Læserbrev

Ghettoerne flytter sig bare

Debat
22. september 2014

Det er prisværdigt, når Information bringer den gode historie. Men den idylliske reportage i artiklen »Ny type beboere strømmer til udsatte områder« den 17. september om ressourcestærke beboeres indflytning i Tingbjerg og Mjølnerparken og de positive følgevirkninger, kan ikke stå alene. Til historien hører, at man har flyttet belastede familier fra Tingbjerg til andre almennyttige boligområder for at forbedre Tingbjerg. Men det flytter bare problemerne et andet sted hen.

Teknik og miljøborgmester Morten Kabell (EL) taler varmt om arkitekturens betydning, ressourcestærke beboere, at droppe ghettolisten og udvikle byerne. Alt sammen gode initiativer. Men det påfaldende er, at Morten Kabell, der netop sidder centralt i forhold til indflydelse på anvisningsaftaler og praksis i København, ikke omtaler indlysende muligheder for at skabe bedre forudsætninger for social mobilitet såsom netop boliganvisning.

Ifølge de gældende regler må der være 40 procent beboere uden for arbejdsmarkedet i almennyttigt byggeri. Forskning viser, at når mere end 20 procent af beboerne i et boligområde er ledige, har det følger for både børn og voksne i området.

I boligafdeling Bellahøj l og ll, der har 485 boliger, er der gennem 16 år blevet afsat 185 boliger til boligsocial anvisning. Og det er ofte belastede familier, der anvises. Beboere har ret til at flytte mellem boligafdelingerne, eksempelvis fra Tingbjerg til Bellahøj. Så når der er sket en akkumulering af udsatte beboere det ene sted, påvirker det også de andre boligområder.

Social arv skal styres

Efter mange års anvisning af belastede familier med børn, de ikke selv kan passe på, trænger den rå virkelighed sig på i Bellahøj. Vi ser mere hærværk, truende adfærd og flere volds- og magthierarkier blandt unge, der eksempelvis kræver penge af andre børn for at give dem adgang til boldbanen.

Politikerne taler meget om negativ social arv. Men skal der virkelig skabes forandring for udsatte familier og bedre vilkår for børns opvækst i udsatte boligområder, skal der ændres ved grundlæggende forhold som den kommunale anvisning, der medfører store sociale problemer, fordi man ophober udsatte mennesker i de samme boligområder.

John Steen Johansen, formand for afdelingsbestyrelsen Bellahøj l og ll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her