Læserbrev

Kynisk stramning af asylregler

Debat
25. september 2014

Det er ubetænksomt og kynisk, når justitsminister Karen Hækkerup (S) vil stramme asylreglerne i håb om, at manøvren kan bruges til at vinde det kommende folketingsvalg.

Sidste uges signal, om at asyl for syriske krigsflygtninge skal være midlertidigt, har skabt frygt blandt tusindvis af asylansøgere, som de seneste måneder er kommet til Danmark. Kan de regne med beskyttelse indtil krigen er slut? Kan de få familiesammenføring, så deres nærmeste familie – herunder deres børn – kan komme ud af krigszonen?

Asyljurist Jens Vedsted-Hansen påpeger i Information den 23. september, at man efter gældende asylregler kan inddrage en flygtnings opholdstilladelse, hvis forholdene i hjemlandet ændrer sig til det bedre. Den vurdering sætter unægtelig spørgsmålstegn ved, om der er saglige grunde til at ændre loven.

FN’s flygtningekonvention stiller krav om varige og stabile ændringer i forholdene i hjemlandet, før man kan inddrage en opholdstilladelse. Hvis man ikke stillede disse krav, ville man risikere, at flygtningene blev nødt til at flygte igen, hvis en skrøbelig fred brød sammen, eller hvis et undertrykkende regime kom tilbage.

Øget usikkerhed

Det er glædeligt, når forholdene ændrer sig, og flygtninge får mulighed for at vende hjem til fred og frihed. Desværre viser erfaringen, at der alt for sjældent sker varige forandringer til det bedre i flygtningenes hjemlande.

Der er gode grunde til, at Danmark hidtil har været tilbageholdende med at inddrage opholdstilladelser til anerkendte flygtninge.

Og selv hvis et flertal i Folketinget skulle beslutte, at man for fremtiden godt kan gøre det, hvis der er »næsten fred« eller »kun lidt krig« i et land, er risikoen, at krigen i Syrien vil rase med høj intensitet i år fremover. Derfor, og fordi vi ikke kender regeringens konkrete forslag, ved vi ikke, om en lovændring i praksis vil føre til flere hjemsendelser af anerkendte flygtninge.

Hvad vi ved, er, at Karen Hækkerups udspil sender signaler til asylansøgerne om at søge uden om Danmark. Indførelsen af en ny, midlertidig flygtningestatus skaber usikkerhed – hvilket er det sidste, flygtninge har brug for. De – og ikke mindst deres børn – har brug for stabilitet, ro og tryghed.

Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Gegner Andreasen

Kære tilbageværende humanister derude, kære danskere der endnu har samvittigheden i behold:

Minder om en tid i vores historie, hvor man virkelig kunne tale om en egentlig flygtningestrøm til landet, desværre også et kapitel i landets historie, som de fleste nok foretrækker at fortrænge, for også dengang kom nogle af de mørkeste sider op i mennesker her til lands.

At tale om at vi ikke har mere plads her i landet er det rene vås og udtryk for populisme. Kigger man sig omkring i landet har vi hele kvarterer i landet der nærmest er affolket (specielt tidligere industriområder i udkanten af de større byer) og hvor man med viljestyrke og en frivillig indsats kunne hjælpe langt flere mennesker i nød.

http://www.befrielsen1945.dk/temaer/befrielsen/flygtninge/#indhold2

Her kan man kun være enig med Johanne Schmidt-Nielsen.
Som sædvanlig kunne man vel næsten sige.
Vi har plads og ressourcer til langt flere flygtninge i Danmark.
Og naturligvis skal de have ret til familiesammenføring.
Vi skal huske på, at mange flygtninge måske aldrig kan vende hjem.
Derfor er det vigtigt, at de føler sig trygge og glade i Danmark.
Danmark er dog heldigvis fortsat andet end DF.
Selvom man nogle gange tvivler.
Hvad angår flygtningepolitik så ligner alle politikere efterhånden hinanden.
Ikke noget kønt syn.
Godt vi har Johanne.

Men vi har jo god plads i Danmark.
Til flygtninge.
Men de skal naturligvis fordeles ligeligt over hele landet.
F.eks. kan kommuner som Rudersdal sagtens rumme nogle tusinde.
Og den daglige interaction vil hurtigt give gode resultater.
For borgere og flygtninge.
Modvilje vil forvandles til medvilje.

Sådan var det engang.
Får Pia Kjærsgaard og Fogh lagde deres klamme hånd på debatten i Danmark.
Giv os vores Danmark tilbage.

Lars R. Hansen

Sært de efterlader deres børn i krigszonen, som Johanne påstår, for at rejse den lange vej gennem Europa til Danmark for her at søge om asyl, når så mange af deres landsmænd bliver i nærområdet sammen med deres familier.