Læserbrev

Venstre kæmper for de rigeste

Debat
29. juli 2014

Venstre har meldt ud, at partiet ønsker at reducere skatten på arbejde for de lavest lønnede. Men trods den megen snak om skattelettelser i bunden står det efterhånden mere og mere klart, at hvis de borgerlige kommer til magten efter næste valg, vil vi få et Danmark for de få. Når Venstre for alvor står stejlt – som i sidste års vækstforhandlinger – er det på et krav om at afskaffe arveafgiften for familieejede virksomheder.

Men det er langtfra det eneste. Alt tyder på, at en Venstre-ledet regering vil afskaffe topskatten, give skattelettelser til oliebranchen, bankerne og en hel række andre af de rigeste danskere og erhverv.

Afskaffelsen af arveafgiften for familieejede virksomheder er på mange måder symbolet på forskellen mellem den vej, Socialdemokrater ønsker at gå, og så den vej, Venstre og de borgerlige vil.

For det første er det dyrt af afskaffe arveafgiften. Afskaffelsen vil koste omkring en milliard kroner. Det er rigtig mange penge. En milliard kroner er for eksempel det beløb, vi for nylig styrkede ældreplejen med. Vi ikke har råd til at trække de penge ud af fællesskabet.

For det andet er arveafgiften en skat, som Skatteministeriet i et svar til Folketingets skatteudvalg vurderer ikke har ’væsentlige positive effekter på vækst og arbejdsudbud’. Med andre ord vil denne enorme gave på en milliard kroner til de rigeste familier i Danmark stort set ikke styrke dansk økonomi. Der er i hvert fald mange andre måder, man kunne bruge en milliard kroner mere effektivt, hvis det virkelig var vækst, de borgerlige ønskede.

Virksomhederne klarer sig

For det tredje er det spørgsmålet, om en afskaffelse af arveafgiften overhovedet er nødvendigt for virksomhedernes overlevelse. Det ville naturligvis være rart for de rigeste familier. Men hvad vil det betyde for virksomhederne?

Der findes allerede i dag muligheder for at udskyde boafgiften – som arveafgiften formelt hedder – på de 15 procent i op til 15 år. Stort set ingen benytter sig af denne ordning, så måske er det slet ikke så stor en udfordring at betale arveafgiften.

I Danmark tror vi på lige muligheder. Uanset hvilken familie, du er født i. Uanset om man er født med en guldske i munden eller ej. Også derfor spiller arveafgiften for familieejede virksomheder en rolle. Ikke mindst i en tid, hvor de rige bliver rigere markant hurtigere end resten af samfundet.

Jens Joel, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her