Kronik

Ræs til døden

Konkurrencestatens logik er en evig stræben mod det excellente. Den virker elitært. Desværre består samfundet mestendels af jævne borgere, der i sagens natur er uden for eliten, og aldrig vil kunne drives levende op i den
Kronikøren sammenligner regeringens pres på ledige, syge og ufaglærte med et hestvæddeløb, hvor jockeyen er Corydon og hesten er de nederste i samfundet, som piskes mere og mere.

Julian Herbert

Debat
9. juli 2014

Den socialdemokratisk ledede regering har ikke været karrig med at bruge krabasken på de kernevælgere, der stemte på Socialdemokraterne, i tillid til, at de ville værne om velfærdsstaten og sikre »en fair løsning«. Dagpengene, førtidspensionen, folkeskolen og hundrede og sytten andre velfærdsområder er systematisk blevet forringet, så borgere i tusindvis har fået dårligere leve- og arbejdsvilkår. Hvorfor?

Fordi ledende socialdemokrater er blevet grebet af ideen om konkurrencestaten og den deraf afledte vrangforestilling, at usikkerhed og skærpet konkurrence mellem mennesker er til fælles bedste.

Havde de taget ved lære af sporten, ville de have vidst bedre. Konkurrence handler om at vinde. Og hvor der er vindere, vil der i sagens natur også være tabere. Sådan har det altid været.

Dødeligt ridt

Lad mig give et eksempel: Ryttere i stort tal var samlet i henholdsvis Berlin og Wien i 1882, da det 580 kilometer lange hestevæddeløb Berlin-Wien skulle rides for første gang. Ideen var fostret af kejser Wilhelm. Der var udlovet sejrspræmier af betydelig størrelse. Deltagerne var tyske og østrig-ungarske officerer. Østrigerne skulle ride mod Berlin, tyskerne mod Wien. Løbet var tænkt som en landskamp, der skulle demonstrere den gode forbindelse mellem staterne, hvilket blev understreget af, at de to ryttere, der først nåede de respektive målbyer, begge blev dekoreret med en særlig fortjenstmedalje af henholdsvis kejser Wilhelm og kejser Franz Josef.

Ud over konkurrencen mellem de to lande, var der også skabt incitament for konkurrence rytterne imellem, idet der var stillet pengepræmier i udsigt til de 10 hurtigste ryttere på hver side. Vinderen fik foruden fortjenstmedaljen 20.000 guldmark, mens nummer 10 måtte ’nøjes’ med 1.000 guldmark, hvilket svarede til små 30.000 kroner i dagens mønt.

Det blev et opslidende ridt. Den hurtigste rytter nåede Berlin på knap tre døgn. Den vindende hest døde af udmattelse umiddelbart efter at være nået i mål. Flere heste døde undervejs.

For de tabende tyskere gik det ikke bedre. Første hest i Wien var styrtet død om, straks den havde passeret målstregen, og rytteren endelig var holdt op med at anspore den med stokkeslag over dens blodige flanker.

En korrespondent fra den engelske avis Standard overværede ankomsten i Wien. Han opsøgte de overlevende heste, der efter løbet blev opstaldet i den østrigske militærrideskole og fandt dem ilde tilredt. Hestenes ben var opsvulmede af betændelse. De kunne dårligt stå oprejst. Nogle lænede sig mod væggen, andre lå fladt udstrakt. En hest var så udmattet, at den så ud, som om den forsøgte at kvæle sig i sit tøjr, der ikke var langt nok til at nå jorden, hvor den hvilede hovedet for udmattet til at gøre sig nogen anstrengelse for at kunne trække vejret frit.

Korrespondenten afslutter sin beretning med en bemærkning om, at rytterne burde sigtes for dyremishandling. Han kunne ikke forlige sig med den kejserlige fejring af de vindende ryttere. Medlidenheden med dyrene gjorde ham ude af stand til med begejstring at formidle løbets vigtigste budskab: Konkurrence kræver ofre.

Skal vi tro finansminister Bjarne Corydon (S), skal vi være glade for, at vi nu lever i en konkurrencestat. Corydons analyse lyder, at regeringen med reformpolitikken er »i fuld gang med en voldsomt positiv dagsorden, der handler om at styrke og modernisere velfærdsstaten, og at resultatet af den forandring vil være et langt bedre samfund end det, vi har i dag«.

Hylder konkurrencestaten

Hvor man kunne have forventet, at en socialdemokratisk finansminister – konfronteret med spørgsmål om diverse velfærdsforringelser – ville have slået blikket ned, rømmet sig og nedtonet ansvaret ved lavmælt at forklare reformerne som nødvendige følger af finanskrisen og globaliseringen, tonede Corydon rent flag: »Vi gennemfører reformerne, fordi vi mener, at det er vejen til et bedre samfund.«

Han satte endda trumf på og smed det rødeste kort, han havde på hånden:

»Mette Frederiksen har modigt sagt, at de reformer, hun har gennemført af kontanthjælp og fleksjob, ville hun også gå ind for, hvis der ikke var økonomisk krise.«

Regeringens kurs var altså slet ikke et konjunkturfænomen, der rulles tilbage, når tiderne skifter. »Reformkursen og konkurrencestaten er kommet for at blive,« fastslog han.

Hvem gavner pisken?

Corydons omfavnelse af konkurrencestaten var ikke alle socialdemokraters kop te. Blandt andre minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen tilkendegav, at lanceringen af begrebet konkurrencestat banede vej for en udvikling, han som socialdemokrat ikke brød sig om.

Man forstår Hansens aversion, for der knytter sig et ubesvaret, men påtrængende spørgsmål til Corydons påstand om, at reformkursen baner vej for et bedre samfund: Bedre for hvem?

Hvem gavner det at piske de syge, de halte, krøblingerne, de langsomme, de småtbegavede? Måske opper de sig; humper lidt hurtigere, bruger stavepladen en smule mere gesvindt. Men vil de nogensinde lære at sætte pris på piskens snert og synes, at samfundet er blevet bedre for dem? Forhåbentlig ikke, for så vil de jo holde op med at anstrenge sig, og nyde blodets svalende løb over ryggen.

Hvem gavner det at piske dem, der er ansat til at hjælpe de syge, de halte, krøblingerne, de langsomme og dem med indlæringsvanskeligheder? Måske rubber de neglene og yder en smule mere, fordi de med deres specialiserede uddannelser ikke har noget sted at flygte hen og frygter fyresedlen. Men ingen tror vel oprigtigt på, at de ved fyraften dejser om i sofaen med følelsen af, at samfundet er blevet bedre for dem?

Tåler ikke stagnation

Mange vil utvivlsomt være i stand til at vænne sig til et højere arbejdstempo til gavn for produktiviteten i samfundet. De, der klarer sig, kan prise sig lykkelige. For en tid. Men som sagt: »Reformkursen er kommet for at blive.«

Af dem, der har vænnet sig til tempoet, må man forlange mere. For konkurrencestaten tåler ikke stagnation. Den er bygget til præstationsoptimering. Enhver skal drives til at yde sit ypperste. Hele tiden.

Konkurrencens diktum har vi lært af sporten: hurtigere, højere, stærkere. Konkurrencelogikken er en evig stræben mod det excellente. Den virker elitært. Desværre består samfundet mestendels af jævne borgere, der i sagens natur ikke er en del af eliten, og aldrig vil kunne drives levende op i den.

Carsten Hansens bekymring over Bjarne Corydons begejstring for konkurrencestaten synes således i tråd med Standard-korrespondentens forfærdelse over det hårde hesteræs: Kan vi tage ansvaret for at skamride samfundets bærende kræfter i jagten på at vinde den globale konkurrence?

Den vigtigste lære at drage af det historiske hestevæddeløb er, at det afgørende for ens lykke og velfærd er, hvilken position man indtager i konkurrencen. Hellere sidde på ryggen og anspore end have benene på jorden og være genstand for sporerne.

Verner Møller er professor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Professor Møller skulle måske læse bogen Konkurrencestaten af kollega Pedersen, så han kunne forstå hvad han snakker om.

Steffen Gliese

Der er et jo et meget udtryk, man skal forlange brugt i denne situation: at det bedste er det godes værste fjende". Samtidig er det også en total mangel på analytisk sans, der dikterer vore politikeres love: Danmark er ikke blevet et af verdens førende lande med den største grad af omfordeling mellem fattig og rig ved at lade sig piske fremad, men tværtimod strategisk og velovervejet at give tingene den tid, de tager.

Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Erik Jensen , David Zennaro, Flemming Scheel Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Marianne Bjerg
Ja, hvad gør vi..

Det er mit indtryk, at de fleste udkantsborgere (og andre måske også) er på kontinuerligt udkig efter gryder.
Ja, altså ikke kogegrej, men små forsænkninger i politikernes konkurrencesamfund, hvor menneskene kan leve et andet liv end det konkurrerense, ikke behøver underkaste sig, tilpasse sig og løbe, løbe og løbe på banen hele tiden. Men det er svært at undslippe Saurons øje.

Hvad gør vi.. jeg er bange for, at udkantsborgere ikke selv kan gøre ret meget andet end at overleve. Først når den forholdsvist ressourcestærkere og større middelklasse føler sig presset NOK, vil der ske forandringer.
Magten, i form af eliten i virksomhederne, politikere, pressen, 'kommissionerne' osv er for massiv en modstand for syge, arbejdsløse og gamle alene.

Indtil da må vi leve, overleve og blive ved at råbe op, det bedste vi formår. men pas på - der lurer altid en risiko for at blive udstukket som fattigkarina eller dovenrobert for den enkelte, og sker dét for en person - så er løbet kørt, jockyen jubler med publikum og hesten forbløder i ubemærkethed.

Martin Madsen, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, David Zennaro, peter fonnesbech, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Erik Jensen , Tue Romanow, Anne Eriksen og Dorthe Jacobsen anbefalede denne kommentar
Anna Holmgaard

Hvis jeg var en hest, så ville jeg skide på gade og nyde at gumle i hø. men det er jeg ikke. verner Møllers argumentation bærer noget præg af ikke at have læst Konkurrencestaten - og så bærer den præg af at han synes at alle dem,d e rikke lige passer ind i et ideal (de gamle, de syge, krøblingene (!?)) de skal da bare parkeres og hjælpes og i øvrigt formentlig opleve at blive mere og mere isolerede, hvilket man jo ved er en markant sygdomsfremkalder. Hvad er det for et menneskesyn? Da absolut ikke inkluderende, anerkendende eller på nogen måde et samfund værdigt, der med rige ressourcer, også uddannelsesmæssigt burde være kommet videre end blot at definere sig selv og dets befolkning i forhold til mangler i stedet for - i øvrigt og mere bæredygtigt - i fohold til muligheder. Reformer med udgangspunkt i det enkelte menneskes ressourcer og behov er jo præcis det, der lægges op til - både i den nye aftale om hjemmehjælp og i beskæftigelsesreformen og der kan da ikke være noget galt i at begynde at vende tingene på hovedet og indføre ret og pligt-dogmet påny. Men billedet af nogen, der pisker andre er jo behændigt - især hvis man vil fastholde en befolkning i en offerrolle. Og når så piskeren har noget med penge at gøre ligger den jo lige til højrebenet, så er det givetvis noget værre noget og intentionen er afgjort grim. Op på hesten igen, VM. Om jeg så må sige.

Niels P Sønderskov

Når konkurrencestatens store, solide politiske flertal vælger at hjælpe de 'udkantsborgere' Bjerg og Rahbek snakker om, er det jo ikke for at forære dem et luksusliv med deres guitar. Heller ikke for at dømme dem ude for altid på fattighjælp. Det er primært med et ønske om at de også kan komme til at opleve fornøjelsen ved at yde lidt til fællesskabet gennem bare en lille arbejdsindsats.

Et første skridt for udkantsborgeren er, at erkende den globale virkelighed lille Danmark befinder sig i i stedet for at drømme om gryder man kan gemme sig i eller fremtidige tusindårsriger. Det er ikke sikkert at flertallet har ret, men der er endnu mindre sandsynlighed for at udkantsborgeren vinder ved at insistere på sin stærkt afvigende fortolkning af verdenssituationen. Også selv om alle i ghettoen er enige.

Dorthe Jacobsen

Anna H og Niels P.S . Måske et check i "hestestalden". Ville afsløre for ridefogden at den hest der bare skal op på ryggen af sin ven i stalden, som bare må se at få lært den moralske lektie om at nyde mens den yder, for 2, er ved at segne, for der er kun mad i krybben til 1
Den skamredet hest er en anden hests ansvar? Eller hvad synes mon ridefogden?

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Det er primært med et ønske om at de også kan komme til at opleve fornøjelsen ved at yde lidt til fællesskabet gennem bare en lille arbejdsindsats."

Den kender jeg. Min bror lokkede mig til at slå græsset, da jeg var mindre end han og knap kunne tumle græsslåmaskinen, fordi han bildte mig ind, at det var sjovt og 'modent'.
Imens jeg sled i det, spiste han min is.

Søren Roepstorff, lars abildgaard, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Erik Jensen , Dennis Berg, Leif Høybye, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Jeppe Lykke Møller, Anne Eriksen, Flemming Madsen, Herdis Weins og Dorthe Jacobsen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Udkanten modsætter sig enhver form for erkendelse og klimprer videre på den ustemte guitar.

Anne Eriksen

Hvilket fællesskab? - det er ikke noget fællesskab at forringe vilkårene for dem, der har det svært i forvejen. Det er jo netop ikke den "globale virkelighed" eller det "store, solide politiske flertal" i for f. "Konkurrencestaten", der sætter dagsordenen.
Mage til hykleri skal man lede længe efter. Lille "Danmark" har fået storhedsvanvid via nogle få politiske magtmennesker, som kun ser deres eget "fantastiske talent" for at score enten kassen eller få magt - 2020 og gudhjælpemig 2050.
Man kan så gætte på hvem, der er "udkantsborgere" her og det passer nok med, at undtaget København, magtens centrum - så er vi alle i udkanten.
Det skal man ikke undervurdere...

lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Ervin Lazar, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Udkanten har erfaringen på sin side.
Praktisk erfaring kan nok så meget erkendelsesmoralsk påbud fra teoretisk hold ikke ændre.

randi christiansen

Nå, så nu handler konkurrencestaten om at 'få det bedste frem i mennesker' - hvilket mageløst spin.

Søren Roepstorff, lars abildgaard, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Ervin Lazar, Rasmus Kongshøj, Toke Andersen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

15.32 er selvf ikke møntet på den gode professor, som jeg derimod gerne vil takke for hans kronik.
Konkurrence om overlevelsesressourcer er en syg, aldeles forfejlet rammeforvaltning. De, der bekender sig hertil, afslører sig som primitive primater, hvis udvikling til højere stående niveauer vi andre må afvente med det yderste af vores overbærenhed og påtvungne offervilje.

Jesper Wendt, Jakob Silberbrandt, Carsten Søndergaard og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Jeg ved godt at udkanten af venstrefløjen betragter sig selv som de eneste rigtige og gode mennesker. Det er skønt at de ikke har, og aldrig får, magt til at regere noget som helst.

Flemming Scheel Andersen

Niels P Sønderskov

På trods af at nogen har foræret dig en uddannelse , der burde give dig menneskeforstand og du har levet af at have med mennesker at gøre, så kan jeg love dig een ting.
Du vil aldrig nogensinde komme i nærheden af nogen viden om, hvordan en socialist eller et socialt indstillet, eller et medlem af venstrefløjen betragter noget som helst.
Det har du ingen forudsætninger for.

Torben Nielsen, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Erik Jensen , Dorthe Jacobsen , peter fonnesbech, Leif Høybye, Lars Bo Jensen, Rasmus Kongshøj og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Mange tak til Information og Verner Møller for en kronik der er ramt 110% i øjet og gengiver svaghederne ved konkurrencestaten.

De samme ting er sikkert sagt før, men næppe mere rammende.

Man må have medlidenhed med vore fremtidige elementer, der skal drives fremad til større og større bedrifter, hvad enten det måtte være umælende dyr som heste, eller de stakler som endog er situationen bevidst.

Sammenligningen med de skamredne stakkels heste halter dog i en henseende.
Dette forrykte ræs for heste blev tilsyneladende ikke gentaget og er dog stoppet af en eller anden fornuftig sjæl.
Danskernes politikere lider af en vrangforestilling om at alt, der kan krybe og går, kan forbedres ved en uendelig konkurrence a lá kravet til sundhedsvæsnet om 2 % forbedring af produktiviteten om året.
Så tåbeligt ville man ikke behandle heste.

lars abildgaard, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Dorthe Jacobsen , Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Toke Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Jeg glemte: Selvgode Andersen.

Flemming Scheel Andersen

Niels P Sønderskov

Undskyldning modtaget.

Claus Jensen

Det er rart at se, alle er i hopla i dag.

Flemming Scheel Andersen

Claus Jensen

Velkommen til

Claus Jensen

Jeg har desværre ikke tid til at deltage, FSA. Jeg har pt. travlt med at søge arbejde uden rettigheder, sikkerhed eller goder, og næsten uden løn også, i de lande, hvor de danske firmaer outsourcer, så jeg ikke behøver komme under Niels P's trosfællers administration som arbejdsløs i Danmark. Jeg foretrækker at være working poor i Bangladesh.

lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Dorthe Jacobsen , Torben Selch, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Niels p - det har du fuldkommen misforstået - de kloge befinder sig ikke på nogen fløj, de har bare fattet, hvad der foregår, og ser en mening i at udtrykke dette med samt deres forargelse i det offentlige rum. Nogen skal jo have stavet skriften på væggen - og det hjælper indimellem. Hvis ikke så har man da forsøgt.

Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Claus Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Claus Jensen

Det vil da også være et friere liv, og langt mere sikkert, hvis du finder sammen med en rismels-kuli eller to, måske en hel flok??
Staten på et bedre og mere retfærdigt samfund end det danske og i bedre vejr??

Jeg er politisk overvejende liberal, men jeg må anerkende et godt indlæg, når jeg ser det. Det er virkelig godt skrevet - en fornøjelse at læse.

Jeg er politisk overvejende liberal, men jeg må anerkende et godt indlæg, når jeg ser det. Det er virkelig godt skrevet - en fornøjelse at læse.

Grethe Preisler

Skylden kan vi hurtigt blive færdige med: Det er vælgernes skyld alt sammen!

Hvis bare de dumme vælgere ved kakkelbordene i Udkants-Danmark havde kendt deres besøgelsestid i september 2011 og stemt på Socialdemokraterne i stedet for Enhedslisten og Dansk Folkeparti, kunne triumviratet Helle Thorning, Villy Søvndal og Bjarne Corydon så let som ingenting have sat en stopper for Margrethe Vestagers flirt med med VK-regeringen og krøllet hendes aftale om videreførelse af dens stadigvæk "nødvendige økonomiske reform- og genopretningspolitik" sammen og lavet en ny og bedre selv.

Nu gik det, som det gik. Og så må vi sammen med Niels P Sønderskov glæde os over, at de skyldige (dem fra udkanten af venstrefløjen) "ikke har og aldrig får magt til at regere noget som helst".

Man bliver så beskeden med alderen og erfaringen, og får man ikke den, man elsker, må man elske den man får.

Niels P Sønderskov og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nok indlysende, hvorfor der ikke er nogen af de fattige, som er nyliberale og den slags, men at de nu snart alt for længe heller ikke kan hvile deres trætte hoveder hos socialdemokraterne - nu hvor de har meldt os ind i konkurrencestatens grænseløse kapløb, som de uden startpakkefordel jo er selvskrevne tabere i - bortset fra nogen få seje mønsterbrydere og mælkebøttebørn - den er hård.

Jesper Wendt og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Laurids Hedaa

Konkurrence skaber flere tabere end vindere. Det lyder ikke demokratisk. Jeg led selv under Helge Sanders sportsmetaforer, da han ville have universiteterne til at konkurrere. Jeg sagde da til ham, at vi ikke ville have haft en Niels Bohr, hvis han skulle konkurrere med de internationale kollegaer, som samledes i Københavnerkredsen. Vi må finde eller skabe et parti, der går ind for en samarbejdsstat. Konkurrence skaber ikke sammenhold eller sammenhængskraft, men det modsatte.

Søren Roepstorff, lars abildgaard, Jakob Silberbrandt, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Benjamin Lau Jensen, David Zennaro, Bo Carlsen, Toke Andersen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, randi christiansen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

FSA: Jeg hører ellers, at det danske vejr er subtropisk for tiden.

Grether Preisler: Det latterligste ved dem ude på Røde Overdrev er, at mange af dem slet ikke har fattet, at det hele gælder om at få magt over og regere de andre.

Flemming Scheel Andersen

Claus Jensen

Vejret er fint, men kulden er gennemtrængende.

Niels P Sønderskov

Man må vel ile med at trøste dem i udkanten med, at der også i virkeligheden findes forskellige ligaer, ligesom i sportens verden. Eller ligefrem handicap, som i golf, hvor alle har mulighed for at vinde på et lavere plan. Fortvivl nu ikke helt.

Flemming Scheel Andersen

Fra nogle mennesker skal man vare sig uhyre meget for at modtage nogen form for venlighed fra.
Det drejer sig hvad enten det er ord, gaver, bistand, kompensation, vederlag, løn eller bare trøst , så skal det modtages med samme iagttagelse som et terrorbrev med antrax.

Og ganske rigtigt ligger giften frit som hån fra den der formoder sig selv som herremand på et højere niveau, handicappet han nu er af sølvskeen der har været så stor at hans udsyn til alle tider har været begrænset.
Fattigst af alle vil han dog altid være

Steffen Gliese

Anna Holmgaard, man er et offer, når man er prisgivet andres skalten og valten, man er IKKE et offer, når man er sikret dækningen af sine basale behov uanset hvad.
Ret og pligt handler om præcis det modsatte af det, du og Mette Frederiksen påstår, nemlig: at folk HAR gjort deres pligt, og at de derfor også har krav på deres ret. Og nej, det går ikke ud på, at enhver ret skal følges af en pligt, men at et godt samfund udfaser behovet for pligt og øger muligheden for ret.

Martin Madsen, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Bo Carlsen, Ervin Lazar, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Om ikke andet kan man folde sig en napoleonshat af et ark A4, Niels P.

Carsten Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hele ideen om konkurencestaten er endnu en fortidsøgle set i et globalt perspektiv affødt af en grundlæggende Darwinistisk tankegang.

Hvad er det lige vi skal nå ?

Først at krydse mållinjen til raknarock efter at have vokset uhæmmet i årtier ?

Se eksempelvis bare på Kina som i mange øjne en rigtig dygtig konkurencestat, hvor den miljøkatastrofe efter den anden lurer om hjørnet. Miljøkatastrofer som vel og mærke i en nærfremtid kommer til indtage førstepladserne i størrelse og omfang.
Se det er en konkurencestat på alle parametre.

Hvor er diskussionen om et ægte nærdemokratisk samarbejde og bæredygtighed blevet af.

Jesper Wendt, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, randi christiansen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Laurids Hedaa og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Skal vi nu også være kreationister peter fonnesbech? Det er hårde betingelser.

Toke Andersen

Det ville næppe være hensigtsmæssigt, NPS, at erstatte en grundløs overtro med en antikveret utopi.
Men det ville givetvis hjælpe en hel del hvis bare konkurrencefløjen gad aktivere den slumrende kritiske sans, den fraværende historiske bevidsthed og hvis muligt, uden at I får alt for ondt i jeres små hjerner - tager skyklapperne af.

Så kunne vi måske få en reel debat om genopretningen af et rimeligt civiliseret samfund i det danske territorium, det ville klæde en nation, der trods betydelige indikationer på det modsatte, stadig fastholder illusionen om demokrati - i hvert fald overfor den menige borger.

Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, peter fonnesbech, Steffen Gliese, randi christiansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Tak for en god artikel, som igen sætter tingene på plads. Her fra en udkantsborger skal der kun lyde et lille pip: der er altså mange andre måder at bidrage til samfundet på en gennem lønarbejde!

Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, peter fonnesbech, Steffen Gliese, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen, Torsten Jacobsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Jeg begriber stadig ikke nogen mener og tror at det bare er en selvfølge, at danskere kan have verdens højeste levestandard uden det kræver noget. Dels vil man godt have smartphones og biler, man vil gerne have uddannelse betalt over skatten, man vil gerne have en af de længste ferier i verden, men vil gerne have skattefinansieret sundhedsvæsen i verdensklasse og så mener man i øvrigt skatten på erhvervslivet skal være højere end i vores nabolande på samme måde som lønnen er højere.

Når der så pilles ved mindre dele af det hele så jamres der op og så mener man også den rigeste ene procent der har deres formuer i fonde skal af med værdierne i form af skat der kun kan betales ved salg af disse virksomheder (sikkert til udlandet).

Oven i det kommer der en dyr miljøomstilling og en teknoklogisk udvikling der j.f. OECD alt andet lige vil ramme middelklassen og deres job (white collar i banker og det offentlige).

Endelig vil man i Danmark ikke erkende de store byrder som dårlig livsførelse (tobak, alkohol) eller dårlig og mangelfuld opdragelse (læsning, selvdisciplin I medfører i form af byrder på de offentlige kasser og unge der spilder deres liv og ikke kan få en uddannelse.

Torsten Jacobsen

Kristoffer Larsen,

Jeg tror det du ikke begriber er, at det er nogle, som undertegnede, der mener at verdens højeste levestandard, som du måler den, er værd at stræbe efter.

Desuden synes jeg du skylder en forklaring på hvad det er der 'kræves'. Du kalder det bare for 'noget'. Hvori består dette 'noget'? Kan det overhovedet forstås, hvis man ikke samtidig fordrer verdens højeste levestandard?

Jesper Wendt, Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

...der mener at verdens højeste levestandard, som du måler den, IKKE er værd at stræbe efter, skulle der naturligvis stå. Jeg beklager.

Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Torsten Jacobsen, så når fagforeninger kræver højere løn eller borgere kræver bedre sygehuse og ældrepleje er det noget der ikke passer?

Jeg er da enig i, at man altid skal vurdere pro og contra som f.eks. da man talte om, at fjerne nogle feriedage eller St. Bededag. Det er for mig velstand så man kan være sammen med familie eller nyde frihed.

Herdis Weins

Kristoffer Larsen - det er sgu da også uanstændigt, at fagforeningerne kræver højere løn, når de samtidigt ikke noget problem med, at folk skal arbejde for kontanthjælpen.
Fagforeningerne skulle efterhånden skamme sig langt ind i helvede.

Martin Madsen, Jesper Wendt, Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, peter fonnesbech, Steffen Gliese, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Kristoffer Larsen,

Du skriver at der er noget du ikke begriber. I din mangel på forståelse opbygger du en 'one-size-fits-all'-stråmand.i dit indlæg kl 12.50. Med mit indlæg forsøgte jeg blot at bibringe dig en ny forståelse, at hjælpe dig til at begribe dét du selv erkender ikke at have forstået.

Mit formål med dette var alene at hjælpe dig til at spare lidt på høet. Så du i fremtiden kan nøjes med at bygge mindre stråmænd, med bedre pasform.

Om stråhatten passer på de, efter din vurdering ganske mange mennesker, der ønsker både højere løn (mere privatforbrug) samtidig med at de kræver bedre og bedre offentlig service, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg er ikke en af dem. De må svare for sig selv.

Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Niels p - nu blir du jo helt filosofisk - det er godt. Et lavere plan? Er det kastesamfundet vi er ude i - eller hvilke lovmæssigheder er det egl, som skal være bestemmende for hvem, der bliver placeret højest i hierarkiet? Når det ikke rigtig fungerer så godt pt, er det jo fordi, de fundamentale spilleregler er defineret af uhensigtsmæssige dynamikker. Fællesejet > naturgrundlaget bliver manipuleret og lænset for værdier af den 1% i det konkurrencesamfund, som (de traditionelt set svages talerør) socialdemokraterne nu synes er den rigtige samfundsmodel. Har I mistet enhver analytisk evne? Enhver retfærdighedssans blevet udraderet af 'nødvendighedens politik'? Ser I slet ikke, hvad der foregår? Hvilket bedrag vi udsættes for og med hvilke miljø-og socioøkonomiske konsekvenser. Det herskende økonomiske paradigme er ødelæggende, undergravende for overlevelse - og det er ikke nødvendigt. Det kan gøres bedre, rigtigere og på en måde der skaber enighed. Hvis det altså virkelig er, hvad verdenssamfundet vil, så er samarbejde - ikke konkurrence - den eneste mulighed. Jeg vil gå så langt som til at påpege dette indlysende, at det for alles overlevelses skyld er at foretrække at komplettere hinanden end at konkurrere imod hinanden om overlevelsesressourcer. Men dansen om guldkalven er svær at stoppe, især når nu man ikke kan få øje på noget at sætte i stedet.

Jakob Silberbrandt, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Torsten Jacobsen

Jeg er ikke en af dem. De må svare for sig selv.

Nu kan man så ikke indrette samfundet så alle 5-6 millioner ønsker bliver efterlevet. Jeg ved ikke hvordan du havde forestillet dig det skulle kunne lade sig gøre.

Kristoffer Larsen

Herdis Weins
10. juli, 2014 - 14:00
Kristoffer Larsen - det er sgu da også uanstændigt, at fagforeningerne kræver højere løn, når de samtidigt ikke noget problem med, at folk skal arbejde for kontanthjælpen.

Ja, for der er vildt mange kontanthjælpsmodtagere i aktivering. Sidst jeg så var det ca. 11.000. Bortset fra 2008 under højkonjunkturen er der vist ikke mange andre år hvor der har været færre i aktivering.

randi christiansen

Kan koges yderligere ned niels p > startpakkefordel eller cirkulær økonomi. Hvad vil du helst? Ha både i pose og sæk? Ka du ikke få. Gå med livrem og seler? Ikke uden at ligne det fjols, du i så fald er.
Studer naturens iboende lovmæssigheder, og retningslinjerne for det gode, sande, skønne og retfærdige vil fremstå i al sin lysende klarhed. Alt vokser i phi > det gyldne snit - skabelsens symbol. Og hvad har vi fx og bl.a. alle til fælles, der kan være samlende for vores retsstat. Åndedrættet. Tænk videre i de baner, hvis du tør, og vi vil helt sikkert mødes.

I konkurrencestaten handler det sandelig ikke om at 'stræbe mod det excellente'.
Det handler om at komme foran i køen, og sejrherrens store armbevægelser går først og fremmest ud på at skubbe konkurrenterne til side.

Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Jørgen Steen Andersen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og endnu kortere : forbryder man sig mod skabelsens princip, symboliseret ved phi > 1,618 > det gyldne snit - så blir man haandycarpet ...

randi christiansen

Man ku også sige funktionshæmmet

Sider