Baggrund

Undskyld men ... Er Copenhagen Pride et glimmercirkus eller en kamp for tolerance?

I morgen går Copenhagen Pride igen igennem Københavns gader. I den anledning spørger Information, hvad paraden skal gøre godt for
Debat
29. august 2014

For stort fokus på de flamboyante

Problemet med Copenhagen Pride er, at den ikke længere kæmper for noget. Arrangørerne påstår, at begivenheden handler om tolerance og mangfoldighed, men det drukner i et stort karneval. Og hvem er det, danskerne ikke er tolerante nok overfor? Homoseksualitet er så bredt accepteret i dag, at vi ikke længere er en forfulgt minoritet.

Hate crimes forekommer stadig alt for ofte, men Priden er langt fra løsningen på problemet. Danske homoseksuelle slås nemlig ikke længere med manglende synlighed. Tværtimod. Og ved at fokusere for meget på et særligt segment – de meget flamboyante homoer – er Priden med til at understøtte stereotype forestillinger om homoseksuelle.

Forestillinger, jeg kender fra provinsen i Jylland, hvor indblikket i homoseksuelles verden begrænser sig til, når Gustav skaber sig på reality-tv.

Copenhagen Pride og en forening som LGBT lever ikke op til deres ansvar for at promovere homoseksuelle som mennesker, der er ligesom alle andre. Det bliver til os og dem. Og dermed får vi sværere ved at integrere os, og vi kommer til at leve i parallelsamfund.

Morten Bak Christoffersen
Projektingeniør
###

 

Pride skal være mere end hvide mænd i hotpants

Copenhagen Pride repræsenterer ikke kun homoseksuelle, men også andre minoriteter. Og der er en verden til forskel på at være homoseksuel og transkønnet. Der er bestemt noget at kæmpe for. Homo- og transfobiske hate crimes forekommer hver eneste dag i Danmark.

Problemet er, at Priden er blevet afpolitiseret. Den er blevet til en kæmpe forbrugsfest for bøsser – en slags open by night in Fields for homoer. Man har tidligere hørt Pride-formænd tale om, at vi ikke har mere at kæmpe for, men blot skal fejre vores frihed. Det negligerer de problemer, som mange faktisk har.

For et par år siden blev paraden ført an af en sportsvogn med tyve hvide, muskuløse mænd i hotpants, der var vokset på hele kroppen. Det skaber et billede af, at den kun er for de mest privilegerede queers, mens f.eks. transkønnede bliver yderligere usynliggjort.

Jeg har intet problem med karnevalet og de flamboyante typer. Men det er skidt, hvis omtalen af Priden og LGBT kun handler om hvide bøsser. Det kan være svært at være bøsse i Danmark, men andre grupper har mere brug for opmærksomheden.

Mads Ananda Lodahl
Foredragsholder, forfatter og sexolog

###

 

Ensidig dækning af mangesidig event

Paraden er kulminationen på flere dages debatter og workshops om alt fra inklusion af LGBT-personer på arbejdsmarkedet til kampen mod homofobi i Østeuropa. Men det er svært at trænge igennem mediemuren med de mere politiske og samfundsrelaterede tiltag. Jeg ved godt, hvad der sælger aviser. Alligevel ærgrer det mig, at medierne transmitterer så ensidigt fra et mangesidigt event. Paraden vil gerne inkludere alle facetter af LGBT-miljøet. Det betyder, at der skal være plads til læder, drag og karnevalsfest.

Vi lever i et samfund, hvor vi bryster os af at være tolerante. Alligevel hører man tit nogle sige, at man ikke skal være for demonstrativ i sin seksualitet, at man skal tone den lidt ned. Der er udbredt tendens i vores miljø til selvdiskrimination. Men hvorfor idealisere heteronormer?

Det er dejligt, at nogle føler sig godt tilpas med deres seksualitet. Men andre gør ikke. Og LGBT-kampen for assimilation har aldrig ført rettigheder med sig. Det er kun sket, når vi har sat stiletterne i gulvet. Netop derfor handler Pride fortsat om den synlighed, som så mange minoriteter har brug for.

Lars Henriksen
Formand for Copenhagen Pride

###

 

Priden er blevet mere politisk i år

Vi er med i Copenhagen Pride, fordi det er en god platform til at gøre opmærksom på vores formål om at forbedre LGBT-personers vilkår inden for asylpolitikken.

Vi er selvfølgelig opmærksomme på de sammenhænge, vi deltager i. Vi har en politisk dagsorden. Vi vil gerne vise, at asylpolitik er LGBT-politik og omvendt, og arrangørerne har været meget imødekommende.

Vi repræsenterer en gruppe, som har enormt meget brug for synlighed. De er stærkt isolerede og marginaliserede, og mange af dem har ikke penge til at købe en togbillet til København.

Men det er ekstremt vigtigt for dem at møde herboende danskere og fortælle om deres situation. Til Copenhagen Pride kommer vores medlemmer i kontakt med nogle mennesker, der normalt ikke selv ville opsøge det politiske.

Udover det politiske giver Pride også vores medlemmer en tiltrængt mulighed for at komme ud og have en fest. Til daglig er de ikke en del af LGBT-miljøet, så de glæder sig virkelig meget.

Hanne Gyberg
Talsperson for LGBT Asylum

###

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Oersted

Tænk hvis hetroseksuelle holdt sådan et cirkus hvert år. Det ville da omgående blevet udskrejet til at være ulække sexuallisering af det offentlige rum.

Steffen Gliese

Nej, Jesper Ørsted, vi savner virkelig meget pinsekarnevallet.

Steffen Gliese

Jeg er bange for, at normaliseringen tværtimod er ved at udradere miljøet. Fint, at folk kan blive gift, fint, at folk kan adoptere; men der kommer for meget socialt pres fra majoritetssamfundet over det. Kampen for friheden til udfoldelse forekommer mig at være den vigtigste og mest revolutionære i denne arbejdsliderlige og konforme tid.

Priden CPH afspejler det forhåndenværende bevidsthedniveau; som ikke er i fortsat fald eller stigning, men som Marx (broder) fortalte går i bølger.

Priden CPH afspejler det forhåndenværende bevidsthedniveau; som ikke er i fortsat fald eller stigning, men som Marx (broder) fortalte går i bølger.