Læserbrev

Familier skal ikke frygte gårdbesøg

Debat
11. august 2014

»Du og din familie kan tage på gårdbesøg uden at være bange for MRSA«. Med to klik direkte fra forsiden af Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan du læse denne anbefaling fra de danske sundhedsmyndigheder. Debattør, journalist og ivrig kritiker af det moderne danske landbrug Kjeld Hansen maler her i avisen den 31. juli et urimeligt alvorligt billede af, at vi har gang i et biologisk forsøg, hvor vi bruger tusindvis af skolebørn som forsøgsdyr til at afprøve smitsomheden i resistente bakterier. Det er selvfølgelig helt forkert.

Kjeld Hansen undlader ligeledes at sætte problemerne med MRSA CC398 i perspektiv til øvrige udfordringer. MRSA-bakterier er ikke et fænomen, der kun findes i husdyrproduktionen. Resistente stafylokokker findes desværre overalt omkring os, og risikoen for at blive smittet med MRSA er væsentlig større ved at rejse på ferie i Spanien, Portugal eller Italien i forhold til at besøge en svineproduktion.

I Sydeuropa er mere end en fjerdedel af stafylokokkerne resistente over for gængse antibiotika. I Danmark er det heldigvis under én procent. I løbet af de seneste år, er der fire danskere, der er døde, efter de er blevet testet positive for MRSA CC398. Det er ikke ensbetydende med, at de er døde af MRSA CC398.

Bakterier kan ikke undgås

Der har i alle fire tilfælde været tale om meget syge mennesker, der med al sandsynlighed også ville være døde med en almindelig stafylokok. I samme periode er 700 danskere døde, efter de er testet positive for almindelige stafylokokker.

MRSA-bakterien er en alvorlig udfordring, og derfor gør vi i landbruget, hvad vi kan for at begrænse udbredelsen. I det internationaliserede samfund vi lever i, er det desværre nærmest utænkeligt at komme bakterien til livs, da både mennesker og dyr rejser mellem lande og verdensdele og dermed udbreder smitten.

Vi retter os i fødevareerhvervet efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger om desinfektion, når man besøger for eksempel svineproduktioner. Retningslinjerne minder om dem, man følger, når man besøger hospitaler eller køkkener.

Og vi bliver selvfølgelig ved med at slå stalddørene op for nysgerrige skoleklasser, familier og alle andre, der vil blive klogere på, hvor vores sunde, danske fødevarer kommer fra.

Leif Nielsen, kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Definér venligst begrebet "sunde danske fødevarer" der produceres i stafalykok inficerede svinefabrikker, hvor 25 millioner smågrise dør hvert år og resten halekuperes på samlebånd - jeg synes det er temmeligt sygt at kalde det sundt!

http://da.wikipedia.org/wiki/CC398

Henning Haugaard

Kommunikationsdirektøren skriver:"Kjeld Hansen undlader ligeledes at sætte problemerne med MRSA CC398 i perspektiv til øvrige udfordringer. MRSA-bakterier er ikke et fænomen, der kun findes i husdyrproduktionen."
Det kunne i den anledning måske være passende at erindre om, at MRSA bakterien stammer fra mennesker. Den kunne oprindeligt bekæmpes med antibiotika, men er blevet resistensgjort i svin, og nu er op mod 90% af de danske svinebesætninger MRSA-ramte.
Så der er helt afgjort mere substans i Kjeld Hansens advarende indlæg end i kommunikationsdirektørens beskæmmende forsøg på at bagatellisere problemet. Og perspektivet er, at når vækst tenderer at blive eksponentiel, som stigningen i antallet af MRSA-smittede personer gør, så burde alle alarmklokker lyde.

Kaare Thomsen

Nu skal det også lige siges at et svar til Per Clausen fra enhedslisten i folketinget siger at hver gang der død en af MRSA CC398, død der ca 875 personer af den MASA som køre rundt på sygehuse mm. men det bliver der holdt lav profil om for det vil koste rigtig mange skatte kr hvis det skal rettes op, hvis man snakke med Århus universitet, er de mere bange folk som rejser syd og øst på i deres ferie en landmænd som har grise.

Kjeld Hansens lever af at holde kritiske fordrage om landbruget, så han skal jo gøre eteller andet for at komme ud. hverken han eller Koldmose (OUH) svare på mails hvis de er kritiske over for deres påstande eller de skal forsvare det de skriver.