Læserbrev

Falsk omsorg for de studerende

Debat
30. september 2014

Hvorfor ikke bare sige det, som det er. Den foreslåede dimensionering af især humanistiske kandidatuddannelser er ikke dikteret af et ønske om at forhindre mange unge i at tage en uddannelse, som vil føre til arbejdsløshed og socialt uføre, som uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) så omsorgsfuldt siger. Den rørende omsorg handler om noget helt andet – den handler om økonomi.

Finansministeriet har fortalt Uddannelsesministeriet, at budgettet skal skæres ned. Og når det nu ser ud til, at de humanistiske uddannelser vil leve op til fremdriftsreformens mål om, at en kandidatstuderende maksimalt må være et halvt år forsinket, er det nødvendigt for regeringen at ty til et andet middel, som kan spare på uddannelsesområdet. Og hvad passer bedre end kvalitetskommissionens rapport om, at Humaniora uddanner al for mange kandidater direkte ud i regulær arbejdsløshed.

Men i kølvandet på kvalitetskommissionsrapporten fulgte så mange indlæg, at sandhedsværdien af denne hurtigt blev gennemhullet. Så meget, at Jørgen Søndergård, kommissionens formand, indrømmede, at han havde fisket uden for fiskerigrænsen. Men man vælger alligevel at bruge kvalitetskommissionens tvivlsomme konklusioner. Det falder åbenbart ikke Uddannelsesministeriet ind at rådføre sig med de berørte institutioner, som ved, hvad tingene handler om.

Uacceptabelt at blande sig

I første omgang var institutionerne tiltænkt en central rolle i den proces, som skulle føre til tilpasning af blandt andet optag og ordentlig analyse af ledighedstal. Men ministeriet kom måske i tanke om, at universiteterne nok ikke kunne se nogen ræson i at skære ned på et optag på uddannelser, hvor kandidaternes beskæftigelse var høj.

Lad det være helt klart, at ingen har interesse i at uddanne kandidater ud i arbejsløshed. Heller ikke på de humanistiske fakulteter. Derfor analyserer Humaniora løbende ledighedstal, regulerer på optaget år for år og skærper optagelseskrav. Men lad det være lige så klart, at det er helt uacceptabelt og hidtil uset, at Uddannelsesministeriet blander sig i dimensionering af enkelte fag. Den slags politiske detaljestyring bringer minder frem om, hvordan beslutninger blev taget i et nu hedengangent østeuropæisk og totalitært imperium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her