Kommentar

Venstrefløj, kend dine værdier

Når Enhedslistens Per Clausen hånligt afviser snakken om danske værdier, scorer han et gigantisk politisk selvmål. For danske værdier findes – og de er nærmest synonyme med dem, venstrefløjen historisk har stået for
Debat
29. juli 2014

Martin Geertsens (V) sommeragurk om en særlig dansk værdikanon medførte i sidste uge forudsigelig forargelse på venstrefløjen. Enhedslistens Per Clausen slog i Berlingske til lyd for, at der slet ikke findes særligt danske værdier – det kommer jo alligevel alt sammen fra udlandet. Det er ifølge Clausen nationalistisk overhovedet at tale om danske værdier, og han vil hellere dyrke nogle abstrakte globale menneskerettigheder.

Men i sin iver for at tage afstand fra nationalismen ender Per Clausen ufrivilligt med at kopiere sine modstanderes kulturforståelse. Det er normalt højreorienterede smagsdommere, der mener at kunne definere en tankes særlige ’danskhed’ efter, hvor længe den har været kendt herhjemme. Trods sine gode intentioner, så accepterer Per Clausen denne essentielle logik, når han afviser Geertsens værdier som noget, der kommer fra udlandet. Det mener Per Clausen selvfølgeligt ikke, for efter samme logik ville indvandrere aldrig kunne blive danske, da de ikke er vokset op i den hjemlige muld. Ikke desto mindre er hans analyse et ekko af højrefløjens.

Og hans afvisning af, at der skulle findes særlige danske værdier, er lige så forkert. Danske værdier findes. Det gør de i kraft af, at millioner af danskere føler dem. Det er lige meget, om demokratiet stammer fra Grækenland, og at vi først fik ytringsfrihed efter amerikanerne. Hvis danskerne bliver enige om, at noget er en dansk værdi, så er det en dansk værdi. Der findes ikke copyright på følelser.

Misforstået tolerance

Martin Geertsens forslag til danske værdier er tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt. Otte konkrete værdier, der historisk har været forbundet med den demokratiske venstrefløj. Han taler ikke om nationalisme, kongerækker, gudsfrygt, autoritet og hierarki.

Men i stedet for at juble over, at danskerne, ja, selv borgerlige, omfavner socialistiske værdier, vil venstrefløjen hellere rase over, at danskhed kan fortolkes positivt. Venstrefløjen er så fastlåst i sin selvopfattelse som modkultur, at den forspilder chancen for at fortælle om en åben positiv danskhed, som man har lyst til at være en del af. I stedet overlades definitionsretten af de danske værdier til Dansk Folkeparti og Geertsens partifælle, Inger Støjberg, der bruger dem negativt. Til at afgrænse os fra de andre og dunke kulturelle mindretal i hovedet med.

Når Per Clausen ikke vil tale om danske værdier, er det selvfølgelig af hensyn til efterkommerne af flygtninge og indvandrere. Han er bange for, at især muslimerne skal føle sig ekskluderede af snakken om danske værdier. Men det er misforstået tolerance at tro, at vi skal tilbyde de nye danskere et værdineutralt rum. Det er meget nemmere at være gæst og falde til, hvis der er klare regler. Intet er værre end en vært, der siger, at man skal opføre sig som hjemme, men i virkeligheden har opstillet tusindvis af uskrevne regler for god opførsel. Man kan ikke have fællesskab uden fælles værdier. Hvis vi opgiver det, opgiver vi reelt drømmen om det samfundsmæssige fællesskab, som er velfærdsstaten.

Noget at være fælles om

Med sin modvilje mod alt nationalt svigter venstrefløjen sin historie og frasiger sig nogle af sine største sejre. Arbejderbevægelsen skrev »Internationale« på sine faner, ikke »antinationale«. Det var aldrig et krav, at landegrænserne skulle nedlægges, tværtimod havde ethvert folk ret til selvbestemmelse og fred fra undertrykkelse. I 1930’erne lykkedes det Socialdemokraterne med slogans som »Danmark for Folket« at erobre den nationale dagsorden fra højrefløjen. Socialistiske plakater og propagandafilm fra den tid var lange kærlighedserklæringer til Danmark. Var man dansk, gik man ind for retfærdighed og folkestyre, og pludseligt så den såkaldt nationale højrefløj mistænkeligt upatriotiske ud med deres faner, fjollede ridebukser og sympati for sydlandske diktatorer. Deres danskhed blev afsløret som forloren, for de var ikke solidariske med de konkrete levende danskere, men med en abstrakt idé.

Kommunisterne, der i 1930’erne var en sekterisk filial af den sovjetiske udenrigstjeneste, fik deres gennembrud under Anden Verdenskrig med kampen for et frit og demokratisk Danmark. Da deres loyalitet efter krigen igen vendtes mod Moskva, dalede partiets popularitet. Senere fik kommunisterne en kort genkomst med modstanden mod EU.

Der har således altid eksisteret en symbiose imellem det nationale og venstrefløjen. Når danskerne bakker op om velfærdsstaten, så er det, fordi de føler et fællesskab med hinanden. Lige nu kører Enhedslisten frem med sloganet »Fællesskab fungerer«. Man kan tilføje, at det gør det kun, når folk har noget at være fælles om.

Niels Jespersen er cand.mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Umiddelbart er det svært ikke at være enig med Niels Jespersen. Selvfølgelig er tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt også socialistiske værdier, og man kunne tilføje: "et organiseret arbejdsmarked" og "et socialt sikkerhedsnet" og "spredning af ejendomsretten" og "en retfærdig og human asyl- og indvandringspolitik" osv. osv.

Det kunne man sikkert få en interessant debat ud af. MEN mon ikke Per Clausen har ret i at »Vi hver især ud fra vores politiske, kulturelle synspunkter må definere, hvad vores værdier er.«

Den slags værdier indeholder en god portion klassekamp, og man risikerer i øvrigt via diskussionen at blive spændt for de borgerliges vogn, specielt nu hvor Venstre tilsyneladende har besluttet, alligevel, at lade sig svine til ved at krybe ned i møddingen til Dansk Folkeapati med udmeldingen: Mange ikke-vestlige indvandrere med muslimsk baggrund deler ikke danske værdier som Inger Støjberg fra Venstre formulerer det.

Lad bare Venstre og DF tage den brydekamp alene - helt nede i sølet...

Johannes Lund, Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen, Lars Bo Jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen, Max Hansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Bill : Hop nu ikke i det hul at 'være uenig med en person'.
Forbehold din uenighed udsagn, synspunkter etc.
Din klassekamp kommer ikke så længe befolkningen er 'mangfoldig' i den grad og på den måde som de liberalkapitalistiske partier siden 1990 har gennemtvunget, og distraheret venstrefløjen med i murfaldets efterve og digitalkapitalens opkomst, så den ikke kom på gode ideer.
På det punkt tegner sig konturerne af et massivt selvmål.

Du ved udmærket at :
'Mange ikke-vestlige indvandrere med muslimsk baggrund deler ikke danske værdier'.
... 'tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt' ?
Selvfølgelig findes de på anfordring i halale versioner også.
For de der elsker uniformer.
Men dem er der for mange af.

Dorte Sørensen

Undskyld men lever Venstre og DF selv op til deres krav om danske værdier -"'tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt"-?
-

Peter Jespersen, Flemming Scheel Andersen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Lars Bo Jensen, Tue Romanow, Kaj Julin, lars abildgaard, Nanna Wulff M., Rune Petersen, Jens Thaarup Nyberg, Bill Atkins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Er vi virkelig så selvglade, at vi ikke evner at se ud over vores egen næse? Er der nogen der tror at, "'tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt" udelukkende er danske værdier?

Efter at ha' boet næsten hele mit liv i Nordamerika, har jeg ofte været skydeskive for hvad mange mener er de lalleglade amerikanere.

Ja, der er mange, også grelle, kulturforskelle, men det er ikke svært der at finde hvad mange danskere tror er unikke danske værdier som, "'tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, ligestilling, religionsfrihed og respekt'".

Man skal ville det og det hjælper unægteligt hvis man ikke er så selvoptaget at man tror, at man sidder på den eneste rosin i sagosuppen.

Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak, Jakob Lilliendahl, Niels Duus Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Reaktiv identitet

Om kulturkampen sagde Marx slående, at den herskende kultur er den herskende klasses kultur. Men han mente naturligvis ikke, at revolutionære skulle affinde sig med denne tilstand. Kampen for et bedre og mere retfærdigt samfund går også gennem kulturen (og ideerne) som en kamp om definitionsretten og ideologisk domæne.

Man skal ikke lade højrefløjen tage patent på kernebegreber som frihed, lighed og demokrati. Bør man det alligevel, så tvinges man ind i en blindgyde, hvor man pludselig skal til at forsvare deres modsætninger. Man lader modstanderne definere spillet. Når en (i sig selv positiv, legitim eller værdifuld) idé formuleres af medlemmer af højrefløjen (Dansk Folkeparti, de konservative, Liberal Alliance og Venstre), har det i nogle årtier været en velkendt venstrefløjs-reaktion at indtage et modsat synspunkt - blot for en ordens skyld. I stedet for at tage højrefløjen på dét, de er mest sårbare på: Deres ord.

Når Geertsen og andre begynder at tale om "'tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt", så burde venstrefløjen i kor råbe: "Ja, ja - det vil vi have. Og meget mere af det. Lad os se at komme i gang!"

Kulturkampen består ikke mindst i at give indhold og krop til sådanne almenmenneskelige værdier ved at tage definitionsretten tilbage. Det gjorde venstrefløjen (og Marx) tidligere ved hjælp af ideologikritik, der fastholder modstanderne på begreberne og demonstrerer, hvordan de har fordrejet begrebernes almengyldige indhold.

Findes der danske værdier? Selvfølgelig gør der det. Ethvert fællesskab danner en kultur omkring nogle særlige værdier – hvad enten dette fællesskab er en familie, en fodboldklub, en offentlig institution eller et samfund. Det er der intet unaturligt eller fordækt ved. Det bliver først sygeligt, hvis det udvikler sig fanatisk til et lukket værdifællesskab, der uophørligt producerer 'de andre' som fjender.

Danske værdier har historiske rødder, der fletter sig ind i andre kulturers – først og fremmest nordiske, tyske, franske og engelske, men i videre omfang til europæisk kulturs rødder i græsk-jødisk-romersk oldtid, og i disse globaliseringstider også til resten af verdens kulturer. Det bliver danske værdier ikke mindre 'danske' af, men det minder os om, at vi alle lever i forbundne fællesskaber uden af den grund at miste vores identitet.

Identiteten forandres. Det mærker og ved ethvert menneske på sin egen krop. Hvordan skulle man ellers ændre sig fra barn til ung til voksen til ældre? Vi drager alle erfaringer i mødet med vores omverden, og disse erfaringer er med til at ændre vores identitet. Ellers ville vi i dag alle leve som børn, og vores samfund sidde fast i stændersamfundet.

Problemet er ikke, at identiteten forandres, men måden det gøres på. Hvis det finder sted som religiøs, politisk eller økonomisk ensretning (kulturimperialisme, kolonisering), er det selvfølgelig uacceptabelt og må bekæmpes. Men denne kamp må ikke blive 'reaktiv', for det fastholder kun én selv i den undertrykte rolle: Som barnagtig trods eller traditionalistisk frygt.

Alternativet er en 'proaktiv' kulturpolitik, der går ind i historien – ikke for at bremse den, men – for at være med til at forme den. "Det stærkeste ord i verden" er ikke ubetinget: Nej. Der må andet og mere til end et reaktivt nej. For eksempel et proaktivt ja. Det har progressive, sociale bevægelser vist gang på gang.

Robert Ørsted-Jensen, Ejvind Larsen, Kirsten Svejgaard, Uffe Elbæk, Sune Olsen, Steffen Gliese, Søren Christensen, Lars R. Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, randi christiansen, Jakob Lilliendahl, Bjarne Riisgaard, Torsten Jacobsen, Carsten Pedersen, Kaj Julin og Per Juul anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Ups.

"Gør man det alligevel..."

Lars Bo Jensen

Når Niels Jespersen starter med at fortælle, at Per Clausen ikke bare afviser, men hånligt afviser, snak om danske værdier, så har jeg allerede mistet lysten til at læse resten af hans udgydelse.

Der findes nok nogle værdier som de fleste danskere er enige om, med jeg møder også mange værdier hos mine landsmænd, som jeg er meget uenig i.
Når Geertsen kommer med sin værdikanon, er det en del af Venstres nye strategi om at overhale DF højre om på værdipolitikken, noget de vil opdage er umuligt, DF har ingen ydre grænse for hvor langt de vil gå. Støjberg har jo været ude med hvad jeg må formode er Venstres opfattelse af 'danske værdier', det er ikke min.
Det handler ikke om at definere de værdier vi alle kan være enige om, det handler om at skabe en dem og os debat.
Den 'dem og os' diskussion skal Per Clausen selvfølgelig gøre opmærksom på ikke eksisterer i praksis. Der er ikke nogen entydigt 'dem' eller noget entydigt 'os'.

Ejvind Larsen, Peter Jespersen, Steffen Gliese og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Det eneste jeg er uenig med dig i Mihail, er "begrebernes almengyldige indhold"

Bjarne Riisgaard

Fordi værdier deles af et antal "danskere" bliver de ikke af den grund mere "danske" end de bliver "tyske" eller "franske", eller knyttet til et hvilket som helst andet postuleret fællesskab.

Tilsvarende med Niels Jespersens erklæring "Danske værdier findes. Det gør de i kraft af, at millioner af danskere føler dem. Det er lige meget, om demokratiet stammer fra Grækenland, og at vi først fik ytringsfrihed efter amerikanerne. Hvis danskerne bliver enige om, at noget er en dansk værdi, så er det en dansk værdi." - I bedste fald bliver begrebet "Danske" dermed bare indholdsløst. Dels fordi det lige så godt kunne været et hvilket som helst andet fællestræk ved den pågældende gruppe der var valgt, og begrebet "danskere" dermed kunne udvides til en langt større, mere universel gruppe, og dels fordi der sikkert ville kunne findes massevis af "danskere" der ikke delte de pågældende værdier.

Ubehaget ved den form for populistisk nationalisme som indlægget repræsenterer, er ikke bare et venstrefløjsfænomen, det er en langt bredere historisk og filosofisk velbegrundet kritisk distancering overfor en anakronistisk postulering af falske fælesskaber.

Jakob Lilliendahl

Eller rettere: Om begrebernes indhold er almengyldigt..

Steffen Gliese

Den grundlæggende danske værdi er en indbyrdes solidaritet, der samler sig om et samfund, der sikrer høj som lav imod virkningen af sociale begivenheder.

randi christiansen

´tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt´- kan ingen ved sine fulde fem være imod. Det interessante i denne smhg er derfor at undersøge praksis - afsløre uhensigtsmæssigheder, fejl og bedrag og præsentere egne løsningsmodeller. Hvad betyder disse fine ord, når der skal handles?

Ejvind Larsen, Bill Atkins, Niels Mosbak, Grethe Preisler og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Tak til Mihail Larsen, hvis indlæg viser, at idehistorikere og filosoffer faktisk har noget vigtigt at bidrage med i den virkelige verden. Og jeg er ikke sarkastisk!

Robert Ørsted-Jensen, Ejvind Larsen, Niels Mosbak, Steffen Gliese, Jakob Lilliendahl og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Imod.. Nej.. Så skulle det da lige være "arbejde" :)

Min indvending går blot på ordet "almengyldigt" som ikke er helt irrelevant i sætningskonstruktionen..

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=almengyldig

Pointen er selvfølgelig at vores verden ikke er statisk, og det er betydningen af vores ord heller ikke.. Men det kan være jeg nitpicker..

Lennart Kampmann

Vi deles om et sprog, en historie, og deraf ritualer, holdninger etik og moral. Tilsammen giver det værdier, der herefter kan kaldes danske.... Men det er jo kun een måde at skære kagen på. Den kunne også skæres som skandinaviske værdier, Lutheranske værdier, Nordlige værdier, mm.

Med venlig hilsen
Lennart

Grethe Preisler

Næh Randi, det har du da vist ret i.

Jeg har også svært ved at forestille mig, at en politisk ordfører (fra et hvilket som helst andet parti end Venstre) der lancerede dyderne "Intolerance, mistillid, diktatur, ytringsforbud, tvungen lediggang, forskelsbehandling, religionstvang og disrespekt" som bærende nationale værdier, ville have større chancer end en snebold i helvede for at rage stemmer til sig på bekostning af de partier, der afstår fra at tage Martin Geertsens kanonforslag for andet end et symptom på akut mangel på medieopmærksomhed i agurketiden.

Og når Per Clausen har udtalt som refereret i Berlingske, er det formentlig fordi en medarbejder på bladet har kontaktet Clausen for at høre, hvad Enhedslistens ankermand i sommervarmen har tænkt sig at stille op med dét. (Han kunne jo ikke så godt sige, at han mente, det ærede medlem af Venstre måtte have roterende fis i kasketten.)

Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Jeg håber ikke jeg passer ind i DF og V's defination af det at være "ægte" Dansker :-)

Jakob Lilliendahl

Lennart, også kan man selvfølgelig skærer de omtalte buzzwords som menneskelige værdier.. Det insisterer jeg faktisk på!

Grethe, det er vist ikke noget Venstre står alene med.. Omend de forskellige partier forsøger at maskerer hvad de virkelig går ind for.. F.eks. med ord som demokrati og respekt.. Dine alternative bliver ihf umådeligt svarer at sælge

Jakob Lilliendahl

Dine alternativer bliver ihf umådeligt svære at sælge.. Skulle der stå

randi christiansen

ja grethe, men det er stærkt irriterende, at per clausen er gået lige i fælden, lader sig indfange af en falsk modsætning og i stedet for at benytte lejligheden til at fokusere på praksis diskuterer teoretiske ideer, som alle deler. Selvfølgelig er det vigtigt at holde sig et internationalt fokus for øje, men enhedslistens nærmest nedladende attitude - som de deler med de radikale - til et dansk og i international smhg decentraliseret perspektiv , er en stor mangel i deres ideologiske og politiske tænkning - en børnesygdom, som de snarest bør lægge bag sig. Enhedslisten er ikke præcise i deres løbende (magt)analyse. Preben vilhjelm, jesper Jespersen, jørgen steen nielsen, bjørn Lomborg, økologerne burde være naturlige inspiratorer og mentorer for partiet. Der er brug for meget skarpere udmeldinger, hvis vi overhovedet skal have en kinamands chance for at overleve det eskalerende vanvid.

Grethe Preisler

Jamen kæreste Randi dog!

Synes du ikke efterhånden vi har tilstrækkeligt med politiske kandestøbere med begge ben solidt plantet i den blå luft på tinge i forvejen? Preben Wilhjelm og Jesper Jespersen er efterhånden så gamle, de må siges at have aftjent deres politiske værnepligt som mentorer for ungdommen og gjort sig fortjent et fredeligt otium. Og Jørgen Steen Nielsen gør, hvad han kan på de givne præmisser som journalist og miljø- og videnskabsmedarbejder i nærværende (politisk og økonomisk uafhængige) nyhedsorgan.

Nu får vi jo snart et 'nyt alternativ til det bestående' - i form af 'Alternativets' gryderet for socialistforskrækkede blomsterbørn, trækrammere, medlemmer af minkens befrielsesfront og kaospiloter fra AFUK m.v. til at tage magtkampen om forskningsbevillinger op med Bjørn Lomborgs VKO-finansierede tænketank for 'klimaskeptikere' med taburetkløe, der endnu ikke er deserteret fra good old R(ø)V til det Saxo Bank-finansierede 'Liberal Alliance'.

Min sjæl, hvad vil du mere?

Peter Jespersen, Bill Atkins, Niels Mosbak og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Jeg savner skarp politisk tænkning fra enhedslisten.

Jakob Lilliendahl

Randi

"Vi må hver især ud fra vores politiske, kulturelle synspunkter definere, hvad vores værdier er, og så diskutere dem. Der findes værdier, som der er bred tilslutning til, og det er godt. Men at lave en liste over dem og sige, at de definerer de værdier, man skal tilslutte sig for at være rigtig dansk, er forkert"

http://www.b.dk/politiko/tanken-om-at-man-har-taget-nogle-saerligt-dansk...

Er det ikke ok skarpt?

Og kan det ikke fint følges op af: "Vi i enhedslisten vil arbejde for ..."

Michael Kongstad Nielsen

Artiklens forfatter har ret i, at venstrefløjen har udviklet allergi over danskhed, og dermed overfor sig selv. En ret farlig sygdom, hvis den ikke tages i opløbet.
Men ellers er disse kanons dødsyge på en omvendt måde. Alle VKO-regeringens kulturkanons burde S-SF-R regeringen straks have skrottet, for de er selektiv, borgerlig udvælgelse af borgerlige præferencer, der bliver ophøjet til en rettesnor for alle - indoktrinering af værste skuffe. Og som prikken over i-et skulle Venstre altså have indsneget sig en "værdikanon". Man må gyse. Det var dette kanon-væsen, Per Clausen skulle have forbandet langt væk, fremfor at benægte, at der findes noget dansk.

Steffen Gliese, Ejvind Larsen, randi christiansen, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

@ Jakob Lilliendahl
Selvfølgelig kan man tale om menneskelige værdier, men så bliver diskussionen mere generel, om vi er universielt ens, eller forskellige.
Når det drejer sig om danske værdier, vil jeg mene at sproget og historien er naturlige udgangspunkter. Vi er formet af de ord vi benytter (tænk bare på hygge) og vores historie (tænk Vikinger, Chr.IV, Enevælde, Påskekup, Besættelse, Anker Jørgensen).
Summen af de konkrete oplevelser giver danske værdier, der så kan være en delmængde af menneskelige værdier.

Venstrefløjen har glemt hvad en nation er, og tror at alle opfører sig pænt hvis bare de bliver flyttet til et rart sted. Det er nok en kende naivt at holde fast i. Hvis man skal tro meningsmålingerne er mange vælgere på vej fra venstrefløjen til DF.... De er måske trætte af snak og tomme løfter. Hos DF finder de de lette løsninger (hvilket ikke betyder at de bliver glade, men det finder de nok ud af...)

Med venlig hilsen
Lennart

Jakob Lilliendahl

"Artiklens forfatter har ret i, at venstrefløjen har udviklet allergi over danskhed, og dermed overfor sig selv."

Jeg kunne ikke være mere uenig Michael.. Hvis jeg skulle artsbestemme den såkaldte venstrefløj her i landet, er "nationalistisk" et at de første ord jeg tænker på..

"Det var dette kanon-væsen, Per Clausen skulle have forbandet langt væk"

- Det gør han også!

Han går faktisk et skridt videre end jeg selv ville ha gjort.. Og siger:

"Men at lave en liste over dem og sige, at de definerer de værdier, man skal tilslutte sig for at være rigtig dansk, er forkert"

I stedet for:

"Men at lave en liste over dem og sige, at de definerer de værdier, man skal tilslutte sig for at være rigtig dansk, mener jeg er forkert"

Michael Kongstad Nielsen

Hej Jakob Lilliendahl:
- vil du ikke uddybe, hvad du mener med:
"Hvis jeg skulle artsbestemme den såkaldte venstrefløj her i landet, er "nationalistisk" et at de første ord jeg tænker på.."

Jakob Lilliendahl

Tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt

- Er ikke noget særligt dansk! Faktisk lader det til at det kun er "arbejde" der tages alvorligt

Når det drejer sig om danske værdier, vil jeg mene at sproget og historien er naturlige udgangspunkter.

- Jeg er fuldstændig enig! Men jeg lever altså i nutid! Sproget er foranderligt! Historien skal fortolkes!

Mvh Jakob

Jakob Lilliendahl

Michael

Det vil jeg meget gerne, men ved ikke om jeg kan.. Faktisk ville jeg nok starte her:
www.information.dk/504849

Jeg synes jo Niels Jespersen misforstå det meste..

Prøv igen, med mine briller, hvis du kan :)

Jakob Lilliendahl

Eller her, jeg kan ikke gøre det bedre!

https://www.youtube.com/watch?v=CWKXO9BIzwk

Michael Kongstad Nielsen

Det bliver jeg ikke så meget klogere af, Lilliendahl, men band du linker til, lyder da bestemt som om de har allergi overfor både Danmark og danskhed.

Jakob Lilliendahl

Danmark kan vi alle sammen finde på en globus.. Og det kunne man også i tilfældet af at det hed noget andet.. Denne "Danskhed" kan min hjerne slet ikke opererer med!
Men hvis det er det du hører, er du så ikke en helt almindelig nationalist Michael?

De synger om en manglende mellemmenneskelig solidaritet.. Er det ikke meget sigende om den nationalistiske diskurs? Og der er eksempler med.. Desuden synger de på dansk.. Jeg tror ikke de har allergi!

Jakob Lilliendahl

Og hvis jeg endelig bliver tvunget til at lave operationen, bliver det noget med en masse "men'er" og "og'er"

Michael Kongstad Nielsen

Altså, jeg forstår at du mener, Liljendahl, at venstrefløjen i Danmark er "nationalistisk". Og når jeg beder dig uddybe det, henviser du til Niels Jespersens artikel, hvor pointen er, at den moderne venstrefløj ikke vil vedkende sig egne rødder og egen danskhed. Det er der jo ikke meget "nationalistisk" over. Og så yderligere linker du til et band, der tydeligvis afskyr det danske.

Jakob Lilliendahl

Du læst den ikke med mine briller Michael !!!
Men jeg giver faktisk op nu!

Det kan være jeg vender tilbage om 25 år når min egen generation måske har noget at skulle ha sagt..

I mellemtiden kan i, ideforladte kystbanesocialister, klappe hinanden på ryggen alt det i vil!

Bye bye

Nanna Wulff M.

Jakob Lilliendahl
30. juli, 2014 - 19:31

Jamen.....kan du ha' det godt!

Lennart Kampmann

@ Jakob Lilliendahl
Pas på med at kalde folk navne, jeg er hverken ideforladt eller socialist, ensige kystbanesocialist.

Hvorfor giver du op?

Med venlig hilsen
Lennart

Jakob Lilliendahl

Tak i lige måde! :)

Lennart Kampmann

@ Jakob Lilliendahl
Ikke forstået - hvad mener du?

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Det må være varmen. Jakob, du skal huske at drikke masser af vand.

Jeg har aldrig selv set den store modsætning mellem lokalpatriotisme og socialisme. Jeg trådte mine politiske barnesko i Folkebevægelsen mod EF, og den var da ikke specielt antinationalistisk, så hudt jeg visker, snarere tværtimod. I mit senere virke blev jeg selvfølgelig mere bevidst om internationalismen, men en afgørende drivkraft vil jeg ikke kalde det.

Niels Duus Nielsen

"Det var aldrig et krav, at landegrænserne skulle nedlægges, tværtimod havde ethvert folk ret til selvbestemmelse og fred fra undertrykkelse" skriver Niels Jespersen.

"Det bliver først sygeligt, hvis det udvikler sig fanatisk til et lukket værdifællesskab, der uophørligt producerer 'de andre' som fjender" skriver Mihail Larsen.

Jeg er helt enig.

Steffen Gliese, odd bjertnes og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Jeg kan godt lide tanken om, at der eksisterer danske værdier - og er også enig i at de findes, men jeg kunne godt tænke mig, at de blev fastholdt på et sådant abstraktionsniveau, at disse danske værdier ikke blev defineret. Min familie deler med garanti ikke det samme værdisæt som min nabo, for eksempel. Det gør hverken dem eller os mindre danske. At jeg som dansker selv kan putte mine egne definitioner ind i værdisættet. Jeg hader, når andre skal kloge sig på, hvad der er danske værdier, og især, hvad der ikke er.

Jeg er ikke enig i, at tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt er gode danske værdier. Jeg ville snarere omtale flere af dem som værdier, der er gode kandidater at forsøge at gøre til danske værdier. Positiv propaganda, forstås. Mange af de påståede værdier har det sløjt i vores i lille bondeland.

Desuden er et nationalt værdisæt vel ikke nødvendigvis altid positivt. "Angst for det fremmede" er vel en lige så relevant dansk værdi, eller "passiv aggressiv adfærd" eller "dårlige motorvejs bilister" (der ikke kan finde ud af at trække ind i inderste motorvejsspor).

Jeg læste med stor interesse både artiklen og debat-tråden. Lige til jeg landende i Grethe Preisler's debatindlæg og læste følgende svada:

"....Nu får vi jo snart et 'nyt alternativ til det bestående' - i form af 'Alternativets' gryderet for socialistforskrækkede blomsterbørn, trækrammere, medlemmer af minkens befrielsesfront og kaospiloter fra AFUK m.v. til at tage magtkampen om forskningsbevillinger op med Bjørn Lomborgs VKO-finansierede tænketank for 'klimaskeptikere' med taburetkløe, der endnu ikke er deserteret fra good old R(ø)V til det Saxo Bank-finansierede 'Liberal Alliance'.
Min sjæl, hvad vil du mere?"

Ja, Grethe Preisler - hvad vil du mere?

Udover at lufte en masse meget uklare fordomme om en masse mennesker og diverse organisationer og institutioner?

Jeg kender dig jo ikke. Men åbenbart kender du både Alternativet plus en masse socialistforskrækkede blomsterbørn, trækrammere, medlemmer af minkens befrielsesfront og kaospiloter fra AFUK.

Eller gør du?

Jeg skal nok stå op for Alternativet. Og vil meget gerne tage en politisk diskussion med dig. Men hvorfor i al verden blander du navngivne institutioner, der ikke har en disse med Alternativets arbejde, ind i det her.

Er det for at skabe fordomme og fjendebilleder?

Personligt har jeg stor respekt for både KaosPiloterne og AFUK. Men vil gerne understrege overfor dig (og alle andre) at disse to institutioner intet har med Alternativet at gøre.

Så hvorfor laver du denne kobling?

Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide.

For gode danske værdier som respekt for den man taler til eller om, ordentlig argumentation for egne holdninger og respekt for andres, gennemsigtighed og demokratisk sindelag....er vel også noget der ligger dig på side?

Eller har jeg helt misforstået dit indlæg?

PS: Hvis du endelig er interesseret i at vide, hvad Alternativet står for, så kan jeg anbefale dig dette link: http://alternativet.dk/

PPS: Plus en ting mere: Det er altid godt at være opmærksom på, hvad der er antagelser og hvad der er fakta i en given sag. Det råd har jeg lyst til at give videre til dig, efter at have læst dit indlæg.

Robert Ørsted-Jensen, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen, Niels Duus Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Uffe, du var i mange år medlem af Det radikale Venstre. Du bliver nødt til at tage højde for, at vi er mange, der nærmest foragter dette parti. Grete Preislers udgydelser ser for mig ud som en uigennemtænkt automatreaktion, der tillægger dig de egenskaber, som mange af os normalt tillægger Det radikale Venstre.

Nu har du meldt dig ud af dette forfærdelige parti, så Gretes hån er uberettiget, og din kritik er på sin plads. Men du er nødt til at tage din fortid med i betragtning, når du skal ud at sælge dig selv til vælgerne. Spild ikke din tid på socialisterne, vi stemmer alligevel alle sammen på EL, men forbered dig på en del usaglig kritik. Koncentrer dig i stedet om alle de mennesker, der føler sig politisk hjemløse, fordi det parti, de ellers ville have stemt på, har rendt dem i røven.

Med lidt held kan du/I banke en platform op på grundlag af protestvælgere, og hvis du/I gør det godt efterfølgende, skulle det være muligt at gøre Alternativet til mere end blot et protestparti.

Mangler i stadig stillere?

Flemming Scheel Andersen og Uffe Elbæk anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Martin Geertsens (V) motiv for at stille det her forslag er jo kun og udelukkende denne: Han og Venstre ønsker at chikanere og genere (alle) muslimer. I Danmark. Fordi Martin Geertsen og Venstre jo mener at (alle) muslimer ikke anerkender de her værdier som han stiller op. Ifølge Niels Jespersen er de værdier Geertsen taler om: tolerance, tillid, demokrati, ytringsfrihed, arbejde, ligestilling, religionsfrihed og respekt. Og ja, det kan alle da være enige om....ikke sandt. Bortset altså fra Jehovas Vidner, visse konservative katolikker, ortodokse jøder samt visse ortodokse grækere. Og så har jeg slet slet ikke talt om Dansk Folkepartis vælgere...(som er langt mere konservative og traditionelle end andre partiers vælgere).

Per Clausen burde, efter min mening, have henvist til det stykke papir, alle udlændinge skriver under på, når de får opholdstilladelse i Danmark. Her skriver de nemlig under på alt det som Geertsen og Støjberg gerne vil have.....at de skal skrive under på....

Og socialismen har skam altid været international, det har socialdemokraterne da bare glemt.

"Det er sliddets slægters fane
over fronten vid og bred.
Den skal ungdommen ildne og mane,
den skal knuse hvert grænsernes led.
Den var forrest i fredelig færden,
den var forrest i stormklokkens klemt
den er fanen, der favner hele verden -
i dens folder er fremtiden gemt."
kilde: http://www.kenielsen.dk/sange/flaget.asp

Kære Niels Nielsen - ja, vi mangler i den grad stillere stadigvæk. Det er virkelig en bureaukratisk bakke vi skal op over. Men her har du et link, hvor du kan skrive under digitalt. Hvilket gør første led i processen så meget lettere. Men du skal stadig sende den godkendte vælgererklæring ind til os, når du får den tilbage fra kommunen.

Men her kommer linket: http://alternativet.dk/skriv-under/

Får lige lyst til at dele denne her Facebook-opdatering, jeg lavede her til aften, med jer:

Så er valgkampen for alvor skudt i gang. Kan jeg se (her på vej tilbage til Danmark fra min sommerferie). Og man kan kun give Venstre ros for deres eminent dygtige medie-orkestrering.

Først gik Martin Geertsen ud og lancerede idéen om en dansk værdi-kanon (i berlingske).

Hvorefter Inger støjberg umiddelbart bagefter går ud med en indvandrekritisk kronik (også i berlingske).

Og som tredje skud i valgkampagne-kommunikations-kanonen kan DR fortælle om et internt debat-papir der fortælle om de stramninger Venstre vil gennemføre, hvis de ellers får flertal efter næste valg.

Nu aner jeg selvfølgelig ikke, hvordan DR har fået fat i dette interne papir. Men det ændre ikke et komma ved slutresultat. Nemlig: En, to, tre - og Venstre (og DF) har endnu engang defineret en dem-og-os- integrations- og indvandrerramme for den politiske diskussion i Danmark frem mod et kommende valg.

En "dem og os" når det gælder hvilke lande i verden vi kan li eller ikke li. En "dem og os" når det gælder hvilke kulturer der minder om os selv eller hvilke der ikke gør. En "dem og os" når det gælder hvem der vil og kan, og hvem der ikke vil og kan. En "dem og os" når det gælder oppositionen overfor regeringen.

Det er så møghamrende effektivt gjort, at det næsten gør ondt: Oppositionen er de kontante og initiativrige. Regeringen er de defensive og mundlamme.

Men ønsker danskerne virkelig, at det er den her måde, vi skal tage diskussionen om Danmarks fremtid? At der endnu engang bliver skabt en folkestemning, hvor halvdelen af Danmark trækker i den ene retning og den anden halvdel trækker i den anden retning.

For hvis vi gør det, er resultatet derefter. Nemlig at Danmark bliver stående fastlåst på det selvsamme sted, som vi snart har stået de sidste 10-15 år.

Det tror jeg ikke, at danskerne ønsker. Men jeg kan selvfølgelig tage grusomt fejl. Men jeg tror det ikke.

Valgkampen er skudt i gang.

Niels Duus Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Jeg har altid set danskerne som et fremskridtsvenligt, intelligent, gemytligt, ærligt og flittigt folk, kvaliteter som heldigvis også er at finde i andre folkeslags nationalkarakter, hvis man tør tale om en sådan. Alle folk er uundgåeligt præget af omgivende natur og historie, arv og miljø - det er ikke kun det gode i det danske, som er under pres - det er en global kamp mellem - for at sige det kort - det gode og det onde, som foregår.

51 kommentarer (nu 52) til en artikel, som er præget af usædvanlig naivitet.

Det viser bare, at rigtig mange dansker er fuldstændigt selvoptaget. De ved bare ikke, hvorfor egentlig – mindreværdsfølelsen?

Sider