' eller 'jøder', eller at den handling var at de skulle 'udryddes' i betydning 'aflives'. Hvad eller hvem er 'en antisemit'? Er det muligt at fremvise en fænotype, for en genotype kan der næppe være tale om? Var det en doktrin eller videnskabelig teori der omtales som 'Hitlers racelære', og hvor er denne beskrevet?

Bedragerisk omgang med ord fremmer ikke afsenderens troværdighed, og ej heller dennes udsagn.

Toke Andersen

Heinrich R. Jørgensen,
Det forekommer, jvf indlæggets åbenlyse formål, at være en ganske absurd og misvisende observation.
Selv hvis man skulle gå ind på dine præmisser kan der fint argumenteres for det kommunikativt hensigtsmæssige ved at acceptere en udbredt talemåde eller forståelsesramme, uanset dens upræcise brug.

Heinrich - du, der formodes at have læst mandens Mein Kampf, burde sandsynligvis vide det ...

Sider