Læserbrev

Støt de ansvarlige fagforeninger

Debat
22. august 2014

Den tidligere VKO-regering har skabt discountfagforeninger og et farligere arbejdsmarked. De indførte blandt andet et loft på 3.000 kroner for fradrag for fagforeningskontingent og forsøgte på den måde at knuse den ansvarlige fagbevægelse.

Derfor har de gule fagforeninger medvind – de har ingen udgifter og betaler ikke til forebyggende miljøarbejde på arbejdspladserne. De såkaldte gule fagforeningers medlemmer er ikke forbrydere – de vælger blot den fagforening, som har det billigste kontingent. Folketinget har derimod svigtet.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) tog som minister beslutninger, der medførte, at antallet af dødsfald og kvæstede inden for byggeriet eksploderede. Hertil skal lægges de mange usynlige forgiftninger på arbejdspladserne – her er kviksølvsforgiftningerne kun toppen af isbjerget.

Da Claus Hjort Frederiksen blev udnævnt som Finansminister med støtte fra Pia Kjærsgaard (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V). Det er i den forbindelse værd at bemærke, at det historisk set er usædvanligt, at en partiformand, har været indblandet i så mange negative historier som Venstres daværende formand.

Fagforeninger svigtes

Hvem var det, VKO bekæmpede? Den ansvarlige fagbevægelse har privatiseret, længe før ordet privatisering blev moderne. Selv om det er en statsopgave, har fagforeningerne i mange år valgt at betale forebyggende miljøarbejde og faguddannelser.

Derfor betaler medlemmer af den ansvarlige fagbevægelse større kontingent. Fagforeningernes arbejdsmiljøarbejde har igennem mange år sparet tusindvis af danskere for at blive dræbt eller invalideret ved eksempelvis faldulykker, invaliderende arbejdsredskaber og kemikalier.

Lønmodtagerne betaler på den måde til miljø- og uddannelsesarbejde over kontingentet – bare tænk på alle de udgifter, der er til konsulenter, læger, socialrådgivere og advokater.

Det er derfor banebrydende, at der nu tilsyneladende er flertal i Folketinget for at hæve fradrag for fagforeningskontingent fra 3.000 til 6.000 kroner.

Vi skal for fremtiden tage vare på vores ansvarsbevidste fagbevægelse – at hæve fradraget er første skridt i den rigtige retning.

John Bloch-Poulsen, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her