Klumme

Nogen skal jo gøre tabslisten op

De problemer, som regeringen forsøger at løse med Hækkerups venstre hånd, uddybes yderligere med Vestagers højre. For man bliver syg af at være fattig. Man bliver syg af at miste sit forsørgelsesgrundlag
29. august 2014

Når sommeren går på hæld, og agurkerne ikke længere ser så saftspændte ud som i julis lyse nætter, begynder æteren altid at summe af finanslovs- sladder. I VK-regeringens tid var det ret udramatisk: Flertallet var altid på plads. Dansk Folkepartis stemmer for regeringens politik var forhandlet hjem for en grænsebom, et kobbertag eller et særligt forskningscenter for en nationalromantisk digter.

Med den nuværende regering ser det anderledes ud. Dens finanslovsudspil tolkes på skift som oplæg til forlig med venstre- og højrefløjen. I år har Hans Engell slået fast, at der er lagt op til fest med de røde. Det er et interessant synspunkt, nu hvor regeringen kategorisk afviser at efterkomme venstrefløjens hovedkrav om at ændre i dagpengereformen.

Det er den sidste finanslov inden folketingsvalget, så der skal valgflæsk på bordet. Og det er den socialdemokratiske sundhedsminister, der er den glade gæstgiver. Lokkemaden er en øget bevilling på fem milliarder kroner til sundhedssystemet i årene 2015-2018.

Nick Hækkerup tilbyder et årligt sundhedstjek til udsatte grupper for at opdage socialt betingede sygdomme som diabetes og lunge- og hjerte/kar-sygdomme, før det er for sent. Der er også en god milliard til kræftbehandlingen, halvanden til behandling af kronisk syge. Endnu en milliard skal sørge for, at folk ikke bliver så syge af at komme på hospitalet, som de gør nu. Et tilsvarende beløb får de praktiserende læger til at opkvalificere deres arbejde, især hvad angår evnen til at opdage kræft i tide.

Venstrefløjen er fristet. Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, fokuserer ikke overraskende på det sociale aspekt i Hækkerups plan, altså det førstnævnte element i planen, den tidlige indsats for de fattige. Det er godt, synes hun, men utilstrækkeligt:

»Hvis man mister sit arbejde og herefter bliver kastet ud i en social katastrofe, så følger sygdomme ofte også med. Derfor er bedre dagpenge og kontanthjælp faktisk også et vigtigt tema for at sikre mere lighed i sundhed og bedre forebyggelse.«

Sundhedsforskeren Simon S. Simonsen har i årevis talt om sammenhængen mellem ulighed og sundhed. Middellevetiden er langt lavere på Vesterbro og dele af Nørrebro end på det langt rigere Østerbro, fortæller han. Når folk er fattige, udvikler de lettere de livstruende sygdomme, som Hækkerup vil til at tjekke for. De fattige dør 10 år før de rige.

Denne viden er tilgængelig for regeringen, for samme Simonsen er også folketingskandidat for Socialdemokraterne. Socialdemokraterne ved, at det kæmpe udfald fra A-kasserne, som er resultatet af dagpengeperiodens forkortelse, er et selvstændigt sundhedspolitisk problem. De problemer, som regeringen forsøger at løse med Hækkerups venstre hånd, uddybes yderligere med Vestagers højre.

Hvad mere er: Hækkerup kunne samle et flertal for en forbedring af dagpengereglerne. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten kan danne flertal sammen med vendekåberne fra Dansk Folkeparti, som ganske vist i sin tid var med til at vedtage forringelserne, men som tilsyneladende nu er villige til at lave dem om igen. Denne trussel om et alternativt flertal må Socialdemokraterne kunne bruge til at presse Radikale Venstre til at acceptere en opblødning af reformen. Men vil de det?

Enhedslistens troværdighed holder næppe til at stemme for en finanslovsaftale, som ikke gør noget alvorligt ved dagpengeproblemet. Det ved regeringen naturligvis godt. Derfor koster det ikke så meget at vifte de røde om næsen med de fem sundhedsmilliarder. Dem vil det gøre ondt på Enhedslisten at sige nej til. Men det er de nødt til.

Og så kan regeringen lave en sundhedspolitisk dårligere finanslov med højrefløjen eller tage et valg og tørre nederlaget af på venstrefløjen.

Hans Engell bliver siddende i studiet uanset hvad. Nogen skal jo gøre tabslisten op. Uanset hvem der vinder det politiske spil, ved vi, hvem der taber uden for Christiansborgs volde. De udfaldstruede dagpengemodtagere skal i hvert fald ikke regne med hjælp fra Dansk Folkeparti, hvis Lars Løkke flytter hjem til Marienborg. Deres kortere og ringere liv forbliver det samme.

Jens Peter Kaj Jensen er forfatter.

Klummen er udtryk for klummistens egne holdninger

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

"For man bliver syg af at være fattig. Man bliver syg af at miste sit forsørgelsesgrundlag"

Ikke helt dækkende for den sandhed mange politikere nægter at erkende;

Blot FRYGTEN for at miste sit forsørgelsesgrundlag gør folk syge!

Kendetegnende for de politikere, der ikke vil indse dette er, at de aldrig nogen sinde selv vil kunne blive udsat for sådanne traumatiserende begivenheder, da de naturligvis selv er sikret i alle ender og kanter...